Pásztorok ​koronája (Korongvilág 41.) (Sajogi Stefánia 5.) 22 csillagozás

Terry Pratchett: Pásztorok koronája

             VILÁGOK RENGÉSE

Valami megmoccan a kréta mélyén. Ezt a baglyok és a rókák is érzik, és Sajogi Stefánia is érzi a bakancsa talpában. Egy régi ellenség erőt gyűjt.

Ez a végek és a kezdetek ideje, a régi barátoké és az újaké, a hatalomváltásé. Most Stefánia áll a fény és a sötétség között, a jó és a rossz között.

Miközben a tündehordák invázióra készülődnek, Stefániának össze kell trombitálnia az összes boszorkányt, hogy álljanak mögé. Hogy védjék meg a földet. Az ő földjét.

Ennek még következményei lesznek…

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953716 · Fordította: Farkas Veronika · Illusztrálta: Paul Kidby

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sajogi Stefánia


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Ajándékba kaptam meg év elején ezt a kötetet, amit hosszan tartogattam. Aztán pedig egészen szerettem. Ez volt Pratchet, bőven viaskodott a betegségével és még így is tudott egy jó történetet írni. Búcsúzás ez, közben pedig végre megszerettem a Krétát és a boszorkányokat is. A Boszorkány és a Sajogi Stefánia sorozat állt tőlem a legtávolabb és lehet, hogy csak nosztalgiából, de ez most megváltozott. Jó lesz majd újraolvasni ezeket a köteteket, amire előbb utóbb úgyis sort kerítek. Emelem a kalapom (szalmakalap, nyáron sokat viselem) a Korongvilág előtt, ami 2014 óta az életem része, akkor olvastam el belőle az első részt. Hálás vagyok ezért a világért, a rengeteg kalandért, amiben közben részem volt!

Daniel_Cserhalmi IP>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Előre bocsájtom, az értékelés inkább Pratchett életművének szól, illetve a következő ténynek: betegen írni szerintem elég nagy hőstett. Alzheimer-kórral regényt írni különösen az, látszólag lehetetlen. Pratchett persze nem akarta feladni, és tényleg az utolsó napáig dolgozott. Ha jól emlékszem, a kézirathoz rengeteg jegyzetet készített, hatalmas betűkkel írt, hogy el tudja olvasni, szóval bárhogy is nézzük, ez tényleg egy hőstett volt. Persze, ennek ellenére érezni, hogy már nem volt ereje teljében, és ha lett volna még ideje, mielőtt a Halál belekarol, kezében a homokórájával, akkor a végeredmény sokkal jobb lett volna. Mert a regénynek van eleje-vége-közepe, benne van az a humor, amiért szerethető volt minden regénye, van benne sok bölcsesség életről és halálról, van cselekmény, ami azért nem nagyon combos, sőt a kötet második felében tényleg elég vázlatos, de ettől ez még egy teljes értékű regény. Sajnos a kiadó valamiért nem időrendben adta ki a regényeket, márpedig ez a kötet egyértelműen a Raising steam után játszódik, és elég sok utalás is van rá. Sőt, nem csak erre, hanem sok másik regényre, és nem csak a boszorkányos alsorozatra.
DE!
Azt gondolom, a 2., 3., és 4. fejezet van olyan fontos, amiért érdemes elolvasni a könyvet. Persze akkor jelent ez igazán sokat, ha valaki már elég régóta olvassa Pratchett könyveit. Én még a Cherubion kiadónál vettem meg az első regényeket a kilencvenes évek végén, magam sem tudom, hogy találtam rá. Szóval az elmúlt 20 évben olvastam ezeket a könyveket. A boszorkányos szál persze kifulladt a Carpe jugulum alatt, de Pratchett sem akarta elengedni kedvenc szereplőit, így létrehozta a Sajogi Stefánia szálat, ami egyrészt YA regény lett, így az ifjabb olvasókat is berántotta, akik talán elolvassák a fősodorbeli történeteket is. A lényeg, hogy ilyen hosszú idő alatt az ember szívéhez nő egy-egy karakter. Nos, mindezt azért írom, mert a fenti három fejezetben egy főszereplő tényleg belekarol a Kaszásba, és ez az egész borzasztó megható. Nem lehet nem észrevenni, hogy rajta keresztül Pratchett is az elmúlásra készül. Ha csak ezt a három fejezetet olvastam volna el, és utána lecsukom a könyvet, azt hiszem akkor is elégedett lettem volna, mint ahogy az utolsó Epilógus is kellően megható, mégsem giccses. Szóval annak ellenére, hogy nem ez a legjobb kötet, de az egyik legfontosabb, tekintve hogy tényleg az az utolsó Korongvilág regény.

Hippoforaccus >!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Az utolsó… :(
Mit is mondhatnék? Azt leszámítva, hogy szokatlanul sok baki van a fordításban, a történet a megszokott minőséget hozza.
Tetszik a felütés, bár kissé sajnálom, ami spoiler történt és számítottam valami ezzel spoiler kapcsolatos csavarra, de az elmaradt.

Péter_G_Paller>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Nagyon sajáltam, hogy ennek a műnek az írása közben halt meg az író. Erezhető volt, főleg a mű lezárában, hogy mennyire is vázlatos még ez a történet és mennyire nem lettek még kidolgozva azok a hátterkbe húzódo szines kis melléktörténetek amik igazán nehézsúlyú olvasmányokká szokták emelni Pratchett, a felszínen csak humoros paródiáknak tűnő könyveit.
Ennek ellenére ajánlom a kötetet bárkinek, akár olvasta a korábbi műveit akár nem, még ebben a kicsit nyers formájában is nagyon mély kérdésekkel foglalkozik és kifejezetten szórakoztató.

Fyndra>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Szerettem volna szeretni, mert Pratchett utolsó regénye, de nagyon sokszor érződött, hogy ez már sajnos nem a teljes sztori :( (És Stefánia sem a kedvencem, de hát ez van. Viszont így is nagyon menő girl power szériává nőtte ki magát az alsorozata.)
Azt meg köszi a Deltának, hogy teljesen értelmetlenül van feltüntetve korrektor; iszonyú sokszor kizökkentettek az elírt nevek :(

CyberMacs>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Az utolsó Korongvilág könyv. Az utolsó Terry Pratchett könyv.

A történet nincs kidolgozva. A könyv nincs elkészítve (bár van befejezése, lezárása). De nem is ez a lényeg. Csak az a néhány fejezet számít, ahol búcsúzunk.
Az öregek elmentek. Itt az idő, hogy a fiatalok vigyék tovább az álmokat. Itt vége a mesének.

Garabonciás>!
Terry Pratchett: Pásztorok koronája

Az Utolsó.
Azt hiszem, ez minden Pratchett rajongó számára egy szomorú olvasmány. Minden benne van, ami miatt jó visszatérni újra és újra a Korongra, de nagyon vázlatosnak hat. Rettenetesen szomorú voltam olvasás közben. Ehhez még hozzátartozik, hogy nemcsak Sir Terry-től búcsúzunk el, hanem néhány nagy öregtől is. Olyan sokminden van bennem, de leírni nehéz. Fájó a búcsú.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

– Nem kellene félned segítséget kérni. A büszkeség szép dolog leányom, de idővel meg fog ölni.

ViraMors P>!

Te, a macska úgy dorombolt, mint egy cirmos szélmalom.

latinta P>!

    – Boszorkánynak lenni férfimunka. Ezért van szükség nőkre ahhoz, hogy el legyen végezve.

117. oldal, 6. fejezet - A házak körül (Delta Vision, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Sajogi Stefánia
latinta P>!

    Van valami varázslatos a vasúti sínek alatti boltívekben, amelyeknek a misztikumát csak azok ismerik, akik ott dolgoznak. Mindig tele vannak tócsákkal, még akkor is, ha hetek óta nem esett, és a tócsák olajosan csillognak, a levegőnek pedig zsíros munkáshónaljszaga van.

173. oldal, 11. fejezet - A nagyváros (Delta Vision, 2021)

latinta P>!

Gyopár nemcsak a természetet szerette megfigyelni, hanem az embereket is. Lenyűgözőnek találta őket, és egyre újabb dolgokat tudott meg róluk.
    Az egyik dolog, amit megfigyelt, az volt, hogy az öregemberek mintha mindig útban lennének a saját otthonukban. Ez a hely nagyon különbözött Gyopár otthonától, ahol egyértelműen az apja volt a kakas a szemétdombon. Itt, ahol nők is akadtak az öregemberek életében, ők uralkodtak a falak között – ahogyan korábban is, amikor az uruk odakint dolgozott –, és erről nem állt szándékukban lemondani.

161. oldal, 10. fejezet - A kincs (Delta Vision, 2021)

latinta P>!

    – A főkötő kormányoz, ha az ember megöregszik – jegyezte meg Bűzös Barna.

162. oldal, 10. fejezet - A kincs (Delta Vision, 2021)

kytty0494 P>!

…létezik egy olyan álláspont, hogy a tündérek olyanok, mint a macskák; de a macskák hajlandóak együttműködni – például akkor, amikor megosztoznak egy zsákmányon –, míg a tündérek addig vitatkoznak és veszekednek, amíg egy harmadik fél ellopja a táplálékot az orruk elől.

246. oldal, 15. fejezet (Delta vision, 2021)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
Debora Geary: Vakmerő boszorkány
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Laura Thalassa: Dark Harmony – A lélektolvaj
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Karen Chance: Átölel az éjszaka
Barbara Erskine: Az Alvókastély
Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa