Interesting ​Times (Discworld 17.) (Wizards 5.) 17 csillagozás

Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times Terry Pratchett: Interesting Times

Terry Pratchett satirizes Chinese and Japanese culture and Maoist Communism in this humorous fantasy, part of the multi-volume Discworld series. The incapable and cowardly wizard Rincewind is rescued from a life of glorious boredom on a remote island and unwillingly transported to the Agatean Empire, a repressive regime ruled by a dying, insane emperor, his ambitious, extremely dangerous Grand Vizier, and several feuding noble clans. Once there, Rincewind discovers that his old companion, the tourist Twoflower, has written a highly colored account of their adventures together and that a very polite band of peasant guerrillas is using it as a revolutionary document. To make matters worse, they expect Rincewind--described in the book as the „Great Wizzard”--to lead their rebellion. Meanwhile, the geriatric Cohen the Barbarian and his band of equally aged heroes, the Silver Horde, decide to invade.

Eredeti megjelenés éve: 1994

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
342 oldal · ISBN: 9781473200227
>!
Transworld, 2008
388 oldal · ISBN: 0061056901 · ASIN: B00354YA6I
>!
Corgi, London, 2005
336 oldal · ISBN: 0552153214

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Széltoló


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Terry Pratchett: Interesting Times

Széltoló történeteit az elsők között olvastam angolul – mivel ennek az alsorozatnak ismertem az elejét, logikus volt innen választani, amikor először szabadultam rá az idegen nyelvű polcokra – így ez a könyv szinte már nosztalgikus a számomra. A főhős burleszkbe illő akciózása még a régi Pratchettet idézi, de a kritikus, modern világot kifigurázó új Korongvilág is erősen befigyel a történetbe. Az ország, ahol olyan rossz az élet, hogy irigylik Amerikát Ankh-Morporkot, egészen mesteri húzás, akárcsak a barbár hordák spoiler támadása. A kínai szokások parodizálása pedig korántsem csak Kínára érvényes, jóval általánosabb emberi jellemzőkről van itt szó.

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Interesting Times

Mi sem jelzi jobban, hogy ezt a részt sosem szerettem igazán, mint hogy mindig elfelejtem, miről szól, pedig most olvastam kb. ötödjére az elmúlt 15 évben. Ez persze egyrészről jó, mert így legközelebb is kvázi az új olvasás élményével ülök majd neki, másrészt viszont az ennél jobb Korongvilág-regények hatodszori olvasása is nagyobb élmény úgy, hogy azokra viszont abszolút emlékszem. NannyOgg Relatív Korongvilág-skáláján ez a „Nem Rossz, De Felejthető” kategória, és, mint fentebb utaltam rá, ez a maga fizikai-empirikus valójában meg is valósul.

>!
Corgi, London, 1995
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552142359
Juci P>!
Terry Pratchett: Interesting Times

Ömm, ezt is olvastam, és biztos jó volt, de csak annyira emlékszem belőle, hogy a „May you live in interesting times” nagyon rosszindulatú beszólásnak számított. :)

1 hozzászólás
Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Terry Pratchett: Interesting Times

Imádom ezt a könyvet, pedig politikailag annyira inkorrekt, hogy az néha fáj. Viszont szokás szerint minden poén pont a helyén van és nagyon betalál.

leventesan>!
Terry Pratchett: Interesting Times

Zsenialis! A Rincewind sorozat nagy kedvencem, ez sem marad alul a tobbi mellett. Van itt keremszepen Genghis Cohen a barbar, az apokalipszis negy lovasa is feluti a fejet, sot meg a Haboru gyeremekeivel is megismerkedhetunk

ChEebor>!
Terry Pratchett: Interesting Times

Egyik kedvenc regényem, ahol Széltoló és Kétvirág ismét találkoznak, de egy igencsak veszélyes szituációban. Nem is tudok róla többet mondani, mert ezt olvasni kell :D

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Interesting Times

A Korongvilág sorozatból a Rincewind történetek sosem voltak a kedvenceim. Alapvetően nem rosszak, de nem itt a leghangsúlyosabbak azok a pontok, ami miatt megszerettem a sorozatot: a maró, szatirikus ábrázolása a módnak, ahogy a kisemberek álláspontja befolyásolja a világot; ahogy az emberek elfogadják a csodásat hétköznapinak és egy alapvetően humanista értékrend képviselete, ami akár egy jobb világot hozhat el.

Ennek egyes elemei megtalálhatóak a kötetben, de itt a szatíra kissé zavaró volt számomra: míg a városi vagy falusi egyszerű embereket egy korholó, de alapvetően szeretetteljes stílusban ismerteti, amikor itt rámegy a kínai/japán kultúra furcsaságaira, erről szó sincsen, lényegét tekintve idiótának vannak bemutatva… És mivel az egész történet a távoli politika megváltoztatásáról szól, emellett nehéz elmenni.

Az apróbb elemek teljesen rendben vannak: a visszatérő szereplők, mint például a varázslók hozzák a szokott (lökött) formájukat; a nagybetűkkel beszélő halál még mindig zseniális; az Ezüst Hordára meg nem találok szavakat. Ugyanakkor Rincewind karakterével továbbra is nehezen barátkozom meg – koncepciószinten sem tudok vele együttérezni, és valószínűleg ez tovább segített benne, hogy a könyvet ne érezzem annyira jónak.

Összességében, Korongvilág-rajongóknak továbbra is kötelező; másoknak viszont én inkább a többi alsorozatot javaslom, a félreirányított szatíra meg még a többi Rincewind-kötethez képest is lejjebb vitte nálam a könyv értékelését.


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

'Luck is my middle name,' said Rincewind, indistinctly. 'Mind you, my first name is Bad.'

102. oldal (Corgi, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló
NannyOgg P>!

He accelerated again, rounded a corner, and found that he was in a cul-de-sac that would undoubtedly, given the sounds behind, become a dead end.

226. oldal (Corgi, 1995)

1 hozzászólás
NannyOgg P>!

'Um,' he said, 'if we leave the palace now, we'll be killed, right?'
'I doubt it,' said Mr Saveloy. 'It's become a matter of the Art of War now. Someone like Hong would probably slit our throats, but now war is declared things have to be done according to custom.'
Rincewind took a deep breath.
'It's a million-to-one chance,' he said, 'but it might just work . . .'

257. oldal (Corgi, 1995)

Noro >!

Inexperienced travellers might think that 'aargh!' is universal, but in Betrobi it means 'highly enjoyable' and in Howondaland it means, variously, 'I would like to eat your foot', 'Your wife is a big hippo' and 'Hello, thinks Mr Purple Cat'. One particular tribe has a fearsome reputation for cruelty merely because prisoners appear, to them, to be shouting 'Quick! Extra boiling oil!'

56. oldal, lábjegyzet


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Wizards sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Kerstin Gier: Ruby Red
Gail Carriger: Blameless
J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet
Brent Weeks: Beyond the Shadows
Christopher G. Nuttall: The Princess in the Tower
Sage Blackwood: Jinx
Angie Sage: Physik