Érdekes ​idők (Korongvilág 17.) (Széltoló 5.) 127 csillagozás

Terry Pratchett: Érdekes idők

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

HATALMAS CSATÁK! FORRADALOM! HALÁL! HÁBORÚ!
(MEG A FIAI: PÁNIK ÉS RETTEGÉS, VALAMINT A LÁNYA, PIROS.)

A Korongvilág legrégibb, egyben legrejtélyesebb birodalma forrong, mert tetőtől talpig felforgatta a Mivel töltöttem a szabadságom? című lázító röpirat. A dolgozó nép tagjai egyesülnek, hisz csupán a vízibivalyaikat veszíthetik. Háború (és Piros) tombol szerte az ősi városokban.

És a szörnyű végzet útjában csak az alábbiak állnak:

Széltoló, a varázsló, aki még magát a „varázsló” szót sem képes helyesen leírni…

Cohen, az ortopédiás sarujában is legfeljebb négy könyök magas barbár hős, akinek egy életre szóló gyakorlata van abban, hogyan lehet elkerülni a meghalást…

…illetve egy igen különös pillangó.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890534 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

193 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 14., 16:55 · Bővebben


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Széltoló · Cohen, a barbár · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Háború · Ponder Stibbons

Helyszínek népszerűség szerint

Láthatatlan Egyetem


Kedvencelte 25

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nuwiel P>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Megkövetem magam, az Erik értékelésénél spoiler még azt írtam, nem nyerte el túlságosan a tetszésem Széltoló, most azonban megváltozott a véleményem. Az Érdekes idők az elejétől a végéig szórakoztató volt, különösen az Ezüst Horda alakított nagyot. Szegény, naiv Széltoló, majdnem elhitte, hogy jóra fordulhat a sorsa! Alig várom, hogy végigkövessem a kalandjait XXXXX-en is.

Rushka>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Engem Pratchett megvett magának az első találkozásunkkor, csak ismételni tudom azóta, hogy mennyire jó – vicces (de annyira, amikor olvasok tőle, minden más hatalmas vicces írás hatalmas lemaradással következik mögötte), okos (tele van ragyogó utalásokkal, győzze csak az ember észrevenni, biztosan rengeteg mellett elmegyek, de még így boldog felismerések sorozata olvasni), és (bármekkora szó is) igazi humanista (minden humor ellenére sziklaszilárd elvek vannak a regényekben).
Nem sorrendben olvasok tőle, nem tudom, hogyan viszonyul az Érdekes idők a sorozat többi kötetéhez, de nem is hiányzik ez, megáll önmagában. (Mondjuk az Őrség-alsorozatból eddig Vinkó Szilárdról olvastam és ő jobb karakter, mint Széltoló, aki ennek a regénynek a főszereplője, de persze úgy értem ezt, hogy Széltoló nagyon jó, Vinkó pedig nagyon-nagyon jó.)
Az Érdekes időkben benne van Kína történelme, a forradalmak természete, a nagy elvek szerint élt élet hamissága, az egyszerűség és (túlzott) kifinomultság ellentéte – mindez egységben, prédikálás nélkül és nagyon viccesen.
Egyetlen fenntartásom maradt csak: Ankh-Morpork a (nyugati) demokrácia és értékrend jelképe (miközben persze nincs elhallgatva számos hibája sem), de valahogy visszás lett Kínával való szembeállítása. Az eddigi regényekben ugyanúgy megkapták a magukét a bemutatott más kultúrák, mint Ankh-Morpork, de a jó oldalaik is el voltak ismerve – Ankh-Morpork itt folyamatosan a példakép volt, Kínáról kiderültek a visszásságai, egyértelműen jogosan, és természetesen mindegyik kifigurázásával csak egyetérteni lehetett, de mintha túlfutottak volna ezek, olyan lett a bemutatása, mintha jó oldala nem is lenne.

kedaiyun>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Egy munkatársamtól adta kölcsön ezt a könyvet, és ez volt az első Terry Pratchett-könyv, amit olvastam. Nem is értem, eddig miért hanyagoltam a műveit! Talán mert fantasy, és sok próbálkozás után sem tudtam valahogy ráhangolódni a klasszikus fantasyra könyvben. Talán azért is, mert sorozat, és nagyon hosszúnak tűnt. De ez egyben paródia is, ráadásul a sorozat nem folytatásos, minden kötet egy komplett sztori. És eszembe jutott a borítóról, hogy van egy ilyen PC-s játék is, olvastam róla régebben, onnan ismerősek voltak a szereplők.
Így hát belevágtam, és tetszett! Ráadásul a könyv is jó választás volt, mert az egész egy középkori Kína-paródia, benne egy kis Japánnal is. Forradalmárok, nehéz, hangsúlyokra és szótagokra épülő nyelv, és még egy konfuciánus hivatalnokvizsga-paródia is van benne. A szálak néha összefutnak, néha szét, de a történet során egyrészt Széltoló szerencsétlenkedéseit követhetjük nyomon, akit csak úgy berángattak, hogy oldja meg a problémát, másrészt a Cohen, a barbár vezette Ezüst Hordát, a harcos nyugdíjasklubot. Az egyik kedvenc részem az volt velük kapcsolatban, ahogy próbálnak megismerkedni a civilizált viselkedéssel.
Egyszóval szórakoztató kötet, jók a poénok, de időnként elgondolkodtató is. Valószínűleg még fogok olvasni Pratchettől máskor is!

alaurent P>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Remek volt ez a könyv, a nagy kínai birodalom megjelenítése és paródiája. Majdnem-hősökkel, majdnem-varázslókkal a színen, intrikákkal és cselvetéssel. Széltoló és Conan Cohen a barbár egy kötetben? Cohen és csapata még megöregedve, zsémbelve is zseniális. Eddig a Halál sorozat volt a kedvencem, ez a kötet felsorakozott melléjük.

Kiskópé P>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Érdekes.. nekem ez a szó negatív egy ideje..és mostanában eléggé negatív is vagyok.. próbálnám lekötni magam könyvekkel, sokszor nem megy.. na erre a könyvre is lehet elsőre azt mondanám.. Milyen volt? Ér…rdekes.. az elején döcögős.. betudtam a hangulatomnak.. de nem csak az volt, egy része jóval pörgősebb és jobb..Ezt amúgy miért csinálják sok könyvnél?? Le is tennéd néha olyan unalmas az eleje, aztán
A már ismert szereplőkhöz köthető viselkedésükben és a szokásos poénokban nem csalódhatunk most se.
    – Mija?    
Széltoló ismét varáSzlás helyett a menekülés, túlélés nagymestere. Most se ő irányítja helyzetét – inkább a Sors játszik megint, és holmi pillangók szárnyalnak ..- és ugyan sok minden rajta múlik, a történetben más főszereplők is előkerülnek:
Feltűnik Dzsingisz a troll fogaival..
    – Mija?    
hát COHEN a barbár! És verbuvált ám egy csapatot, az Ezüst Hordát! És Szafalá Tan'tó Úr közreműködésével viccesen elegyedik a Barbárság és a Civilizáció :)
    – Mija?    
Na meg ott a Vörös Hadseregspoiler, életkorban kissé eltérspoiler a Hordától, de komoly szerepük lesz.. ééés Kétvirág is előkerül, nem is akárhogy..
Megtudjuk milyen az, mikor a Korongvilág unalmas felén, történik vmi „Érdekes időkben”

Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Ezúttal a keleti végeket parodizálja ki Pratchett Széltoló segítségével. Szeretem ezt a dilinyós (vagy nem is annyira dilinyós?) Varászlót, így nagyon örültem, hogy ezúttal vele találkozhatok. spoiler
A Horda pedig egyszerűen fenomenális! spoiler

The_General>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Eddig talán ez volt a legjobb Korongvilág regény, amit olvastam, de mindenképpen a legjobbak közül való. Az idáig is kedvenc Széltoló most sem okozott csalódást, de a könyv csúcsa az Ezüst Horda, és persze Cohen, a barbár…szenzációs volt. Számos alkalommal könnyesre nevettem magam rajtuk.

A könyvet pedig külön köszönöm @legrin -nek. Örök hálám érte.

3 hozzászólás
latinta P>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Tanulság: Figyelni kell az olyan apró részletekre is, mint amilyen egy lepke pillangó szárnyának a mintázata.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890534 · Fordította: Járdán Csaba
Amrita I>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

na nem bírtam ki… egy nap alatt elolvastam és most éjjel kettő van. Mállotviksz Néne mellett Széltoló a másik kedvenc Pratchett figurám, és igazán jó kedvre derített a regény. (bár azért szurkoltam hogy szegény srácnak jusson valami pozitív, legalább egy kis sültkrumpli, ifjú hölgyek társaságában, és némileg szomorkodtam hogy nem így történt).
néha bosszantott, hogy olyanra utalnak a poénok amit nem értek, vagy rossz a fordítás, időnként befigyelt egy-egy elírás is, de ezért nem vonok le csillagot. csak sikerüljön fölkelni holnap reggel…

1 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!
Terry Pratchett: Érdekes idők

Eddig ez az általam olvasott legjobb széltolós regény, de Pratchett összes műveinek toplistáján (legalábbis az általam eddig olvasottakén) is benne van az első ötben.
A Pratchett-féle „szerelmi szálak” mindig megnevettetnek. Bár Széltoló és Pillangó kapcsolatára a „szerelmi szál” azért erős kifejezés, feledhetetlenül idétlen vonzalmi szálnak, azt hiszem, a legteljesebb lelki nyugalommal tekinthetjük.
Annyi és olyan sokféle kulturális utalás van ebben a könyvben, hogy az ember csak azon csodálkozik, hogy Pratchett képes ezt az egészet kézben – illetőleg fejben – tartani. Amikor egy szerző számos, innen-onnan összeszedett áthallással pakolja tele a könyvét, annak sokszor egy jó nagy katyvasz lesz az eredménye. Pratchett azonban ura a helyzetnek: Vörös Hadsereg – a kelet-európai olvasóknak ez a kifejezés ugyebár slusszpoén –, Kína, Conan, a barbár, Dzsingisz kán, hülyécske (de azért a maga módján nagyon is talpraesett) főhős, no és persze gyönyörű amazonok.


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Nem kellene segítségért kiáltanunk?
– Még meghallják.

166. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: segítség
2 hozzászólás
krlany IP>!

– De vannak célok, amelyekért igenis érdemes meghalni! – tiltakozott Pillangó.
– Nem, nincsenek! Mert csak ez az egy életetek van, de bármelyik utcasarkon találhattok öt másik hasonló célt!
– Atyaég, hogy tudsz ilyen világnézettel élni?
Széltoló mély lélegzetet vett.
– Folyamatosan.

245. oldal (Delta Vision, 2010)

2 hozzászólás
takiko P>!

– Szerencse a keresztnevem – motyogta Széltoló. – Igaz, a vezetéknevem meg Bal.

125. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Széltoló
Evione>!

Valószínűleg a legutolsó mondat, ami a világegyetem önmagába omlását megelőzően elhangzik, valami olyasmi lesz, mint: „És ha ezt csináljuk, akkor mi történik?”

imma P>!

A négy lovas, kinek vágtája megelőzi a világ pusztulását, Halál, Háború, Éhínség és Dögvész néven ismeretes. De a kisebb jelentőségű eseményeknek is megvannak a saját alakjai: példának okáért a közönséges megfázás négy lovasa Tüsszentés, Torokkaparás, Orrlyukégés és Zsebkendőhiány, a munkaszüneti napokat megelőző napoké pedig Vihar, Szél, Jégverés és Tömegnyomor.

322. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa · Dögvész · Éhínség · Háború · Halál
krlany IP>!

– Ez nem kelti fel az érdeklődésüket?
– Nem – felelte Cohen üresen csengő hangon. – Az absztrakt gondolkodás nem igazán a barbárokra jellemző mentális processzusok domináns eleme.

402. oldal (Delta Vision, 2010)

7 hozzászólás
Evione>!

Széltoló figyelmesen hallgatta a párbeszédet. Közben arra gondolt, mégis lehet valami abban az elméletben, miszerint alig pár ember létezik a világon. Testek persze számlálatlanul vannak, de emberek alig néhányan. Ez az oka annak, hogy folyton ugyanolyan alakokba botlunk. Talán még valami öntőforma is akad valahol.

6 hozzászólás
pensive_hare>!

Sü Ke Tel, a filozófus szavai szerint a legsűrűbb káoszra mindig akkor lehet rábukkanni, ha valaki a rend után kutat. A káosz mindig győzedelmeskedik a rend felett, mert sokkal jobban szervezett.

11. oldal (Delta Vision, 2010)

6 hozzászólás
krlany IP>!

– A preinkarnációban hisznek. Az olyasmi, mint a reinkarnáció, csak visszafelé. Úgy hiszik, az ember azelőtt születik meg, hogy meghalna.
– Tényleg? – ámult el Széltoló, aki ismét a sziklát kaparta. – Bámulatos! Még hogy a halált megelőzően megszületni? Élet a halál előtt? Nem kis felzúdulást fog okozni, ha a népek értesülnek erről.

237. oldal (Delta Vision, 2010)

imma P>!

– Mér' nem hívjuk meg mindet lakomára, és mészároljuk le őket akkor, amikor berúgtak?
– Hallottad, mit mondott a kalapos! Hétszázezren vannak.
– Na és? Akkor valami egyszerűt kell készíteni, tésztával.

317. oldal (Delta Vision, 2010)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Széltoló sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Zafírkék
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
J. Goldenlane: Isteni balhé
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
Patrick Rothfuss: A szél neve
Nyulász Péter: Kamor
Angie Sage: Medicina