Hogfather (Discworld 20.) (Death 4.) 35 csillagozás

Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather Terry Pratchett: Hogfather

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

It's the night before Hogswatch. And it's too quiet.

Where is the big jolly fat man? Why is Death creeping down chimneys and trying to say Ho Ho Ho? The darkest night of the year is getting a lot darker…

Susan the gothic governess has got to sort it out by morning, otherwise there won't be a morning. Ever again…

The 20th Discworld novel is a festive feast of darkness and Death (but with jolly robins and tinsel too).

As they say: You'd better watch out…

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library

>!
Gollancz, London, 2013
368 oldal · ISBN: 9781473200135
>!
HarperCollins, London, 2009
434 oldal · ISBN: 0552154288 · ASIN: B000W5MIGC
>!
Corgi, London, 2006
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552145428

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 226 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Death · Jonathan Teatime


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Hogfather

Egy tökéletes világban, ahol Sir Terry még ideátról szórakoztat minket, a 42. Korongvilág-regényben Susan és Tiffany együtt mentenék meg a világot. Szomorú vagyok, hogy sosem találkoztak, legjobb barátnők lennének, az biztos. És egy olyan világba, ahol Susan és Tiffany legjobb barátnők, csápos szörny legyen a fejlábán, aki bemerészkedik!

>!
Corgi, 1997
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552145428
5 hozzászólás
sepa I>!
Terry Pratchett: Hogfather

Az Auditorok orgyilkosokat küldenek a Mikulásra Vadkanapóra.
A Halál átveszi a Vadkanapó munkakörét.
Susan, a Halál unokája, a furcsaságok nyomába ered.
És még a varázslók is kavarnak.

Sok mindenről szól ez a könyv: hitről, istenekről, mesterséges intelligenciáról, a fogtündérről, mumusokról, meg persze az emberekről. De hát Pratchett írta. Mi másról szólna?

lillia>!
Terry Pratchett: Hogfather

Igazi karácsony környéki olvasnivaló. :)
Szerencsére csak kicsit emlékeztem a filmre, mikor olvasni kezdtem a könyvet, így újra végig tudtam izgulni a történetet.
Susant először nem tudtam hova tenni, de aztán csak belelopta magát a szívembe. Kedvencem lett még a holló és a patkányok halála is. :)
Nagyon vicces könyv volt, sok párhuzamosan futó történetszállal és persze sok-sok mondanivalóval. Mindig ledöbbenek, milyen bölcs ember lehetett Terry Pratchett – az a típus, aki nem rágja a szádba, hogy miről mit gondolj, csak olyan jól „összerakja”, felépíti a történeteit, hogy csak bólogathatsz a végére, milyen igaz, amit ír!
A Halál, mint Vadkanapó nagyon jó volt, Albert, mint a segédje szintén felejthetetlenre sikerült. „Oh God” és a varázslók szála is tetszett, egyedül a túl sok halál zavart egy kicsit a kötetben.
Újra egy színtiszta 5 csillagos olvasás.

Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Hogfather

Az egyik kedvenc részem az egész sorozatból és most sikerült angolul is elolvasni. Karácsonyi történet, bocsánat Disznólesési. Nagyrészt tudtam követni, magyarul is olvastam az sokat segített, de még így is megesett, hogy sok-sok mondaton keresztül nem értettem egy szót se. Attól még kedvenc rész marad.

ddani>!
Terry Pratchett: Hogfather

Ez valószínűleg a kedvenc Discworld regényem, és még újra is olvastam most karácsonykor. Nagyon jó humorú szerző szerintem ez a Pratchett, ahogy képes egészen agyoncsapott témákat úgy beledolgozni a roppant rugalmas fantasy-kozmosz-paródiájába, új színekkel és váratlanul találó kilátásokkal. A karácsony-tematika mellett elfér az emberi hit és hülyeség konyhafilozofikus vizsgálata, abszurd fürdőszobahumor és még sok minden, amiken újra jókat röhögtem és nem fogom szétszpoilerezni vele ezt az értékelést. Öt karácsonyi csillag.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Hogfather

A karácsonyi szezon alatt, amikor az embernek már előjön a kétoldali tömegundora, és azon gondolkozik, miért is csinálja ezt az egészet, érdemes lehet egy kicsit hátrébb lépni, és elolvasni ezt a könyvet. Legfőképpen azért, mert abszolút aktuális kérdéseket feszeget a könyv, és szerintem abszolút emberi válaszokat ad rá.

Ugyanis a tény, hogy a Halál helyettesíti a Hogfathert*, az nem csak poénokra, de filozofálásra is alkalmat ad. Többek közt arra, hogy miért van szükségünk a Hogfatherre, és miért ne hagyjuk, hogy ezt elfeledjük a nagy rohanásban.

Persze emellett továbbra sem kímélünk senkit: a nevelés hatásait az ember életére, a varázslók karácsonyát, vagy éppen a gyerek-én és a felnőtt-én kapcsolatát (na és persze a belső bébiszittert :) ). Összességében jó poénok, és egy szép karácsonyi mese van a könyvben.

Lehet, hogy hagyományt kellene teremteni, és ezt elolvasni minden decemberben. :)

* A Télapó Korongvilágbeli megfelelőjét. Aki vadkanhúzta szánon viszi ki az ajándékokat. És a fizika is meg van oldva. :)

Carun P>!
Terry Pratchett: Hogfather

Mikor a párom karácsonyra meglepett egy első kiadású példánnyal, nem gondoltam, hogy ilyen hamar kézbe veszem. Be kell vallanom, soha nem fejeztem be egyetlen könyvet sem angolul, de úgy éreztem, Sir Pratchett emléke előtt nem is tiszteleghetnék jobban, mint hogy eredeti nyelven szívom magamba a gondolatait… Nem volt könnyű olvasmány… Végig arra gondoltam, hogy vége a mesének, nem lesz több társadalomkritika, nem lesz több Discworld, és Great A'Tuin beleveszett a multiverzumba… Elhunyt az az ember, aki éveken át mosolyt csalt az arcomra :(

Nézzük röviden a könyvet is. A Hogfather-ben minden benne van, amit szeretek. Karácsony (oké, oké, Hogwatch), tél, Halál, orgyilkosok, és a varázslók. A történet fő volnala a tökéletes gyilkosság kivitelezéséről szól, melynek célpontja nem más, mint Discworld Télapója: a Hogfather. Elég abszurd nem? Mr. Teatime, ez az ördögien gonosz elme, mégis megtalálja a megoldást, miként is likvidálhatná a nagy szakállút, hiszen hobbi szinten már a Halál 'megorvgyilkolását' is kidolgozta. Ebben segítségére van néhány ankh-morporki átlagpolgár, azaz aljas, alacsony intelligenciájú, kisstílű bűnöző.
Természetesen nem mindenkinek tetszenek a fenti tervek, fel is áll egy „szupercsapat” a Hogfather megmentésére. Halál, Albert, Susan, és a Halál-alsorozatból ismerős arcok. Természetesen nem is lenne ez egy Pratchett regény, ha a szövevényes történet hátterében nem lenne némi filozófia. Család, szeretet, ünnep, hit, ezek mind-mind szerepet kapnak a regényben.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani Sir Terry Pratchett-nek, hogy ennyi éven át töretlenül alkotott, és több generációt szórakoztatott, szórakoztat, és szórakoztatni is fog.

Nyugodj békében, Sir!

Ashtray_Heart>!
Terry Pratchett: Hogfather

Előfordulhat hogy kicsit öngól volt pont ezzel kezdeni az olvassunk Pratchettet eredetiben projectet :DDD A tőle eddig megszokottnál jóval több történetszálával és szereplőjével kicsit meggyűlt a bajom, mert nagyon lassan értek össze, de a karakterek mindenért kárpótoltak. Ho-ho-ho. Bilioust muszáj volt a szívembe zárnom, mert olyan kis szerencsétlen, mint három Jesse Pinkman.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Terry Pratchett: Hogfather

Nem tudom megunni Pratchett zsenialitasat. Oriasi az a gorbe tukor, amit elenk tart, amibe belenezve sajat vilagunk tukorkepet lathatjuk. Jelen esetban azt, hogy is valtoznak a mitoszaink az idok soran, hogyan lesz egy veres, barbar ritualebol konszolodalt vallasi unnep cuki kis jelkepekkel. A Halal, aki mondhatni, allando szereploje a konyveknek egeszen fantasztikus karakter, a kedvenceim azok a regenyek, amiben o a foszereplo.

ChEebor>!
Terry Pratchett: Hogfather

Terry Pratchett ezen Korongvilág-regénye az ünnepekről szól és arról, mi történik, ha a hagyományokat elveszítjük. No persze, ez nem ilyen egyszerű. Miután a helyi Mikulást, a Vadkanapót eltüntetik, a Halál veszi át a feladatát. Aztán előkerül egy bizarr fürdőszoba, a fogtündér, Susan (a Halál unokája) meg mindenféle őrület. Mindez az egyik legjobb Korongvilág művé emeli a könyvet, ami pedig egy ilyen erős sorozatban elég nagy szó.


Népszerű idézetek

Ri_ver>!

'I really should talk to him, sir. He's had a near-death experience!'
'We all have. It's called „living”,' said the Archchancellor shortly.

406. oldal (Corgi, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: élet
Ashtray_Heart>!

LET'S GET THERE AND SLEIGH THEM. HO. HO. HO.
'Right you are, master.'
THAT WAS A PUNE OR PLAY ON WORDS, ALBERT. I DON'T KNOW IF YOU NOTICED.
'I'm laughing like hell deep down, sir.'

134. oldal

1 hozzászólás
Nandito>!

Getting an education was a bit like a communicable sexual disease. It made you unsuitable for a lot of jobs and then you had the urge to pass it on.

Ashtray_Heart>!

He was bright enough not to argue. Some things are fairly obvious when it's a seven-foot skeleton with a scythe telling you them.

68. oldal

Ashtray_Heart>!

'This one's mental.'
'Eccentric.'
'What's the difference?'
'A bag of cash.'

42. oldal

Ri_ver>!

The mother took a deep breath.
'You can't give her that!' she screamed. 'It's not safe!'
IT'S A SWORD, said the Hogfather. THEY'RE NOT MEANT TO BE SAFE.
'She's a child!' shouted Crumley.
IT'S EDUCATIONAL.
'What if she cuts herself?'
THAT WILL BE AN IMPORTANT LESSON.

Ri_ver>!

'Tell me, Senior Wrangler, we never invited any women to the Hogswatchnight Feast, did we?'
'Of course not, Archchancellor,' said the Senior Wrangler. He looked up in the dust-covered rafters, wondering what had caught Ridcully's eye. 'Good heavens, no. They'd spoil everything. I've always said so.'
'And all the maids have got the evening off until midnight?'
'A very generous custom, I've always said,' said the Senior Wrangler, feeling his neck crick.
'So why, every year, do we hang a damn great bunch of mistletoe up there?'

Ri_ver>!

'Yeah, well, warning signs in Ankh-Morpork might as well have „Good firewood” written on them,' said someone else.

leventesan>!

HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN. TO BE THE PLACE WHERE THE FALLING ANGEL MEETS THE RISING APE.

167. oldal

leventesan>!

This is very similar to the suggestion put forward by the Quirmian philosopher Ventre, who said, 'Possibly the gods exist, and possibly they do not. So why not believe in them in any case? If it's all true you'll go to a lovely place when you die, and if it isn't then you've lost nothing, right?' When he died he woke up in a circle of gods holding nasty-looking sticks and one of them said, 'We're
going to show you what we think of Mr Clever Dick in these parts . . .


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Death sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: A Christmas Carol
Matt Haig: A Boy Called Christmas
Christopher Moore: The Stupidest Angel
Holly Webb: Lost in the Snow
Julia Donaldson: Stick Man
Sophie Kinsella: Christmas Shopaholic
Agatha Christie: Hercule Poirot's Christmas
Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
David Almond: Skellig (angol)