Guards! ​Guards! (Discworld 8.) (City Watch 1.) 25 csillagozás

Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards! Terry Pratchett: Guards! Guards!

This is where the dragons went. They lie… not dead, not asleep, but… dormant. And although the space they occupy isn't like normal space, nevertheless they are packed in tightly. They could put you in mind of a can of sardines, if you thought sardines were huge and scaly. And presumably, somewhere, there's a key…

Guards! Guards! is the eighth Discworld novel – and after this, dragons will never be the same again!

Eredeti megjelenés éve: 1989

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
344 oldal · ISBN: 9781473200180
>!
Corgi, London, 2012
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166669
>!
Transworld, 2005
420 oldal · ISBN: 0552152935

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

…mert tudvalevő, hogy nekem Sam Vimes is a kedvencem. Aki a könyv eleje – és egyszersmind korongvilágbeli debütálása – és vége között hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül aképpen, hogy a csatornában fetrengés után felszólítja Lord Vetinarit, hogy fogja be. Kétszer. Ha nem róla lenne szó, ezért gurulna a feje, kétszer.* Természetesen most agyba-főbe Őrség-regényeket akarok olvasni, de ez csak addig tart, amíg megint egy boszorkányos rész nem következik majd. Vagy egy a Halállal. Piszok nehéz meló egy 41 kötetes sorozatért elvakultan rajongani.

*Ó, igen, Lord Vetinari azt is elintézné. ♥

>!
Corgi, London, 1990
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552134620
12 hozzászólás
Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Miután magyarul olvastam először a regényeket így nekem Vimes mindig Vinkó marad, ahogy Nobby meg Görcsi. Az egyik kedvenc részem a sorozatból ez, eredetiben olvasva még jobban tetszett, bár volt hogy hosszú mondatokon keresztül nem tudtam mit is olvasok. Igen, az angol tudásom még fejlesztésre szorul, de így is nagy sikerélmény volt a könyv.

Vinkó nagyot fejlődik a könyv alatt, igen mélyről indul, konkrétan a csatornából. Az Őrség sorozat során pedig még tovább jut.

Attila_Márton>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

És valóban másként tekintek a sárkányokra ezután. Erős sorozatindító regény, sok központi szereplővel és rengeteg rejtett lehetőséggel, melyek a későbbi kötetekben ki lesznek (lettek) fejtve. A féltörp Carrot, a folktáncos Nobby (ezen a mai napig visítok) és a feljegyzésekben házastársi életet élő Colon olyannyira feldobták az amúgy mellékszálnak szánt részeket, hogy a végén egy percre sem ül le a történet.

Aki túl van A mágia színén és A mágia fényén, annak melegen ajánlom ezt a könyvet folytatásnak!
Megígértem magamnak, hogy leszokok az 5 csillag osztogatásáról, de ez teljesen megérdemelte! Na majd a következőt lehúzom (Sourcery, brrr.)!

Igazából a könyv olvasása közben még eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy Patríciusos regény, amiben Lord Vetinari hétköznapi ügyes-bajos dolgaival szembesülhetnénk. :D
(a bekormozott fal esetét imádtam)

lejla>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

It's a million to one chance… but it might just work.

Sokkal érthetőbb, élvezhetőbb, jobb angolul. A magyar fordítás (a régi), amit először olvastam olyan kusza, érthetetlen és összezagyvált volt, hogy hihetetlen. De ez most: love.

negyvenketto P>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Ha belelendül az ember, akkor nagyon kellemes meg szórakoztató, volt pár visítvaröhögős jelenet is, de így is meggyőződésem, hogy egy rakat poén meg szóvicc nem esett le.

Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Prathcett korai írásainak egyikeként alaptörténet szempontjából ez sokkalta kevésbé kiforrott regény, mint a későbbiek. Életművének egészét tekintve Pratchett határozottan fejlődő tendenciát mutat: bár számos aspektusban már a kezdeti regényei is figyelemre méltóak, nagyon látványos az, ahogy kötetről kötetre egyre inkább megtalálja a stílusát – amelyet itt még nagyjában-egészében csak keres.
Alaptörténet tekintetében ez a regény még sokkal inkább a klasszikus, sárkánygyakós-királyvisszatérős fantasyk (meglehetősen jól sikerült) paródiája, mintsem egy önálló világban játszódó önálló történet. Pratchett a későbbi műveiben is gyakran használ áthallásokat, stílusának mindig is fontos eleme a paródia, de itt ez még különösen erősen érezhető, így alaptörténet szempontjából ez a kötet még a nyomába sem ér a későbbieknek.
Amiben viszont jobb náluk, az Nobby és Colon jellemrajza. Őket a későbbi részekben időnként töltelékkaraktereknek érzem, itt még – az őrség kisebb létszáma miatt – főszereplők, olyan igényesen kidolgozott jellemrajzzal, amely később az idők során valahogy ellaposodik, elsikkad. Nobbyt ezen könyv által sikerült igazán megkedvelnem (szolid Tuskó Hopkins és Gavroche-áthallás, amelyek közül az utóbbi még akár lehet is szándékos, de az előbbi aligha).
Ütős paródia a rendőrkutyás filmeknek/könyveknek is. A sárkányoktól, mint végtelenül elcsépelt, réges-rég lerágott motívumoktól általában a falra mászom, de Pratchettnek róluk is sikerült anélkül írnia, hogy a sokezredik bőrt húzta volna le a témáról: magyarán szólva, eredetien.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Mi a teendő akkor, ha a világ legromlottabb városát egy sárkány terrorizálja? Mit tehet a városőrség a rend érdekében, ha a tolvajok és az orgyilkosok engedélyezett foglalkozásnak számítanak?

Ezeket és más hasonlóan fontos kérdéseket megválaszol a könyv. Mindeközben jó kis poénok reál műveltségűeknek is…

borsi>!
Terry Pratchett: Guards! Guards!

Még egy Pratchett könyv, amit mosolyogva tettem le. :)


Népszerű idézetek

NannyOgg P>!

And although the space they occupy isn’t like normal space, nevertheless they are packed in tightly. Not a cubic inch there but is filled by a claw, a talon, a scale, the tip of a tail, so the effect is like one of those trick drawings and your eyeballs eventually realise that the space between each dragon is, in fact, another dragon.

9. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: M. C. Escher
NannyOgg P>!

“I believe you find life such a problem because you think there are the good people and the bad people,” said the [Patrician]. “You’re wrong, of course. There are, always and only, the bad people, but some of them are on opposite sides.

391. oldal (Corgi, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
negyvenketto P>!

After a while he shifted his weight uneasily and said, „I’ve fought of a problem,”
„Wassat, Sarge?” said Carrot.
Sergeant Colon looked wretched. „ Weeell, what if it's not a million-to-one chance?” he said.
Nobby stared at him.
„What d'you mean?” he said. „Well, all right, last desperate million-to-one chances always work, right, no problem, but. . . well, it's pretty wossname, specific. I mean, isn't it?”
„You tell me,” said Nobby.
„What if it's just a thousand-to-one chance?” said Colon agonisedly.
„What?”
„Anyone ever heard of a thousand-to-one shot coming up?”
Carrot looked up. „Don't be daft, Sergeant,” he said. „No-one ever saw a thousand-to-one chance come up. The odds against it are-” his lips moved- „millions to one.”

Kapcsolódó szócikkek: Egy a millióhoz esély
2 hozzászólás
silex>!

Noble dragons don't have friends. The nearest they can get to the idea is an enemy who is still alive.

negyvenketto P>!

Errol's huge nostrils twitched. Somewhere in the back of his brain unfamiliar synapses clicked like telegraph keys. Great balks of information flooded down the thick nerve cord to his nose, carrying inexplicable information about triple bonds, alkanes and geometric isomerism. However, almost all of it missed the small part of Errol's brain that was used for being Errol.

lejla>!

That had not been a good moment to be sober.

Kapcsolódó szócikkek: Vinkó Szilárd
lejla>!

Of all the cities in all the world it could have flown into, he thought, it's flown into mine…

negyvenketto P>!

They may be called the Palace Guard, the City Guard, or the Patrol. Whatever the name, their purpose in any work of heroic fantasy is identical: it is, round about Chapter Three (or ten minutes into the film) to rush into the room, attack the hero one at a time, and be slaughtered. No one ever asks them if they wanted to.
This book is dedicated to those fine men.
And also to Mike Harrison, Mary Gentle, Neil Gaiman and all the others who assisted with and laughed at the idea of L-space; too bad we never used Schrödinger's Paperback…

ajánlás

Kapcsolódó szócikkek: Neil Gaiman
negyvenketto P>!

A number of religions in Ankh-Morpork still practised human sacrifice, except that they didn't really need to practise any more because they had got so good at it. City law said that only condemned criminals should be used, but that was all right because in most of the religions refusing to volunteer for sacrifice was an offence punishable by death.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
City Watch sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: The Hobbit
J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
Christopher Paolini: Inheritance
Rachel Hartman: Shadow Scale
Anthony Ryan: The Waking Fire
Patrick Ness: Monsters of Men
Neil Gaiman: Neverwhere
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Joanne Harris: Runemarks
David Lodge: Small World