Kisistenek (Korongvilág 13.) (Ősi civilizációk 2.) 181 csillagozás

Terry Pratchett: Kisistenek Terry Pratchett: Kisistenek

KEZDETBEN VALA AZ IGE.

ÉS AZ IGE A KÖVETKEZŐ VALA: HÉ, TE!

Mert Tezsvér novícius a Kiválasztott.

Tezsvér egyszerű fiú. Nem tud sem írni, sem olvasni. Csak a dinnyéit szokta kapálni, és nem vágyik másra, csupán békére, igazságosságra és testvéri szeretetre.

Illetve arra, hogy az inkvizítorok most már legyenek olyan kedvesek, és hagyják abba a kínvallatását.

A legeslegjobban azonban azt szeretné, ha az istene valaki mást választana ki magának…

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155314506 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2004
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639566160 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

197 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Om · Ide-Nekem-A-Rozsdás-Bökőt Vigécz · Szent Komponánt (Sevrianus Taddeus Komponánt) · Tezsvér


Kedvencelte 53

Most olvassa 8

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

Hanaiwa>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Tiszteletem jeléül (és faramuci módon, egy szerelő által rám szakadt szabadidő folyományaként) ma egy nap alatt sokadjára végigolvastam a kedvenc Korongvilág regényemet. (ami lehetett volna még nyolc-tíz másik Pratchett is..)
De nehéz lenne most magáról a könyvről írnom.
Az ősz mester maga is belépett azok közé a figurák közé akikről tudjuk hogy valóságosak, ismerünk is hasonlókat, de mégse létezhetnek igazán.
Sir Terry történeteiben megelevenedtek, életre keltek, görbe tükröt mutattak nekünk életünk majd minden területéről, aztán slusszpoénként elszipkázták tőlünk a mesélőt.
Hiányozni fog, irigy vagyok rájuk. Szinte látom, ahogy Lodoci irodájában tülekednek az előkelőségek, a csúcsos süvegű varázslók, hogy fogadják őt és néha felcsattan egy öblös „na, de Dékán!”
Valószínűleg az iroda előtt pedig feszes vigyázzban áll az Őrség, Vinkó Szilárd nagyságos úr vezetésével, Görcsi füle mögött még csendesen füstölög az odarejtett bagó…
De úgy képzelem a nagy történetmondó inkább először Ankh-Morpork utcáira érkezik, amikről annyit regélt nekünk, és az első mondat amit meghall így hangzik:
„Szabad ajánlanom egy kolbászos bucit, Sir?”

Spaceman_Spiff IP>!
Terry Pratchett: Kisistenek

„Különös regény a Kisistenek. Alapvetően tele van abszurd és mulatságos ötletekkel, helyzetekkel és fordulatokkal, ugyanakkor mégis hihetetlenül okos, nagyon fontos kérdéseket taglal, igyekszik a legtöbb oldalról megvizsgálni, és sok okos kijelentést tenni. A könyv hangulata furcsa keveréke a humorosnak és az ijesztőnek, a könnyednek és a komornak. Mondhatnánk, Pratchettnek semmi se szent, és igen, amiből lehet, abból viccet csinál, legyen az filozófia, vallás, háború, istenek, próféták és így tovább. Ugyanakkor Pratchett egyvalamit többszörösen aláhúz a regényében: tisztelni kell az életet és a másik embert.”

Bővebben:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2013/02/kisistenek.html

12 hozzászólás
Bogas>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Bízzál az istenedben és tartsd szárazon a sivatagot. Utóbbival mást úgysem tehetsz. Mondjuk elindulhatsz benne valamerre. Többé-kevésbé valószínű, hogy eljutsz valahova. Mint ahogy többé-kevésbé valószínű, hogy A Teknős Mozog. És hogy a Korongvilág nem egy geoid alakú test, amely egy olyan ellipszis alakú pályán kering, melynek az egyik gyújtópontjában a Nap áll, hanem… nos, egy korong. Amit négy elefánt tart egy teknősbékán állva és ami körül a Nap fut a saját fénye elől.
Na.
De.
„Egy szép napon egy teknősbéka megtanul majd repülni.”

mohapapa I>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Előirat: Pratchett-et csakis Delta Vision kiadásban szabad olvasni! Mármint az eredetit nem számítva.

Tárgyalás:
Immár tudom, hogy Pratchett minden humorával, gunyorosságával, cinizmusával, szarkazmusával egyetemben bölcs és elgondolkodtató is tud lenni. Mert az még csak hagyján, hogy „Mégis mozog a Teknősbéka!”, meg az is, hogy a Kisistenbéka csodálkozik, hogy miket nem mondott az ő prófétáinak, amikor még még nem Kisistenbéka volt, és legalább ekkora szemeket mereszt önnön überelhetetlen tulajdonságaira, amikkel a teológusok ruházzák fel, és azon túl is, hogy a Kvizíció vezetőjét olyan plasztikusra sikeredett leírni azzal, hogy a jó emberekből is képes kihozni a legrosszabbat, és ez benne a legrosszabb, eljutunk egészen odáig, hogy a nem csupán a teizmus, hanem akár az ateizmus és a filozófia is pelengérre kerül, de finoman pöckölgetve, rúgdosva ki a tartóoszlopokat és a mankókat.
Úgy fest. Pratchett nem hajlandó hinni semmi abszolút végletesben (lehet, hogy mégis igaz , hogy mozog a Teknősbéka?) csak azért, mert azt úgy illik, de úgy fest, végső soron mintha inkább afelé tendálna a világnézete, hogy Isten(ek) mégis van(nak), hiszen azért Vorbist utolérte a békavész.

P.S.:
Gratulálok és köszönet, Mr. Pratchett! Nem vagyok túlművelve a műveiből, de eddig ez volt a legjobb, legmélyebb, amit olvastam. Azon túl, hogy szakadtam a röhögéstől. S ez így együtt nem kevés!

2 hozzászólás
Hollóhát>!
Terry Pratchett: Kisistenek

A Kisistenek tulajdonképpen nem is a korongvilág legapróbb, nevenincs istenségeiről szól, hanem csak egyről. A nagy Om isten – ’szent szarvak’- megtestesülési kalkulációiba ugyanis némi hiba csúszott, hitetleneket taposó bika helyett jelenleg egy kis teknősként bukdácsol. Egész jelentéktelen. Percenként meg akarják főzni- szakácsok, sasok. Igaz hívője csak egy akad, az is félig félkegyelmű, és főleg a dinnyék gondozásában jeleskedik. Tezsvér novíciusnak is megvan a maga véleménye erről a leosztásról, meg hogy milyennek kéne lennie egy normális istennek, ha már milliós egyház gyilkol a nevében. Ezalatt az eretnekek titkos csoportját egy egészen más teknős léte tartja lázban, mely megmagyarázhatatlan okokból, a korongot cipeli a hátán. Az Omninai kvizícióra pedig, (spanyol rokonától eltérően), óramű pontossággal lehet számítani. Mindeközben természetesen senki sem menekül az elszabadult hasonlatoktól és humortól.

Supercalifragilisticexpialidocio…>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Imádom a történeteket, amelyek a hitről szólnak. Még inkább imádom azonban azokat az írókat, akik ezt a nehéz témát humoros oldalról közelítik meg, mégsem lesz bántó vagy sértő az olvasmány.
A Kisistenekben tökeletes az egyensúly.
Az érzelmi skála minden állomásán megpihentem kicsit a történet, a karakterek által. Sokat tanultam magamról, megint.
A befejezésért egy hatalmas ölelést küldök az írónak!
Kedvenc, kedvenc lett! :)

borga>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Olyan hatású olvasni, mint egy épp kellően meleg fürdőt venni, színes habbubikkal, ráérősen, elmélázva a világ csudaságán. Üdítő, zsongító.
Azt hiszem mindig is vonzottak a kisistenek, hangyaösvények metszéspontjaiban, kövecskék halmainál, pitypang bokája magasában. Megnyugtató, hogy ők ott vannak.
Ugyanakkor ahogy lent, úgy fent: csak az halad valamire, ahol ott a hit. Balszerencséjükre nem elég a magukba vetett, a másé kell. Azt megszerezni, pláne megtartani meg nem könnyű.
És hajrá Tesvér! :)
Azért nem habzsolnám be a Pratchett-életművet, mert úgy megfeküdné a gyomrom, de úgy… :)

latinta P>!
Terry Pratchett: Kisistenek

    Eléggé nagy ez a Korongvilág, és mennyiféle ember, gondolkodás-, magatartásforma, hit és hitetlenség, filozófiai meggyőződés és anélküliség, vallási fanatizmus, elvakultság, eltorzult személyiség… fordul elő benne!

    És akkor még nem is szóltunk az istenekről, a sasokról, a teknősökről…

    Sőt: mellékalakként itt is megjelent két kedvencem, a Söprögető (Lu-ce) és a Kaszás (Halál).

    Szóval: ez is jó kis tükör volt a mi világunknak/-ról…

Gregöria_Hill>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Szerintem ez az egyik legjobb, és kétségkívül a legkülönösebb, amit olvastam. Sokan ezt a Piramisokra mondják, és igen, az is más. Lehet, hogy az utóbbi napokban nem humorbombákra vágytam a leginkább, és emiatt talált be ennyire. Mert nem a legviccesebb Pratchett a Kisistenek.

Érdekes még, hogy újabb Pratchett olvasásakor az ember azt gondolja: nahát, ez eddig a legjobb mind közül, amit olvastam tőle valaha, ugyanakkor mintha valami miatt egyben az összes többi jobb lenne. Van-e ennek értelme.

Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Kisistenek

Pratchett bácsi legnagyobb erőssége, hogy a vicces felszín mögé hatalmas gondolatokat tud elrejteni. Ebben a kötetben istenekről, vallásról, filozófiáról, demokráciáról elmélkedhetünk úgy, hogy közben jól szórakozunk. Tesveer határozottan bekerült a kedvenc korongvilági figuráim közé.


Népszerű idézetek

Veron P>!

Mindig van mit enni, ha eléggé éhes vagy hozzá.

223. oldal (Cherubion, 2004)

5 hozzászólás
krlany IP>!

Az istenek nem szeretik, ha az emberek nem dolgoznak sokat. Az olyanok, akik nem egyfolytában elfoglaltak, még elkezdenének gondolkozni.

70. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás · Isten · munka
1 hozzászólás
krlany IP>!

Az a gond, ha isten vagy, hogy nincs senkid, akihez imádkozhatnál.

13. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: ima · Isten
Amrita I>!

Minden könyvtárt, mindenhol, összekapcsolnak a könyvmoly-lyukak a térben, melyeket a bármely nagy könyvgyűjtemény körül megtalálható, erős téridő-torzulások hoznak létre.

177. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly · könyvtár
Veron P>!

Csak mert meg tudod magyarázni, még nem jelenti azt, hogy attól nem csoda.

208. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: csoda
Veron P>!

A gravitáció olyan szokás, amitől nehéz megszabadulni.

5. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: gravitáció
Maya>!

Emberek! Olyan világon élnek, ahol a fű folytatólagosan zöld és a nap fölkel minden nap és a virágok rendszeresen gyümölccsé érnek és mi imponál nekik? Könnyező szobrok. És a víz átváltoztatása borrá! Egy puszta kvantummechanisztikus alagútjelenség, ami egyébként is megtörténik, ha kész vagy várni évzilliókat. Mintha a napfény átváltozása borrá, venyigék és szőlőszemek és idő és enzimek útján, nem lenne ezerszer imponálóbb és nem zajlana le állandóan…

133. oldal (Cherubion, 2004)

1 hozzászólás
Szávitrí P>!

Az ember nem tud arról gondolkozni, hogyan gondolkozik. Az olyan, mint kinyitni egy ládát azzal a feszítővassal, ami benne van.

85. oldal (Cherubion, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás
krlany IP>!

A győztesek sosem beszélnek dicsőséges győzelmekről. Azért, mert ők azok, akik látják, miként néz ki utána a csatamező. Csak a vesztesek azok, akik dicsőséges győzelmeket aratnak.

113. oldal (Cherubion, 2004)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Anansi fiúk
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Paul Stewart – Chris Riddell: Doktor Morcos Viháncligetből
Gabriel Wolf: War of the Sungod
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Sherrilyn Kenyon: Ördögi tánc
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok