Going ​Postal (Discworld 33.) (Industrial Revolution 4.) (Moist Von Lipwig 1.) 30 csillagozás

Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal Terry Pratchett: Going Postal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Moist von Lipwig is a con artist…

..and a fraud and a man faced with a life choice: be hanged, or put Ankh-Morpork's ailing postal service back on its feet.

It's a tough decision.

But he's got to see that the mail gets through, come rain, hail, sleet, dogs, the Post Office Workers' Friendly and Benevolent Society, the evil chairman of the Grand Trunk Semaphore Company, and a midnight killer.

Getting a date with Adora Bell Dearheart would be nice, too.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Doubleday, London, 2017
490 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780857525086
>!
HarperCollins, London, 2005
394 oldal · ISBN: 0060502932
>!
Corgi, London, 2005
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552149433

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

197 tag · 225 karc · Utolsó karc: 2021. január 31., 13:13 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Moist von Lipwig


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ddani P>!
Terry Pratchett: Going Postal

Terry Pratchett nem tehet rosszat, ha egyszer elkezd írni. Milyen kár, hogy többet már nem fog.
A 33-as számú Disc World regény új szereplőket hoz, de feltűnik Ankh-Morpork ismerős diktátora, Lord Vetinari, és bár kevés műsoridőt kap, mégis megint ő a legnagyob spíler aki maga alá gyűri az egész mezőnyt – ez már csak egy jó diktátornak alapvető dolga. Pedig erős a mezőny: a főszereplő Moist van Lipwig nem kispályázik a bemutatkozással. Egy hatalmas csaló, aki elbukik, aztán seftes kezéhez bilincselik a város haldokló postaszolgálatát. Igen…
Kicsit a Night Watch sztori újrarendezése ez, viszont a társadalomkritikus él ezúttal elsősorban a kartellezést és korrupciót célozza meg. Jó kis munkásmozgalmi étoszban dúskál, természetesen kiváló és színvonalas humorral, leleményesen. Pratchettet úgy tűnik, már csak jóízűen röhögve lehet búcsúztatni.

Nienna001 P>!
Terry Pratchett: Going Postal

Színdarab verzió egy TerryPratchett műből. Ha valahol játszanák Magyarországon, akkor akár az ország másik felébe is elmennék, hogy megnézzem. A Patrícius sziporkázik, a szélhálmosun próbálkozik. Izgalom, rejtély… Egy jól sikerült Pratchett mű.

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Going Postal

Nehéz dolog az egyik kedvenc sorozatom egyik kedvenc kötetéről objektíven írni, ugyanakkor nehéz nem szeretni azt, amit itt kapunk. Van egy szélhámos, akit a spoiler Patrícius ahelyett, hogy egyszerűen kivégezne, ad neki egy lehetőséget: tegye működővé a postahivatalt.

Ez persze nem egyszerű, elvégre a posta a távíró korában már elavult (tényleg?), van egy pár évtizednyi elmaradása a levelek kézbesítésével, és a távírók tulajdonosa igazi vadkapitalista módon nem riad vissza a konkurencia módszeres kivégzésétől sem. Igen, ebben a szituációban van hely a későbbi Korongvilág regényekben megszokott társadalomkritikus tépelődésnek.

Ehhez hozzájön Lipwig karaktere, aki remekül illusztrálja azt a karaktert, aki rácsodálkozik a rendszer fonákságára, majd kihasználja, de mivel van lelkiismerete, ezért meg lehet tanítani arra, hogy figyeljen oda másokra is. Ez remek ellenpéldát ad a regény főgonoszával, akinél ez az utolsó elem hiányzik.

A lezárás egy kissé deus ex macchina jellegű lett – a világ és a stílusból ennek részben következnie is kellett – a mi világunkban sajnos egy ilyen megoldás nem lenne működőképes, ugyanis nem egy jó képességű és szándékú diktátor irányítja a városunkat, de a felvetett gondolatokra érdemes nekünk is gondolni a mindennapi életünkben.

Noro >!
Terry Pratchett: Going Postal

Az első fejezetekre tördelt Korongvilág regény. Nyilván csak azért, hogy végre legyen egy könyv, amiben a 7. fejezet után a 7A. következik :)
Mert a jóslat szerint eljövend a Postamester, akinek lába nem botlik meg a kintfelejtett kerti szerszámokban, és bőrébe beletörik a házőrző kutyák foga…
Mint a sorozat késői darabjai általában, a Going Postal is a „komolyabb” könyvek közé tartozik: nem apró poénok sokaságával dolgozik, hanem egy olyan szituációval, ami egyszerre humoros és elgondolkodtatóan komoly. Ez esetben egy „ártatlan” csalóval, aki szembesül a nagystílű szélhámosságok szerteágazó következményeivel. És bár képtelen „leállítani magát”, kiderül, hogy tehetségét akár jóra is fordíthatja

Aerandir>!
Terry Pratchett: Going Postal

Meg kell mondjam, kicsit félve vettem a kezembe ezt a könyvet közvetlenül a szomorú március 12-e után. Rossz érzés volt, hogy ilyen jól szórakozom rajta. De aztán szembejött egy mondat, amitől ismét helyreállt minden: 'Haven't you ever heard the saying „A man's not dead while his name is still spoken”?' Nem hittem a szememnek! Soha jobbkor nem jöhetett volna ez az egy mondat.

Pratchett a szokott formáját hozta ebben a könyvben is. Nagyon szeretem a stílusát, nincs még egy ilyen író, aki ennyiféle dolgot tudna egy könyvben megjeleníteni. Természetesen a világhíres humora nyűgözött le leginkább. Hihetetlen, hogy az is milyen sokrétű. Utalások más könyvekre és filmekre (az enyhe Gyűrűk Ura-spoilertől majdnem leestem a székről), történelmi eseményekre, saját furcsaságainkra; szóviccek; helyzetkomikum; maga az alapötlet és természetesen a régi és új szereplők.
Érdekes volt az új szereplőket megismerni, bár szerencsére nem fenyeget az a veszély, hogy beleunnánk a régiekbe.
És végül a fejezetek. Külön kis csemege azoknak a szerencsétleneknek, akik (mint én) minden betűt elolvasnak, még a fejezetek számozását is. El tudom képzelni, hogy a mester abból az egy okból osztotta fejezetekre a művet, hogy ne legyen benne nyolcadik.

KatieV I>!
Terry Pratchett: Going Postal

Azt hiszem, ez volt az első olyan Pratchett regényem, amin befejezés után még jó sokáig agyaltam. Nagyon-nagyon jól ki van dolgozva, az alapötlet zseniális, Pratchett stílusát pedig még mindig imádom.
Az már csak hab a tortán, hogy Adora egy szuper karakter :)

ChEebor>!
Terry Pratchett: Going Postal

Egész egyszerűen zseniális könyv. Lipwig nagyon jó karakter, az újjáépítendő posta képe pedig valami egész egyszerűen megfoghatatlan képet ad. Ahogy az alkalmazottak visszaszerzik az intézmény régi dicsőségét és vereséget mérnek a riválisra, az meg euforikus érzés.

lejla>!
Terry Pratchett: Going Postal

A Városőrséget semmi nem verheti meg, de Moist von Lipwig is nagyon jó. Nem gondoltam, hogy ennyire meg fogom szeretni őt. Érdekes, komoly témákat feszegetett a könyv, és nem volt olyan kifejezetten vicces – nem mintha ez levonna az értékéből vagy bármi.

And now, let's make money!


Népszerű idézetek

Noro >!

What kind of a man would put a known criminal in charge of a major branch of government? Apart from, say, the average voter.

page 62, Corgi 2005

petamas P>!

Moist leaned towards the Patrician, and jerked a thumb in the direction of the golem.
'That,' he said, 'is Mr Pump?'
'No,' said Lord Vetinari, leaning forward likewise and suddenly, completely and disconcertingly focusing on Moist. 'He . . . is Mr Pump. Mr Pump is a government official. Mr Pump does not sleep. Mr Pump does not eat. And Mr Pump, Postmaster General, does not stop.'
'And that means what, exactly?'
'It means that if you are thinking of, say, finding a ship headed for Fourecks, on the basis that Mr Pump is big and heavy and travels only at walking pace, Mr Pump will follow you. You have to sleep. Mr Pump does not. Mr Pump does not breathe. The deep abyssal plains of the oceans present no barrier to Mr Pump. Four miles an hour is six hundred and seventy-two miles in a week. It all adds up. And when Mr Pump catches you-'
'Ah, now,' said Moist, holding up a finger. 'Let me stop you there. I know golems are not allowed to hurt people!'
Lord Vetinari raised his eyebrows. 'Good heavens, wherever did you hear that?' 'It's written on . . . something inside their heads! A scroll, or something. Isn't it?' said Moist, uncertainty rising.
'Oh, dear.' The Patrician sighed. 'Mr Pump, just break one of Mr Lipwig's fingers, will you? Neatly, if you please.'
'Yes, Your Lordship.' The golem lumbered forward.
'Hey! No! What?' Moist waved his hands wildly and knocked game pieces tumbling. 'Wait! Wait! There's a rule! A golem mustn't harm a human being or allow a human being to come to harm!'
Lord Vetinari raised a finger. 'Just wait one moment, please, Mr Pump. Very well, Mr Lipwig, can you remember the next bit?'
'The next bit? What next bit?' said Moist. 'There isn't a next bit!'
Lord Vetinari raised an eyebrow. 'Mr Pump?' he said.
'". . . Unless Ordered To Do So By Duly Constituted Authority",' said the golem. 'I've never heard that bit before!' said Moist.
'Haven't you?' said Lord Vetinari, in apparent surprise. 'I can't imagine who would fail to include it.

Kapcsolódó szócikkek: Moist von Lipwig
Aerandir>!

'Haven't you ever heard the saying „A man's not dead while his name is still spoken”?'

Ri_ver>!

Anyone could do the possible. You should promise to do the impossible, because sometimes the impossible was possible, if you could find the right way, and at least you could often extend the limits of the possible. And if you failed, well, it had been impossible.

Ri_ver>!

Welcome to fear, said Moist to himself. It's hope, turned inside out. You know it can't go wrong, you're sure it can't go wrong…
But it might.

Ri_ver>!

If he'd been a hero, he would have taken the opportunity to say, 'That's what I call sorted!' Since he wasn't a hero, he threw up.

ujhelyiz P>!

'The Opera House and the Assassin's Guild [have them]. Might be quite hard to get them back, I fancy.'
'Yes, I think I shall put that off for a day or two,' said Moist, stepping out of the door. 'Dangerous people to tangle with.'
'Indeed,' said the professor […]. 'I understand some of those sopranos can kick like a mule.'

234. oldal, 7. fejezet (Corgi, 2005)

Ri_ver>!

And out in the bustling cavern white feathers began to fall from the roof. They may have been from an angel, but were more likely to be coming from the pigeon that a hawk was just disembowelling on a beam. Still, they were feathers. It's all about style.

MorcosMentatündér>!

People flock in, nevertheless, in search of answers to those questions only librarians are considered to be able to answer, such as “Is this the laundry?” “How do you spell surreptitious?” and, on a regular basis, “Do you have a book I remember reading once? It had a red cover and it turned out they were twins.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Industrial Revolution sorozat · Összehasonlítás
Moist Von Lipwig sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Klug: Guide to Stamp Collecting
Lindsay Buroker: Forged in Blood I
Jane Austen – Vera Nazarian: Northanger Abbey and Angels and Dragons
Jane Austen – Adam Rann: Emma and the Werewolves
Jane Austen – Ben H. Winters: Sense and Sensibility and Sea Monsters
Jane Austen – Vera Nazarian: Mansfield Park and Mummies
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Rick Riordan: The Last Olympian
Jeaniene Frost: One Foot in the Grave