69. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Fegyvertársak (Korongvilág 15.) (Őrség 2.) 111 csillagozás

Terry Pratchett: Fegyvertársak

„LÉGY A VÁROSŐRSÉG EMBERE!
AZ ŐRSÉG IGAZI FÉRFIAKRA VÁR!”

…de kénytelen beérni Karott káplárral (aki elvileg törpe), Zsámoly segédőrrel (aki ténylegesen törpe), Törmelék segédőrrel (aki troll), Angua segédőrrel (aki nő… az idő túlnyomó részében) és Göcsört káplárral (akit hivatalosan kizártak az emberi fajból sunnyogásért).

Ráadásul mindannyiuknak sürgős segítségre van szükségük. Mert pusztán huszonnégy órájuk maradt arra, hogy megtisztítsák a várost – és most Ankh-Morporkról beszélünk…

Eredeti mű: Terry Pratchett: Men at Arms

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890206 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

183 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2018. december 5., 13:23 · Bővebben


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Lord Kozimo de Lodoci, Patrícius · Vinkó Szilárd · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi · Angua von Überwald · Gaszpód · Pöcetata · Bendő Frédi · Gyrhes vikomt · Lord Rozsdha

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 29

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Szüksége van-e Ankh-Morpork városának királyra? Jelent-e bármit, ha valaki ki tud húzni egy kardot egy sziklából, holott sokkal komolyabb kihívás beleszúrni? Mi történik, ha az Éjszakai Éjjeli Őrségbe felvételt nyernek Ankh-Moprork etnikumainak képviselői? Fokozható-e mindez azzal, hogy az újoncok között helyet kap két ellenséges faj, a trollok és a törpék egy-egy képviselője…?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha elolvassuk a Fegyvertársakat. Történetünk során az Őrség! Őrség! lapjain megismert csipet-csapat némiképp kibővülve ismét megpróbálkozik a lehetetlennel: rendet tartani Ankh-Morporkban*. Legalább egy egészen kicsit.
Parádés jelenetek, Pratchett virtuóz humorával átszőtt fricskák és utalások, törpék, trollok, bohócok, orgyilkosok, elvétve alkimisták, varázslók, föld alatti járatok, könyvtárak, az itt-ott felbukkanó Halál és még számtalan apróság várja a kedves olvasót a történet során.
Én élveztem :)

*az Ezer Meglepetés Városában.

>!
Tigrincs P
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Fel nem foghatom, hogyan lehet ilyen kiapadhatatlan bárkinek is a poéngyára. Ráadásul az a fajta intellektuális, áthallásos, néhol kicsit cinikus humor, ami azért némi energiát is követel az olvasótól.
spoiler
Élek a gyanúval, hogy nem is esett le minden célzás, bár tényleg igyekeztem olvasni a sorok között is. Így történhetett meg az is, hogy előállt a szokásos krimiolvasási kísérőjelenségem is: halványlilám sincs soha, hogy ki a gyilkos. Jelen esetben akkor sem jöttem rá, amikor pedig már az író is megosztotta velem. Az a helyzet, hogy igazából nem a krimi a lényeges, hanem inkább a sokszínűség, sokféleség a szereplőkben, a világépítésben – és a szó kb minden értelmében is, hiszen Ankh-Morporkban “meghirdetik” a diverzitási szempontokat az Őrség összetételét illetően, ami azért nem egyszerű, hiszen ebben a városban tényleg mindenféle teremtény él, amit csak egy jó fantasyben el tudunk képzelni. spoiler

>!
vöri P
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Ez egyre jobb! Valaki csapjon már a kezemre, mikor már az utolsó oldalak olvasása közben fél kézzel a következő kötet után matatok… és még el sem kezdődött az Őrség igazi aranykora! Azért jó látni, hogy Vinkó Szilárd mindig is Vinkó Szilárd, hogy Görcsi még mindig az elképzelhető legrosszabb lehetőségek egyike, ahogy Törmelék segédőr szupravezet, Karott káplár meg egyenesen király!
Tetszenek a finom, és nem is annyira finom utalások, kiszólások, beszólások, az az igazán ügyes körmönfont gondolatvezetés, ami az egész világot és a gondolkodásra egyáltalán képes tagjait jellemzi. Valamiért nem igazán aggódom, hogy a Korongvilág könyvek nálam egyéb sorozatok sorsára jutnának, hogy jó-jó, tudom mi ez, milyen ez, majd annyi más után folytatom. Hát nem. Mostakarom.

3 hozzászólás
>!
alaurent P
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Nem tudok ráunni a Korongvilágra. Az Éjszakai Őrség emberei jelentős fejlődésen esnek át a korábbi kötetekhez képest: lassan ráébrednek fontosságukra a város védelmében, és ezzel párhuzamosan erejükre is – ebben nagy segítséget jelent Murok kiállása.A helyzetkomikumok, a szóviccek (háromszoros hip-hip hurrá a Fordítónak) és a szerelmi szál sem maradhatott el: az év eleji hajrá üdítő pillanatai voltak, amikor kézbe vehettem a könyvet.

>!
and_rea
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Az éjjeli õrség tagjainak élete ott folytatódik, ahol az Õrség, õrség végén abbamaradt.
Murok tizedes folyamatosan írja haza a leveleit szeretett törpe szüleihez; miközben Kadar kapitány készül az esküvõjére Lady Sybil Juhossyval, aki az egyik leggazdagabb családból származik Ank-ban, és a legkedvesebb foglalatossága sárkányokat gondozni.
De vajon Kadar kapitány ott tudja-e hagyni teljesen szeretett õrségét?
Amely ráadásul roppant érdekes új tagokkal is bõvül, mint Zsámoly, a törpe; Detritus, a troll; és Angua, aki farkasember, és méghozzá nem is ez a legérdekesebb benne, hanem az, hogy nõ.
És rádásul Ankh-Morpork csendes életét titokzatos gyilkosságok zavarják fel, Poirot szürke agysejtjeit is megizzasztó nyomozás veszi kezdetét.
A könyv sajátos módon próbál rávilágítani néhány fontos kérdésre, mint például a fegyvertartás, hisz nem épp a legnyugalmasabb tett pukkát tartani otthon, még elzárva sem.
Illetve a rasszizmus mindenhol jelen van, de szerencsére ha valaki belép az éjjeli õrségbe, onnantól mindannyian õrgyakornokok; így történhet meg az is, hogy egy törpe meg egy troll a legbajtársiasabb bajtársak lesznek idõvel, vállt vállvetve (amennyire ez fizikailag lehetséges) harcolva.

2 hozzászólás
>!
Hollóhát
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Az őrség komoly talan upragde-en esett át a legutóbbi alkalom óta, hogy még hatékonyabban tudja őrizni az Ankh-Morporkban uralkodó általános zűrzavart, és őrült rendetlenséget. A csapat új és régi tagjai remekül működnek együtt, lépten-nyomon parodizálva a világmindenség krimi sorozatos, zsarus kliséit.

És már Karott káplárt sem akartam agyoncsapni minden mondata után, előre megfontolt szándékkal elkövetett naivságért.

>!
pat P
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Semmivel össze nem hasonlítható élmény egy mondaton belül olvasni a „troll” és a „szupravezetés” szavakat.

>!
Nuwiel SP
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Lévén ez az egyetlen alsorozat a Korongvilág regényekből, ami magyar nyelven hiánytalanul elérhető (jelentősebb anyagi befektetés nélkül), plusz egy kihíváshoz is Őrség könyveket kell olvasnom, így vettem előre a várólistáról a Fegyvertársakat. No nem mintha annyira rossz lett volna, hogy kényszerítenem kellett volna magam az elolvasására. Épp ellenkezőleg, annyi olvasnivalót halmoztam fel, hogy a bőség zavarában alig tudok választani közülük. De egy Pratchett könyv mindig jó választás.

Az Őrség! Őrség! után drasztikus változásokon megy keresztül az Éjjeli Őrség. Lord Lodoci a fejébe veszi, hogy az őrségben is képviseltetni kell a város etnikumait, amiből egyenesen következik, hogy az egymást legjobban utáló törp és troll kerül egy őrjáratba, amiből őrültebbnél őrültebb helyzetek kerekednek. S ki gondolta volna, hogy a rettentő ostobának gondolt trollok igazából zsenik is lehetnének, csak épp Ankh-Morpork átlaghőmérséklete nem engedi?

>!
Erzsébet_Szászi
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Azt hiszem, beleszerettem Vasöntőfi Karottba. A férjemnek ne áruljátok el. (Csak a nevekkel nem vagyok kibékülve. Murok, hiányzol) Krimiparódia volt ez a javából! Örömmel üdvözöltem az őrség etnikai színesítését, különösen kedves trollunkat. Ráadásul több, nemrégiben befejezett olvasmányommal kapcsolatos összefüggéseket véltem felfedezni.

>!
lejla
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Na ez már sokkal jobban tetszett, mint az előző rész. Vagy a történet maga volt jobb, vagy a fordítás vagy az én hangulatom, amiben megtalált, vagy mindez együtt. Megszerettem Vinkót, Karottot, Anguát, sőt még Zsámolyt és Törmeléket és Bendő őrmestert is. Görcsi is vicces, de szeretni nem kifejezetten lehet. spoiler spoiler azért picit olcsó fogásnak éreztem, de hát végül is ez legyen a legnagyobb baj. Vicces volt a kiskutya is, remélem visszatér majd a következő kötetekben. Örülök, hogy végre tényleg elkezdett érdekelni, hogy mi lesz az őrség tagjaival, főleg pedig Vinkó kapitánnyal. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Ez a halál egyik jellegzetessége: amikor megtörténik veled, az elsők között vagy, akik megtudják.

90. oldal

>!
ViraMors P

A kleccsi kávé még az adóhatóság által küldött hivatalos borítéknál is kijózanítóbb hatással bírt. Az igazat megvallva valódi rajongói mindig gondosan ügyeltek arra, hogy fogyasztása előtt holtrészegre igyák magukat, merthogy a kleccsi kávé nem pusztán kijózanította az embert, de ha az illető nem vigyázott, a józanságon túli állapotba taszította. Ahol pedig emberi elmének nem lenne szabad időznie. A Városőrségben úgy tartották, hogy a részeg Vinkó általában legalább kétegységnyi töménnyel tartózkodik a józansághorizont alatt, melynek okán – hogy legalább az említett horizontot elérje – a kleccsi kávéból kijárt neki egy emberes dupla.

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
>!
silex

– De egy dolog legalább biztosan igaz – fűzte hozzá végül. – Maguk törpék tényleg szerelmesek az aranyba, he?
– Persze hogy nem. Ne legyen ostoba!
– Hát…
– Azt csak azért mondjuk, hogy ágyba vihessük.

305. oldal

>!
ViraMors P

– Valamit a gyomromba kell juttatnom – jelentette ki végül. – Kávét vagy hasonlót. Akkor kissé elviselhetőbbé válik majd a világ.

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
>!
silex

A törpéknek vannak saját isteneik, noha mint faj nem örvendenek túlzottan vallásos hírnévnek. Ám mivel egy olyan világban élnek, ahol a támgerendák bármikor megroppanhatnak, ahol a gázzal töltött vágatok bármikor berobbanhatnak, hamar belátták az istenek szükségességét; a védősisakok amolyan természetfeletti megfelelőiként kezelve őket. Emellett jó dolog, hogy ha a törpe ráüt az ujjára egy négykilós kalapáccsal, van valaki, akinek a nevében szentségelhet. Nagyon különleges személyiségnek és igen elkötelezett ateistának kell lennie annak, aki hasonló esetben, miközben kezét rázva fel-le ugrál, valami olyasmit üvölt, hogy „Ó, hogy a téridő-kontinuum random fluktuációját!” vagy „Ááá, hogy a primitív és meghaladott világmagyarázatok csapodár életvitelűnek tételezett ikonikus főalakját!”

93. oldal

>!
ViraMors P

– És adj még egy kis kávét! Sötétet, akár az éjfél egy holdtalan éjjelen.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Vinkó Szilárd
>!
ppayter

– Nem egy számszeríj volt nála? – tűnődött el hangosan. – Kicsit különös, nem? Érdekes, ritka lepkékre számszeríjjal vadászni…
A retrofrenológus megigazította vendége kopasz fején a rácsozatot.
– Nem t'om – vélekedett. – Gondolom, ez meggátolja őket abban, hogy azokat a rohadt viharokat okozzák.

180. oldal

>!
bendzsó

Az igazi gyilkosság valójában meglehetősen ritka volt Ankh-Morporkban, azonban rengeteg öngyilkossági eset adódott. Például éjjel sétálni az Árnyak sikátoraiban öngyilkosságnak számított. Bármilyen röviditalt ezzel a kifejezéssel kérni valamelyik törpe kocsmában: öngyilkosság. Bármelyik trolltól azt kérdezni, hogy „magának kőből van a feje?”: öngyilkosság. Ha az ember nem figyelt, nagyon könnyen öngyilkosságot követhetett el a városban.

107. oldal

>!
Tigrincs P

– És az ön neve, uram?
– NAGYRAKÁS! SILAS!
– Nem dolgozott korábban ön városi kikiáltóként?
– DE IGEN!

349. oldal (Delta Vision - 2009)

>!
Tigrincs P

– Az igazság a mi fegyverünk. Mi bajunk eshet, ha velünk van az igazság?
– Hát, egy lövedék valami számszeríjból, példának okáért, bemehet a szemünkön és kijöhet a koponyánk hátoldalán (..)

288. oldal (Delta Vision - 2009)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Anansi fiúk
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Neil Gaiman: Sosehol
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Mark Lawrence: Bolondok hercege
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok