Equal ​Rites (Discworld 3.) (Witches 1.) 40 csillagozás

Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites Terry Pratchett: Equal Rites

The first two Discworld books satirized the classic quest novel. In the third humorous installment of the series, Terry Pratchett takes on traditional gender roles in fantasy. A dying wizard leaves his magical staff to a newborn baby--a baby who, as the eighth son of an eighth son, is fated to be a wizard. But the baby, Eskarina Smith, turns out to be a daughter instead, with a very unique magical destiny indeed. EQUAL RITES introduces a fan favorite character who appears in many of the later books, the iron-willed, irascible, (but secretly good-hearted) witch Granny Weatherwax.

Eredeti megjelenés éve: 1987

A következő kiadói sorozatban jelent meg: The Discworld Collector's Library angol

>!
Gollancz, London, 2014
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781473200203
>!
Corgi, London, 2012
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552166614
>!
Transworld, 2009
252 oldal · ASIN: B0031RS6VE

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Kovács Eszkarina (Eszk)


Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy Granny Weatherwax a kedvenc Korongvilág szereplőm. A Kedvenc. A kedvenc. Értitek. Valószínűleg még akkor is, amikor ugyanezt mondom a Halálról és Sam Vimes-ról, attól függően, éppen melyik részét olvasom a sorozatnak. Mert a Halál az Halál, Sam Vimes meg ultralaza, tudjuk, de Granny Weatherwax köszönőviszonyban sincs a helyesírással és szégyenszemre gyufával gyújt tüzet, nem szeret seprűn utazni és különben sem tud úgy varázsolni, aztán a végén mégis mindig kiderül róla, hogy ha akarja, zsebrerakja az egész Láthatatlan Egyetemet. Szeretem az ilyen karaktereket, akiknek hatalma van, de nem villognak vele, ha nem muszáj. Mint Gandalf Granny.
Terry Pratchett pedig megmondja: a sovinisztáknak, a feministáknak, a felelőtlen varázslókból reinkarnálódó almafáknak. Nem ez a legjobb rész a boszorkányos alsorozatban, de mindenképpen jó alap egy kis vihorászásra.

>!
Corgi, London, 1987
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 0552131059
littlelinda P>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Kicsit félve kezdtem neki a könyvnek, hiszen a Korongvilág harmadik része, én pedig egyet sem olvastam még a sorozatból, ezért tartottam tőle, hogy nem fogom érteni. Szerencsére ez nem így volt – talán csak pár fura vagy különleges állat, növény vagy anyag nevét nem tudtam, de lehet ezek se voltak megmagyarázva korábban –, lehet azért, mert még ez a kötet is inkább egy beveztő a Korongvilág felépítésébe és a mágia működésébe. Az utóbbi kifejezetten különleges volt: a mágia olyan, mint egy folyékony anyag, és ha sok van belőle, túlcsordul – ez pedig bonyodalmakhoz vezet.
Magában a könyvben már a cím megragadott, pontosan emiatt a szójáték miatt választottam ezt a kötetet. Pratchett zseniális módon gyerekeknek szóló mesébe helyezte a nemi szerepek betöltésének problémáját, és feldobta egy jó nagy adag humorral. Rengeteget nevettem a könyvön, imádtam Granny és Esk beszólásait és az átható nézést amivel mások tudtára adták, hogy hülyeséget beszélnek, elegük van belőle, vagy inkább fogják be. Esk kalandjai, ahogy felfedezi a benne lakó mágiát izgalmasak és aranyosak – melyik gyerek ne álmodna arról, hogy mágikus képességekre tesz szert 9 évesen? Imádtam a jó párszor előforduló filozofikus vagy egzisztenciális gondolatmeneteket, amik a legtöbbször valamilyen poénban végződtek, de akkor is elgondolkodtattak. Az egész könyvet végig kitöltő probléma, hogy a boszorkányok miért nem lehetnek varázslók, a varázslók pedig boszorkányok zseniálisan volt vezetve, hiszen senki nem tudta megadni rá a választ, mert nem is volt – az elnevezésen kívül nem volt semmi különbség köztük, mindketten kitanulhatják, amit a másik, és egyenlően használhatják fel a mágiát.

Banditaa P>!
Terry Pratchett: Equal Rites

A Wyrd Sisters után ez egy picit csalódás volt. Igen, tudom, hogy ez előtte íródott, de akkor is. Valahogy nem kötött le a történet, a szereplők se annyira, egyedül a humor volt az, ami igazán tetszett. Persze ettől még olvasom majd tovább a banyák kalandjait, remélem azok jobban fognak tetszeni.
Halkan jegyzem meg, hogy több nap után esett le, hogy a cím szójáték és hogy a rites=rights…

étcsoki>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Magyarul már végigolvastam a Korongvilág eddig lefordított részeit, most pedig úgy döntöttem, szépen lassan újraolvasom az egészet, ezúttal angolul, és mivel a Boszorkányok a kedvenc alsorozatom, így ezzel kezdtem.
Annak ellenére, hogy pontosan tudtam, mi fog történni, az első oldaltól az utolsóig élveztem, és kifejezetten jó élmény volt eredeti nyelven olvasni.
Lebilincselő, elgondolkodtató és humoros történet, melyet Pratchett utánozhatatlan stílusa tesz igazán különlegessé.

dorcika>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Még mindig nem vagyok meggyőződve róla, hogy Pratchett könyvei nekem valóak. Egyelőre nem találom benne se a kacagtató humort, se az imádnivaló szereplőket. Azért nem volt rossz, de kifejezetten jó sem. Olyan könyv, amiből 1 év múlva semmire se fogok emlékezni.
Még a Soul Music-nak nekifutok majd, mert azt is az egyik barátnőm ajánlotta, de ha az se jön be, akkor abbahagyom a próbálkozást.

FitzwilliamDarcy667>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Amit az elején le kell szögezni az az hogy a humor itt is a helyén van, pont annyira mint bármelyik más könyvben amihez Terry Pratchettnek köze volt. Kimaxolta a humorfaktort, miközben egy eléggé fontos kérdést feszeget egy fantasy világban. Az alapötlet is nagyon tetszett, hogy mi történik akkor ha egy kislány megörökli egy varázsló erejét. Ez már magában különböző bonyodalmakhoz vezet, de az hogy hivatalosan nők nem lehetnek varázslók csak még jobban rátesz egy lapáttal a bonyodalmakra. Granny és Esk is nagyon jó főszereplők voltak. kicsit lassan indul el és jutunk el a tényleges izgalmakhoz, de megéri kivárni, mert a végére nagyon felpörögnek az események. A könyv lezárása is teljesen jó és illik a könyvhöz, mert valóban teljesen mindegy hogy az illetőnek mi a neme ha tud varászolni akkor illene mindkét ághoz érteni egy kicsit és nem kéne kizárni senkit semmilyen körből nemi alapon.

Papusz>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Lehet, hogy kevesebbszer nevettem hangosan, de ettől még ez volt a legizgalmasabb a három Discworldből, amit olvastam. Granny rulez :)

ujhelyiz P>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Vicces látni, hogy 25 éve még észrevehetően rövidebbek voltak a könyvek. 300 oldal pl. a Snuff 500-ával szemben, hogy Pratchettnél maradjunk.

Meg szintén vicces visszaolvasni a korábbi regényeket, amik nem egészen konzisztensek még a Korongvilág modernebb világképével.

Összességében egy kellemes korai Korongvilág-regény, ahol még Granny Wheaterwax-nek nincsen meg a boszorkányköre, de ez nem akadályozza meg abban, hogy a Láthatatlan Egyetemet a feje tetejére állítsa…

ddani P>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Ugyan nem a szigorúan vett főszereplő, ám Granny Weatherwax felbukkanása külön örvendetessé tette a sorozat eddig kihagyott kötetét. Amúgy príma discworld-sztori, az elitista férfidominancia szépen pellengérre kerül, és néhány oldalanként hangos röhögés tör elő, ahogy az már megszokott.

Attila_Márton>!
Terry Pratchett: Equal Rites

Talán ez a legmeseszerűbb korongvilág történet. Boszorkányos könyv létére gyakorlatilag többet tudunk meg a varázslókról és a mágiáról, mint az első négy varázslós fejezetéből.
4,5 csillag!


Népszerű idézetek

Papusz>!

'Do you think I used magic?'
Esk looked down at the queen bee. She looked up at the witch.
'No,' she said, 'I think you just know a lot about bees.'
Granny grinned.
'Exactly correct. That's one form of magic, of course.'
'What, just knowing things?'
'Knowing things that other people don't know,' said Granny.

58. oldal (Corgi, 1987)

NannyOgg P>!

Cutangle shook his head. 'The river's flooding,' he said. 'It's a million-to-one chance.'
Granny smiled grimly. It was the sort of smile that wolves ran away from. Granny grasped her broomstick purposefully.
'Million-to-one chances,' she said, 'crop up nine times out of ten.'

243. oldal (Corgi, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: Egy a millióhoz esély
1 hozzászólás
Macsfecs>!

For the first time in her life Granny wondered whether there might be something important in all these books people were setting such store by these days, altough she was opposed to books on strict moral grounds, since she had heard that many of them were written by dead people and therefore it stood to reason reading them would be as bad as necromancy.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
NannyOgg P>!

The witch's cottage consisted of so many extensions and lean-tos that it was difficult to see what the original building had looked like, or even if there had ever been one. In the summer it was surrounded by dense beds of what Granny loosely called „the Herbs” – strange plants, hairy or squat or twining, with curious flowers or vivid fruits or unpleasantly bulging pods. Only Granny knew what they were all for, and any woodpigeon hungry enough to attack them generally emerged giggling to itself and bumping into things (or, sometimes, never emerged at all).

30. oldal (Corgi, 1987)

1 hozzászólás
Pergamon>!

if you ignore the rules, people will, half the time, quietly rewrite them so that they don't apply to you

NannyOgg P>!

Granny, meanwhile, was two streets away. She was also, by the standards of other people, lost. She would not see it like that. She knew where she was, it was just that everywhere else didn’t.

108. oldal (Corgi, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
fióka P>!

A boxful of marzipan ducks on a nearby stall came to life and whirred past the stall holder to land, quacking happily, in the river (where, by dawn, they had all melted: that's natural selection for you).

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: marcipán · természetes kiválasztódás
Suzuha>!

'Any black velvet?'
'Yes, and some silk.'
Granny wasn't sure she approved of silk, she'd heard it came out of a caterpillar's bottom, but black velvet had a powerful attraction. Loyalty won.'

p.192.

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
prupul P>!

'Nonono, it's against the lore, you must go away now. Ladies are not allowed in here!'
'I'm not a lady, I'm a witch,' said Granny.

224. oldal (Corgi, 2004)

littlelinda P>!

At some time in the recent past someone had decided to brighten the ancient corridors of the University by painting them, having some vague notion that Learning Should Be Fun. It hadn't worked. It's a fact known throughout the universes that no matter how carefully the colours are chosen, institutional décor ends up as either vomit green, unmentionable brown, nicotine yellow or surgical appliance pink.


A sorozat következő kötete

Discworld sorozat · Összehasonlítás
Witches sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabeth D. Schafer: Exploring Harry Potter
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Philip Pullman: Northern Lights
Derek Landy: Skulduggery Pleasant
Rick Riordan: The House of Hades
Kerstin Gier: Sapphire Blue
J. R. R. Tolkien: Unfinished Tales
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet
Angie Sage: Physik