Gördülő ​kövek (Korongvilág 16.) (Halál 3.) 144 csillagozás

Terry Pratchett: Gördülő kövek

MÍG A TÖBBI GYEREK XILOFONNAL JÁTSZOTT, ZSUZSA EGYSZERŰEN CSAK MEGKÉRTE A NAGYAPJÁT, HOGY VEGYE LE AZ INGÉT.

Igen. Halál a családban.

Nem könnyű annak beilleszkednie a többiek közé, akinek a nagyapja fehér lovon ülve kaszát lóbál – különösen, ha az illetőnek hirtelen be kell szállnia a családi üzletbe is, és ennek kapcsán keverni kezdik a fogtündérrel.

Különösen akkor, ha ráadásul azzal az új, ragályos zenével is fel kell vennie a harcot, amely megszállta a Korongvilágot.

A renegát, törvényenkívüli zenével. Amely megváltoztatja az embert.

Kőzenének hívják.

Van ritmusa, és lehet rá táncolni, de…

Él.

És nem halkul el egykönnyen.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890411 · Fordította: Farkas Veronika

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Sto Heliti Zsuzsa · Cuki · Patkányhalál · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Törmelék · Pöcetata · Albert · Ide-Nekem-A-Rozsdás-Bökőt Vigécz · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Számbojtár Professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · Foldott Dob · Llámnednim


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Pratchett könyveit, a már általunk olvasott irományaihoz hasonlíthatjuk, tartja a jó és igaz mondás. Mert nem volt még egy ilyen fantasztikusan elborult elme a zsánerben. Ha ezt megteszem akkor azt kell, hogy mondjam, ez a könyve is igazán jóra sikerült. Sőt az alsorozaton belül eddig nekem ez a kaland tetszett a legjobban.
Halál az egyik kedvenc karakterem a Korongon, a jó öreg kaszás elgondolkozik az élet nagy dolgain, és hatalmas merengésekbe kezd a könyv elején. Ebből már alapból nem sülhet ki jó, pláne ha egy ilyen kulcsszereplőről van szó.
Kaszásunk jó szokásához híven, újra eltűnik, mint tette azt az eddigi könyvekben is. A munkáját pedig egy időre, unokája Zsuzsa veszi át.
Innen indul a sztori, az egyszeri olvasó ráncolhatná a homlokát, hogy már megint az ismert szituáció.
Zsuzsa mint átmeneti Halál igazán jól teljesít, nem okoz annyi galibát mint egykoron Mort. Jobbszárnyán a Patkányhalált tisztelhetjük, aki a folyamatos instrukciókkal segíti a munkáját. Mert nem mindegy, hogy Nyíí, vagy Nyíííí.
Pratchett mester most a zenét dobja be központi faktornak. Egy nyápic emberke, egy zúzós troll, és a szélnél is jobban süvítő törp találkozása elhozza a Korongra a Kőzenét. Persze mindig kell egy rejtélyes hangszer is, ami egy sejtelmes boltból kerül elő. A három lecsúszott fickó hamarosan a legmenőbb arcok lesznek a zenéjükkel, és mindenki őket akarja. Azt, hogy az Együttes Kövekkel zenéljen nekik.
Hamarosan mindenki megveszik a Kőzenéért, és az egész Korong zúzni akar. Beleértve az egész Láthatatlan Egyetemet is, és a kedvenc Könyvtárosunkat.
Minden adott tehát egy egészséges katyvaszhoz, és egy fantasztikusan szórakoztató kikapcsolódáshoz.
A fordítás pedig nagyon jól sikerült, átjött a sok magyar utalás. A Kistál és a Borson szerintem nem csak én nevettem egy jót.
https://www.youtube.com/watch…
Hallgassunk mi is egy jó kis Kőzenét. ;)

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890411 · Fordította: Farkas Veronika
6 hozzászólás
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Hát igen… mindig komoly felfordulás lesz abból, ha a Halál elkezd töprengeni az élet nagy kérdésein…

Valahol a 40-50. oldal környékén arra gondoltam, ne már, hogy megint az a fő konfliktus, de legalábbis az egyik fő konfliktus, hogy a Halál világgá ment… De. Az. És az a helyzet, hogy Terry Pratchett-nél harmadjára is működik a dolog! Elképesztő…
Bár azért értékeltem volna, ha a Halál ennél egy kicsit többet szerepel.
Zsuzsa, mint helyettes kisHalál (ezt levédetem), szórakoztató volt, főleg, hogy mennyire meg akart maradni a logika talaján szinte végig.
A zenés utalások szintén zseniálisak voltak, nagyon bejöttek a magyarítások. Kistál és a Bors. Sírtam…

Melani>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Egy újabb felejthetetlen gyöngyszem, és persze örök klasszikus az összes többi Pratchett művel együtt.
Pedig jópár éve még úgy voltam vele, hogy az angol humort nem szeretem, és ezért biztosan nem tetszenének ezek a könyvek. Aztán két jó barátom csupa jót mondott csak róluk, és sikerült meggyőzniük, hogy próbálkozzak meg az egyik könyvvel. Innen pedig már nem volt megállás, Korongvilág beszippantott és nem eresztett el többé.
Azóta kiemelt helyet foglalnak el az író könyvei a polcomon, és mindig hálás leszek azért, hogy rábeszéltek az olvasásukra. Enélkül biztosan szegényebb lenne az életem, mint ahogy most szegényebb lett minden rajongó élete Pratchett mester nélkül. Kitelt az ideje ezen a világon és a Kaszás eljött érte és magával vitte Korongvilágra.

and_rea>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Ez megint haláli volt.
Ugye nincs semmi gond velem, ha a Halál a kedvenc karakterem? :)
Bár ebben a részben, bár ez az õ könyve, megint nem volt túlsúlyosan jelen, hiszen súlyos önértékelési problémákkal küzdve, olyan kérdéseket boncolgatva, hogy mi értelme az egésznek, ismét elutazott, távoli helyekre, és ha nem is a kérdéseira választ kapni, legalább felejteni ment. De hogy felejthet olyan valaki, aki mindent ismer, mindent tud: jelent és jövõt; aki egyszerre van jelen mindenhol, minden pillanatban..
És hát igazán logikus lépésnek tūnt, hogy az unokája, Zsuzsa vegye át a helyét. Mégha keveset konyít is az effajta munkához, ott vannak neki segíteni, akiknek segíteni kell; a fehér paripa, a Patkányhalál, egy holló, meg persze a hūséges Alfréd, akarom mondani Albert.. Akik segítenének is, ha Zsuzsa nem menne a saját logikus feje után, és nem akarna belezavarni a tér-idõ kontinuumba.. amibe már amúgy is belezavart a Zene, ki tudja honnan, egyszer csak itt termett, egy párhuzamos létsíkról, vagy a kezdetek kezdetétõl; és elborította Ankh-Morporkot.
És ez nem is akármilyen zene!
Ez kõzene!

Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

A rock örök és elpusztíthatatlan…
Ezúttal a zeneipar korongvilági kifordított változatával ismerkedtünk. Kicsit deja vu érzésem volt, a Halál sztori a Mortra, a zenei történések a Mozgó képekre emlékeztetett, valahogy ez most nem volt annyira egyedi. Viszont Zsuzsa határozottan szimpatikus, remélem még találkozunk. A zenekarok nevén és a dalok címén jót szórakoztam, külön dícséret jár a fordítónak a magyar vonatkozású dolgokért. (Éljen a Kistál és a Bors, na meg a babos kendő!)

latinta P>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

    Egészen biztos vagyok abban, hogy ezt a történetet nem egészen így írta meg T. P., mint ahogyan magyarul olvasható.

    Most akkor lehetne arról filozofálgatni, hogy ez mennyire adekvát fordítás…, de nem fogok, minthogy angolul nem olvastam.

    De ez a fordítás magyarítás egészen kiváló pl. abban a tekintetben (is), ahogy a KŐ(önnyű)ZENEi szakmában ismert személyek, együttesek neveivel, dalszövegeivel játszik.

    Tetszik az is, hogy a hétköznapi szólásokat-fordulatokat is úgy építi bele a történetbe, hogy váratlanul szétröhöghesse magát rajta a befogadó, pl.: https://moly.hu/idezetek/1299.

    Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy ez a Korongvilág-sorozat azért valahogy mégiscsak a mi (laposnak is gondolt) Földünkön lakóknak – végül is a mi életünknek tart tükröt (amúgy akár stendhalosan is: https://moly.hu/idezetek/68690).

    És ha már itt tartunk, ne felejtkezzünk el az „intertextualitás”-ról sem: nemcsak szólásokat, hanem klasszikus műveket is szabadon kezel, fel- és kihasznál a szerző(-fordító???) – pl.: https://moly.hu/karcok/1128751, https://moly.hu/hozzaszolasok/9589086 –, ami még inkább azt is alátámasztja bennem, hogy igazi, vérbő szépirodalommal állunk itten szemben.

Nuwiel P>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Habár a Halál az egyik kedvenc karakterem a Korongvilágról, az őt főszereplőként felvonultató könyvek valamivel gyengébbek voltak, mint az Őrség könyvek. Persze Pratchett mindig jó, de azért a híres mondás is azt mondja, vannak jók, és vannak még jobbak. Vagy mégsem?

Mindenesetre a Gördülő kövek az eddig legjobb a Halál alsorozat könyveiből, Morthoz képest Zsuzsa sokkal jobban szerepelt a Halál helyetteseként, talán azért, mert ő már beleszületett a szerepbe. Az életre kell kőzene és az Együttes Kövekkel története pazar volt, olvastam, hogy elég nehéz volt a könyv fordítása a sok zenei utalás miatt, de szerintem kiválóan sikerült átültetni magyarra.

Erika_Bogár I>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Régen nevettem ennyit könyvön, nagyon bírtam a hazai „kőzenei” utalásokat, és a főszereplő zenekari tagok csetléseit botlásait, ahogy próbáltak egyensúlyozni a számukra sokszor nem éppen komfortos helyzetekben. Érdekes és nagyon tetszett, hogy a sok humor mellett is meghatóra sikerült a zene hatalmának bemutatása, és néhány másik érzelmes és kedves jelenet is volt Zsuzsa és a nagyapja kapcsán.

raniaki>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Eddigi kedvenc Pratchettem, végig vihogtam olvasás közben, mint egy elromlott elemes hiéna. Rengeteg nagyon közelre ütő gondolat volt benne, és hát tudom, hogy hülyeség ezt mondani, de elképesztően hiányzik Terry.

Gyalogkakukk>!
Terry Pratchett: Gördülő kövek

Hááát… Nemt'om. Ez volt az első Pratchett-könyv, amely kissé csalódást okozott. Persze talán azért is, mert elkövettem* azt a hibát, hogy nem olvastam el előtte a Mort-ot (*ez egy kicsit paradox, nem? :) mindegy). Pedig utólag belegondolva nem volt rossz történet, csak szerintem feleslegesen hosszúra nyújtotta Pratchett, tömörebben jobban ütött volna. Lehet, hogy ő is öregszik… *elmereng*
Mellesleg, valószínűleg ezzel a kisebbséghez tartozom, de nekem kifejezetten tetszettek a torzított magyar zenei utalások. Néha kicsit bugyuták, erőltetettek voltak talán, de akkor is. Ha valaha újra eljutok valahogy Tankcsapda koncertre, csakazértis azt fogom üvölteni, hogy „a kéreg a legjobb étek!!!”. :D


Népszerű idézetek

silex>!

    Derékmagasságba emelte a kését. Még soha senki nem tapasztalta, hogy kést a való életben is használnák azzal a váll fölé emelős technikával, melyet az illusztrátorok annyira szeretnek. Az amatőr, és nem túl hatékony hozzáállás. Egy profi felfelé szúr; a férfiak szívéhez a hasukon át vezet az út.

314. oldal (Delta Vision, 2009)

krlany IP>!

– (…) Tudsz gitározni?
Imp elsápadt.
– Úgy érted … népzenét játszani?
Felvette a hangszert. A népzenét nem értékelték túl sokra Llámnednimben, a népdalokra pedig nagyon rossz szemmel néztek; az volt a közvélekedés, hogy aki megles egy barna kislyányt egy szép májusi reggelen, az tegyen, amit jónak lát, de anélkül, hogy írásba foglalná.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gitár · Llámnednim · népzene · zene
4 hozzászólás
takiko P>!

DE A LEGTÖBB EMBER ELÉG OSTOBA, ÉS ELPAZAROLJÁK AZ ÉLETÜKET. NEM VETTED MÉG ÉSZRE? NEM NÉZTÉL MÉG LE A LÓRÓL EGY VÁROSRA, ÉS GONDOLTAD AZT, HOGY LEGINKÁBB EGY HANGYABOLYRA EMLÉKEZTET, TELE VAK TEREMTMÉNYEKKEL, AKIK AZT HISZIK, HOGY A CSIP-CSUP KIS VILÁGUK VALÓSÁGOS? LÁTOD A KIVILÁGÍTOTT ABLAKOKAT, ÉS AZT SZERETNÉD GONDOLNI, HOGY RENGETEG ÉRDEKES TÖRTÉNET LEHET MÖGÖTTÜK, DE IGAZÁBÓL TUDOD, HOGY CSAK NAGYON-NAGYON UNALMAS LELKEK VANNAK OTT. EGYSZERŰ EVŐGÉPEK, AKIK AZT HISZIK, HOGY AZ ÖSZTÖNEIK ÉRZELMEK, ÉS HOGY AZ APRÓ ÉLETÜK TÖBBET ÉR A SZÉL SUTTOGÁSÁNÁL.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
7 hozzászólás
Rodwin>!

A törpéket tartják a legtehetségesebb pénzügyi tárgyalópartnereknek;
ítélőképességben és harciasságban csak a kicsi, idős hölgyek múlják
őket felül.

46. oldal (Delta Vision, 2009)

4 hozzászólás
takiko P>!

ÚGY TŰNIK CSAK EGYETLENEGY DOLGOT FELEJTETTEM EL.
– És az mi? Haha, hülye kérdés, tekintve, hogy elfelejtette…
AZT FELEJTETTEM EL, HOGY KELL BERÚGNI.
A kocsmáros végignézett a poharak sorain. Voltak közöttük borospoharak. Voltak koktélospoharak. Voltak söröskorsók. Voltak vidám, kövér ember formájú kupicák. És volt egy vödör is.
– Szerintem jó nyomon jár – kockáztatta meg a tulaj.

294. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
4 hozzászólás
Hannah>!

– Nekem elegem van a Királynőből! – Jelentette ki Dzsimbó. – Hülye név. (…)
– Igen, nekem az tetszett a legjobban, amikor Kistál és a Bors voltunk – jelentette ki Joci.
– Igen, de csak fél óráig voltunk Kistál és a Bors! – válaszolta Crash. – Tegnap. Miután Bogarak voltunk és mielőtt Ólom Léghajó lettünk volna.

323. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kispál és a borz · Led Zeppelin · Queen · The Beatles
krlany IP>!

– Ez egy gitár, Főrektor – válaszolta sebesen hátrálva, miközben Rettentheő közeledett feléje. – Most vettem.
– Azt látom és hallom, de mit próbált vele csinálni?
– Én, izé, akkordokat gyakorolok – felelte a Dékán. Védekezően meglengetett Rettentheő arca előtt egy rossz minőségű fametszetet.
A Főrektor megragadta azt.
– „Muszti Dobai Gitáriskola” – olvasta. – „Lépjen a siker útjára három könnyű és tizennyolc nehéz lecke segítségével!” Szóval? Nekem semmi kifogásom a gitárok, a kellemes dalok és az ifjú szüzek meglesése ellen egy szép májusi reggelen meg hasonlók, de ez nem gitározás volt. Csak zaj. Úgy értem, minek kellett volna hangzania?
– Egy zenei frázisnak az E-pentaton skálán a hetes dúrt használva átívelő dallamként? – próbálkozott a Dékán.
A Főrektor a nyitott oldalra pislantott.
– De itt az áll: „Első lecke – Könnyed léptek.” – ellenkezett.
– Ööö, ööö, ööö, egy kicsit előreszaladtam – ismerte be a Dékán.

150-151. oldal

5 hozzászólás
pdaniel>!

A gitár úgy sikoltott, mint egy angyal, amikor rádöbben, hogy a rossz oldalon áll.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gitár
krlany IP>!

A szavaknak mindig is hatalmukban állt megváltoztatni a világot.

14. oldal


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Jonathan Stroud: A gólem szeme
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Neil Gaiman: Sosehol
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Rick Riordan: Neptunus fia
Kerstin Gier: Zafírkék