Moving ​Pictures (Discworld 10.) (Industrial Revolution 1.) 19 csillagozás

Terry Pratchett: Moving Pictures Terry Pratchett: Moving Pictures Terry Pratchett: Moving Pictures Terry Pratchett: Moving Pictures Terry Pratchett: Moving Pictures Terry Pratchett: Moving Pictures

The alchemists of the Discworld have discovered the magic of the silver screen. But what is the dark secret of Holy Wood hill? It's up to Victor Tugelbend ("Can't sing. Can't dance. Can handle a sword a little") and Theda Withel ("I come from a little town you've probably never heard of") to find out…

Moving Pictures, the tenth Discworld novel, is a gloriously funny saga set against the background of a world gone mad!

Eredeti megjelenés éve: 1990

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library

>!
Gollancz, London, 2014
352 oldal · ISBN: 9781473200234
>!
Transworld, 2005
396 oldal · ISBN: 0552152943
>!
HarperCollins, London, 2002
338 oldal · ISBN: 006102063X

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

192 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2020. július 8., 08:58 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Gaszpód


Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

Azt hiszem, ez az egyik legtökéletesebben sikerült könyv a sorozatban, ami a „tekerjünk ki egy témát” vonalat illeti. A Century of the Fruitbat stúdiótól kezdve Laddie-n át a mindenki Oswald bácsikájára emlékeztető lovagon keresztül szerintem kb. minden második oldalra jut egy Hollywood-fricska, amik közül talán az 50 láb magas nő és a Könyvtáros epikus jelenete volt a kedvencem, de igazán nehéz lenne választani. És pont azt a klisét fordítja meg, amit pedig joggal várnánk: Terry Pratchett Holy Woodjában spoiler. Hiányzol, Sir Terry!

>!
Corgi, 1991
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552134637
sepa I>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

Holy Wood álmodik…
…és ezek az álmok, akár a szirének éneke, egyre több és több embert vonzanak. Na, jó, nem csak embereket, hanem trollokat, törpöket, és a legkülönfélébb állatokat: kacsákat, kutyákat, egereket és macskákat. Hogy miért? Mert mindegyikük híres akar lenni – mert az minden vágyuk, hogy egy clickben szerepelhessenek.
Holy Woodból viszont szépen lassan elszivárog a valóság, és olyan dolgok érkeznek egy másik dimenzióból, amelyekre senki sem számított…
A fantasztikus, és szokás szerint zseniális alapötlete ellenére ez volt az első olyan Terry Pratchett-könyv, amelynek nehezen jutottam a végére. Ez nagyban egyéni hangulat függvénye is, ám szerintem túl sok idő elment az „összemeséléssel”, és a nyomozós szál sem sikerült egészen kerekre.
Minden hibája ellenére azonban a Moving Pictures egy okos könyv. Egyszerre paródiája Hollywoodnak, és szerelmes levél is hozzá, telis-tele filmes utalásokkal, amiket minden rajongó imádni fog.
Bővebben az SFmagon: http://sfmag.hu/2016/07/11/terry-pratchett-moving-pictures/

bürök>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

Gaspode, egyem meg…
Hozta a szokásos szintet, szerettem. Egyetlen fájdalmam az volt, hogy biztosan nem fogtam minden utalást (néhány hollywoodi klasszikus nekem még kimaradt), amiket pedig igen, azoknál néha volt olyan érzésem, hogy túl voltak magyarázva. (pl. az Ének az esőben jelenet) Mint amikor valaki mond egy jó viccet, de egyből utána a biztonság kedvéért még sűrű kacsintgatások közepette oldalba is bököd, hogy Ééérted, ez azért vicces, mert… De ez legyen a legnagyobb probléma.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

Egy történet arról, hogy a Korongvilág mindennapjait hogyan változtatja meg a film „felfedezése”. A könyv tele van a megszokott kikacsintgatásokkal a mi világunk fele, beleértve olyan dolgokat, mint az „Elfújta a szél” (azt hiszem), a King Kong és egy jó pár klasszikus kosztümös kalandfilm (amiket nem ismerek fel cím szerint, de stílusra igen) felbukkanását. Ja, és persze a pattogatott kukorica is előkerül, valamint ezer elefánt és két kutya hihetetlen története sem hagyható ki.

Az egyik első „ipari forradalom” Korongvilág-kötet abszolút szórakoztató, benne van minden, amit Pratchettől várunk; és mivel önálló mű, teljesen jó lehet bevezető olvasmánynak is eme világhoz, ami nem teljesen eltérő a mienktől.

ddani>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

A megszokott Pratchett-recept, talán kicsit el vagyok kapatva, de valamennyire kiszámítható volt, persze poénokkal gazdagon. Egy hollywoodi aranykor paródia persze agyoncsapott sablonokból építkezik, oké, és volt egy-két igazán szívmelengető, ám hideg orrú mellékszereplő (Gaspode, a mellőzött csodakutya és Laddie, a népszerű sztárblöki). Talán, ha ez az első Discworld olvasmányom, jobban rákarmoltam volna. Így viszont sok volt az újrafelhasznált csavar a gépezetben, bár a verkliből biztos kézzel előtekeri a maga nyelvi leleményeit és popkultúragyilkoló komikumát, az igazán sziporkázó Pratchett-at-his-best érzés elmaradt. Azért röhögtem pár jót megint, és ez sem kevés. Ha ez a leggyengébb láncszeme a sorozatnak, akkor az egy nemkicsit erős lánc.

spy>!
Terry Pratchett: Moving Pictures

Elso Pratchett konyv, amit angolul olvastam. Nem volt egyszeru menet.
Valoszinu h barmilyen filmet megnezek ezutan, biztos be fog ugrani a toloszeken/seprun szaguldo varazslok kepe.


Népszerű idézetek

bürök>!

'In fact, I wanted to see you about one of the students, Master,' he said coldly.
'Students?' barked the Archchancellor.
'Yes, Master. You know? They're the thinner ones with the pale faces? Because we're a university? They come with the whole thing, like rats--'

39. oldal (Corgi 1991)

fióka P>!

'Who are all these people?' she said.
'They're fans,' said Dibbler.
'But I'm not hot!'

279. oldal (Gollancz, 2014)

NannyOgg P>!

'I'm a cat person, myself,' she said, vaguely.
A low-level voice said: 'Yeah? Yeah? Wash in your on own spit, do you?'

119. oldal (Corgi, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Gaszpód · macska
ddani>!

Because inside every old person is a young person wondering what happened.

262. oldal (Corgi, 1991)

NannyOgg P>!

And Victor awoke. It was like rising slowly out of a pink cloud, or a magnificent dream which, try as you might, drains out of your mind as the daylight shuffles in, leaving a terrible sense of loss; nothing, you know instinctively, nothing you're going to experience for the rest of the day is going to be one half as good as that dream.

132. oldal (Corgi, 1991)

1 hozzászólás
NannyOgg P>!

The universe contains any amount of horrible ways to be woken up, such as the noise of the mob breaking down the front door, the scream of fire engines, or the realization that today is the Monday which on Friday night was a comfortably long way off. A dog's wet nose is not strictly speaking the worst of the bunch, but it has its own peculiar dreadfulness which connoisseurs of the ghastly and dog owners everywhere have come to know and dread. It's like having a small piece of defrosting liver pressed lovingly against you.

194-195. oldal (Corgi, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: kutya
bürök>!

The moments that change your life are the ones that happen suddenly, like the one where you die.

93. oldal (Corgi 1991)

ddani>!

Poets long ago gave up trying to describe the city. Now the more cunning ones try to excuse it. They say, well, maybe it is smelly, maybe it is overcrowded, maybe it is a bit like Hell would be if they shut the fires off and stabled a herd of incontinent cows there for a year, but you must admit that it is full of sheer, vibrant, dynamic life. And this is true, even though it is poets that are saying it. But people who aren't poets say, so what? Mattresses tend to be full of life too, and no-one writes odes to them. Citizens hate living there and, if they have to move away on business or adventure or, more usually, until some statute of limitations runs out, can't wait to get back so they can enjoy hating living there some more.

NannyOgg P>!

He twisted his fingers together nervously. The Patrician's stare had him pinned. It was a good stare, and one of the things it was good at was making people go on talking when they thought they had finished.

22. oldal (Corgi, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
fióka P>!

Thieves became important for daring robberies and so, in a slightly different way, did merchants.

291. oldal (Gollancz, 2014)


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Industrial Revolution sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Neverwhere
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Joanne Harris: Runemarks
David Lodge: Small World
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada (angol)
Robert Paul Weston: The Creature Department
Charles Stross: The Atrocity Archives
David Almond: Skellig (angol)
Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe
Rhys Bowen: Her Royal Spyness