Mort (Korongvilág 4.) (Halál 1.) 299 csillagozás

Terry Pratchett: Mort Terry Pratchett: Mort

A Halál előbb-utóbb mindenkiért eljön a Korongvilágon. És Mortért egy olyan ajánlattal jön el, amelyet a fiatalember nem utasíthat vissza. (Szó szerint nem utasíthatja vissza, mert a meghalás nem feltétele az alkunak). Igazából egy meglehetősen jó ajánlatról van szó. Mortnak a Halál inasaként ingyen szállás és ellátás jár. Használhatja a céges lovat. És egyáltalán nem kell majd szabadságot kivennie a családtagok temetésére. De az ifjú Mort az egyértelmű előnyök ellenére szép lassan felfedezi, hogy komoly hátulütői is vannak annak, ha az ember a Kaszásnak dolgozik… mert a tökéletes állás könnyen az ember szerelmi életének gyilkosává válhat.

A Cheubionos kiadások Mort, a halál kisinasa címmel jelentek meg.

Eredeti megjelenés éve: 1987

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2000
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110981 · Fordította: Sohár Anikó
>!
Cherubion, Debrecen, 1998
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110248 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

192 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2020. július 8., 08:58 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Mort · Cuki · Nagy A’Tuin · Albert

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · Korongvilág · Kostető


Kedvencelte 52

Most olvassa 9

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: Mort

Nem kérdés, hogy öt csillag! Pár éve kezdtem ismerkedni Pratchett munkásságával, pedig már ajánlották nekem a 2000-es évek elején. Valamiért akkor nem nagyon mutattam hajlandóságot irántuk, így jobb későn belemerülni a Korongvilágba, mint sosem.
Pratchett remekül ötvözi a komolytalan angol humort, a fantasy-vel, ami nálam már nyerő kombináció, nincs ez másképp a Mort-ban sem.
Főhősünk Mortimer a semmihez nem konyító fiúcska, aki csak teng-leng a nagy Korongon, az apja legnagyobb bánatára. De a Korongvilág egyik kiemelt alakja, maga a nagybetűs Halál lát benne fantáziát, és szárnyai, azaz a kaszái alá veszi.
Innen kezdődik a nagy utazás, Mort mint a Halál kisinasa tanulja a szakma csínnyát-bínnyát, több kevesebb sikerrel.
Persze közben foghatjuk a fejünket, vagy épp mosolyoghatunk a kis szerencsétlenen, na persze eszem ágában sincs bántani, mert remekül szórakoztam a könyv olvasása közben. Halál úr pedig próbálja élvezni a kapóra jött szabadságot, horgászik, pihen, és csak úgy teng-leng a Korongon.
Mellék szerepekben:Cuki a céges ló, kinek patái tüzet hánynak.
Ysabell a meg nem értett kislány, Jóvágási Ignác, a jóvágású varázsló. Továbbá inasok, hercegnők, hercegek, homokórák, kaszák amit nem feltétlen kaszálásra használnak, kocsmatöltelékek.
Az olvasáshoz mindenkinek ajánlatos egy korsó kerítésszaggató!
Ez az alsorozat is megvett magának, ahogy a Boszorkányos is, nem is tudom mivel folytatom legközelebb. :)

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
3 hozzászólás
Lisie87 P>!
Terry Pratchett: Mort

Pratchett, az Pratchett, mindig hozza a színvonalat! :) Kellemesen humoros, humorosan kellemes! :D Na jó, ennyi voltam XD
A Korongvilágon a Halál a kedvenc főszereplőm, aki az általam olvasott Pratchett könyvekben eddig csak mellékszereplőként tűnt fel néhány bekezdés erejéig, de egyből a szívembe lopta magát.
Ebben a kellemes kis könyvben, úgy dönt, hogy felfogad maga mellé egy inast, Mortot, aki persze a feje tetejére állítja a valóságot. Közben a Halál kipróbálja milyen is nem kaszásnak lenni! :D
Élveztem nagyon, jók voltak a szereplők, Jóvágásit bírtam, Keli kicsit idegesített, Ysabelle-t a végére egész megkedveltem, és spoiler. És!! ne feledkezzek meg Cukiról! <3 Nekem is keeeeeeeellll!!!

viharmacska>!
Terry Pratchett: Mort

Talán csak az van, hogy túl rövid időn belül volt ez a harmadik Korongvilág-olvasásom, de ezt kicsit sápadtabbnak éreztem az előzőeknél, viszont így legalább nem érzem magam csacska rajongó macskának, aki végig ötcsillagozza az egészet. (Ezért meg is érdemelne plusz fél csillagot, de akkor rögtön el is veszítené…) Szerencsémre nem volt bent a könyvtárban a Vészbanyák, különben sosem haladnék a már nálam lévőkkel, pedig nagyon várom a macskát. Itt is átosont néhány a színen, de semmi több. Világos, hogy macskaraktereket írni nagy felelősség, de hogy valaki köteteken át készüljön neki :D

4 hozzászólás
B_Petra>!
Terry Pratchett: Mort

Pályaválasztási tanácsadás, megfeneklett karrier, biztos állás, életpálya módosítás, egy Muci nevű ló, egy fiú, bocsánat Mort, akinek senki sem mondja a nevét, és a valóság szövetének, a történelem folyásának megbolygatása plusz humor, egy könyvben, és ez attól bizarr mert ez mind a HALÁLLAL, az igazival, esik meg, aki kis változatosságra vágyott.
Maga a HALÁL, fel is bukkant már mint mellékszereplő a Korongvilág, eddigi olvasott részeiben, de most Ő a főszereplő. Egészen jül sikerült neki a főszereplősködés.

AniTiger MP>!
Terry Pratchett: Mort

Nem tudom, miért nem olvastam előbb! Talán a borító… nekem nem igazán jönnek be Josh Kirby borítófestményei. Túl… fiús? Nem tudom, mindenesetre ahányszor a kezembe vettem egy kötetet, mindig elvette a kedvemet a borító. Sajnálom! Tévedtem! Nem szabadna a külcsín alapján ítélnem.

Furcsán kezdődött a történet, néha kifejezetten fárasztó volt! De a történetben váratlanul felbukkanó baromságok nagyon tetszettek, aztán hamar letehetetlenül izgalmassá vált a cselekmény! Nincsen elnagyolva, tényleg rengeteg apróság van benne, ami nem tartozik a cselekményhez, csak feldobja, színesíti a részeket! Picit komor-picit szomorkás, néha zsibbasztó, de szórakoztató mű. Kíváncsi vagyok erre az alsorozatra, aztán jöhet a többi Korongvilág történet!

Kedvenc szereplő: a Halál!
Kedvenc rész: Tulajdonképpen minden rész a Halál főszereplésével és a reinkarnációs bérletű apát. A könyv végét is imádtam.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/terry-pratc…

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
Kocos>!
Terry Pratchett: Mort

Ez fenomenális volt. Haláli. Ha belegondolok, hogy véletlenül akadt a kezembe, mert valamikor, valaki említette a Molyon, én meg csak felraktam a várólistámra… Első könyvem Pratchettől, és minden betűjét öröm volt olvasni. Hihetetlen humora van! Színtiszta kikapcsolódás :)
(Már el is kezdtem a térítő munkát…)

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Mort

Ez a könyv még mindig zseniális!
Anno ez volt a legelső Terry Pratchett, amit olvastam, ezért igazán megérdemli, hogy ezzel kezdjem azt a meglehetősen felelőtlen vállalkozást, miszerint apránként végig fogom olvasni a Korongvilág sorozatot.
Mit is mondhatnék? Ez a könyv beteg, de nem a klinikai értelemben, hanem abszurd és beteg a humora. Telis-tele van olyan szövegekkel, amik egyértelműen a „negyedik fal áttörésén” dolgoznak, mert nem elég, hogy a szereplők nem tudnának mit kezdeni a narrátor megjegyzéseivel, de a narráció ezt még az orrunk alá is dörgöli (pl. Titanic).
A történet egyszerűen fergeteges, szórakoztató, ötletes, és kellemesen kiszámíthatatlan. Van benne egyébként sok minden, ami egy fantasy-ba kell, királylány, meg varázslók meg stb, csak mindez jó alaposan megbolygatva, és persze rengeteg humorral fűszerezve.
Pár szót a karakterekről. A kedvenc persze a Halál, egyszerűen imádtam a jeleneteit a szövegeit meg pláne. Mort szórakoztatóan szerencsétlen, de azért értékelem, hogy annyira elszánt. Ysabell-t az előző olvasáskor nem igazán szerettem, most egészen megkedveltem.
Külön kiemelném a szóhasználatot. Színes, változatos, nagyon-nagyon leíró. Imádom. (Mindkét fordítást.) Egyes szavak annyira váratlanok, hogy már az abszurd, hogy benne vannak a könyvben (pl. adóbevallás), mégsem tudom azt mondani, hogy nem illenek bele. Nagyon abszurd, de pont ez benne a jó.
5/5 Természetesen.

Balázs_Erőss>!
Terry Pratchett: Mort

Nem az a térdcsapkodós, nevetgélős könyv, mégis kellemesen kikapcsol. A humora fanyar, a beszólások és a hasonlatok a hétköznapi életben kellemesen szinesítenének egy vitát. A komor témát simán sikerült könnyen emészthetővé tenni. Simán újraolvasható.

Biba>!
Terry Pratchett: Mort

Szokatlan és mókás, mint mindig. Ebből a részből jobban megismerhetjük a Halált, és hogy hogy végzi a munkáját.
A ’98-as kiadást olvastam, itt a lovat Mucinak hívják, ami nagyon feldobta számomra a könyvet, bár a Cuki se rossz.
Akik szeretik az író műveit, ezt a könyvet is szeretni fogják. Akik kuszának találják a történeteit, ezt is annak látják majd (szerintem). Most lehet, hogy nem voltam hangulatban, de sok jópofa szójáték volt benne, és a cselekmény is ötletes.

Krajnyák>!
Terry Pratchett: Mort

Ez az a könyv amit nem ajánlatos egy unalmas előadáson a terem leghátuljában sunyiba olvasni. Furán veszi ki magát ha hangosan felnevetsz miközben a tanár magyaráz.
Pratchettnek az a fajta angol humora van amin én haláli jól tudok szórakozni. Kicsit abszurd, kicsit beteg, helyenként kretén, na meg egy kis fekete humor.


Népszerű idézetek

psn>!

– ÉN? GYILKOLOK? – meredt rá a Halál, nyilvánvalóan megsértődve. – SZÓ SINCS RÓLA! AZ EMBEREKET MEGGYILKOLJÁK, DE AZ AZ Ő DOLGUK. ÉN CSAK ONNANTÓL VESZEM ÁT AZ ÜGYEK INTÉZÉSÉT. ELVÉGRE KURVA HÜLYE EGY VILÁG LENNE, HA AZ EMBEREKET MEGGYILKOLNÁK, DE NEM HALNÁNAK MEG, NEM IGAZ?

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
6 hozzászólás
krlany IMP>!

Egyszóval Mort egyike volt azon embereknek, akik veszélyesebbek, mint egy teli zsák csörgőkígyó. Eltökélt szándéka volt, hogy fölfedezze a világegyetem mögött megbúvó logikát.
Ami nem lesz könnyű, mivelhogy nincs olyan. A Teremtőnek volt egy pár figyelemreméltóan jó ötlete, amikor összeállította a világot, de az érthetővé tétel nem tartozott közéjük.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kígyó · logika · Mort
Anaire >!

– Ez mágia? – kérdezte Mort.
TE MIT GONDOLSZ?, kérdezett vissza a Halál. SZERINTED ÉN TÉNYLEG ITT VAGYOK, FIÚ?
– Igen – felelte Mort lassan. – Én… én figyeltem az embereket. Azt hiszem, ők nem látják, amikor magára néznek. Csinál valamit az elméjükkel.
A Halál megrázta a fejét.
ŐK MAGUK CSINÁLJÁK, mondta. NINCS BENNE SEMMI MÁGIA. AZ EMBEREK NEM LÁTNAK ENGEM, MERT EGYSZERŰEN NEM ENGEDIK MEG MAGUKNAK, HOGY LÁSSANAK. PERSZE CSAK AMÍG EL NEM JÖN AZ IDEJE. A VARÁZSLÓK LÁTNAK, ÉS A MACSKÁK IS. DE AZ ÁTLAGEMBER… NEM, ŐK SOHA.

31. oldal (Delta Vision, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Mort
psn >!

Mort már rájött, hogy a szerelem megizzaszt, megborzongat, elgyöngít, és kutya kegyetlen egy érzés, de korábban nem volt azzal tisztában, hogy bele is lehet hülyülni.

Kapcsolódó szócikkek: Mort · szerelem
psn>!

– A Halál elhallgatott, keze a könyv gerincén. – ÉS MIT GONDOLSZ, MIÉRT KÜLDTELEK AZ ISTÁLLÓBA? JÓL FONTOLD MEG A VÁLASZT!
[…]
– Azt hiszem… – kezdte.
– IGEN?
– Nos, azt hiszem, az igazat megvallva, azért keltett megcsináljam, mert maga már térdig járt a lószarban.
A Halál hosszasan nézett rá. Mort feszengve állt egyik lábáról a másikra.
– ABSZOLÚT KORREKT – rivallt a Halál. – VILÁGOS GONDOLATMENET. REALISZTIKUS MEGKÖZELÍTÉS. ROPPANT FONTOS EGY OLYAN SZAKMÁBAN, MINT A MIÉNK.

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Mort
arsenal0522>!

AZT RÉSZEG, HOGY HISZI VAGYOK, UGYE?
– Én bárkit kiszolgálok, aki háromból kétszer meg tud állni a lábán.
TELLLSSEN IGARZA VAN.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
Veron P>!

Tévedett, igenis volt fény az alagút végén, méghozzá egy lángszóró.

96. oldal

2 hozzászólás
ViraMors P>!

Hallottam már az unalomról, de még nem volt alkalmam kipróbálni.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mort · unalom
legrin P>!

(…) az emberek egyszerűen nem látják azt, amiről az elméjük azt állítja, nincs ott.

121. oldal

Kocos>!

– Tudod, mi történik azokkal a kölkökkel, akik túl sokat kérdezősködnek?
Mort gondolkozott egy pillanatig.
– Nem – válaszolta végül. – Mi?
Csönd támadt.
Aztán Albert kiegyenesedett, és azt mondta:
– Átkozott legyek, ha tudom. Valószínűleg, megkapják a válaszokat, és úgy kell nekik.

Kapcsolódó szócikkek: Albert

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Neil Gaiman: Sosehol
Joanne Harris: Rúnajelek
K. B. Rottring: Heri Kókler és a Telivér Herceg
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció