Őrség! ​Őrség! (Korongvilág 8.) (Őrség 1.) 184 csillagozás

Terry Pratchett: Őrség! Őrség! Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Ez az a hely, ahová a sárkányok távoztak.
Csak hevernek itt, és… nem holtak, nem is álmodnak, csupán …szunnyadnak. És noha a tér, amelyet elfoglalnak, nem közönséges tér, ettől még alaposan összezsúfolódtak benne. Akár szardíniákhoz is hasonlíthatnánk őket, már amennyiben elfogadjuk, hogy létezhetnek ilyen óriási, pikkelyes, gőgös és arrogáns szardíniák.
És feltehetően létezik valahol egy konzervnyitó.

Az Őrség! Őrség! a nyolcadik a Korongvilág-regények sorában – ám ez után a könyv után már sosem leszünk képesek ugyanúgy nézni a sárkányokra!

Eredeti megjelenés éve: 1989

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Delta Vision, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950586 · Fordította: Járdán Csaba
>!
Cherubion, Debrecen, 2000
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110965 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

199 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Vinkó Szilárd · Könyvtáros · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi · Lady Koshfy Sybil · Bendő Frédi

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Szerintem megvan annak tíz éve, hogy utoljára Pratchettet olvastam – lehet, tizenöt is, de az ezzel való szembenézés olyan következtetésekre sarkallna a korommal kapcsolatban, hogy inkább eltekintek tőle. Mindenesetre nagyon élveztem, marha jó volt. Kicsit tartottam azért tőle, mert ezek a gegekben bővelkedő, kifacsart logikával operáló szórakoztató irodalmak gyakorta esnek bele abba a hibába, hogy meggyalázzák magát a szigorúan vett történetszálat – ami érthető. Ha egy író a cselekmény bizonyos részét nem tudja elegendő poénnal megtölteni, nyilván hajlik rá, hogy inkább csak úgy vázlatosan odakenje az egészet, jól van, ezzel is megvolnánk, haladjunk tovább a móka és kacagás felé*. Na most nem állítom, hogy az Őrség! Őrség!-ben nincsenek leülő részek (egy 460 oldalas monstrumban nyilván kell legyenek), de összességében Pratchett ügyel arra, hogy maga a történet is érdekfeszítő (mondhatni, elgondolkodtató) legyen, és ne legyenek benne ordító logikai lyukak. Istenverte profi, na. Pedig az olyan karakterek, mint Karott, Vinkó**, vagy maga a Könyvtár-univerzum amúgy is széles vállukon elhurcolnák az egész sztorit, de Pratchett nem elégszik meg az olcsó sikerrel. A Korongvilág-univerzum mindezek felett egy komplett (nem feltétlenül új, de annál stílusosabb) filozófiai rendszer, és egyben (helyenként csípős) karikatúra magáról az emberi fajról. Önzésünkről, gyávaságunkról, ostobaságunkról, egyszóval: a sárkányokról, akik az elménkben lakoznak. A maga módján páratlan író – nem mondom, hogy volt, mert igazából mindig az lesz.

* Erre kiváló példa a Rejtő-regények átlagos lezárása: gyakran csak úgy odacsapja őket, mint egy rossz bollywoody film happy endjét. Nyilván könnyebb egy pofozkodást viccesen ábrázolni, mint amikor a nő meg a főhős ott állnak kézenfogva a lemenő napban.
** A régebbi fordításban: Murok és Kadar. Ahogy a régebbi fordítás Reterátbúvár testvére ezúttal Slozivégi testvér lett – ez mondjuk jobban is tetszik. Amúgy meg tudja valaki, hogy lehet, hogy a 15 éve kiadott verzió miért 150 oldallal karcsúbb?

26 hozzászólás
Rodwin>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

A sokak által dicsért Őrség alsorozat nálam is betalált. Igaz ezen semmi meglepő nem volt, mert nagyon szeretem Pratchett elborult világát, és kelekótya hőseit.
Ankh-Morpork nyüzsgő városát bizony védeni kell a veszélyektől, és erre hivatott a méltán hírhedt városőrség. Kinek élén Vinkó parancsnok, utóneve Szilárd, már itt belopta magát a szívembe. Amúgy egy iszákos fráter, de innen szép az út felfelé.
További szereplők, és a brigád tagjai még, Bendő őrmester, ki ismeri a hosszú házasság titkát, ugyanis a feleségével csak papírfecnikkel kommunikál. Lévén az éjszakai őrség, éjszaka aktuális. De vajon a három szép gyermekét a gólya hozta?
Görcsi káplárról se feledkezzünk meg, akinek mindig remekbe szabott mondásai vannak.
Hozzájuk csatlakozik Karott a törpe, aki csak fejben az, mivel ezek a nagyszakállú kurafik nevelték fel. De egy igen jóravaló fiút sikerült alkotniuk, ebből a majd két méteres emberkéből. Jókat mosolyogtam szegény naivitásán, egyik kedvenc szereplőm lett a kis törpe.
A fővárost egy ismeretlen sárkány fenyegeti, és az őrségnek fejben ott kell lennie. Nagyon gyanús, hogy valami fekete mágia munkálkodik a háttérben. Vinkó és csapata bizony belecsöppen a közepébe. Nyugalmas kis őrségüknek úgy tűnik vége. Közben a könyvtáros egy könyve is eltűnik, így kedvenc orángutánunk is megkezdi a saját hadjáratát.
Menet közben sokat megtudhatunk a mocsári sárkányokról, a kis Errol-t is nagyon megkedveltem. Egy jó tanács, senki ne álljon egy felhúzott mocsári sárkány elé, mert a benne lévő gázok, és az idegállapota nem túl jó barátok.
Összességében csak egy szokásos Pratchett, remek humorral, gördülékeny cselekménnyel.
Aki kedveli az írót, ebben sem fog csalódni.

>!
Delta Vision, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950586 · Fordította: Járdán Csaba
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

A továbbiakban valóban nem tudok ugyanúgy nézni a sárkányokra, mint eddig. Meg a könyvtárakra sem. De amíg az utóbbinak kifejezetten örülök, az előbbitől nem teljesen őszinte a mosolyom…

Az Őrség alsorozat első darabját jó ideje halogattam már, első sorban azért, mert az egyetlen Korongvilág könyvem Cherubion kiadásban, és már most látom, hogy később komoly zavart fognak okozni nekem a nevek… legalább annyira, mint amikor a Kaszást újráztam :P De ez még a jövő zenéje, mert amúgy igazán szimpatikusan kerge banda ez az Őrség. Ráadásul kezdem kapisgálni, hogy miért kedvelik jó páran a Patríciust, most, hogy végre nem csak 1-2 jelenet erejéig kapott szerepet, látom ám, hogy őt sem kell attól félteni, hogy hétköznapi, esetleg normális lenne. Sőt…
A könyvben keveredik némi spoiler, kicsikét megszurkálják a spoiler toposzát/legendáját/kliséjét, kissé túljátszottan, de kapnak a titkos társaságok, na meg persze a sárkányok és a törvény jobb sorsra érdemes őrei is. Ismét feltűnik a Könyvtáros, kóborolhatunk egy keveset a Könyvtárban – ezeket a részeket mindig nagyon élvezem – és természetesen most sem maradhatott ki a Halál.
Alapvetően jól szórakoztam, bár voltak erősen túljátszott pillanatok, és Pratchett-hez képest meglepően átlátszó megoldások.
4,5/5

TiaManta>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Az első őrség regény, és sokszori újraolvasásra is nagyon jó, sőt kiváló.
Fenemód élvezem mindig olvasni az összeset. És hogy érdekes a többi után újrakezdeni és nézni honnan is indul Vinkó és csapatának története. Mindent karakter megér egy misét itt, főbb és a mellékszereplők egyaránt. Vigécz és kolbis bucijai, a Könyvtáros aki sokkal boldogabb orangutánként, Lodoci aki általában mindig csak úgy mellékesen van a regényekben, de még így is totál fénypont éles elméjével. Emlékezetes kb. minden megmozdulásuk, és azok a párbeszédek egyszerűen felülmúlhatatlanok.
Történet és mondanivaló annyira a helyén van, hogy én csak dicsérni tudom.
Ilyenkor elgondolkodom hogy más könyvek megérdemelték-e az 5 csillagot adtam rá. Mert Pratchett regényeihez képest mind szürkék számomra.

zamil>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Azzal kezdeném, hogy sajnos egy szomorú kihívásnak köszönhetően kerültem ismét a Korongvilág varázslatos világába. Viszont ismét sikerült felfedeznem magamnak és ezért köszönet @vicomte-nek.
Valamikor a múlt századba (1992) megjelent az első regény a Mágia színe, emlékszem milyen élmény volt olvasni középiskolába, teljesen új szint vitt az addigi olvasásaim közé (később sajnos a Sofőrök miatt eltávolodtam az írótól).
A molyos tagságomnak köszönhetően ismét előtérbe került a sorozat és bőszen elkezdtem gyűjteni a megjelent részeket.
A kihívás miatt el is dőlt, hogy belevágok egy olvasásába, de nem tudtam mennyire kötődnek egymáshoz, melyikkel folytassam, vagy felmerült bennem, hogy kezdjem elölről. Szerencsére @Dominik_Blasir meggyőzött róla, hogy nem kell szépen sorba haladni, élvezhetőek amúgy is a könyvek, sőt az Őrség! Őrséget! ajánlotta. Köszönet érte, nagy élmény lett.
Le is vettem a polcomról a Cerubion-os kiadást és elkezdtem olvasni. Tudtam, hogy az újabb kiadás jobb fordítás, de ez volt meg. A könyvhétnek köszönhetően ezért megvettem, és hazafelé a vonatot próbáltam ott folytatni ahol abbahagytam, ez sajnos nem sikerült, mert ég és föld volt a különbség, ezért újra kezdtem. Nem bántam meg még nagyobb élményt nyújtott az olvasás.
Igazi szórakozást nyújtott a könyv, elvarázsolt, az író humora egyedi, és érezni azt az angol humort amit én annyira szeretek. A történetről kár bármit is mondani, mert valahol nem is az a fontos.
Csak ajánlani tudom, kedvenc is lett.
Biztos, hogy még olvasok a közeljövőbe Korongvilág történetet, és bátran leveszem a polcról bármelyik könyvet.

Razor P>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Első Koronvilág regényem, sajnos szomorú apropó kapcsán. Minimális ismereteim voltak ugyan a világról, ám így is elvarázsolt a Pratchett által kitalált őrült és humoros világ. A regény olvasása közben többször hangosan felnevettem, így Pratchett nálam is célba talált.
Az Őrség mindegyik tagját megkedveltem, mellettük még a Könyvtárost bírtam. Ki gondolta volna, hogy egy ma… főemlős ennyire a dolgok végére jár? :) Ja meg persze Errolt sem hagynám ki, felkerült a kedvenc sárkányaim képzeletbeli listájára.
Az biztos, hogy a Korongvilág ezzel megvett magának, a további kötetek olvasása ezennel napirendre került.

>!
Delta Vision, 2014
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950586 · Fordította: Járdán Csaba
2 hozzászólás
kékcseresznye>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Aki Pratchettet szereti, az szeretni fogja ezt a könyvét is, a szokásos színvonal, vicces figurák, és finom angol humor, jó nagy adagban.

rlb_32557241>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Imádtam! A könyv kb. 80%-át két óra között olvastam el, egy kis két órás pihenő alatt. Lassan már azokat a szereplőket kell majd felsorolnom, akik nem lettek a szívem csücskei. Hiába, ez egy olyan kötet, amelyben még a korrupt őröket is megkedveljük, nem is beszélve a sárkánytenyésztő hölgyről és az egyik különleges sárkányáról, aki kicsit a rút kiskacsára emlékeztetett.

pat P>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Az teljesen egyértelmű hogy, az Őrség alsorozat a kedvencem. Imádom ezeket a férfiakat. Beleértve a Patríciust, is meg még Görcsit, is bizony. Ó, Karott példaképem, a központozásban! Meg még sok minden, másban is.
Kár, hogy a karácsony előtti ideg- és időbaj nem igazán kedvezett a felhőtlen olvasásélménynek. És furcsa módon nettó inkább elszomorodtam a könyvtől, mint felvidultam – Vinkó kapitány és a Patrícius elméje most nem volt egy nagyon szívderítő hely. A sárkányok meg nem kedvesek.

vöri P>!
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!

Azt hiszem, ezt tényleg nem lehet megunni. Érdekes volt a mindössze 3(-4)(-5) tagú Városőrséget látni, jó volt újra Ankh-Morporkban járni, végigkövetni Karrott útját, no meg nem utolsó sorban a sárkányokat is egészen más megvilágításba helyezi az ember ezek után.
És az miért van, hogy csak most fejeztem be, de legszívesebben máris a következő Korongvilág történetet akarnám olvasni?


Népszerű idézetek

arsenal0522>!

A könyvek meghajlítják a téridőt.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
6 hozzászólás
Veron>!

Ez a kávé olyan, mint a szerelmeskedés egy kenuban, több benne a víz, mint az élvezet.

192. oldal

4 hozzászólás
Rodwin>!

– Vinkó Szilárd – nyögte erőtlen hangon a férfi.
– Atyámat is Szilárdnak hívták – jegyezte meg Brenda. – Mindig is
az volt a szavajárása, hogy egy Szilárdban meg lehet bízni.

451. oldal (Delta Vision, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Vinkó Szilárd
18 hozzászólás
Rodwin>!

    (…) – Karott, vágja a fejéhez a törvényeket!
    – Igenis, uram!
    Mire Vinkó észbe kapott, már elkésett.
    A törpék meglehetősen nehezen boldogulnak a metaforákkal.
    Viszont többnyire kiválóan céloznak.
    (…)
    – Így elmenni… – szólt Bendő őrmester.
    – Hát ja – kontrázott Görcsi, és füle mögé nyúlt egy újabb csikkért.
    – Egy hogyhíjják, egy metafora miatt meghalni.
    – Nemt'om – vetette ellene a kis káplár. – Szerintem inkább a padló miatt adta be a kulcsot.

434-435. oldal (Delta Vision, 2014)

4 hozzászólás
krlany IP>!

Arcátlanságotokban finnyásnak mutatkoztok, mondta neki a sárkány gondolatban. De mi sárkányok vagyunk. Nekünk az a dolgunk, hogy kegyetlenek, fortélyosak, szívtelenek és rémisztőek legyünk. De annyit mondhatok neked, te majomszabású – az óriási pofa közelebb nyomult, így Rossab egyenesen a szeme könyörtelen mélyébe kellett nézzen –, hogy mi sosem égettük és kínoztuk és tépdestük szét egymást és neveztük ezt erkölcsnek.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs · sárkány
rlb_32557241>!

– Hát, uram – válaszolta –, tudom, hogy a sárkányok évezredekkel ezelőtt kivesztek, uram…
– Igen? – A Patrícius szeme összeszűkült.
Kadar fejest ugrott. – De, uram, ezt ők is tudják?

76. oldal

ppayter>!

Sose bízzék olyan uralkodóban, aki minden reményét alagutakba és bunkerekbe és menekülési útvonalakba fekteti. Van rá esély, hogy nem szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

247. oldal

Veron>!

Minden törpének van szakálla és egyszerre akár tizenkét réteg ruhát is visel. A nem ebből kifolyólag többé-kevésbé fakultatív.

27. oldal (lábjegyzet)

Kapcsolódó szócikkek: törpe
3 hozzászólás
krlany IP>!

Az igazság az, hogy még a közönséges könyvek nagy gyűjteményei is eltorzítják a teret, amint azt könnyedén megerősítheti bárki, aki valaha is megfordult egy tényleg régimódi antikváriumban, olyanban, ami úgy néz ki, mintha M. Escher tervezte volna egyik rossz napján, és több lépcsője van, mint emelete, meg kis ajtóban végződő polcsorai, amik nyilvánvalóan túl kicsik ahhoz, hogy átlag méretű emberi lény beléphessen rajtuk. Az idevágó egyenlet ez: Tudás = hatalom = energia = anyag = tömeg; egy jó könyvesbolt valójában egy előkelő Fekete Lyuk, ami tud olvasni.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antikvárium · könyv · könyvesbolt · M. C. Escher
Veron>!

Hívhatják őket Palotaőrségnek, Városi Milíciának, vagy Járőrnek. Akármi legyen is az elnevezésük, rendeltetésük bármely hősies fantasy műben ugyanaz: körülbelül a Harmadik Fejezet táján (vagy amikor úgy tíz perce megy már a film) berontanak a szobába, egyesével rátámadnak a hősre, és lemészárolják őket. Soha senki nem kérdezi meg tőlük, hogy akarják-e.

Ezt a könyvet ezeknek a derék fickóknak ajánlom.

(ajánlás)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
Christopher Paolini: Örökség
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Rachel Hartman: Árnypikkely