Hazafiak (Korongvilág 21.) (Őrség 4.) 93 csillagozás

Terry Pratchett: Hazafiak

A KORONGVILÁG HÁBORÚRA KÉSZÜL RENGETEG OLAJOS ÉS TINTAHALLAL, FEGYVERESSEL, HALÁSSZAL ÉS LEGALÁBB EGY MARKOTÁNYOSSAL.

A tenger mélyéről egy szélkakas emelkedik fel, és hirtelen mindenki tudni véli, merről fúj a szél. Az új földdel együtt azonban ősrégi sérelmek is napvilágot látnak. Miközben két sereg menetel egymás felé, Vinkó Szilárdnak, az Ankh-Morporki Városőrség parancsnokának csupán néhány órája van arra, hogy egy bűnténnyel megbirkózzon, amely olyan irdatlan nagy, hogy még törvény sem született ellene. Úgy hívják, „háború”.

Mindezek során a parancsnok kellemetlen ellenfelekkel kénytelen szembenézni, akik arra törekednek, hogy elkapják őt… és akkor csak a vele azonos oldalon állókat említettük.
Lehet, hogy az ellenség még náluk is rosszabb.

Terry Pratchett: Jingo

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Delta Vision, Budapest, 2011
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161018 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Könyvtáros · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi · Angua von Überwald · Lady Koshfy Sybil · Törmelék · Leonardo da Kvirm · Bendő Frédi · Lord Rozsdha · Willikins


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Terry Pratchett: Hazafiak

A tiszt elég régóta vett már részt a Kleccs különféle vonakodó régióinak pacifikálást szolgáló hadjáratokban ahhoz, hogy felmerüljön benne a kérdés: vajon ez a pacifikálás miért mindig fegyveres harc formájában történik?

Pratchett jött, látott és tarolt.
Megint.

Ankh-Morpork rég nem látott háborút, ám most a politika tengerén olyan szelek fújdogálnak, amik egy Ankh- Morpork vs Kleccs mérkőzés ígéretét hordozzák. Az egyik oldalnak hatalmas az arca, a másiknak nagy a tapasztalat, s természetesen mindenki meg van győződve a maga igazáról… Vinkó és az Őrség illusztris tagjai természetesen nem ülhetnek ölbe tett kézzel, függetlenül attól, hogy ők nem katonák, elvégre az ölükbe hullott egy gyilkosság kísérlet, két halott, némi zavargás, rengeteg fura nyom, és hasonló izgalmas apróságok.
Pratchett remekül körbejárta, a Miért és hogyan gerjeszt háborút valaki? a Hogyan lesz a jószomszédi viszonyból jószomszédi iszony? kérdésköreit, eljátszadozott a tömeggel és az egyénekkel, megmutatta, hogy az egyik város olyan, mint a másik, még akkor is, ha máshogy öltöznek, és eltérő nyelvet beszélnek. És a végére még az is kiderült, hogy a Patrícius remekül zsonglőrködik, nem csak dinnyékkel és dobókésekkel, de az emberekkel is. Hiába, no, csak ismerni kell őket…
Tetszett a könyv, fontos kérdéseket járt körbe, és remekül elszórakoztam, mégis voltak pillanatok, amikor valami hiányzott, de meg nem tudnám mondani, micsoda. Jelzem, hogy a 4,5* Pratchett-kategóriában ennyi, mert amúgy remekmű.

vicomte P>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Az Őrség regények mindig is egy árnyalattal közelebb álltak hozzám, mint a többi Pratchett, és ezt a könyvet sem tudom öt csillagnál kevesebbel honorálni.
Az író most a háborút választotta fő témául.
S remekül elegyítve a humort* és a nem túl szájbarágós mondanivalót véleményem szerint sikerült is összehoznia a kilencvenes évek egyik legjobb háborúellenes szatíráját.
Vannak persze a könyvben utalások a párhuzamosan zajló valódi konfliktusra is, de legalább annyi a különböző egyéb eseményekre történő gunyoros utalás, a politikai merényletek általános vonásain (Ferenc Ferdinánd, Kennedy) át az I. VH. hamis becsületkódexén keresztül a háború idején elharapózó faji előítéletekig.
A szereplők közül külön ki szeretném emelni a Patriciust, aki már régóta igen szimpatikus karakter volt számomra, de ebben a kötetben sikerült az egyik főszereplővé avanzsálnia és demonstrálnia, hogy egy hideg fejű politikus gyakran a legjobb választás, ha az ember békét és rendet akar maga körül.
Az ínyencek számára pedig külön öröm lehet a szolid Lovecraft utalást Leshp szigetében. :)

* Igen, megint egy olyan könyv volt, amin időnként hangosan kellett nyerítenem: Görcsi káplár nemi útkeresése, a s'predékek népszokásai, valamint a zombi pusztakezes harc leírása baromi szórakoztató volt.

16 hozzászólás
latinta P>!
Terry Pratchett: Hazafiak

     Veni, vidi… – hehe.
Végre rájöttem, hogyan kell a Patrícius nevében lévő mássalhangzó(ka)t kiejteni.
off

krlany IP>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Ez megint egy olyan őrséges könyv, amit mán de azonnal ide nekem filmen!:) Az őrség karakteres figurái egyébként is látnivalóak, de ezt ebben még divatbemutatóval is gazdagítják.:D Göcsört káplárt, de megnézném az acélbetétes bakancsában, hárembugyogóban és khm… „És ezzel a két bádogcsészével meg mit kellene csinálnom?” Vagy Vinkót a díszmenethez járó tollas kalapjában meg divatos harisnyáiban, hogy a többiekről ne is beszéljünk!:) Bendő és Göcsört itt most nagyot alakítanak. És Leonardo tengeralattjárója pedálozó üzemmódban egyszarvúként, főzseni!:D Imádtam a fordítót és az egésznek a humorát, pedig igencsak fajsúlyos dolgokat vág oda.

2 hozzászólás
Dominik_Blasir >!
Terry Pratchett: Hazafiak

Pratchett brillírozik. Zseniális ötletek parádéja, nyakon öntve egy rakás földi áthallással és kimondottan érdekes gondolattal. A krimi-szál tökéletesen működik, hihetetlenül emlékezetes jelenetek (szamarak a minaretben! zombi-támadás! s'predékek!) váltják egymást, miközben a régi karakterek mellett újak is feltűnnek (többet kérek 71-órás Ahmedből), együtt alkotva egy fantasztikusan humoros kavalkádot, melyet nehéz megunni.
Pratchettet olvasni kell, ez biztos.

RZednik>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Az alábbi sorok Karott kapitánnyal kapcsolatban hangzanak el a regényben, de szerintem igazán jól „illeszthetők” a Korongvilág egészére is. Hűen tükrözik azt az utánozhatatlan – fogalmazzak úgy – hangulatot, amit Pratchett regényről-regényre megteremt, amitől jók, egyediek a művei, amiért szeretjük olvasni őket.

„- Ez az egész olyan, mint valami hipnózis – magyarázta sietve a parancsnok. – A népek azért követik, hogy lássák, mi történik legközelebb. Közben azt mondogatják maguknak, hogy csak egy kis ideig követik, és akármikor abbahagyhatnák, ha akarnák – de sosem akarják. Mint valami átkozott varázslat.”

Pratchett ilyen. Elvarázsol, és nem bírsz – persze nem is akarsz – szabadulni tőle. Magába szippant és nem ereszt. Még akarsz belőle, és azt kívánod, bár ne lenne vége.
Nincs ez másképp a Hazafiakkal sem. A történetből nem emelnék ki részleteket, gyakorlatilag a legkisebb apróság is spoileres lenne (már a fülszöveg is épp eléggé az), úgyhogy csak annyit írok, hogy ismét egy remekművel gazdagodott a magyarul (is) olvasható Pratchett művek listája, mi olvasók pedig egy nem mindennapi élménnyel, amihez a történet mellett Csaba ismétcsak kiváló fordítása is hozzájárul. Aki nem hiszi… nos, olvasson utána. ;)

risingsun>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Pratchett Korongvilág regényei közül először a Halál-alsorozatot kedveltem meg, de e mellé, ezzel a könyvvel elég szorosan felzárkózott az Őrség-alsorozat is.
Merthogy az Őrség tagjaival mindig vidám dolgok történnek. Most épp Göcsört káplár próbálkozik némi nemi útkereséssel, Vinkó parancsnok még mindig az úri élet elvárásainak nehézségeivel küzd, Karott kapitány egész hadseregeket képes a hatása alá vonni, Bendő őrmester meg hozzá a szokásos formáját. S ha ez még nem volna elég a Patríciust egy új oldaláról ismerhetjük meg (gondolok itt a zsonglőrködésre, no meg a szamár és mecset esetre is). Egyik kedvenc figurám, Leonardo da Kvirm is felbukkan a könyvben, hogy szórakozottságával, találmányival újra megnevettessen. Az új karakterként megjelenő 71-órás Ahmed igen jól szerepelt, feltűnése mindig nagy port kavart.

Pratchett könyveiben az a zseniális, hogy az elgondolkodtató mondanivalót (háború értelmetlensége, kisebbségek, egyének kirekesztése, megkülönböztetése, kultúrák különbözősége, stb.) mindig sajátos humorával tudja fűszerezni úgy, hogy véresen komoly dolgokon is hangosan tudjunk mosolyogni akár a metrón is…

pat P>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Ó, bárcsak képes lennék LASSAN olvasni Pratchett könyveit! Ízlelgetve, átéléssel, megjegyezve. De mindig csak a habzsolás sikerül…
Talán felesleges említenem, hogy ez a könyv mulatságos, és imádom a szereplőket. Hogy bele vagyok esve lo… Vinkó par… nagyságos úrba. És hogy példaképem Karott kapitány, ha nagy leszek, Karotta leszek.
Talán nagyobb érdeklődésre tarthat számot, ha elárulom, hogy egy epizódszerep erejéig feltűnik Beti. És megtudhatjuk, mit ért egy zombi pusztakezes harcművészeten. Valamint fény derül a szamarak és a minaretek sötét összefüggéseire is.

imma P>!
Terry Pratchett: Hazafiak

nem tudnám megmondani, melyik alsorozatot szeretem leginkább a Korongvilág regények közül, de az biztos, hogy az őrség dobogós. a karakterekért egyenként is, de Ankh-Morporkért főleg. az egész város annyira ki van találva minden lakójával együtt, hogy lényegében bármi történhet, az biztos, hogy mulatságos, érdekfeszítő, szívmelengető, szóval egyszerűen jó lesz.
de: az Agyaglábak utáni elvárásaimhoz képest ez a történet most nem volt olyan asztadecsavaros, meg az egész nem volt olyan húdekitalálta hangulatú. az egyes kis részek szuperek voltak, de az összességével kapcsolatban van valami hiányérzetem. talán a túl sok szereplő miatt, úgy érzem, nem bontotta ki rendesen az egyes történetszálakat és karaktereket, és szerintem a végét is elkapkodta kicsit. de ezt mind csak azért mondom, mert én Pratchettől tökéletes munkát várok.
amúgy imádtam.

utóirat: nem tudom kinek a körmére kellene ránézni, hogy ez most a korrektornak a feladata, vagy másé, de a vége felé 5 elgépelést is kiszúrtam, pedig nem vagyok kifejezetten olyan olvasó. a többiben nem vettem észre ennyit, bár lehet, hogy az csak az én figyelmetlenségem volt. de kérlek, tartsátok a színvonalat. ha kell, átolvasom én kiadás előtt… :)

1 hozzászólás
Rushka>!
Terry Pratchett: Hazafiak

Negyedik Terry Pratchett-olvasásom volt csak (nem értem, hogyan maradhatott ő ki eddig nekem), az előző értékelésemben már lelkendeztem róla, csak ismételni tudom, hogy prédikálás és giccs nélkül szólt nekem eddig a humánumról minden regénye – prédikálás és giccs nincs, de van helyette az egyik legjobb humor, amivel találkoztam.
Nem tudom, etika órákon miket olvastatnak, de szerintem érdemes lenne Pratchett-et.
A Hazafiakban benne van minden, amit a háború értelmetlenségéről mondani lehet, emellett az iszlám és a nyugati világ találkozása, a bevándorlás, a jó vezető ismérvei, a történelem és a hagyomány értelmezése és alakítása (és nem lehet eléggé megköszönni, hogy a „Veni, vidi, vici”-féle tettek és retorika egy életre nevetséges lesz annak, aki olvasta a regényt).


Népszerű idézetek

imma P>!

    (…) Ha az ember csak azért nem tenne meg dolgokat, mert azok az adott pillanatban nevetségeseknek tűnnek, akár otthon is maradhatna.

95. oldal (Delta Vision, 2011)

8 hozzászólás
imma P>!

A boldog lét egyik alaptörvénye: minden olyan hasznos holmit fokozott gyanakvással kell kezelni, ami kevesebbet nyom, mint a saját használati utasítása.

211. oldal, lábjegyzet (Delta Vision, 2011)

8 hozzászólás
BorsoB>!

Emellett köztudott, hogy a tömeg néven ismert képződmény intelligenciahányadosa egyenlő az azt alkotó egyedek számának négyzetgyökével.

492. oldal (Delta Vision, 2011)

1 hozzászólás
krlany IP>!

Az adóztatás, uraim, szerfelett hasonlatos a tejgazdálkodáshoz. A cél az, hogy a lehető legtöbb tejet nyerjük ki a lehető legkevesebb bőgés kíséretében.

31. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: adó · tej
1 hozzászólás
imma P>!

    – Ők találták fel a sört?
    – Ja.
    – Az okos húzás volt.

44. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Bendő Frédi · Göcsört Görcsi · sör
1 hozzászólás
Fyndra>!

    – Ezt sosem értettem – ismerte be. – Emberek, akik csak azért öldöklik egymást, mert az isteneik nem értenek egyet…
    – Ó, ugyanazt az istent imádják, uram. Valójában a szent könyvük egyik szava miatt volt az egész. Az elharibiak szerint azt “isten”-nek kell fordítani, míg a Pitziből valók szerint „ember”-nek…
    – Hogy lehet ezt a kettőt összekeverni?
    – Hát, tudja, egyetlen apró pontban különbözik a két szó az írásukban. És némelyek szerint az különben sem pont ott, hanem légypiszok.
    – Több évszázados háború, mert egy légy rossz helyre piszkított?
    – Lehetett volna rosszabb is – mutatott rá Karott. – Ha csak egy kicsivel balra lenne az a pötty, a szó azt jelentené, hogy „medvecukor”.

189. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: medvecukor · Vasöntőfi Karott · Vinkó Szilárd
1 hozzászólás
imma P>!

    Majd az őrmester beletúrt a zsebébe, előhalászott egy igen apró könyvecskét és felmutatta, hogy mindenki lássa.
    – Ez a dédapámé volt – jelentette ki. – Ő is ott verekedett a többiekkel, amikor volt az a csetepaté Pszeudopolisszal. A dédnagyanyám adta neki ezt a könyvet, ami tele van katonákért mondható imákkal, mer' az embernek odaki' minden imára szüksége van, amit csak ismerhet, higgyék el nekem. Ő meg berakta a zubbonya bal felső zsebébe, mer' nem telt neki páncélra, és a következő nap, a csatában – husss, egy nyílvessző kirepült csak úgy a semmiből, és vhemm telibe találta ezt a a kis imakönyvet, és a hegye csak az utolsó lap előtt állt meg, nézzék! Még láthatják a lyukat benne.
    – Kész csoda – ismerte el Karott.
    – Ja, az volt, gondolom – mondta az őrmester. Aztán bánatosan meredt az ütött-kopott könyvecskére. – Kár, hogy volt még az a másik tizenhét nyílvessző is, de tényleg.

207-208. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Bendő Frédi · Pszeudopolisz · Vasöntőfi Karott
imma P>!

    Bendő őrmester igen tanult ember volt. Járt az Apám Mindig Azt Mondta iskolába, az Ehhez Nem Kell Más, Csak Józan Paraszti Ész gimnáziumba, mostanában pedig a Valami Fickó Mesélte Nekem A Kocsmában egyetem előadásait látogatta.

43-44. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Bendő Frédi
blackett>!

Végül a Patrícius is ellenezte a könyvnyomtatást, azon az alapon, hogy ha a polgárok túl sok mindenről értesülnek, az csak zavarná őket.

imma P>!

    (…) És ha a Patríciusról el lehetett valamit mondani, akkor azt biztosan, hogy a politikai megfelelője volt azoknak az idős hölgyeknek, akik még egy használt spárgadarabot sem dobnak ki arra hivatkozva, hátha jól jön valamikor.

111. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Conn Iggulden: A kardok mezeje
Joe Abercrombie: Half a War – Az ütközet
David Almond: Szárnyak titka
David Almond: Skellig
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Sophie Kinsella: A boltkóros és a nagy szemfényvesztés
Charles Dickens: Karácsonyi ének