Mort ​(angol) (Discworld 4.) (Death 1.) 56 csillagozás

Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol) Terry Pratchett: Mort (angol)

Although the scythe isn't pre-eminent among the weapons of war, anyone who has been on the wrong end of, say, a peasants' revolt wil know that in skilled hands it is fearsome.
For Mort however, it is about to become one of the tools of his trade. From henceforth, Death is no longer going to be the end, merely the means to an end. He has received an offer he can't refuse. As Death's apprentice he'll have free board, use of the company horse and being dead isn't compulsory. It's the dream job until he discovers that it can be a killer on his love life…

Eredeti megjelenés éve: 1987

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library

>!
Gollancz, London, 2013
258 oldal · ISBN: 9781473200104
>!
Corgi, 2012
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166621
>!
Corgi, 2012
316 oldal · ISBN: 9780552131063

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 226 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 4


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

fióka P>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Nagyonimádom a Halált, ez már az első Korongvilág-könyvnél eldőlt, úgyhogy róla olvasni egy egész könyvön át maga volt a puszta gyönyör. De! A vége, a vége! Azt miért kellett?
Semmi sem lehet tökéletes, ez most már biztos.

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Az egzisztenciális válsággal küzdő Halál, mint visszatérő karakter akkora húzás Sir Pratchett-től, hogy ha mind a 40 Korongvilág regénynek ő lenne a főszereplője, azt is kibírnám. Egyemmeg. :) Különben érdekes dolog történt, kiderült, hogy ez a rész nem is olyan hangosan röhögős, mint emlékeztem, de ez a tény csak egy fél csillagot von le az összképből. Még mindig a legjobb Korongvilág részek közé sorolom.
Viszont hogy lehet, hogy a Könyvtáros nem csavarja le Albert fejét, amikor az lemajmozza? Ez most akkor bukfenc, vagy a Könyvtárosnak régen magasabb volt a toleranciaküszöbe? Oook.

>!
Corgi, 1988
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552131067
Arwen>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Mint az első háromnál, itt is úgy állok, hogy szerettem a karaktereket, de a cselekmény egyszerűen nem tudott lekötni. Nem is igazán tudok miről írni, mert nekem ez most olyan semleges volt. Az elején (úgy a 80. oldalig) nagyon jól szórakoztam, aztán ellaposodott, és már nem igazán izgatott, hogy mi történik. Volt benne pár oltári nagy poén, amin még most is nevetek, s természetesen a párbeszédek ezúttal is elvitték a prímet, de ezeken kívül nem tudnék megemlíteni semmit. Ennek ellenére valahogy nem vagyok képes négy csillagnál rosszabbat adni, mert van valami kötődésem ezekhez a könyvekhez, amit egyszerűen nem tudok megmagyarázni. Továbbra is olvasni fogom őket, reménykedve, hogy végre eljutok egy olyan részhez, amire megadhatom az öt csillagot.

Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Rég olvastam utoljára a Mortot, a történetre nem emlékeztem teljesen. Angolul nagy élmény volt olvasni, a nyelvjátékát fordításban nem lehet tökéletesen visszaadni.
Adott egy saját lábában is felbukó kamasz, akit földműveléssel foglalkozó édesapja otthon nem tud hasznosítani, így szolgálatba adja. Aztán új mestere mellett mindent összekuszál.

Magyar nyelven ez volt az első Pratchett regényem, ami hű rajongásomat megalapozta. Ha a Korongvilág elkezdésén gondolkodsz ez a legjobb kezdés hozzá. Ajánlom.

1 hozzászólás
rohanoazis P>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Megint majdnem tökéletes. Death eddig is kedvenc figuráim egyike volt, ez a kis kiruccanása pedig kifejezetten szórakoztató. A sorozatok itt már általában leülnek, Pratchett ötletesen krülte el a problémát azzal, hogy több főtörténetet futtat párhuzamosan. Nyilván, így maga sem unta meg a dolgot olyan hamar. Augusztusban jön az ötödik darab!

Luca87 I>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Csak a szokásos Terry Pratchett.

Továbbra is a Halál a kedvenc szereplőm az egész Korongvilágon, egyszerűen zseniális ötlet, zseniális kidolgozás. Ez a történet is zseniális, mert kiderül belőle, hogy minden szakmában létező jelenség a kiégés, még a Haláléban is. A nagy tanulság pedig, hogy nem érdemes kapálózni a sorsunk ellen, mert aminek meg kell lenni, az úgyis meglesz. (Még ha az utolsó fejezet pont szembe is megy ezzel az igazsággal.) A legjobb epizód az volt, amikor Mort először indult egyedül dolgozni: egészen meghatott a boszorkány, aki halálos nyugalommal fogadja, hogy akkor ennyi volt, és az apát, aki egy sóhajtással belenyugszik, hogy minden kezdődik elölről. A homokórák, az önmagukat író sorskönyvek… Megannyi nagyszerű ötlet. És persze Pratchett humora, amin az ember még akkor is fel-felnyerít, ha a villamoson ül, és furcsán néznek rá.

Megért rá az idő, hogy kedvenc írókat is jelöljek itt a Molyon. Terry Pratchett az elsők között lesz.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Az egyik legjobb korai Pratchett-regény. Ez nagy szó, mert az újabb kötetek általában jobban tetszenek, de a Halállal nem lehet vitatkozni. :D

Gyökér poénok, elgondolkoztató ötletek, mindez nagyon is emberi, és élettel teli módon tálalva ("pun intended"). Mindenkinek sok szeretettel ajánlom.

Ri_ver>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Nagyon tetszett! Nem is tudom, hogyan tudtam korábban félbehagyni, most pár nap alatt végigolvastam. Pratchett humora eszméletlen, hihetetlenül random, nem lehet kitalálni, mi lesz a következő mondat. Könnyedén meg tud nevettetni, kellően drámai, a karakterek kidolgozottak, a Halál valami eszméletlen :D Ez volt az első, amikor végigolvastam, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. :)

ddani>!
Terry Pratchett: Mort (angol)

Pár oldal után rájöttem, hogy ez bizony újraolvasás :) Persze egy Korongvilág epizódjai között nem nehéz eltájolódni, főleg, ha az ember eddig sem lineárisan (spirálban?) követte az eseményeket. Nagyon klassz könyv, inkább nem is szpojlerezek. Idézhető idézetek fordulnak elő benne, ki is írtam párat. Érezhetően előzménye több későbbi szereplőnek (pl Susan Sto-Helit) és történetnek (Reaper Man), és ha jól számolom, a Nagy Kaszás első komoly főszerepe is egyben. Egyszóval, kihagyhatatlan.


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

Scientists have calculated that the chance of anything so patently absurd actually existing are millions to one.
But magicians have calculated that million-to-one chances crop up nine times out of ten.

9. oldal (Corgi, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: Egy a millióhoz esély
Luca87 I>!

Albert grunted. 'Do you know what happens to lads who ask too many questions?'
Mort thought for a moment.
'No,' he said eventually, 'what?'
There was silence.
Then Albert straightened up and said, 'Damned if I know. Probably they get answers, and serve 'em right.'

50. oldal (Corgi Books, 1988)

NannyOgg P>!

Reannuals are plants that grow backwards in time. You sow the seed this year and they grow last year.
Mort’s family specialised in distilling the wine from reannual grapes. These were very powerful and much sought after by fortune-tellers, since of course they enabled them to see the future. The only snag was that you got the hangover the morning before, and had to drink a lot to get over it.
Reannual growers tended to be big, serious men, much given to introspection and close examination of the calendar. A farmer who neglects to sow ordinary seeds only loses the crop, whereas anyone who forgets to sow seeds of a crop that has already been harvested twelve months before risks disturbing the entire fabric of causality, not to mention acute embarrassment.

11. oldal (Corgi, 1988)

NannyOgg P>!

*The disc's greatest lovers were undoubtedly Mellius and Gretelina, whose pure, passionate and soul-searing affair would have scorched the pages of History if they had not, because of some unexplained quirk of fate, been born two hundred years apart on different continents. However, the gods took pity on them and turned him into an ironing board** and her into a small brass bollard.

**When you're a god, you don't have to have reasons.

148. oldal (Corgi, 1988)

NannyOgg P>!

'You like it?' he said to Mort, in pretty much the same tone of voice people used when they said to St George, 'You killed a what?'

158. oldal (Corgi, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: Szent György és a sárkány
fióka P>!

'What time's sunset around here?'
'We normally manage to fit it in between night and day,' (…).

90. oldal (Corgi, 2012)

1 hozzászólás
NannyOgg P>!

'There’s a brain there all right,' Lezek conceded. 'Sometimes he starts thinking so hard you has to hit him round the head to get his attention. His granny taught him to read, see? I reckon it overheated his mind.'

13. oldal (Corgi, 1988)

NannyOgg P>!

It was the sort of smile that lies on sandbanks waiting for incautious swimmers.

63. oldal (Corgi, 1988)

NannyOgg P>!

People don't alter history any more than birds alter the sky, they just make brief patterns in it.

151. oldal (Corgi, 1988)

Toma>!

When you step off a cliff, your life takes a very definite direction.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Death sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Neil Gaiman: Neverwhere
Rick Riordan: The House of Hades
Jessica Townsend: Nevermoor (angol)
Kerstin Gier: Ruby Red
Rick Riordan: The Red Pyramid
Gail Carriger: Heartless
Derek Landy: Playing with Fire
Rick Riordan: Percy Jackson: The Complete Series
Kevin Hearne: Hounded