Fegyvertársak (Korongvilág 15.) (Őrség 2.) 133 csillagozás

Terry Pratchett: Fegyvertársak

„LÉGY A VÁROSŐRSÉG EMBERE!
AZ ŐRSÉG IGAZI FÉRFIAKRA VÁR!”

…de kénytelen beérni Karott káplárral (aki elvileg törpe), Zsámoly segédőrrel (aki ténylegesen törpe), Törmelék segédőrrel (aki troll), Angua segédőrrel (aki nő… az idő túlnyomó részében) és Göcsört káplárral (akit hivatalosan kizártak az emberi fajból sunnyogásért).

Ráadásul mindannyiuknak sürgős segítségre van szükségük. Mert pusztán huszonnégy órájuk maradt arra, hogy megtisztítsák a várost – és most Ankh-Morporkról beszélünk…

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890206 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 14., 16:55 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi · Angua von Überwald · Törmelék · Gaszpód · Pöcetata · Leonardo da Kvirm · Bendő Frédi · Gyrhes vikomt · Lord Rozsdha

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 29

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Hiányzott a Korongvilág, szerencsére a polcomon még lapul sok általam nem olvasott kötet, így csak levettem egyet.
Az Éjjeli Őrség tagjait megismerhettük az előző kötetből, az ő eszeveszett kalandjaiknak lehetünk újra szemtanúi. Vajon szükség van Ankh-Morpoknak királyra, mi lesz ha az Éjjeli Őrséget még jobban felvegyítjük, a trollok tényleg olyan buták, hogy csak háromig tudnak számolni? Ezekre és sok más kérdésre kapunk választ, az alap koncepció a szokásos katyvasz, mely a könyv végére olyan Pratchett módira letisztul.
Az Éjjeli Őrségre borús idők járnak, nem elég, hogy pár kisebbség, nevezetesen trollok és törpék is helyet kaptak a soraik között, de még egy nő is, kinek igen rejtett képessége van.
Közben hős Szilárdunk a nagy napjára készül, így ő annyira nem tudja kivenni a részét a galibából. Amely rejtélyes gyilkosságokkal veszi kezdetét, és bizony minden céh gyanús lesz. Karott törpünk éllovas lesz a nyomozásban, persze ló nélkül, pusztán fantasztikus logikája viszi előre. Továbbra is az egyik kedvenc karakterem, ez a nagyra nőtt gyerek.
Persze az Őrség többi tagjai is kiveszik a szerepüket, mint kiderül Zsámoly, és Törmelék igen ütős párost alkotnak. Noha kezdetekben igen utálták egymást, mert ugye a trollok és a törpök között évszázados múltra tekint vissza az ellentét. Illetve egy Gaszpód nevezetű kutyusnak is nagy szerepet szánt az író. Tiszteletét teszi a Halál, és a Könyvtáros is,bár nekik csak epizódszerep jut, de őket mindig jó látni.

A könyv humora továbbra is fergeteges, néha azért elkalandoztam, és voltak már jobb könyvei is az írónak szerintem. A majdnem öt csillagot pedig minden Korongvilág könyve látatlanban is megérdemli.

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890206 · Fordította: Járdán Csaba
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Szüksége van-e Ankh-Morpork városának királyra? Jelent-e bármit, ha valaki ki tud húzni egy kardot egy sziklából, holott sokkal komolyabb kihívás beleszúrni? Mi történik, ha az Éjszakai Éjjeli Őrségbe felvételt nyernek Ankh-Moprork etnikumainak képviselői? Fokozható-e mindez azzal, hogy az újoncok között helyet kap két ellenséges faj, a trollok és a törpék egy-egy képviselője…?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk a Fegyvertársakat. Történetünk során az Őrség! Őrség! lapjain megismert csipet-csapat némiképp kibővülve ismét megpróbálkozik a lehetetlennel: rendet tartani Ankh-Morporkban*. Legalább egy egészen kicsit.
Parádés jelenetek, Pratchett virtuóz humorával átszőtt fricskák és utalások, törpék, trollok, bohócok, orgyilkosok, elvétve alkimisták, varázslók, föld alatti járatok, könyvtárak, az itt-ott felbukkanó Halál és még számtalan apróság várja a kedves olvasót a történet során.
Én élveztem :)

*az Ezer Meglepetés Városában.

Tigrincs P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Fel nem foghatom, hogyan lehet ilyen kiapadhatatlan bárkinek is a poéngyára. Ráadásul az a fajta intellektuális, áthallásos, néhol kicsit cinikus humor, ami azért némi energiát is követel az olvasótól.
spoiler
Élek a gyanúval, hogy nem is esett le minden célzás, bár tényleg igyekeztem olvasni a sorok között is. Így történhetett meg az is, hogy előállt a szokásos krimiolvasási kísérőjelenségem is: halványlilám sincs soha, hogy ki a gyilkos. Jelen esetben akkor sem jöttem rá, amikor pedig már az író is megosztotta velem. Az a helyzet, hogy igazából nem a krimi a lényeges, hanem inkább a sokszínűség, sokféleség a szereplőkben, a világépítésben – és a szó kb minden értelmében is, hiszen Ankh-Morporkban “meghirdetik” a diverzitási szempontokat az Őrség összetételét illetően, ami azért nem egyszerű, hiszen ebben a városban tényleg mindenféle teremtény él, amit csak egy jó fantasyben el tudunk képzelni. spoiler

vöri P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Ez egyre jobb! Valaki csapjon már a kezemre, mikor már az utolsó oldalak olvasása közben fél kézzel a következő kötet után matatok… és még el sem kezdődött az Őrség igazi aranykora! Azért jó látni, hogy Vinkó Szilárd mindig is Vinkó Szilárd, hogy Görcsi még mindig az elképzelhető legrosszabb lehetőségek egyike, ahogy Törmelék segédőr szupravezet, Karott káplár meg egyenesen király!
Tetszenek a finom, és nem is annyira finom utalások, kiszólások, beszólások, az az igazán ügyes körmönfont gondolatvezetés, ami az egész világot és a gondolkodásra egyáltalán képes tagjait jellemzi. Valamiért nem igazán aggódom, hogy a Korongvilág könyvek nálam egyéb sorozatok sorsára jutnának, hogy jó-jó, tudom mi ez, milyen ez, majd annyi más után folytatom. Hát nem. Mostakarom.

3 hozzászólás
alaurent P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Nem tudok ráunni a Korongvilágra. Az Éjszakai Őrség emberei jelentős fejlődésen esnek át a korábbi kötetekhez képest: lassan ráébrednek fontosságukra a város védelmében, és ezzel párhuzamosan erejükre is – ebben nagy segítséget jelent Murok kiállása.A helyzetkomikumok, a szóviccek (háromszoros hip-hip hurrá a Fordítónak) és a szerelmi szál sem maradhatott el: az év eleji hajrá üdítő pillanatai voltak, amikor kézbe vehettem a könyvet.

and_rea>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Az éjjeli õrség tagjainak élete ott folytatódik, ahol az Õrség, õrség végén abbamaradt.
Murok tizedes folyamatosan írja haza a leveleit szeretett törpe szüleihez; miközben Kadar kapitány készül az esküvõjére Lady Sybil Juhossyval, aki az egyik leggazdagabb családból származik Ank-ban, és a legkedvesebb foglalatossága sárkányokat gondozni.
De vajon Kadar kapitány ott tudja-e hagyni teljesen szeretett õrségét?
Amely ráadásul roppant érdekes új tagokkal is bõvül, mint Zsámoly, a törpe; Detritus, a troll; és Angua, aki farkasember, és méghozzá nem is ez a legérdekesebb benne, hanem az, hogy nõ.
És rádásul Ankh-Morpork csendes életét titokzatos gyilkosságok zavarják fel, Poirot szürke agysejtjeit is megizzasztó nyomozás veszi kezdetét.
A könyv sajátos módon próbál rávilágítani néhány fontos kérdésre, mint például a fegyvertartás, hisz nem épp a legnyugalmasabb tett pukkát tartani otthon, még elzárva sem.
Illetve a rasszizmus mindenhol jelen van, de szerencsére ha valaki belép az éjjeli õrségbe, onnantól mindannyian õrgyakornokok; így történhet meg az is, hogy egy törpe meg egy troll a legbajtársiasabb bajtársak lesznek idõvel, vállt vállvetve (amennyire ez fizikailag lehetséges) harcolva.

2 hozzászólás
Hollóhát>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Az őrség komoly talan upragde-en esett át a legutóbbi alkalom óta, hogy még hatékonyabban tudja őrizni az Ankh-Morporkban uralkodó általános zűrzavart, és őrült rendetlenséget. A csapat új és régi tagjai remekül működnek együtt, lépten-nyomon parodizálva a világmindenség krimi sorozatos, zsarus kliséit.

És már Karott káplárt sem akartam agyoncsapni minden mondata után, előre megfontolt szándékkal elkövetett naivságért.

Nuwiel P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Lévén ez az egyetlen alsorozat a Korongvilág regényekből, ami magyar nyelven hiánytalanul elérhető (jelentősebb anyagi befektetés nélkül), plusz egy kihíváshoz is Őrség könyveket kell olvasnom, így vettem előre a várólistáról a Fegyvertársakat. No nem mintha annyira rossz lett volna, hogy kényszerítenem kellett volna magam az elolvasására. Épp ellenkezőleg, annyi olvasnivalót halmoztam fel, hogy a bőség zavarában alig tudok választani közülük. De egy Pratchett könyv mindig jó választás.

Az Őrség! Őrség! után drasztikus változásokon megy keresztül az Éjjeli Őrség. Lord Lodoci a fejébe veszi, hogy az őrségben is képviseltetni kell a város etnikumait, amiből egyenesen következik, hogy az egymást legjobban utáló törp és troll kerül egy őrjáratba, amiből őrültebbnél őrültebb helyzetek kerekednek. S ki gondolta volna, hogy a rettentő ostobának gondolt trollok igazából zsenik is lehetnének, csak épp Ankh-Morpork átlaghőmérséklete nem engedi?

pat P>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Semmivel össze nem hasonlítható élmény egy mondaton belül olvasni a „troll” és a „szupravezetés” szavakat.

Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Azt hiszem, beleszerettem Vasöntőfi Karottba. A férjemnek ne áruljátok el. (Csak a nevekkel nem vagyok kibékülve. Murok, hiányzol) Krimiparódia volt ez a javából! Örömmel üdvözöltem az őrség etnikai színesítését, különösen kedves trollunkat. Ráadásul több, nemrégiben befejezett olvasmányommal kapcsolatos összefüggéseket véltem felfedezni.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Ez a halál egyik jellegzetessége: amikor megtörténik veled, az elsők között vagy, akik megtudják.

92. oldal (Delta Vision, 2009)

ViraMors P>!

A kleccsi kávé még az adóhatóság által küldött hivatalos borítéknál is kijózanítóbb hatással bírt. Az igazat megvallva valódi rajongói mindig gondosan ügyeltek arra, hogy fogyasztása előtt holtrészegre igyák magukat, merthogy a kleccsi kávé nem pusztán kijózanította az embert, de ha az illető nem vigyázott, a józanságon túli állapotba taszította. Ahol pedig emberi elmének nem lenne szabad időznie. A Városőrségben úgy tartották, hogy a részeg Vinkó általában legalább kétegységnyi töménnyel tartózkodik a józansághorizont alatt, melynek okán – hogy legalább az említett horizontot elérje – a kleccsi kávéból kijárt neki egy emberes dupla.

249. oldal (Delta Vision, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
silex>!

– De egy dolog legalább biztosan igaz – fűzte hozzá végül. – Maguk törpék tényleg szerelmesek az aranyba, he?
– Persze hogy nem. Ne legyen ostoba!
– Hát…
– Azt csak azért mondjuk, hogy ágyba vihessük.

305. oldal (Delta Vision, 2009)

Rodwin>!

– Törmelék aztán tényleg beléjük veri a fegyelmet. A bunkójával – ismerte
el Bendő. – Tíz perc után valósággal kenyérre lehet kenni őket. Igaz – tette
hozzá – , bármit kenyérre lehet kenni, ha tíz percet tölt Törmelék kezei között.

350. oldal (Delta Vision, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Bendő Frédi · Törmelék
ViraMors P>!

– Valamit a gyomromba kell juttatnom – jelentette ki végül. – Kávét vagy hasonlót. Akkor kissé elviselhetőbbé válik majd a világ.

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
ViraMors P>!

– És adj még egy kis kávét! Sötétet, akár az éjfél egy holdtalan éjjelen.

200. oldal (Delta Vision, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
Tigrincs P>!

– Eltűnt? Hogyan? – kérdezte Zsámoly.
– Úgy véljük – hajolt közelebb Ezüstmoly – , rájött, hogyan tegye magát láthatatlanná.
– Csakugyan?
– Mert – folytatta bizalmas tónusban a főalkimista – senki sem látta azóta.

159. oldal (Delta Vision - 2009)

2 hozzászólás
bendzsó>!

Az igazi gyilkosság valójában meglehetősen ritka volt Ankh-Morporkban, azonban rengeteg öngyilkossági eset adódott. Például éjjel sétálni az Árnyak sikátoraiban öngyilkosságnak számított. Bármilyen röviditalt ezzel a kifejezéssel kérni valamelyik törpe kocsmában: öngyilkosság. Bármelyik trolltól azt kérdezni, hogy „magának kőből van a feje?” – kész öngyilkosság. Ha az ember nem figyelt, nagyon könnyen öngyilkosságot követhetett el a városban.

107. oldal, lábjegyzet (Delta Vision, 2009)

Tigrincs P>!

– És az ön neve, uram?
– NAGYRAKÁS! SILAS!
– Nem dolgozott korábban ön városi kikiáltóként?
– DE IGEN!

349. oldal (Delta Vision - 2009)

Tigrincs P>!

– Az igazság a mi fegyverünk. Mi bajunk eshet, ha velünk van az igazság?
– Hát, egy lövedék valami számszeríjból, példának okáért, bemehet a szemünkön és kijöhet a koponyánk hátoldalán (..)

288. oldal (Delta Vision - 2009)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Neil Gaiman: Sosehol
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Rick Riordan: Neptunus fia
Kerstin Gier: Zafírkék
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Derek Landy: Játék a tűzzel
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura