Raising ​Steam (Discworld 40.) (Industrial Revolution 6.) (Moist Von Lipwig 3.) 14 csillagozás

Terry Pratchett: Raising Steam Terry Pratchett: Raising Steam Terry Pratchett: Raising Steam Terry Pratchett: Raising Steam

It's all change for Moist von Lipwig, swindler, conman, and (naturally) head of the Royal Bank and Post Office.

A steaming, clanging new invention, driven by Dick Simnel, the man with t'flat cap and t'sliding rule, is drawing astonished crowds – including a few particularly keen young men armed with notepads and very sensible rainwear – and suddenly it's a matter of national importance that the trains run on time.

Moist does not enjoy hard work. His …vital input at the bank and post office consists mainly of words, which are not that heavy. Or greasy. And it certainly doesn't involve rickety bridges, runaway cheeses or a fat controller with knuckledusters. What he does enjoy is being alive, which may not be a perk of running the new railway. Because, of course, some people have Objections, and they'll go to extremes to stop locomotion in its tracks.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2019
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857526502
>!
Corgi, London, 2014
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552170529
>!
Corgi, London, 2014
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552170468

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

197 tag · 226 karc · Utolsó karc: 2021. április 27., 13:34 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Angua von Überwald · Moist von Lipwig


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Terry Pratchett: Raising Steam

Nem is tudom, mit mondhatnék erről a regényről, ami mégiscsak búcsú Ankh-Morporktól és az elmúlt 25 év során megismert figurák sokaságától. Önmagában nézve nem nevezhetem túlságosan erős darabnak: szétszórt történet, kevés új ötlet, és visszafogott humor jellemzi. Talán az egyetlen Korongvilág könyv, ami nem olvastatja magát. A cselekmény szinte már teljesen a valóság tükre: nem a fantasy motívumaival való játszadozás, hanem a modern világ visszásságainak alig árnyalt leképezése a fantasyre. (Hihetetlen, hogy a törpék első ránézésre klisés, kvázi-tolkieni stílusúnak tűnő ábrázolásában mennyi minden benne van a szexizmustól a vallásos fanatizmusig.) Ugyanakkor régi olvasóként számomra ez a regény elsősorban úgy jelent meg, mint egy monumentális tabló, amelyben szinte minden klasszikus Korongvilág-szereplő megjelenik*, és előad valami rá jellemző, rövid jelenetet. A maga módján szép, de hiányzik belőle valami. Kár, hogy így lett vége.

*Bár van, akinek csak egy lábjegyzetre futotta.

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Raising Steam

Nagyon szeretem a gőzmozdonyokat, Sam Vimes-t (akkor is, ha csak mellékszereplő), és a Snuff óta a goblinokat is. Ezt a könyvet viszont nem szerettem nagyon. Kevés volt benne a történet, nem volt igazi gonosz, nem volt igazi probléma, és ami a legjobban hiányzott belőle, fáj így bevallani, de az a humor volt. Nem volt elég vicces, na! Így együtt pedig, ha leszámítjuk az ismerős szereplőket és helyszíneket (akiket persze élmény volt újra látni és már nagyon hiányoztak), egy akármilyen közepes fantasy regényt kapunk, ami azért Sir Pratchett-től nagyon távol van. Nem mondom, hogy nem élvezhető a könyv, de Korongvilágot csak nyomokban tartalmaz.

Mindezek ellenére (és ezzel együtt) lelkesedésem Sir Pratchett iránt töretlen, sőt, csorbulatlan – ahhoz azért sokkal de sokkal több kellene, mint egy nem jól sikerült könyv. Vagy akár nyolc. Viszont rettegek attól, hogy a változást (amit egyébként már az Unseen Academicals-ban és a Snuff-ban is éreztem) nem az okozza, hogy TP elfáradt kicsit vagy csak nincs annyira a topon a múzsája, hanem az Alzheimer. Akkor inkább ezentúl írjon közepes könyveket, engem az sem zavar, csak maradjon még.

>!
Corgi, London, 2014
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552170529
ddani P>!
Terry Pratchett: Raising Steam

Két jól bevált toposzt hoz össze a Raising Steam: az Ankh Morporktól kiinduló és mindent felforgató technikai újítás, ami ezúttal a vasút, amihez egy nagy formátumú politikai intrika is oda lett passzentva. Az egész olajozottan működik, olyan régi szereplők mellé, mint Lipwig, Vimes, a városi zsaruk, goblinok, és persze Vetinari mellé néhány új arc is feltűnik. Külön tetszik a törpe szubkultúrák mentén a gender kérdések továbbvitele, a szórakoztató Pratchett-szöveg ezúttal is nagyon fontos és komoly dolgokról diskurál, és jól teszi.
Mindeme tortának habjaképp még jópár utalást is sikerült elkapnom, mindenféle brit vasutas mese, pl a Thomas a Gőzmozdony, meg a Railway Children (magyarul 'Hárman a vasút mentén') irányába.
Élmény volt!

Hanna IP>!
Terry Pratchett: Raising Steam

A könyv tele volt gőzmozdonyokkal, én azonban úgy érzem, Pratchett itt már csak félgőzt tudott adni. A témák, fordulatok, szereplők mind korábbi könyveket idéztek, és bár alapvetően jól szórakoztam, keveselltem az emberi természetre rávilágító zseblámpafényt, a poénokat. Talán mert egyébként túl sok minden volt ebbe a regénybe zsúfolva: ipari forradalom és a vasút megjelenésével járó megannyi változás, istenné váló gépezet, (törpe)női egyenjogúság és a goblinok megdicsőülése.
De azért megjegyezném. hogy Pratchett megfáradtan is kiváló író.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Terry Pratchett: Raising Steam

Nagyon szeretem a Moist von Lipwig regényeket, sajnálom, hogy nem született belőlük több. Nagyon jól mutatják be a technológiához való viszonyunkat.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Raising Steam

Nehéz értékelni. Ha ezzel a könyvvel kezdtem volna a Korongvilágot a Thud helyett, akkor valószínűleg nem lettem volna rajongó. A könyv a vasút elterjedéséről szól, és egy szép, romantikus történet arról, hogy mi történik, amikor a vasút rászabadul egy mit sem sejtő világra.

Ugyanakkor egy dolog nagyon hiányzott nekem a könyvben: a régi, könnyed rácsodálkozás a világ furcsaságaira hiányzott nagyjából az első 400 oldalon (egy-egy kivételtől eltekintve). Utána a maradék 80-ban visszatértek, egy szokásos befejezéssel együtt, de összességében ez kevés.

Lehet, hogy túl sokat várok egy Korongvilág-regénytől, de valószínűleg ebből nem sok ötlet/gondolat marad meg a szememben. Mindenesetre egy nosztalgia-körnek megérte; aki nem szerette a korábbi regényeket, ez nem fogja megváltoztatni a véleményét.

lejla>!
Terry Pratchett: Raising Steam

A történet ismét kissé szétfolyós volt és nem is egyértelmű, hogy miről is akart szólni. Nyilván egy kicsit mindenről: az utazásról, a haladásról, az új ötletekről és arról, hogy ezeknek köszönhetően, hogyan tágul a látókörünk, hogy leszünk nyitottabbak, a gender kérdésekről, a gépek lelkéről meg hát, the glue that holds this all together: a vasútról. :) Csak a gond talán, hogy ennyi mindenről egyszerre úgy tud szólni egy könyv, ha néhány kérdést kiemel, másokat csak érint. Én ezek a hangsúlyokat hiányoltam talán. De egyébként meg ugyanúgy szerethető, érdekes, vicces a történet és a szereplők is, mint eddig. Moist és Adora nyerő páros, és az őrség… hát jó volt őket viszont látni. Főleg Vinkót <3. Vetinari – hát persze, kellett, hogy villogjon ő is. Hozta a formáját mindenki.


Népszerű idézetek

ddani P>!

the trouble with madness was that the mad didn't know they were mad

174. oldal

NannyOgg P>!

'I have to ask, sir … Why does it have to be done like this?’
Vetinari smiled. ‘Can you keep a secret, Mister Lipwig?’
‘Oh, yes, sir. I’ve kept lots.’
‘Capital. And the point is, so can I. You do not need to know.’
Moist tried. ‘Sir! Even now the trains are part of life to a lot of people, especially to those on the Plains who commute! We can’t just drop everything, sir!’
‘Mister Lipwig. Is there something in the word “tyrant” you do not understand?'

265-266. oldal (Corgi, 2014)

NannyOgg P>!

Making money is good, but there is no pockets in a shroud.

290. oldal (Corgi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: pénz
Noro >!

‘My dear Mister Lipwig, you are clever and certainly smart but you have yet to find the virtue of wisdom, and wisdom tells a powerful prince that firstly he shouldn’t put just anyone he likes in prison, because that is where he puts the people he doesn’t like.’

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
ddani P>!

It is hard to understand nothing, but the multiverse is full of it. Nothing travels everywhere, always ahead of something, and in the great cloud of unknowing nothing yearns to become something, to break out, to move, to feel, to change, to dance and to experience – in short, to be something.

(első mondat)

NannyOgg P>!

'Lad, time is money and I’m a busy man. You told Nancy down on Reception that you’ve got something I might like. Now stop fidgeting and look me in the face square like. If you’re another chancer wanting to bamboozle me I’ll have you down the Effing stairs* before you know it.'

*The wonderfully colourful oak wood of the Effing Forest was much in demand for high-class joinery.

38. oldal (Corgi, 2014)

NannyOgg P>!

The truth was that between Moist von Lipwig and Commander Vimes there was a certain… what they politely called a difference of opinion. Sam Vimes did not live in the same world as Moist von Lipwig. Did the man ever laugh, he wondered – the commander must have done something funny at some time. Probably he’d laughed at somebody falling over a cliff or suchlike.

226. oldal (Corgi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Moist von Lipwig · Vinkó Szilárd
NannyOgg P>!

A short distance away is a shrine to Anoia, patron goddess for people who have difficulty with things stuck in their drawers.

285. oldal (Corgi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Anoia
NannyOgg P>!

The Queen appeared as innocent as one of those mountains which year after year do nothing very much but smoke a little, and then one day end up causing a whole civilization to become an art installation.

426. oldal (Corgi, 2014)

Noro >!

The town of Big Cabbage, theoretically the last place any sensible person would want to visit, was nevertheless popular throughout the summer because of the attractions of Brassica World and the Cabbage Research Institute, whose students were the first to get a cabbage to a height of five hundred yards propelled entirely by its own juices. Nobody asked why they felt it was necessary to do this, but that was science for you, and, of course, students.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
David Almond: Skellig (angol)
Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe
Rhys Bowen: Her Royal Spyness
Sophie Kinsella: Shopaholic to the Rescue
Lindsay Buroker: Forged in Blood I
Cally Taylor: Heaven Can Wait
Charles Dickens: A Christmas Carol
Jane Austen – Vera Nazarian: Northanger Abbey and Angels and Dragons