Making ​Money (Discworld 36.) (Industrial Revolution 5.) (Moist Von Lipwig 2.) 18 csillagozás

Terry Pratchett: Making Money Terry Pratchett: Making Money Terry Pratchett: Making Money Terry Pratchett: Making Money

It's an offer you can't refuse.

Who would not wish to be the man in charge of Ankh-Morpork's Royal Mint and the bank next door?

It's a job for life. But, as former conman Moist von Lipwig is learning, life is not necessarily for long.

The Chief Cashier is almost certainly a vampire. There's something nameless in the cellar (and the cellar itself is pretty nameless), and it turns out that the Royal Mint runs at a loss. A three-hundred-year-old wizard is after his girlfriend, he's about to be exposed as a fraud, but the Assassins' Guild might get to him first.. In fact, a lot of people want him dead.

Oh. And every day he has to take the Chairman for walkies.

Everywhere he looks he's making enemies.

What he should be doing is… Making Money!

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Doubleday, London, 2018
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857525925
>!
Corgi, 2008
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552154901
>!
HarperCollins, London, 2007
394 oldal · ISBN: 0061161640

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2019. szeptember 15., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Moist von Lipwig · Gladys


Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
ddani P
Terry Pratchett: Making Money

Ez is egy nagyon szórakoztató darab, szinte minden oldaláról jutna valami frappáns idézni való, olyasmi amit az ember jó eséllyel harmadjára is elröhög. Toposzok ezúttal is számosak, van (persze, egy bankregényben) közgazdaságtan, gender-elmélet, média és szociálpszichológia, (nemnemdehogyis-)nekromancia, válogatott elmeállapotok, Moist van Lipwig és Dearhart kisasszony fejlődő románca, és a kedvenc machiavelliánus jótékony zsarnokom. Nem kihagyós!

1 hozzászólás
>!
Noro 
Terry Pratchett: Making Money

A Patrícius ismét mindenre gondolt: egy város irányításához nem csak rendőrökre, de saját bűnözőkre is szüksége van. A legjobb és legmegbízhatóbb ezek közül Moist von Lipwig, akinek sürgősen új munkát kell találni, mert kezd unatkozni… És unalmában esetleg legyőzhetetlen birodalommá változtatja Ankh-Morporkot, ami meglehetősen kínos lenne.
A történet persze a pénz körül forog, ami, ha belegondolunk, egy eléggé fura logikára épülő jelenség, tehát mindenképpen hálás téma.

>!
bedeguar P
Terry Pratchett: Making Money

Nem is lehetett volna aktuálisabb paródiát olvasni a Questor-ügy kellős közepén, mint a Making Money-t. Akit foglalkoztat a kérdés, hogy miként tűnik el a pénz a gazdaságból, mit jelent a likviditás hiánya, az mindenképpen tanulmányozza a Tabula Smaragdina elvén (ami fent van, alulról jön, ami lent van, felülről) alapuló Kluttyogót (Glooper). Ez az első gazdasági vészjelző – és egyben hibajavító készülék, minden gazdasági modell ősanyja.
Aki elgondolkodott már a pénzgazdálkodás abszurditásán, annak is tetszeni fog a könyv.
Azért nem adok 5 *-ot, mert a végén túl sok az igazságszolgáltatás, és Lipwig túl egyszerűen becsületes. Jobban szeretem, mikor a karakterek nem ennyire egysíkúak. Jó könyv, de TP ennél sokkal jobbat is írt.
Már most félek, hogy hamarosan elfogynak a még nem olvasott Korongvilág-könyvek. És akkor mi lesz velem… :(

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Terry Pratchett: Making Money

Újabb lelkes patríciusjelölt tör újabb, minden eddiginél rafináltabb módon hatalomra.
Kezdem úgy érezni, hogy van egy kis Pratchett-túladagolásom, mert a hatalomra törés módja bizony nekem most egy picit erőltetettnek tűnt (nem is véletlenül: ez már az ötödik könyv, amely hasonló alapkoncepcióra épül – amely alapkoncepció ígéretes, no de akkor is). Lassan már kezdünk átmenni Tom és Jerrybe, ahol Tom mindig más, Jerry Vetinari, a palacsintasütő vagy egyéb veszedelmes eszköz meg hol Vimes, hol William de Worde, hol meg Moist. Előre tudjuk, hogy Jerry úgyis megint megússza, de azért jól szórakozunk azon, ahogy.
Jó poénok vannak benne, de nem öt csillag. Talán ha nem 35 (+2 félbehagyott, -0,5 mert az Elveszett próféciák csak félig Pratchett, és -2 ha az angolul és magyarul is olvasottakat egynek vesszük, bár elég sokat számít nála a fordítás, úgyhogy inkább nem venném egynek) Pratchett könyvnél tartanék, tudnék rá adni többet is, így viszont nem. Lehet rajta nevetni, de nincs benne semmi olyan igazi újdonság, amit ilyen vagy olyan formában nem írt volna már meg valahol máshol. Azért persze az újrahasznosított ötletek is jópofák. Valamennyire.
A Raising Steamet és a Monstrous Regimentet még el fogom olvasni, aztán pihentetem egy kicsit Pratchettet, mielőtt még megcsömörlenék vele.

>!
lejla
Terry Pratchett: Making Money

Nem volt olyan jó, mint a Going Postal (vagy az Őrség), de nem tudok kevesebb csillagot adni, mert Moist von Lipwig! Kicsit kusza volt, sok felé ágazott a történet, talán túl sok mindenről akart beszélni, de végeredményben jópofa lett. Kevés volt azért nekem Adora és Moist szála, jó lett volna egy jobban belelátni a kapcsolatukba. Remélem a Raising Steam leírja az esküvőjüket. Gladys lehetne a koszorúslány. Apropó Gladys, nagyon tetszettek az ő részei is. Zseniális, ahogy Prachett ilyen hót komoly témákat ilyen vicces formában meg tud ragadni.

Vetinati meg: nem tud hibázni. :)

>!
medvemacs
Terry Pratchett: Making Money

Az egyik kedvenc Korongvilág-szereplőgárdám vonul itt fel újra. És imádom az olyan neveket, mint Miss Topsy Turvy, meg Claude Maximillian Overton Transpire Dibbler (C.M.O.T.). Meg hatalmas az a jelenet, amikor Moist von Lipwig (na, megint egy magas labda név) kísérletképpen bemutatja az első bankjegyeket.
Nem bankárképző, de találékonyságról, túlélési technikákról, hatalomvágyról (és valamennyit a közgazdaságról is) tanul belőle az ember. Ezt a könyvet is imádtam.

>!
Aerandir
Terry Pratchett: Making Money

Kire bízzuk a romokban heverő bank és pénzverde (újra)felvirágoztatását és a gazdaság új alapokra helyezését? Sajnos a messzeföldön híres Unseen University közgazdászokat nem ad a világnak, így Lord Vetinarinak más helyen kell kutakodnia. Természetesen azt kell választani, aki a legtöbbet tud a témáról. Az igazán mellékes, hogy a szóban forgó illető eddig azon igyekezett, hogy minél több pénz áramoljon a bankokból kifelé

Ismét leírhatnám, amit már százszor, hogy milyen zseniálisak a viccek; és ugyanakkor a néha megdöbbentő, néha mókás, néha fájó, de mindenképpen igaz utalások a mi világunkra is.

>!
ChEebor
Terry Pratchett: Making Money

A második Moist von Lipwig könyv, és ugyanolyan jó, mint az első.

>!
pdaniel
Terry Pratchett: Making Money

Unom már emlegetni Pratchett zsenialitását, annyira egyértelmű. Néha kicsit sok a visszatérő poén, de mást nem tudok fölhozni ellene.


Népszerű idézetek

>!
pdaniel

You get a wonderful view from the point of no return.

>!
Noro 

What the iron maiden was to stupid tyrants, the committee was to Lord Vetinari; it was only slightly more expensive, far less messy, considerably more efficient, and, best of all, you had to force people to climb inside the iron maiden.

Chapter 11.

>!
lejla

I love democracy. I could listen to it all day.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
>!
lejla

I'm a criminal. Trust me.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Moist von Lipwig
>!
pdaniel

It was a dream, but Moist was good at selling dreams. And if you could sell the dream to enough people, no one dared wake up.

Kapcsolódó szócikkek: Moist von Lipwig
>!
bedeguar P

His Lordship Desired Me To Inform You That There Is Still No Rush.

94. oldal Corgi

Kapcsolódó szócikkek: Gladys
>!
Noro 

Food gets you through times of no gold much better than gold gets you through times of no food.

Chapter 4.

>!
lejla

It contained herbs and all natural ingredients. But belladonna was a herb, and arsenic was natural.

9. fejezet

>!
bedeguar P

But he's not a murderer or anything.
I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth.
Really? Why not?
I don't know, thur. I didn't athk.

226. oldal Corgi

>!
ddani P

The whole silly business had been a matter of etiquette, really. Miss Maccalariat, who ruled the Post Office counters with a rod of steel and lungs of brass, had objected to a male golem cleaning the ladies' privies. How Miss Maccalariat had arrived at the conclusion that they were male by nature rather than custom was a fascinating mystery, but there was no profit in arguing with such as her.
And thus, with the addition of one extremely large cotton print dress, a golem became female enough for Miss Maccalariat. The odd thing was that Gladys was female now, somehow. It wasn't just the dress. She tended to spend time around the counter girls, who seemed to accept her into the sisterhood despite the fact that she weighed half a ton. They even passed on their fashion magazines to her, although it was hard to imagine what winter skincare tips would mean to someone a thousand years old with eyes that glowed like holes into a furnace.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gladys

A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Industrial Revolution sorozat · Összehasonlítás
Moist Von Lipwig sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Stross: The Apocalypse Codex
Lindsay Buroker: Forged in Blood I
Jane Austen – Vera Nazarian: Northanger Abbey and Angels and Dragons
Jane Austen – Adam Rann: Emma and the Werewolves
Jane Austen – Ben H. Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Jane Austen – Vera Nazarian: Mansfield Park and Mummies
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Rick Riordan: The Last Olympian
Jeaniene Frost: One Foot in the Grave