I ​Shall Wear Midnight (Discworld 38.) (Tiffany Aching 4.) 13 csillagozás

Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight

Tiffany Aching, the young witch from „The Wee Free Men”, „A Hat Full of Sky” and „Wintersmith” is back in a new adventure featuring Discworld characters both familiar to fans (such as Tiffany, the Wee Free Men, Granny Weatherwax and Nanny Ogg) and new (meet Wee Mad Arthur, the Nac Mac Feegle on the City Watch whose only previous appearance was a brief cameo in Feet of Clay and city witch Mrs Proust – a fabulous Pratchett creation). Oh, and there's a magic book or two, a twist through time, a Cunning Man – and a Giant Man of chalk…

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Penguin, UK, 2017
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552576338
>!
Doubleday, London, 2017
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857535481 · Illusztrálta: Paul Kidby
>!
HarperCollins, London, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 0062435299

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

197 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Noro>!
Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight

Talán a legkeserűbb humorú Korongvilág könyv. A boszorkányok mindennapos gürcölésébe láthatunk bele, ahogyan elvégzik mindazokat a nemszeretem munkákat, amikhez másnak nem fűlik a foga, és amiket a legritkább esetben lehet egy jól irányzott varázslattal megoldani. Ehhez jönnek még az értetlen külvilág előítéletei, amelyeket egy túlvilági erő is tovább szít. Szerencsére mindig kéznél, illetve láb alatt vannak a Nac Mac Fíglik, hogy a megfelelő pillanatban oldják a helyzet komolyságát. Néha úgy éreztem, hogy ezt a történetet Pratchett még az Egyenjogú rítusok lapjain kezdte el írni. Nem csak az olvasás közben nyilvánvaló (de mivel spoiler lenne, nem részletezendő) kapcsolódási pontok miatt, de általában véve is az a benyomásom, hogy több, eredetileg az 1987-es regényben felvetett tétova gondolat itt érett be végleg.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight

A Korongvilág boszorkányai roppant fontos, de roppant hálátlan feladatot végeznek: megértik, mit szükséges tenni ahhoz, hogy a közösség, ill. az egyes emberek tovább tudjanak jutni, és utána ennek megfelelően cselekednek. De ebben rejlik a tragédiájuk is: ha valaki nem tudja a részleteket, akkor nagyon könnyen azt látja, hogy jön valaki, aki hatalmaskodva megmondja, hogy mit csináljál, és elvárja, hogy tedd is ezt. És ami még rosszabb, ezzel a hatalmával élni is kell, minimális visszajelzéssel, hogy jól csinálja-e a dolgokat.

A Tiffany Aching-sorozat negyedik része ezt a témát járja körül: hősnőnk mindent megtesz azért, hogy biztonságban tudja faluját, amihez még segítséget is kap apjától, aki a közösség egy fontos tagja. De ez nem elég stabil háttér ahhoz, hogy megcselekedje, amit kell ahhoz, hogy megvédje a fiatal lányt, aki nem kívánt terhessége után családon belüli erőszak áldozatává válik, vagy éppen a földesúr ápolójától, aki félelmében hamis pletykákat terjeszt a boszorkányról.

Miközben ezeket a problémákat megoldja, tesz egy kiruccanást Ankh-Morporkba is, ahogy a városi boszorkányokkal is kapcsolatba kerül, plusz a kis embereknek hála még a Városőrséggel is összetűzésbe kerül. spoiler

A történet nagyon keserű módon beszél azok sorsáról, akik vállalják a nehéz döntések meghozatalát (talán a legkeserűbb az összes Korongvilág-regény közül), amely rányomja a bélyegét a humorra is – annak ellenére, hogy a szokásos furcsa karakterek, ill. szituációk itt vannak, nem tudunk nekik felhőtlenül örülni. De talán ad némi lehetőséget arra, hogy elgondolkozzunk és tiszteljük a mások munkásságát is.

Aerandir>!
Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight

Nem értem, hogy miért „For Younger Readers”. Még a többi Pratchetthez képest is sötét, nem hogy gyerekkönyvnek. Én kifejezetten nem ajánlanám azoknak a fiatalabb olvasóknak. Már bocsánat, de boszorkányüldözés és -égetés, a 13 éves kislány, aki teherbe esik és akit ezért majdnem agyonver az apja…

Mindezek ellenére természetesen nagyon jó. Kicsit lassabban, ködösebben bontakozik ki a fő konfliktus, mint ahogy szeretném, de már csak a mellékszereplők kedvéért is érdemes elolvasni. Ott vannak ugyebár a Nac Mac Feegle-k. Hát lehet egy olyan könyvet nem szeretni, amiben ők szerepelnek? A másik szereplő, aki nagyon tetszett: Preston. Végre egy értelmes fiatalember a Rolandok és parasztfiúk között. És végül Tiffany. A Wintersmith-ben nem találtam elég hitelesnek a karakterét. Az rendben van, hogy koravén, de ennyire? Itt ezt nem éreztem. Tiffany idősebb is, és kevésbé is viselkedik „felnőttesen”.

2 hozzászólás
silex>!
Terry Pratchett: I Shall Wear Midnight

Egészen sötét ahhoz képest, ami Pratchettből általában kijön. De ettől még érdekesebbé válik. A főszál maga talán nem annyira magávalragadó, mint szokott, de a mellékvonalak zseniálisak. És a limitált kiadás borítóján rajta lesz az avatárom :)


Népszerű idézetek

Hanna IP>!

There have been times, lately, when I dearly wished that I could change the past. Well, I can’t, but I can change the present, so that when it becomes the past it will turn out to be a past worth having.

leventesan>!

There is a lot of folklore about equestrian statues, especially the ones with riders on them. There is said to be a code in the number and placement of the horse's hooves: If one of the horse's hooves is in the air, the rider was wounded in battle; two legs in the air means that the rider was killed in battle; three legs in the air indicates that the rider got lost on the way to the battle; and four legs in the air means that the sculptor was very, very clever. Five legs in the air means that there's probably at least one other horse standing behind the horse you're looking at; and the rider lying on the ground with his horse lying on top of him with all four legs in the air means that the rider was either a very incompetent horseman or owned a very bad-tempered horse.

Hanna IP>!

You hear people talk about witches being burned, but I don't reckon many real witches ever did get burned unless they were tricked in some way; I think it was mostly poor old women. Witches are mostly too soggy, and it was probably a wicked waste of good timber. But it's very easy to push an old lady down to the ground and take one of of the doors off the barn and put it on top of her like a sandwich and pile stones on it until she can't breathe any more. And that makes the badness go away. Except that it doesn't. Because there are other things going on, and other old ladies. And when they run out, there are always old men. And strangers. There's always the outsider, And then, perhaps, one day, there's always you.

142. oldal

leventesan>!

People aren't just people, they are people surrounded by circumstances.

leventesan>!

The sun is simple. A sword is simple. A storm is simple. Behind everything simple is a huge tail of complicated.

silex>!

There should have been a moment of peace; in fact there was a moment of metal.

83. oldal

leventesan>!

They know that people need witches; they need the unofficial people who understand the difference between right and wrong, and when right is
wrong and when wrong is right. The world needs the people who work around the edges. They need the people who can deal with the little bumps and inconveniences. And little problems. After all, we are almost all human. Almost all of the time.

ujhelyiz P>!

Who would pick a witch's pocket? You would be lucky to get all your fingers back. At least, that was what they feared, and a sensible witch would encourage them in this fear.

2. oldal, 1. fejezet (Corgi, 2011)

ujhelyiz P>!

The Nac Mac Feegles feel that the truth is so precious that it shouldn't be waved about too much.

178. oldal, 8. fejezer (Corgi, 2011)


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Tiffany Aching sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Jonathan Stroud: The Golem's Eye
Mark Lawrence: Prince of Fools
Mark Lawrence: Red Sister
Joss Stirling: Finding Sky
Neal Stephenson – Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Karen Chance: Curse the Dawn
Kresley Cole: Poison Princess
Margit Sandemo: Spellbound
Kim Harrison: A Fistful of Charms