Guards! ​Guards! (Discworld 8.) (City Watch 1.) 25 csillagozás

Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards!

This is where the dragons went. They lie… not dead, not asleep, but… dormant. And although the space they occupy isn't like normal space, nevertheless they are packed in tightly. They could put you in mind of a can of sardines, if you thought sardines were huge and scaly. And presumably, somewhere, there's a key…

Guards! Guards! is the eighth Discworld novel – and after this, dragons will never be the same again!

Eredeti megjelenés éve: 1989

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library

>!
Gollancz, London, 2014
344 oldal · ISBN: 9781473200180
>!
Corgi, London, 2012
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166669
>!
Transworld, 2005
420 oldal · ISBN: 0552152935

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2019. szeptember 15., 09:22 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Vinkó Szilárd · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
NannyOgg SP
Terry Pratchett: Guards! Guards!

…mert tudvalevő, hogy nekem Sam Vimes is a kedvencem. Aki a könyv eleje – és egyszersmind korongvilágbeli debütálása – és vége között hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül aképpen, hogy a csatornában fetrengés után felszólítja Lord Vetinarit, hogy fogja be. Kétszer. Ha nem róla lenne szó, ezért gurulna a feje, kétszer.* Természetesen most agyba-főbe Őrség-regényeket akarok olvasni, de ez csak addig tart, amíg megint egy boszorkányos rész nem következik majd. Vagy egy a Halállal. Piszok nehéz meló egy 41 kötetes sorozatért elvakultan rajongani.

*Ó, igen, Lord Vetinari azt is elintézné. ♥

>!
Corgi, 1990
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552134620
12 hozzászólás
>!
Nienna001 P
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Miután magyarul olvastam először a regényeket így nekem Vimes mindig Vinkó marad, ahogy Nobby meg Görcsi. Az egyik kedvenc részem a sorozatból ez, eredetiben olvasva még jobban tetszett, bár volt hogy hosszú mondatokon keresztül nem tudtam mit is olvasok. Igen, az angol tudásom még fejlesztésre szorul, de így is nagy sikerélmény volt a könyv.

Vinkó nagyot fejlődik a könyv alatt, igen mélyről indul, konkrétan a csatornából. Az Őrség sorozat során pedig még tovább jut.

>!
kudit
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Szórakoztató, szellemes, nagyon angol. A sárkány ötlet nagyon tetszett, igaz, magam nem sok ilyen könyvet olvastam eddig, így nem tudom megítélni, mennyire eredeti. Lady Ramkin (Juhossy) szeretetteljes karikatúrája az angol arisztokráciának, a maga sárkánytenyésztő “hobby-horse”-ával, a Kapitány és a gárdatagok figurája is hibátlan. Carrot (Murok), a kard, ami azért különleges, mert semmi varázsereje sincs, a Patrícius, a törpék, mind kiválóan megírt karakterek. A magyar fordításban nem pontosan érteni a különben szintén szórakoztató orángután-könyvtáros érzékenységét, ha kvázi lemajmozzák. Az angol ugyanis nagyon határozottan különbséget tesz az ape (emberszabású) és a monkey (majom) között. Nekem kicsit sok volt benne a hogarthi London (Beer Street and Gin Lane), de igen plasztikusan sikerült megírni. Az eleje pedig egyszerűen zseniális, és az a magyar fordítása is.

>!
Attila_Márton
Terry Pratchett: Guards! Guards!

És valóban másként tekintek a sárkányokra ezután. Erős sorozatindító regény, sok központi szereplővel és rengeteg rejtett lehetőséggel, melyek a későbbi kötetekben ki lesznek (lettek) fejtve. A féltörp Carrot, a folktáncos Nobby (ezen a mai napig visítok) és a feljegyzésekben házastársi életet élő Colon olyannyira feldobták az amúgy mellékszálnak szánt részeket, hogy a végén egy percre sem ül le a történet.

Aki túl van A mágia színén és A mágia fényén, annak melegen ajánlom ezt a könyvet folytatásnak!
Megígértem magamnak, hogy leszokok az 5 csillag osztogatásáról, de ez teljesen megérdemelte! Na majd a következőt lehúzom (Sourcery, brrr.)!

Igazából a könyv olvasása közben még eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy Patríciusos regény, amiben Lord Vetinari hétköznapi ügyes-bajos dolgaival szembesülhetnénk. :D
(a bekormozott fal esetét imádtam)

>!
lejla
Terry Pratchett: Guards! Guards!

It's a million to one chance… but it might just work.

Sokkal érthetőbb, élvezhetőbb, jobb angolul. A magyar fordítás (a régi), amit először olvastam olyan kusza, érthetetlen és összezagyvált volt, hogy hihetetlen. De ez most: love.

>!
negyvenketto P
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Ha belelendül az ember, akkor nagyon kellemes meg szórakoztató, volt pár visítvaröhögős jelenet is, de így is meggyőződésem, hogy egy rakat poén meg szóvicc nem esett le.

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Prathcett korai írásainak egyikeként alaptörténet szempontjából ez sokkalta kevésbé kiforrott regény, mint a későbbiek. Életművének egészét tekintve Pratchett határozottan fejlődő tendenciát mutat: bár számos aspektusban már a kezdeti regényei is figyelemre méltóak, nagyon látványos az, ahogy kötetről kötetre egyre inkább megtalálja a stílusát – amelyet itt még nagyjában-egészében csak keres.
Alaptörténet tekintetében ez a regény még sokkal inkább a klasszikus, sárkánygyakós-királyvisszatérős fantasyk (meglehetősen jól sikerült) paródiája, mintsem egy önálló világban játszódó önálló történet. Pratchett a későbbi műveiben is gyakran használ áthallásokat, stílusának mindig is fontos eleme a paródia, de itt ez még különösen erősen érezhető, így alaptörténet szempontjából ez a kötet még a nyomába sem ér a későbbieknek.
Amiben viszont jobb náluk, az Nobby és Colon jellemrajza. Őket a későbbi részekben időnként töltelékkaraktereknek érzem, itt még – az őrség kisebb létszáma miatt – főszereplők, olyan igényesen kidolgozott jellemrajzzal, amely később az idők során valahogy ellaposodik, elsikkad. Nobbyt ezen könyv által sikerült igazán megkedvelnem (szolid Tuskó Hopkins és Gavroche-áthallás, amelyek közül az utóbbi még akár lehet is szándékos, de az előbbi aligha).
Ütős paródia a rendőrkutyás filmeknek/könyveknek is. A sárkányoktól, mint végtelenül elcsépelt, réges-rég lerágott motívumoktól általában a falra mászom, de Pratchettnek róluk is sikerült anélkül írnia, hogy a sokezredik bőrt húzta volna le a témáról: magyarán szólva, eredetien.

>!
ujhelyiz P
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Mi a teendő akkor, ha a világ legromlottabb városát egy sárkány terrorizálja? Mit tehet a városőrség a rend érdekében, ha a tolvajok és az orgyilkosok engedélyezett foglalkozásnak számítanak?

Ezeket és más hasonlóan fontos kérdéseket megválaszol a könyv. Mindeközben jó kis poénok reál műveltségűeknek is…

>!
borsi
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Még egy Pratchett könyv, amit mosolyogva tettem le. :)


Népszerű idézetek

>!
NannyOgg SP

And although the space they occupy isn’t like normal space, nevertheless they are packed in tightly. Not a cubic inch there but is filled by a claw, a talon, a scale, the tip of a tail, so the effect is like one of those trick drawings and your eyeballs eventually realise that the space between each dragon is, in fact, another dragon.

9. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: M. C. Escher
>!
negyvenketto P

After a while he shifted his weight uneasily and said, „I’ve fought of a problem,”
„Wassat, Sarge?” said Carrot.
Sergeant Colon looked wretched. „ Weeell, what if it's not a million-to-one chance?” he said.
Nobby stared at him.
„What d'you mean?” he said. „Well, all right, last desperate million-to-one chances always work, right, no problem, but. . . well, it's pretty wossname, specific. I mean, isn't it?”
„You tell me,” said Nobby.
„What if it's just a thousand-to-one chance?” said Colon agonisedly.
„What?”
„Anyone ever heard of a thousand-to-one shot coming up?”
Carrot looked up. „Don't be daft, Sergeant,” he said. „No-one ever saw a thousand-to-one chance come up. The odds against it are-” his lips moved- „millions to one.”

Kapcsolódó szócikkek: Egy a millióhoz esély
2 hozzászólás
>!
silex

Noble dragons don't have friends. The nearest they can get to the idea is an enemy who is still alive.

>!
NannyOgg SP

“I believe you find life such a problem because you think there are the good people and the bad people,” said the [Patrician]. “You’re wrong, of course. There are, always and only, the bad people, but some of them are on opposite sides.

391. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
>!
negyvenketto P

Errol's huge nostrils twitched. Somewhere in the back of his brain unfamiliar synapses clicked like telegraph keys. Great balks of information flooded down the thick nerve cord to his nose, carrying inexplicable information about triple bonds, alkanes and geometric isomerism. However, almost all of it missed the small part of Errol's brain that was used for being Errol.

>!
NannyOgg SP

„I shall deal with the matter momentarily,” [the Patrician] said. It was a good word. It always made people hesitate. They were never quite sure whether he meant he’d deal with it now, or just deal with it briefly. And no-one ever dared ask.

56. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
>!
NannyOgg SP

“How do you spell ‘contravention’?” said Carrot, turning over a page.
“I don’t,” said Nobby, […]

81. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi · Vasöntőfi Karott
>!
NannyOgg SP

They drank thoughtfully. It was a moment of supreme peace, a few minutes snatched from the realities of real life. It was a brief bite of stolen fruit and enjoyed as such. No-one in the whole city seemed to be fighting or stabbing or making affray and, just for now, it was possible to believe that this wonderful state of affairs might continue.

408-409. oldal (Corgi, 1990)

1 hozzászólás
>!
kudit

(…) a good bookshop is just a genteel Black Hole that knows how to read.

footnote 1

>!
tárnics

'I know that dragons have been extinct for thousands of years, sir-'
'Yes?' The Patrician's eyes narrowed.
Vimes plunged on. 'But, sir, the thing is, do they know?(…)'

81. oldal (Gollancz, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · sárkány

A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
City Watch sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: The Hobbit
J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
Christopher Paolini: Inheritance
Rachel Hartman: Shadow Scale
Anthony Ryan: The Waking Fire
Patrick Ness: Monsters of Men
Neil Gaiman: Neverwhere
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Joanne Harris: Runemarks
David Lodge: Small World