Mort (Korongvilág 4.) (Halál 1.) 291 csillagozás

Terry Pratchett: Mort Terry Pratchett: Mort

A Halál előbb-utóbb mindenkiért eljön a Korongvilágon. És Mortért egy olyan ajánlattal jön el, amelyet a fiatalember nem utasíthat vissza. (Szó szerint nem utasíthatja vissza, mert a meghalás nem feltétele az alkunak). Igazából egy meglehetősen jó ajánlatról van szó. Mortnak a Halál inasaként ingyen szállás és ellátás jár. Használhatja a céges lovat. És egyáltalán nem kell majd szabadságot kivennie a családtagok temetésére. De az ifjú Mort az egyértelmű előnyök ellenére szép lassan felfedezi, hogy komoly hátulütői is vannak annak, ha az ember a Kaszásnak dolgozik… mert a tökéletes állás könnyen az ember szerelmi életének gyilkosává válhat.

A Cheubionos kiadások Mort, a halál kisinasa címmel jelentek meg.

Eredeti megjelenés éve: 1987

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2000
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110981 · Fordította: Sohár Anikó
>!
Cherubion, Debrecen, 1998
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110248 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

195 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2019. augusztus 3., 22:41 · Bővebben


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Mort · Cuki · Nagy A’Tuin · Albert

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · Korongvilág · Kostető


Kedvencelte 49

Most olvassa 9

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Terry Pratchett: Mort

Nem kérdés, hogy öt csillag! Pár éve kezdtem ismerkedni Pratchett munkásságával, pedig már ajánlották nekem a 2000-es évek elején. Valamiért akkor nem nagyon mutattam hajlandóságot irántuk, így jobb későn belemerülni a Korongvilágba, mint sosem.
Pratchett remekül ötvözi a komolytalan angol humort, a fantasy-vel, ami nálam már nyerő kombináció, nincs ez másképp a Mort-ban sem.
Főhősünk Mortimer a semmihez nem konyító fiúcska, aki csak teng-leng a nagy Korongon, az apja legnagyobb bánatára. De a Korongvilág egyik kiemelt alakja, maga a nagybetűs Halál lát benne fantáziát, és szárnyai, azaz a kaszái alá veszi.
Innen kezdődik a nagy utazás, Mort mint a Halál kisinasa tanulja a szakma csínnyát-bínnyát, több kevesebb sikerrel.
Persze közben foghatjuk a fejünket, vagy épp mosolyoghatunk a kis szerencsétlenen, na persze eszem ágában sincs bántani, mert remekül szórakoztam a könyv olvasása közben. Halál úr pedig próbálja élvezni a kapóra jött szabadságot, horgászik, pihen, és csak úgy teng-leng a Korongon.
Mellék szerepekben:Cuki a céges ló, kinek patái tüzet hánynak.
Ysabell a meg nem értett kislány, Jóvágási Ignác, a jóvágású varázsló. Továbbá inasok, hercegnők, hercegek, homokórák, kaszák amit nem feltétlen kaszálásra használnak, kocsmatöltelékek.
Az olvasáshoz mindenkinek ajánlatos egy korsó kerítésszaggató!
Ez az alsorozat is megvett magának, ahogy a Boszorkányos is, nem is tudom mivel folytatom legközelebb. :)

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
3 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Terry Pratchett: Mort

Pratchett, az Pratchett, mindig hozza a színvonalat! :) Kellemesen humoros, humorosan kellemes! :D Na jó, ennyi voltam XD
A Korongvilágon a Halál a kedvenc főszereplőm, aki az általam olvasott Pratchett könyvekben eddig csak mellékszereplőként tűnt fel néhány bekezdés erejéig, de egyből a szívembe lopta magát.
Ebben a kellemes kis könyvben, úgy dönt, hogy felfogad maga mellé egy inast, Mortot, aki persze a feje tetejére állítja a valóságot. Közben a Halál kipróbálja milyen is nem kaszásnak lenni! :D
Élveztem nagyon, jók voltak a szereplők, Jóvágásit bírtam, Keli kicsit idegesített, Ysabelle-t a végére egész megkedveltem, és spoiler. És!! ne feledkezzek meg Cukiról! <3 Nekem is keeeeeeeellll!!!

>!
B_Petra
Terry Pratchett: Mort

Pályaválasztási tanácsadás, megfeneklett karrier, biztos állás, életpálya módosítás, egy Muci nevű ló, egy fiú, bocsánat Mort, akinek senki sem mondja a nevét, és a valóság szövetének, a történelem folyásának megbolygatása plusz humor, egy könyvben, és ez attól bizarr mert ez mind a HALÁLLAL, az igazival, esik meg, aki kis változatosságra vágyott.
Maga a HALÁL, fel is bukkant már mint mellékszereplő a Korongvilág, eddigi olvasott részeiben, de most Ő a főszereplő. Egészen jül sikerült neki a főszereplősködés.

>!
Briggan
Terry Pratchett: Mort

Első olvasásom Pratchett-től, bánom, hogy nem tettem korábban.
Humoros, izgalmas, néha azért elég fárasztó, de nagyon élvezetes könyv volt. Kedvenc szereplő a Halál lett (én is imádom a cicákat ^^), Mort eleinte nagyon nehézfejű volt, de jókat nevettem rajta és tetszett a fejlődése. És mindig jókat derültem Cukin – már maga a neve… :D Nagyon tetszett a Korongvilág részletes bemutatása, a városok, kultúrák leírása.
Remélem a sorozat többi kötete is hozza ezt a színvonalat.

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
>!
AniTiger MP
Terry Pratchett: Mort

Nem tudom, miért nem olvastam előbb! Talán a borító… nekem nem igazán jönnek be Josh Kirby borítófestményei. Túl… fiús? Nem tudom, mindenesetre ahányszor a kezembe vettem egy kötetet, mindig elvette a kedvemet a borító. Sajnálom! Tévedtem! Nem szabadna a külcsín alapján ítélnem.

Furcsán kezdődött a történet, néha kifejezetten fárasztó volt! De a történetben váratlanul felbukkanó baromságok nagyon tetszettek, aztán hamar letehetetlenül izgalmassá vált a cselekmény! Nincsen elnagyolva, tényleg rengeteg apróság van benne, ami nem tartozik a cselekményhez, csak feldobja, színesíti a részeket! Picit komor-picit szomorkás, néha zsibbasztó, de szórakoztató mű. Kíváncsi vagyok erre az alsorozatra, aztán jöhet a többi Korongvilág történet!

Kedvenc szereplő: a Halál!
Kedvenc rész: Tulajdonképpen minden rész a Halál főszereplésével és a reinkarnációs bérletű apát. A könyv végét is imádtam.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/terry-pratc…

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950098 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Kocos
Terry Pratchett: Mort

Ez fenomenális volt. Haláli. Ha belegondolok, hogy véletlenül akadt a kezembe, mert valamikor, valaki említette a Molyon, én meg csak felraktam a várólistámra… Első könyvem Pratchettől, és minden betűjét öröm volt olvasni. Hihetetlen humora van! Színtiszta kikapcsolódás :)
(Már el is kezdtem a térítő munkát…)

2 hozzászólás
>!
ViraMors P
Terry Pratchett: Mort

Ez a könyv még mindig zseniális!
Anno ez volt a legelső Terry Pratchett, amit olvastam, ezért igazán megérdemli, hogy ezzel kezdjem azt a meglehetősen felelőtlen vállalkozást, miszerint apránként végig fogom olvasni a Korongvilág sorozatot.
Mit is mondhatnék? Ez a könyv beteg, de nem a klinikai értelemben, hanem abszurd és beteg a humora. Telis-tele van olyan szövegekkel, amik egyértelműen a „negyedik fal áttörésén” dolgoznak, mert nem elég, hogy a szereplők nem tudnának mit kezdeni a narrátor megjegyzéseivel, de a narráció ezt még az orrunk alá is dörgöli (pl. Titanic).
A történet egyszerűen fergeteges, szórakoztató, ötletes, és kellemesen kiszámíthatatlan. Van benne egyébként sok minden, ami egy fantasy-ba kell, királylány, meg varázslók meg stb, csak mindez jó alaposan megbolygatva, és persze rengeteg humorral fűszerezve.
Pár szót a karakterekről. A kedvenc persze a Halál, egyszerűen imádtam a jeleneteit a szövegeit meg pláne. Mort szórakoztatóan szerencsétlen, de azért értékelem, hogy annyira elszánt. Ysabell-t az előző olvasáskor nem igazán szerettem, most egészen megkedveltem.
Külön kiemelném a szóhasználatot. Színes, változatos, nagyon-nagyon leíró. Imádom. (Mindkét fordítást.) Egyes szavak annyira váratlanok, hogy már az abszurd, hogy benne vannak a könyvben (pl. adóbevallás), mégsem tudom azt mondani, hogy nem illenek bele. Nagyon abszurd, de pont ez benne a jó.
5/5 Természetesen.

>!
Balázs_Erőss
Terry Pratchett: Mort

Nem az a térdcsapkodós, nevetgélős könyv, mégis kellemesen kikapcsol. A humora fanyar, a beszólások és a hasonlatok a hétköznapi életben kellemesen szinesítenének egy vitát. A komor témát simán sikerült könnyen emészthetővé tenni. Simán újraolvasható.

>!
Biba
Terry Pratchett: Mort

Szokatlan és mókás, mint mindig. Ebből a részből jobban megismerhetjük a Halált, és hogy hogy végzi a munkáját.
A ’98-as kiadást olvastam, itt a lovat Mucinak hívják, ami nagyon feldobta számomra a könyvet, bár a Cuki se rossz.
Akik szeretik az író műveit, ezt a könyvet is szeretni fogják. Akik kuszának találják a történeteit, ezt is annak látják majd (szerintem). Most lehet, hogy nem voltam hangulatban, de sok jópofa szójáték volt benne, és a cselekmény is ötletes.

>!
Krajnyák
Terry Pratchett: Mort

Ez az a könyv amit nem ajánlatos egy unalmas előadáson a terem leghátuljában sunyiba olvasni. Furán veszi ki magát ha hangosan felnevetsz miközben a tanár magyaráz.
Pratchettnek az a fajta angol humora van amin én haláli jól tudok szórakozni. Kicsit abszurd, kicsit beteg, helyenként kretén, na meg egy kis fekete humor.


Népszerű idézetek

>!
psn

– ÉN? GYILKOLOK? – meredt rá a Halál, nyilvánvalóan megsértődve. – SZÓ SINCS RÓLA! AZ EMBEREKET MEGGYILKOLJÁK, DE AZ AZ Ő DOLGUK. ÉN CSAK ONNANTÓL VESZEM ÁT AZ ÜGYEK INTÉZÉSÉT. ELVÉGRE KURVA HÜLYE EGY VILÁG LENNE, HA AZ EMBEREKET MEGGYILKOLNÁK, DE NEM HALNÁNAK MEG, NEM IGAZ?

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
6 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Egyszóval Mort egyike volt azon embereknek, akik veszélyesebbek, mint egy teli zsák csörgőkígyó. Eltökélt szándéka volt, hogy fölfedezze a világegyetem mögött megbúvó logikát.
Ami nem lesz könnyű, mivelhogy nincs olyan. A Teremtőnek volt egy pár figyelemreméltóan jó ötlete, amikor összeállította a világot, de az érthetővé tétel nem tartozott közéjük.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kígyó · logika · Mort
>!
psn

Mort már rájött, hogy a szerelem megizzaszt, megborzongat, elgyöngít, és kutya kegyetlen egy érzés, de korábban nem volt azzal tisztában, hogy bele is lehet hülyülni.

Kapcsolódó szócikkek: Mort · szerelem
>!
Anaire 

– Ez mágia? – kérdezte Mort.
TE MIT GONDOLSZ?, kérdezett vissza a Halál. SZERINTED ÉN TÉNYLEG ITT VAGYOK, FIÚ?
– Igen – felelte Mort lassan. – Én… én figyeltem az embereket. Azt hiszem, ők nem látják, amikor magára néznek. Csinál valamit az elméjükkel.
A Halál megrázta a fejét.
ŐK MAGUK CSINÁLJÁK, mondta. NINCS BENNE SEMMI MÁGIA. AZ EMBEREK NEM LÁTNAK ENGEM, MERT EGYSZERŰEN NEM ENGEDIK MEG MAGUKNAK, HOGY LÁSSANAK. PERSZE CSAK AMÍG EL NEM JÖN AZ IDEJE. A VARÁZSLÓK LÁTNAK, ÉS A MACSKÁK IS. DE AZ ÁTLAGEMBER… NEM, ŐK SOHA.

31. oldal (Delta Vision, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Mort
>!
arsenal0522

AZT RÉSZEG, HOGY HISZI VAGYOK, UGYE?
– Én bárkit kiszolgálok, aki háromból kétszer meg tud állni a lábán.
TELLLSSEN IGARZA VAN.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
>!
psn

– A Halál elhallgatott, keze a könyv gerincén. – ÉS MIT GONDOLSZ, MIÉRT KÜLDTELEK AZ ISTÁLLÓBA? JÓL FONTOLD MEG A VÁLASZT!
[…]
– Azt hiszem… – kezdte.
– IGEN?
– Nos, azt hiszem, az igazat megvallva, azért keltett megcsináljam, mert maga már térdig járt a lószarban.
A Halál hosszasan nézett rá. Mort feszengve állt egyik lábáról a másikra.
– ABSZOLÚT KORREKT – rivallt a Halál. – VILÁGOS GONDOLATMENET. REALISZTIKUS MEGKÖZELÍTÉS. ROPPANT FONTOS EGY OLYAN SZAKMÁBAN, MINT A MIÉNK.

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Mort
>!
Veron P

Tévedett, igenis volt fény az alagút végén, méghozzá egy lángszóró.

96. oldal

2 hozzászólás
>!
legrin P

(…) az emberek egyszerűen nem látják azt, amiről az elméjük azt állítja, nincs ott.

121. oldal

>!
Veron P

…körülbelül akkora várható élethosszal rendelkezik, mint egy háromlábú sündisznó a hatsávos autópályán.

49. oldal

4 hozzászólás
>!
Kocos

– Tudod, mi történik azokkal a kölkökkel, akik túl sokat kérdezősködnek?
Mort gondolkozott egy pillanatig.
– Nem – válaszolta végül. – Mi?
Csönd támadt.
Aztán Albert kiegyenesedett, és azt mondta:
– Átkozott legyek, ha tudom. Valószínűleg, megkapják a válaszokat, és úgy kell nekik.

Kapcsolódó szócikkek: Albert

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Neil Gaiman: Sosehol
Joanne Harris: Rúnajelek
K. B. Rottring: Heri Kókler és a Telivér Herceg
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció