Kallódó ​kontinens (Korongvilág 22.) (Széltoló 6.) 95 csillagozás

Terry Pratchett: Kallódó kontinens

A KORONGVILÁG KALLÓDÓ KONTINENSE PÁR NAPON BELÜL AZ ENYÉSZETÉ LESZ, HACSAK…

Ki ez a hős, aki átszeli a vörös sivatagot?

Birkák nyírója, sörök ivója, bozótbetyár – olyan valaki, aki még egy fasírtpufit is hajlandó megenni, méghozzá józan állapotban!

Egy csúcsos kalapos férfi, akit a Poggyásza számtalan apró lábon követ. Igen, ő az, Széltoló, az alkalmatlan varázsló, aki még azt a szót sem képes helyesen leírni, hogy „varázsló”.

Ő az egyetlen kéznél lévő hős.

Szóval… gond egy szál se, eh?

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Delta Vision, 2012
430 oldal · ISBN: 9786155161605 · Fordította: Járdán Csaba
>!
Delta Vision, Budapest, 2011
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639679962 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 14., 16:55 · Bővebben


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Széltoló · Könyvtáros · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Nagy A’Tuin · Pénztárnok · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Meghatározhatatlan Tudományok Tanszékvezetője · Ponder Stibbons · Számbojtár Professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Korongvilág · Láthatatlan Egyetem


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Már rég kiolvastam – remek, mint általában a mester művei. A mágikus evolúció zseniális ötlet.

vicomte P>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

A Széltoló alsorozat hatodik kötete. A túlélési specialista elfuserált varázslótanonc most Korongvilág Terra Incognitáján hozza mindenkire az idegrángást a fura kérdéseivel és állításaival*, miközben a Láthatatlan Egyetem teljes Fakultása őt próbálja meg felkutatni, a maguk arrogáns, mindenen áttipró és meglehetősen irritáló módján**.
A könyv olvasása közben végig volt egy olyan érzésem, hogy az egész történet hátterében van valami olyan mögöttes poén, amit talán csak az angolok – no és persze az ausztrálok – érthetnek.
Nem is próbálok meg úgy tenni, mintha megértettem volna, de van egy olyan sejtésem, hogy az egész könyv valamiféle megkésett bocsánatkérés. Bocsánatkérés az őslakóktól a hódításért, s talán bocsánatkérés azért is, hogy miután az angolok betették ide a lábukat, fintorogva ki is fordultak és köztörvényes bűnözőkkel népesítették be a kontinens többé-kevésbé lakható részeit.
Ami persze mindenképpen átjön bárki számára az a rakásnyi közhasznú ausztrál poén – főleg a filmes utalások: volt itt Mad Max-től kezdve a Krokodil Dundee-n és Ned Kelly-n keresztül Priscilláig minden, amin egy hozzám hasonló filmmániás jókat bír vigyorogni. Meg persze akadt jó néhány egyéb könnyen érthető ironikus utalás – a sorsüldözött kacsacsőrű emlős születésének körülményei, legalább olyan figyelemre méltóak, mint a bozótbetyár romantika minősített eseteinek leírása.
Nem mondom, hogy ez a legjobb Korongvilág regény, de hé! van benne egy rakásnyi evolúciós fricska és láthatjuk a LE Fakultását, amint épp be vannak zsongva egy nő miatt.
De ha valakinek nem tetszene, az is jogos, és csak az ősi ikszikszikszi mondásra utalnék:
Gond egy szál se!

*Hogy mást ne mondjak, hogy mi is az az eső, és miért is úgy működik?
** Úgy tűnik, hogy egy igazi értekezlet mániás bürokrata az a világegyetem minden táján ugyanolyan. És még egy istent is képes teljesen kiakasztani a fafejű hozzáállásával.

2 hozzászólás
latinta P>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

    Elég jó kis metamorfokkal volt dolgunk. Úúk? Ók? Íík?

    És bár ez a kötet a Széltoló alsorozat utolsó darabja, azért ne keSERedjünk el, hanem jól nézzünk körül, hogy: Ki szavatol a Lády biztonságáért?
    És az sem árt, ha ismerjük egy kicsikét a Krokodil Dundee 1-2 filmeket. :)

(A birkák miatt @ppeva, a ser miatt @krlany szíves figyelmébe ajánlom.)

6 hozzászólás
krlany IP>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Én bírtam ezt a könyvet. Persze Ausztrália meg fricska meg paródia (kacsacsőrű emlős, börtön, Sydney Operaház stb.). Jah… Ám azt a fazonra igazított birkanyírást kistükörrel, de megnéztem volna, vagy a Poggyászt (Lády:D) a tűsarkukban!:D Ami viszont mindent vitt, az a tézissé emelkedett tény, hogy világmegmentéshez alapvető felszerelés a serital! Ehhez fogom tartani magam!:D

4 hozzászólás
Fermin>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Hát, ezzel befejeztem a Széltoló-alsorozat utolsó magyarul megjelent kötetét is. Hiányozni fognak a varázslók, mert olyan bájosan lökött fickók voltak.
A könyvről annyit tudnék mondani, hogy nagyon tetszett. A két szálon futó történet végig humoros és érdekes. A Láthatatlan Egyetem tantestülete rendesen kitesz magáért, de Széltolóra sem lehet panasz. Szokásához híven ismét egyre nagyobb slamasztikába keveredik. Persze a végén megint megússza épp bőrrel.
Negatívumként egy dolgot említenék meg. A történet végén a két szál elég fura módon találkozik egymással. Nekem kissé zavaros volt, hogy ott pontosan mi is történt. Amúgy tökéletes lett volna. Így meg „csak” 4,5 csillagot tudok adni rá.

ppayter>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

„Pratchettre máskor is jellemző, hogy a történet háttérbe szorul a kisebb-nagyobb poénok és elgondolkodtató részletek végtelen özönében, a Kallódó kontinensben ez már extrém mértéket ölt. Ha nem Korongvilág-regény lenne, valószínűleg az első húsz oldal után dobtam volna a sarokba azzal, hogy nincs időm ilyen gyenge könyvekre, Pratchett humora és fantáziája viszont még egy ennyire elveszettnek tűnő szituációt is képes nyerésre fordítani. A sztori csak alibi ahhoz, hogy újfent megmutassa zseniális ötleteit, sőt, az eddig magyarul megjelent huszonhat (plusz négy nem korongvilágos) könyve alapján minél semmitmondóbb a történet, annál több az, ami tulajdonképpen a szerző védjegye – így tulajdonképpen egész jól ki van egyensúlyozva a dolog, mindet megéri elolvasni valamiért.”


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2014/01/terry-pratchett-k…

Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Úgy érzem, hogy ebben a részben a cselekmény elveszett valahol a poénok mögött. Ráadásul borzasztóan izgultam, nehogy valami visszafordíthatatlan történjen a Könyvtárossal, mert nélküle semmit nem ér az egész Korongvilág. Mindezek ellenére nagyon jól szórakoztam (konkrétan szétröhögtem az agyam) Széltolón és a többi csúcsos sapkáson, meg persze az evolúción és annak istenén.

alaurent P>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Jókat szórakoztam a varázslókon, aggódtam Könyvtárosért, keveselltem a Poggyászt, néha untam Széltolót, de élveztem az ötletparádét. A humora sziporkázó volt, de kb. ennyi az értékelés pozitív része, a többi egyszer olvasós.

gyoengyi>!
Terry Pratchett: Kallódó kontinens

Nem tetszett annyira, mint a korábbi Széltolós részek, valami hiányzott belőle. Volt benne pár jó poén, de elég lassan haladtam az olvasással, nem volt az a hangosan nevetgélős.


Népszerű idézetek

imma P>!

ATTÓL TARTOK, NEM EGÉSZEN ÉRTI. A NÉPEK ÉLETE HALÁLUK ELŐTT VALÓBAN LEPEREG A SZEMÜK ELŐTT. EZT A FOLYAMATOT NEVEZZÜK „ÉLÉSNEK”.

291. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
9 hozzászólás
Hippoforaccus>!

A logika csak egy bizonyos mértékig segíti az embert, onnan már el kell tőle szakadni.

304

4 hozzászólás
imma P>!

– Ne mozduljanak, urak! – sziszegte Ponder. – A hüllők nagy része nem képes meglátni azt, ami mozdulatlan!
(…)
– Nem látja azt, ami nem mozog? – ismételte a Főrektor. – Úgy érti, csak meg kell várnunk, amíg nekisétál egy fának?

126. oldal

2 hozzászólás
imma P>!

– A „pokol” alatt valami forró, vörös helyet kellene érteni?
– Igen!
– Tényleg? És honnan tudják az iksziek, ha oda kerülnek? Melegebb a sör?

385. oldal

2 hozzászólás
Peter_Zelei>!

… Azt mondták, semmiféle szent hely nem akad erre. Azt mondták, ez inkább egy szentségtelen hely. Valami törzsfőnök el is ment a miniszterelnökhöz a börtönbe, és megmondta neki: „Koma, akár ki is áshatjátok az egészet, és átdobhatjátok a Peremen, gond egy szál se!”
– Miért kellett ehhez a börtönbe mennie?
– Az összes politikusunkat azonnal börtönbe dugjuk, ahogy megválasztották őket. Maguk nem?
– Miért tennénk?
– Időt takarít meg.

Raye>!

– De hát ez itt egy egyetem! Kell, hogy legyen könyvtárunk! – mutatott rá Rettentheő. – Ez hozzátartozik a hely stílusához. Miféle emberek lennénk, ha nem járnánk könyvtárba?
– Hallgatók – felelte morózusan a Számbojtár Professzor.
– Ha, emlékszem, mikor mi voltunk hallgatók! – szólalt meg az Újkeletű Rúnák Adjunktusa. – A vén „Mumus” Vedellő egy expedíciót szervezett belőlünk, hogy megtaláljuk az Elveszett Olvasótermet. Három hétig vándoroltunk összevissza. A végén már a saját cipőinket ettük.
– És megtalálták? – érdeklődött a Dékán.
– Nem, de az előző évi expedíció madarványait azt igen.
– És mit csináltak?
– Megettük az ő cipőiket is.

30-31. oldal

Dávidmoly P>!

Ám ettől függetlenül minden bolygón a túlélés első számú szabálya: soha ne bosszantsd fel azokat, akik fekete bőrruhát viselnek! Ez az oka többek között annak is, hogy az állati irhák viselése ellen tüntetők a festékeikkel még véletlenül sem szokták leönteni a Pokol Angyalait.

335. oldal

Carun P>!

– Az összes politikusunkat azonnal börtönbe dugjuk, ahogy megválasztották őket. Maguk nem?
– Miért tennénk?
– Időt takarít meg.

imma P>!

A keskeny keretben elcsúsztatható falapka épp azt mutatta: BENN TARTÓZKODIK, vélhetően eltakarva a NEM TARTÓZKODIK BENN feliratot. Ámbár némely varázslónál ezt sem tudhatta biztosan az ember.*

*A Képzeletgazdag Bizonytalanság Adjunktusa, példának okáért, meglehetősen pimaszul azt állította, hogy ő egészen addig egyszerre tartózkodik a bentlévőség és a kintlévőség állapotában, amíg valaki az ajtón való kopogásával össze nem omlasztja a valószínűségi mezőt, és hogy azt megelőzően senki sem tehet semmilyen kategorikus kijelentést az ő állapotára nézvést.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erwin Schrödinger
Fermin>!

A tudás veszélyes dolog; ezért van az, hogy a kormányok gyakran korlátozzák azokat, akik egy bizonyos szint fölött képesek gondolkodni.


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
David Almond: Szárnyak titka
David Almond: Skellig
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Sophie Kinsella: A boltkóros és a nagy szemfényvesztés
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Kercsmár Bella Noémi: Arion
Derek Landy: Az ősök jogara