Hölgyek ​és urak (Korongvilág 14.) (Boszorkányok 4.) 128 csillagozás

Terry Pratchett: Hölgyek és urak

A TÜNDÉREK VISSZATÉRTEK – DE EZÚTTAL NEM CSAK A FOGAIDAT AKARJÁK…

Wiharvész Anyó és apró boszorkányköre most igazi tündékkel kerül szembe.

Beköszöntött nyárközép – azaz a mi világunkon Szent Iván – napjának éjjele.
Ám nincs idő álmokra…

A darabban szerepet kapnak még törpék, varázslók, trollok, néptáncosok és egy orangután, valamint vérpatakok és rengeteg hollári-hó.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639679108 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 226 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Ogg Gitta (Nagyi) · Könyvtáros · Hobó · Póré Magrat · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Pénztárnok · Verensz · Ogg Jásón · Ponder Stibbons


Kedvencelte 19

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Hölgyeim és Uraim, a színpadon újra köszönthetjük Sir Terry Pratchett-et!
A színpadon pedig teljes valójukban megfordulnak, azok a bizonyos Hölgyek és Urak. Továbbá feltűnnek főbb szerepekben, az elmaradhatatlan, kotnyeles boszorkányok, varázslók a fővárosból, a Könyvtáros díszkíséretében, egy törpe kaszanova, akinek azt sem szabad elhinni, amit kérdez.
Mellék szerepekben, a Korongvilág legkeményebb macskája, Lancre bátor népe, tündérek, az utánozhatatlan néptánccsoport. és a vas.
E sorok olvasása után láthatjuk, hogy csak egy szokásos Pratchett agymenéssel állunk szemben, a jó értelemben.
Lancre-ben nagy vigadalom készül, a király lakodalmára, még a nagy Ankh-Morpork-ból is érkeznek a süveges varázslók. De mint általában a Korongon, már az ide útjuk sem zajlott zökkenőmentesen, az esküvőről nem is beszélek. Ugyanis felbukkantak a gonosz tündérek…..!
Pratcehett-et olvasni mindig felüdülés, úgy ír, hogy észre sem veszem az oldalakat. A humorát pedig nagyon imádom, de ezzel talán így vagyunk mind, akik a könyveit szeretjük.
Az író éve lesz számomra, ez már a harmadik könyv tőle idén, és még hol az év vége. Nem tudok dönteni, hogy ez volt-e a jobb, vagy a boszik előző kalandja. Mindenesetre ezt is kedvenccé avattam. Egyelőre ez eddig a kedvenc alsorozatom. Igaz még csak kettőbe kóstoltam bele.
A lancrei néptáncoscsoportról egy élmény volt olvasni, még könyvben nem láttam ennyiszer leírva a Pék szót. :)
Casanuda pedig egy zseniális hódító, a próbálkozásain mindenesetre, nagyokat mosolyogtam. A Könyvtárost pedig ugye nem kell magyaráznom, ő bárkit levesz a jellemével.
Hamarosan újra találkozunk Sir!
Úúk!

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639679108 · Fordította: Farkas Veronika
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Boszorkányok a Tündék ellen, nyárközép (Szent Iván) éjjelén, súlyosbítva egy esküvővel, egy színdarabbal spoiler, gabonakörökkel, méhekkel, vassal, és sorolhatnám még egy darabig.
Pratchett megint megcsinálta. Fogott egy kis ezt meg egy kis azt, aminek első ránézésre semmi köze egymáshoz, és írt egy újabb szórakoztatóan okos, okosan szórakoztató könyvet. Mert amellett, hogy Wiharvész Anyó meg az ő boszorkányai Lancre-be hazatérve ismét utolérhetetlenek, és újfent annyit röhögtem, amennyit csak egy Pratchett könyvön lehet, kaptunk pár magvasabb gondolatot is, hitről, babonákról, önismeretről, párhuzamos univerzumokról és arról is, mennyire nem érdemes azon pörögni, mi lett volna, ha…?

Szirmocska>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Tavaly kezdett, idén befejezett :) Ez most csak azért érdekes, mert hatalmas megkönnyebbülés és roppant kellemes kilátás, hogy ebben az évben is lesz mit olvasnom tőle!
És valószínűleg lesz alkalmam ismét köznevetség tárgyává tenni magam :) Ugyanis mindig bedőlök a kis formás, könnyű, táskában jól elférő kiadásának. Most is ez történt és mivel buszon vagy sétálás közben is olvasok, és ahogy már egy korábbi rész kapcsán írtam ezen hangosan röhögni kell…, nos a többi könnyen elképzelhető. Summa summarum ez megint fantasztikus élmény volt! Annyira kifinomult és hatásos humora van Pratchettnek. Annyira jól eltalált karakterei. És annyira szerethetőek. És bár ez nem az első dolgok között volt, amit eddig jellemzőnek gondoltam velük kapcsolatban, talán ez az igazi titka a sikerüknek. Vagy nem :) de most így érzem. És pont ezért ebben a részben újdonságként kaptam néhány igazán szívfacsaró pillanatot is, ami csak fokozta a hatást. Még akkor is ha Anyó kapcsán mindig egy asztalon csattanó szöges bakancsra asszociálok.

Veron P>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Alapvetően az eddigi kettő után idén már nem nagyon terveztem újabb Pratchett-et olvasni (lévén nálam nagy dózisban a legjobb szerzők is toxikussá szoktak válni…), csak a szomorú események és az emlékolvasás miatt került ez most elő… Amitől kicsit keserédes lett az élmény…

Pedig amúgy jó könyv ez nagyon, a vészbanyák után a szentivánéji álmon már meg sem lepődöm, a boszorkányokon meg már főleg nem… és persze hogy a tündék eltérő értelmezését sem a most divatos könyvek kezdték, hanem ő :)
Kapunk mindent, ami egy jó regényhez kell, tündéket, néptánccsoportot, királyi esküvőt és párhuzamos univerzumokat, és az események még Greebot is kibillentik az egyensúlyából, ami pedig nagy szó :) Magrat meg kifordulva is önmaga marad, és mindegyik boszit még jobban szeretem mint eddig :)

(Plusz jóság, hogy megjelenik Casanunda, meg egyébként is hatalmasakat ír a törpékről, ami most hogy épp törpés-magus-partit játszunk, duplán betalált :)
azért az új fordítások nincsenek mindig olyan jók, mint a régiek, és a végén sok hiba is benne maradt, amiért nagy kár :( )

Bogas P>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Ez most kicsit nehezen indult bele – legalábbis rengeteget hallottuk, hogy a tündérek mennyire gonoszak, de ahhoz képest elég sokára bukkantak fel és mutatták ki a foguk fehérjét. Viszont a néptánccsoport a botos-vödrös tánccal csodálatos volt, boszorkánynak lenni pedig még mindig király. Izé. Királynő?
Maradjunk annyiban, hogy boszorkánynak lenni nagyon boszorkány.

Fermin>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Szuper volt ez a rész is. A legjobb Pratchett könyvek egyike.
Lancre boszorkányai épphogy csak hazaérnek külországi utazásukról, máris újabb bonyodalmakba keverednek. Ősi ellenségeik a tündék, megpróbálnak visszatérni, hogy uralmuk alá hajtsák a királyságot. Ám ehhez a bosziknak is lesz egy két szava…
A történetvezetés tökéletesre sikerült. Végig izgalmas volt a cselekmény, és a lezárás is nagyon tetszett. Megint mindenféle népséggel találkozunk, de ami számomra a legfontosabb, sok információval gazdagodtam kedvenc boszorkányaimat illetően..
Ja, és a fergeteges humor most sem maradt el.

alaurent P>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Lenyügöz az író fantáziája. Minden kötet más, de mindegyik olvasható, és nagy részük még jó is, és humoros is. Vesz egy teljesen köznapi dolgot (itt éppen a tündérekkel kapcsolatos emberi elképzeléseket és a Szentivánéji álmot), jól megcsavarja azokat, beilleszti a Korongvilágba, és körülszövi mesével. Mindezt úgy, hogy valami egészen egyedi történet kerekedik ki a tolla alól, és itt, a 14. kötet után sem érzem, hogy ismételné magát. Persze nem egyenletes a történetek színvonala, de még a gyengébbek is élvezhetöek. Ez a kötet pedig a jobbak közül való, mint a vészbanyás történetek mindegyike. Itt még. humora is a helyén volt, többször megzavartam körülöttem lévöket a nevetéssel.

Hollóhát>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

A boszorkányok ismét hazai pályán vannak, azonban már a hazai pálya sem a régi. A nyári napforduló közeledtével baljóslatú dolgok történnek Lancre apró királyságában. Mármint nem a szokásos, boszorkányos értelemben baljóslatú, hanem a vérszomjas, mindenkit leigázunk, tündés értelemben. Innentől általános káosz, és világmegmentés következik.

A fordítást egy picit talán döcögősebbnek éreztem, úgy is, hogy az „új” elnevezésekhez vagyok szokva. Szegény Hobó meg Greebo maradt. Remélem a következő részben már átkeresztelik – így nem az igazi.

Szibériaitigris>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Ez most nagyon tetszett! Kezdek Pratchett-rajongóvá válni. Lassan, fokozatosan, szokni kell a stílusát, de most már imádom a Korongvilág-sorozatot, különösen a boszorkáy-alsorozatot! Egyre jobban szeretem Viharvész Anyót és Ogg Nagyit.
Ebben a könyvben a tündékről és a párhuzamos valóságokról kapunk egy teljesen új megközelítést. És ha már tündék, nyárközép és szabadidejükben színdarabot játszó mesteremberek, akkor természetesen Shakespeare-utalások minden mennyiségben. Kicsit talán hasonlít is a könyv (és az egész sorozat) Shakespeare darabjaihoz abban, hogy itt is van minden, a humortól és malackodástól a legelvontabb gondolatokig. Ebben a könyvben megint rengeteg elgondolkodtató dolog van.

and_rea>!
Terry Pratchett: Hölgyek és urak

Természetesen ez a rész is zseniális, mint az összes többi.

Ahhoz, hogy ne unatkozzunk nyárközép éjjelén, meg kell szervezni egy királyi esküvõt, néptánc-csoporttal, amatõr színészekkel; rengeteg vendéggel, mint például a tiszteletreméltó varázslókkal, meg a könyvtárossal; miközben a világot elárasztják a tündék, az igazi tündék, ahogy még nem hallottunk róluk, és csak a boszorkányok képesek megküzdeni velük.
Én biztosan nem unatkoztam. :)


Népszerű idézetek

pulse>!

Ez a jó abban, ha él az ember. Módjában áll örülni neki.

265. oldal (Delta Vision, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: élet
5 hozzászólás
Szirmocska>!

Ogg Nagyi benézett az ágya alá, hátha bujkál ott egy férfi. Sosem lehet tudni, mikor éri az embert váratlan szerencse.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ogg Gitta (Nagyi)
1 hozzászólás
Rodwin>!

Lehet, hogy a végén mindenképpen leereszt az ember, mint
Kólika Nagyi, aki utolsó napjaiban a macskát rakta a
tűzhelyre, és az üstöt engedte ki a kertbe éjszakára.

91. oldal

5 hozzászólás
krlany IP>!

– Ó, szóval igaz, amit beszélnek. Öntelt egy perszóna vagy, Wiharvész Eszmeralda.
– Ki mondta ezt?
– Hát, te. Nem is olyan régen.
– Biztos csak nem éreztem jól magam.

78-79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
Röszkva>!

Ne kísérletezzetek a paranormálissal, amíg azt sem tudjátok, mi a normális!

Szirmocska>!

– Azt hittem, vannak dolgok, amiket mindenki tud az unikornisok foglyul ejtésével kapcsolatban – felelte Nagyi pajzánul. – Mármint arra célzok, hogy ki ejtheti foglyul őket. Eszmé mindig is gyorsabban futott magánál, ugye? Bármelyik férfit lehagyta.
Rettentheő eltátotta a száját.
– Én viszont – folytatta Nagyi –, hát én megbotlottam az első komolyabb gyökérben, amivel találkoztam. Néha egyáltalán nem volt könnyű találni egyet.

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyszarvú · Ogg Gitta (Nagyi)
Veron P>!

Rettentheő Mustrum rengeteget tett a kihalófélben lévő állatokért. Példának okáért kihalófélben tartotta őket.

51. oldal

krlany IP>!

– Pénztárnok?
– Igen, Főrektor?
– Maga nem tagja valamiféle titkos társaságnak, vagy ilyesminek, ugye?
– Én? Dehogy, Főrektor!
– Akkor, azt hiszem, fene jól tenné, ha levenné azt az alsógatyát a fejéről.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pénztárnok · Rettentheő Mustrum, Főrektor
XtROpA>!

A tündék csodálatosak. Csodálatot ébresztenek.
A tündék bámulatosak. Bámulatot keltenek.
A tündék fantasztikusak. Nagy hatással vannak a fantáziára.
A tündék bűbájosak. Sugárzik belőlük a bűbáj.
A tündék igézőek. Értenek a varázsigékhez.
A tündék írtó hatásosak. Mindenkit kiírtanak.
Az a helyzet a szavakkal, hogy jelentésük úgy csavarodik mint egy kígyó, és ha az ember kígyót akar találni, akkor nézzen csak be a jelentésváltoztató szavak mögé.
Senki nem állította, hogy a tündék jók lennének.
A tündék rosszak.

172. oldal (Delta Vision, 2007)

krlany IP>!

Léteznek emberek, akik képesek beülni egy zsúfolt debreceni bárba, és éltetni ott a nyíregyházi focicsapatot. De még ők is úgy vélnék, hogy bakkecskéket emlegetni egy troll füle hallatára meglehetősen tapintatlan dolog.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Debrecen

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Boszorkányok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
J. Goldenlane: A Szélhámos és a Varázsló
Cassandra Clare: Az angyal
Philip Pullman: Az arany iránytű
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Rick Riordan: Neptunus fia
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
J. Goldenlane: Isteni balhé
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen