Sourcery (Discworld 5.) (Wizards 3.) 30 csillagozás

Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery Terry Pratchett: Sourcery

Rincewind, the protagonist of the first two Discworld books, returns in book five of a long-running humorous fantasy series. In the Discworld, the eighth son of an eighth son is a wizard. When the wizard Ipslore the Red breaks his vow of celibacy and has children himself, his eighth son is a sourceror, capable of frighteningly powerful, reality-changing magic. It's up to cowardly and incompetent wizard Rincewind, aided by expert barbarian thief/aspiring hairdresser Conina, to save the Discworld (again) by confronting the sourceror…who, by the way, is a mere 10 years old.

Eredeti megjelenés éve: 1988

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
280 oldal · ISBN: 9781473200166
>!
Corgi, London, 2012
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166638
>!
Corgi, London, 2012
334 oldal · ISBN: 9780552131070

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Széltoló · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · The Librarian

Helyszínek népszerűség szerint

The Unseen University


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Sourcery

Széltoló for President!
Nyolcvanadszorra újraolvasni a Korongvilágot már csak azért is megéri, mert mindig találni benne valami újat. Most pl. arra nem számítottam, hogy ez a rész ilyen jó – valahogy mindig az egyik leggyengébb kötetnek gondoltam, mint ahogy a molyos csillagozásokból is az világlik ki, pedig nem is az. A legnagyobb baja talán az, hogy az ügyeletes gonosz olyan semmilyenre sikerült: nem velejéig romlott, nem vicces, nem intelligens, és nem is szerepel sokat. Megbújik a történet háttérben annak ellenére, hogy felforgatja a (Korong)világot. Másik oldalról viszont Széltoló, hát egyemmeg, ő sosem volt a legkedvesebb szereplőm, de ezzel a sértett (nem)varázslóöntudattal meg a szomorúan csüngő csillaggal a kalapja csúcsán, ahogy a zokniba csomagolt féltéglájával* harcba indul a Dolgok ellen – most úgy gondolom, ez az eddigi legjobb alakítása volt, már-már egyenesen hősies. Tetejébe pedig Könyvtáros, Poggyász és egy csipet Halál.
Egy dolog nem passzol a későbbi világképbe: Lord Vetinari. Egyrészt meglepődtem, hogy már ilyen korán felbukkan (a Guards! Guards!-ban nem más van??), másrészt a mostani Lord Vetinarit nem lehetne csak úgy, ukmukfuk egy sárga gyíkká változtatni, varázslók ide vagy oda.

*Igazából homokkal, féltégla híján.

>!
Corgi, London, 1989
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552131075
KravenJade>!
Terry Pratchett: Sourcery

Hm. amilyen teljes és abszurd világot alkotott Pratchett, olyan teljesség és abszurditás köszön vissza minden egyes (eddig olvasott) könyvéből. A történések és a szereplők jellemei egy pillanatra se hagyják, hogy az ember egy pillanatra is „elkényeslmesedjen” a karosszékében és untig olvasott klisékkel találkozzon. Egy élmény volt egy a mű is.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Sourcery

A Korongvilág regényeket kicsit nehéz egyben értékelni, ugyanis a kötetek két különböző stílusba sorolhatóak: egyik csoport (ezek zömmel a korai kötetek), nagyrészt egyszerű fantasy kaland paródiáknak tekinthetőek; a másik csoport (zömmel a későbbi kötetek közül) viszont sokkal inkább azt feszegetik, hogyan működik a világ, és mi történik, ha valami új felfedezés bekerül; ki használja.

Személy szerint a második típust sokkal jobban kedvelem, ezért a kötet értékelését fenntartásokkal érdemes kezelni (igen, ez a könyv egy egyszerű paródia). A történet egy egyszerű szituációt jár körül: mit csinálnak a varázslók, ha elképesztően nagy hatalomhoz jutnak (mármint többhöz, mint ami amúgyis van nekik :) ). Hogy jobban értékelhessük, hogy mi történik, legyen elég annyi, hogy kötet vége felé találkozunk az Apokalipszis négy lovasával (ismét), akiknek jelenésük van…

Szokásos Pratchett-regény, nekem tetszett, de összességében semmi különös. A későbbi regények jobbak.

Attila_Márton>!
Terry Pratchett: Sourcery

Hát ez volt a legroszabb amit eddig olvastam.
Az első fele a könyvnek nagyon jó, jó az alapsztori, viccesek, egyediek a szereplők, jól bontakozik ki a történet. Azonban onnan, hogy Neji megküzd az őrökkel…
Rincewind nyavajgása (amit egyébként folyton tol) itt hihetetlenül unalmassá és idegesítővé válik, Neji vicces karakterből egész egyszerűen megmarad résztvevőnek a történetben, Coninának semmi sem jó, Creosote pedig ahogyan kijózanodik csak akadékoskodik. Szóval van itt a könyv felétől 60-70 oldal, amiben van pár jó poén és ennyi. 3x futottam neki, mire végigrágtam magam rajta, de még az oldalszámot is kiolvastam annyira vártam a végét.
Egyébként a könyv utolsó 30 oldala megint jó, jó befejezés, érdekes, mert előkerülnek olyan korongvilági elemek is, amikre eddig csak utalás volt.
Sokkal jobb Korongvilág könyvek is vannak.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Terry Pratchett: Sourcery

Valamiert a Rincewind-es regenyek nem a kedvenceim, de bar minden regeny maximum ennyire gyenge lenne, mint ezek. A Halal tovabbra is az egyik kedvenc Discworld karakterem.

ChEebor>!
Terry Pratchett: Sourcery

Újabb Pratchett, ismét Széltolóval. Ez is hozza a szokásos színvonalat a sok nagy marhasággal és az ügyes történettel. Igazából a könyv fülszövegéhez egyszerűen nincs mit hozzátenni… az egyetlen gond, hogy még mindig a korai Korong látszik rajta, bár ez leginkább csak Lord Vetinarin érződik.

Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: Sourcery

Ezt az egész mágusos bohóckodást valahogy képtelen voltam komolyan venni (tudom, nem is az a cél, de azért mégis…), az Időtolvaj meg a Good omens után pedig már valahogy az Apok(r)alipszis hallatán sem kapok a szívemhez. Az alaptörténet tehát szerintem kimondottan átlagon aluli Pratchetthez képest (van egyáltalán olyan író, aki nem írt még könyvet varázsháborúról meg a világ pusztulásáról?), a mellékszereplőket néha elnagyoltnak éreztem, a Poggyász pedig a sztori szempontjából fölösleges, bár annyiban azért mégsem, hogy ő egy elég masszív poénforrás, ugye.
Nem ez Pratchett leggyengébb könyve, de a legjobbtól is igen-igen messze van.


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

'[…] And what would humans be without love?'
RARE, said Death.

9. oldal (Corgi, 1989)

NannyOgg P>!

Ipslore relaxed a little. In a voice that was nearly normal, he said: 'I don't regret it, you know. I would do it all again. Children are our hope for the future.'
THERE IS NO HOPE FOR THE FUTURE, said Death.
'What does it contain, then?'
ME.
'Besides you I mean!'
Death gave him a puzzled look. I'M SORRY?
The storm reached its howling peak overhead. A seagull went past backwards.
'I meant,' said Ipslore, bitterly, 'what is there in this world that makes living worth while?'
Death thought about it.
CATS, he said eventually, CATS ARE NICE.

10-11. oldal (Corgi, 1989)

1 hozzászólás
NannyOgg P>!

'Watch closely, pie-selling person,' said the wizard, who then produced a pie out of the air.
It was fat, golden-brown and beautifully glazed. Just by looking at it Ardrothy knew it was packed edge to edge with prime lean pork, with none of those spacious areas of good fresh air under the lid that represented his own profit margin. It was the kind of pie piglets hope to be when they grew up.

91. oldal (Corgi, 1989)

NannyOgg P>!

The Librarian wrapped the silence around him like a cloak and stood staring up at the rank on rank of books, each one pulsing faintly in the glow of its own magic. Shelf after shelf looked down* at him.

*Or up, or obliquely. The layout of the Library of Unseen University was a topographical nightmare, the sheer presence of so much stored magic twisting dimensions and gravity into the kind of spaghetti that would make M. C. Escher go for a good lie down, or possibly sideways.

121-122. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: M. C. Escher · The Librarian · The Unseen University
6 hozzászólás
NannyOgg P>!

'I always heard there was no end to 'em,' said another. 'It's all down to dimensions, I heard, like what we see is only the tip of the whatever, you know, the thing that is mostly underwater--'
'Hippopotamus?'
'Alligator?'
'Ocean?'

152. oldal (Corgi, 1989)

NannyOgg P>!

“If we get a chance,” whispered Rincewind to Nijel, “we run, right?”
“Where to?"
„From,” said Rincewind, “the important word is from."

172. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló
NannyOgg P>!

Rincewind’s mind was operating at the speed of continental drift.

239. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló
NannyOgg P>!

YOU'RE ONLY PUTTING OFF THE INEVITABLE, he said.
That's what being alive is all about.

12. oldal (Corgi, 1989)

NannyOgg P>!

The current Patrician, head of the extremely rich and powerful Vetinari family, was thin, tall and apparently as cold-blooded as a dead penguin. Just by looking at him you could tell he was the sort of man you'd expect to keep a white cat, and caress it idly while sentencing people to death in a piranha tank; and you'd hazard for good measure that he probably collected rare thin porcelain, turning it over and over in his blue-white fingers while distant screams echoed from the depths of the dungeons. You wouldn't put it past him to use the word 'exquisite' and have thin lips. He looked the kind of person who, when they blink, you mark it off on the calendar.

76. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
NannyOgg P>!

Rincewind felt a slight pressure on his foot. Wuffles, who was extremely slow on the uptake, had fastened his toothless gums on the toe of Rincewind’s boot and was giving it a vicious suck.

221. oldal (Corgi, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló

A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Wizards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet
Angie Sage: Physik
Neil Gaiman: Neverwhere
Kresley Cole: Wicked Deeds on a Winter's Night
Diana Wynne Jones: House of Many Ways
Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Mark Lawrence: Emperor of Thorns
Ben Aaronovitch: Whispers Under Ground