Snuff (Discworld 39.) (City Watch 8.) 17 csillagozás

Terry Pratchett: Snuff Terry Pratchett: Snuff

According to the writer of the best-selling crime novel ever to have been published in the city of Ankh-Morpork, it is a truth universally acknowledged that a policeman taking a holiday would barely have had time to open his suitcase before he finds his first corpse.

And Commander Sam Vimes of the Ankh-Morpork City Watch is on holiday in the pleasant and innocent countryside, but not for him a mere body in the wardrobe. There are many, many bodies and an ancient crime more terrible than murder.

He is out of his jurisdiction, out of his depth, out of bacon sandwiches, and occasionally snookered and out of his mind, but never out of guile. Where there is a crime there must be a finding, there must be a chase and there must be a punishment.

They say that in the end all sins are forgiven.

But not quite all..

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2019
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857526496
>!
Corgi, UK, 2012
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166751
>!
Doubleday, New York, 2011
378 oldal · ISBN: 9780385619264

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

196 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Vinkó Szilárd · Lady Koshfy Sybil


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: Snuff

Etájt kezdett a Pratchett rajongásom alábbhagyni. Fáj, hogy a tökös hard-boiled főzsaru az előző kötete óta valahol út közben kiherélődött (minek a nindzsa komornyik?!), a szereplőgárda tagjainál a réti boglárkák is izgalmasabb díszletek, s emlékeim szerint még a rafkós ex-orgyilkos államfő is szentimentális kisnyugdíjassá satnyul. Megtanuljuk viszont belőle, hogy a rabszolgatartás szemétség. Na ja.
Az életmű végére jellemző leszállóágat már inkább csak nosztalgiából olvasgatom. Hiányzik a hajdani odamondogatós szatíra, az elménc görbetükör. Ja, van ebből egy eladó példányom amúgy, szólj, ha kell. Kamuztam egyébként, ez a fő műve, a posztumusz Nobel tuti.

Noro>!
Terry Pratchett: Snuff

Az utolsó Őrség-regényt talán úgy lehetne jellemezni, mint egy portrét Vimes parancsnok alakjáról. Nem egy sodró történet*, nem is poénok zápora, hanem egy részletekbe menő karakterrajz a kedvenc Korongvilág-figurámról.

* Kivéve persze az Öreg Hűtlen áradása idején.

lejla>!
Terry Pratchett: Snuff

Love Sam Vimes

Sokan írták, hogy kicsit vontatott, nem olyan izgalmas és picit kaptafa ez a regény, de én nem éreztem így. Inkább olyannak tűnt nekem, mintha Pratchett valahogyan le akarná zárni Vinkó Szilárd történetté, mintha el akarna búcsúzni tőle. Nem tudom, így volt-e, de ezt éreztem olvasás közben. Kicsit bővebb lére eresztette, kicsit még jobban fényezte, kicsit még menőbb lett, még aranyosabbak voltak Lady Sybillel, és hát az ifjú Szilárd/Sam is übercuki bár én abban reménykedem, hogy majd inkább az apja nyomdokaiba lép és zsaru lesz ő is.

A goblinok, illetve a rajtuk keresztül kibontott téma/témák (ha a törvény követi az igazságot elemet is beleszámoljuk) érdekes volt, bár helyenként kicsit melodramatikus.

A Vinkó családot és főleg Vinkó parancsnokot változatlanul imádom, hiányoztak azért a többiek, Karott, Angua, Szendi, Törmelék, Vetinari, Bendő őrmester és Görcsi. És szomorú vagyok, hogy Vinkó főszereplésével írt könyvet már nem fogok többet olvasni. Farewell, I shall miss you…

nero P>!
Terry Pratchett: Snuff

Minden brit vidéki kúriákban játszódó Poirot történetek és Wodehouse regények keresztezéséből egy lassan csordogáló, ám igen szórakoztató regény született, természetesen a Korongvilág valóságában, ahol nem csak emberek, hanem mindenféle nem-emberi lények is jönnek mennek. Nem tudom, mennyire tetszik a megrögzött Pratchett rajongóknak, mert kicsit más, mint a többi, de nekem nagyon bejött.

Aerandir>!
Terry Pratchett: Snuff

Sam Vimes szeretne egy kicsit nyaralni a családjával, távol a nagyváros zajától. Természetes, hogy ilyenkor találkozik élete talán legnehezebben megoldható feladatával. Ráadásul megszokott kollégái helyett a helyi rendőrség mind az egy tagja áll rendelkezésére.

Sokan írták itt, hogy kevésbé tetszett nekik ez a könyv, laposabb, sablonosabb volt, már felhasznált elemekből építkezett. Én nem éreztem így. Lehet, hogy nem volt minden téma, probléma, poén vadonatúj és teljesen eredeti, de épp azt szeretjük Pratchettben, hogy a nyilvánvalót is érdekesen tudja elmondani. Még huszadjára is.

ddani P>!
Terry Pratchett: Snuff

Ez hosszúra nyúlt. Sok saját sablont használt újra az író. Nagyon lassan indult be a cselekmény. Vimes nem olyan jó mint dzsentrifikált főfőrendőr. A régebbi Watch-tagok alig kapnak szöveget. Valahogy elnyomja a máskor olyan szeretnivalóra kidolgozott szereplőket a mondani, sőt: elmondanivaló. Pratchett azt hiszem, elengedte magát ennél a regényénél.
Végeredményben így is okozott sok izgalmat, mulatságot és Pratchett-pillanatot, ám a Snuff nem lett kiemelkedő Discworld regény, épp hogy hozza a formát, ami azért egyáltalán nem kevés.

1 hozzászólás
silex>!
Terry Pratchett: Snuff

Nem lett a legnélkülözhetetlenebb Pratchett-regény, de hozza azokat a dolgokat, amik kötelezőek. Működik, na. Bár kicsit a szokásos panelekből építkezőnek tűnik nekem.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Snuff

Pár évvel az előző olvasás után újra kell értékelnem ezt a kötetet, méghozzá lefelé. Lehet, hogy a múltkor nagyon rajongóként olvastam, de csalódást okozott. Pedig a Városőrség-sorozat talán a kedvenc Korongvilág részsorozatom – vagy éppen ettől lenne magasabb az elvárásom?

Az alapszituáció teljesen jó: Vimes parancsnok nyaralni megy, és ha egy nyomozó elutazik, biztosan szembetalálkozik legalább egy bűntettel, csak most nem a megszokott világában mozog, ezért külön nehézséget jelent számára az alkalmazkodás. Ezt párosítani Woodhouse szatirikus angol vidéki nemesi életet bemutató világával szintén határozottan ígéretes.

Ehhez képest a kötet sajnos nem jó: Vimes nem egy érdekes karakter, ha elkezdi a rangját bunkósbotként használni; a nyomozás maga annyira nem érdekes; a városi szálát a történetnek lényegében teljesen ki lehetne hagyni (bár akkor az Őrség több tagja egyáltalán nem jutna szerephez), és végezetül, nem tudom, hogy kit láttunk Vetinari helyén, de hogy nem a jó öreg minden hájjal megkent Patrícius volt, az egészen biztos.

Ráadásul a történet, ill. a filozófia is ismétli magát, nem is beszélve az ellenfélről, aki igazából egy lebutított Carcer a Night Watchból. És a végére nem sikerült rendesen összekavarnia a szálakat – az akciórész jól zárult ugyan, de után a kötet valahogy nem akart végetérni, és itt a goblinok történetének a lezárása kifejezetten unalmasra sikeredett.

A könyvet egyetlen dolog miatt nem értékelem most három csillagnál rosszabbra: helyenként még mindig felcsillan az a cinikus rátekintés a világra, amitől az egész sorozatot megszerettem. Kár, hogy összességében nem vagyok vele elégedett – a könyvet csak azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan minden Korongvilág-regényt el akarnak olvasni, de ennél a sorozat sokkal többet tud (és szokott is adni, lényegében bármikor).

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Snuff

Sam Vimes, Sam Vimes… hát akkor is te maradsz az egyik elsőszámú kedvencem, ha mostanában nem olyan izgalmas az életed, mint eddig volt, de azért megtehetnéd a kedvemért, hogy legközelebb valami sokkal fordulatosabb, sokkal akciódúsabb helyzetbe keveredsz. Persze szó se róla, még mindig le vagyok nyűgözve a lazaságodtól, meg fontos a rasszizmus és az elnyomás elleni harc, és nem, nem szabad a külső alapján ítélni, de ha minden nyaralásod ilyen komolyra (na jó: kevésbé viccesre) és … hát, laposra sikeredik, akkor tényleg ne mozdulj ki a városból. Még szerencse(?), hogy az Ankh-Morporkban bevált trükkök vidéken is működnek…

>!
Corgi, UK, 2012
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166751

Népszerű idézetek

Noro>!

There was always paperwork. It is well known that any drive to reduce paperwork only results in extra paperwork.

lejla>!

Maybe the goblins weren't all that stupid, only more stupid than humans were, which, when you came to think about it, took some effort.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: goblin
Hanna IP>!

Goodness is about what you do. Not what you pray to.

226. oldal

Noro>!

Vimes grunted. ‘Where there are policemen there’s crime, sergeant, remember that.’
‘Yes, I do, sir, although I think it sounds better with a little reordering of the words.’

Noro>!

But most of all, later that year, Vimes was totally amazed to find that the bestselling novel taking the Ankh-Morpork literary world by storm was dedicated to Commander Samuel Vimes.
The title of the book was Pride and Extreme Prejudice.

leventesan>!

If there were such a thing as an inter-city thieving contest, Ankh-Morpork would bring home the trophy and probably everyone’s wallets.

sepa I>!

Lady Sybil knew her husband in the way people living next door to a volcano get to know the moods of their neighbour. The important thing is to avoid the bang.

30. oldal (Corgi, 2012)

leventesan>!

I'm not cruel, sir, I won't shoot you in the guts, but I will make you realize how much you took your toes for granted.

NannyOgg P>!

There was no point in arguing with Sybil, because even if you thought that you'd won, it would turn out, by some magic unavailable to husbands, that you had, in fact, been totally misinformed.

17. oldal (Corgi Books, UK, 2012)

Holdbéli_nyúl P>!

… and yoghurt, which to Vimes's mind was a type of cheese that wasn't trying hard enough.

37. oldal


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Austen – Vera Nazarian: Northanger Abbey and Angels and Dragons
Jane Austen – Adam Rann: Emma and the Werewolves
Jane Austen – Ben H. Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Jane Austen – Vera Nazarian: Mansfield Park and Mummies
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Martin Scott: Thraxas
Rick Riordan: The Last Olympian
Jeaniene Frost: One Foot in the Grave
Kevin Hearne: Hounded