Égből ​szőtt kalap (Korongvilág 32.) (Sajogi Stefánia 2.) 52 csillagozás

Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

„LÁTUNK TÉGED.
ÉS MOST MÁR MI TE VAGYUNK…”

Egyetlen igazi boszorkány sem lépne ki csak úgy a testéből, és hagyná azt gazdátlanul. Sajogi Stefánia megteszi. És valami éppen arra vár, hogy átvehesse az uralmat egy kapóra jött test felett. Valami ősi és rettenetes, ami nem tud meghalni.

Hogy Stefánia elbánjon vele, el kell jutnia annak a szívébe, ami őt boszorkánnyá teszi. Túl kell jutnia az „Én nem tudom”-on.

Ám még a nac mag fíglik – a Korongvilág legzsiványabb mandói, akik imádnak a nyomasztó túlerővel szembeszállni – segítségével sem biztos, hogy képes lesz visszaszereznie önmagát…

A Sajogi Stefánia-sorozat második kötete

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951538 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Delta Vision, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951552 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Sajogi Stefánia · Mértze kisasszony · Porczi Petúnia · Tikk kisasszony · Zólyom Annagramma


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Mint mindig, most is hangsúlyozom elfogultságomat a Korongvilág regények, pontosabban Sir Terry Pratchett könyvei iránt.
Sajogi Stefánia második kalandja, másodjára olvasva is rendkívül jó.
A főszereplő mint számomra a legújabb főhős a Korongon, – a kora miatt, meg a legfiatalabb is – nagyon jól megállja a helyét, a sok remekbe szabott szereplő között ebben a világban.
És az ő kis segítői is a nac mag fíglik nem annyira szimpatikusak. A kis csupa rosszaság mandók is pont olyan szórakoztatóak, mint voltak. Most még inkább látni, hogy lelkük mélyén (nem is annyira mélyen) milyen szeretni való, gondoskodó lények ők. Segíteni akarnak a kis Stefániának, mert már belopta a szívükbe magát.
Mindig elképeszt, hogy mennyi mindent képes az író beleszőni a történeteibe. Humor, jellemek kiváló karakterfelépítéssel, fejlődéssel, értékekkel, egy nagyon aranyos, és egyszerre komoly kis köntösben.
Eszembe jut sokszor, hogy tán nem szabadna összemérnem más írók könyveit, főleg ifjúságiakat tekintve hogy ez is az, a mester remekműveivel. De nem megy. Ha léteznek ilyen csodák, a többit is ezekkel állítom szembe.

Bíró_Júlia>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

… és amikor megint azt hiszem, hogy nagyjából ismerem már a Korongvilág boszorkányait, a kezembe akad egy spoiler, én meg kuncogok és döbbenek és hatódok, valószínűleg pont úgy, ahogy Sir Terry akarta. Pedig már megint kimaradt a közvetlen előzmény, úgyhogy tartozom magamnak egy Csip-csap népek olvasással. Jó lesz.
Addig is képzeljétek ide a szokásos Wiharvész Anyó-fangirlinget, amit lassan már nem is lehet sokkal tovább fokozni annál, mint hogy hozza a formáját – igaz, ebben a kötetben meglepően mosolygós, sőt cuki, mint a saját maga ifjúsági kiadása*. Igaz, van itt egy kis csúszás a fordítással, ami nem is olyan kicsi**, ahogy @imma rá is mutatott. A fordítói megoldás egyrészt szódával elmegy, másrészt ha sokat piszkáljuk, csúnya elitista kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mekkora világismerettel szabad egyáltalán elkezdeni egy sorozat fordítását, including előző fordítások… messzire is vezetne, és annyira lenne hasznos, mint holdas éjjeleken alsóneműben táncolva keresni a boszorkányságot. spoiler A további, alkalmasint épp csak felbukkanó boszorkányok mindegyike üdítően különböző egyéniség, más-más megoldásokkal, specialitásokkal, ugyanakkor változatlanul összeköti őket az élet és a halál dolgaiban való örökös és felettébb helyénvaló fejbúbig merülés, a pletykák összeillesztgetésétől a végső misztériumokba való magabiztos piszkálásig. Muszáj imádni – és mire felnéztem volna, hogy ezt hiszen én ezt már ezt én olvastam egy korábbi kötetben***, kiderült, hogy dehogyis. És nem is ér véget ott, ahol azt hittem volna, hogy véget fog, és azt kell mondjam, jól teszi.
Ja igen, a nac mac fíglik fejezeteit nyilvánosan olvasni kifejezetten veszélyes – egyébként szerintem sikerült olyan remek ízes nyelvet adni nekik, ami bőven kiegyensúlyozza a Nagyi-problematikát.
Egyébiránt úgy látom, az „ifjúsági” Pratchett semmivel sem egyszerűbb vagy gyerekesebb, mint a „felnőtt”, vagyis izé, „nem ifjúsági” hogy is van ez? , ámde ugyanolyan szeretni való.

* Na jó, nem. Anyónak az ifjúsági kiadása is abszolút önmaga. Talán csak bezsongtam, pedig nem is rám mosolygott :).

** spoiler

*** Ebben.

ViraMors P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Ha nem tudod, mikor kell embernek lenned, akkor azt sem fogod tudni, mikor kell boszorkánynak lenned.

A dolgok ismerete mágia, ha más emberek nem ismerik őket.

– Nehogy aszidd, hogy siettetni akarlak! – kiáltott fel Rabló Bandi. – De siess mán!

Sajogi Stefánia tovább ismerkedik a boszorkányléttel, apránként megtanulja, hogy ez sokkal kevésbé szól a mágiáról és a külsőségekről, mint elsőre hinné és sokkal inkább az emberekről. Szembe kerül egy újabb veszedelemmel, kicsikét saját magával is, de szerencsére ismét mellette vannak a boszorkányok, na meg persze a csip-csap népek.
Azt hiszem, végleg és visszavonhatatlanul nac mac fígli rajongó lettem.

kvzs P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Sok-sok évvel ezelőtt olvastam néhány Korongvilág regényt, aztán az elmúlt időszakban tartottam magam ahhoz a fogadalmamhoz, hogy többet nem szabad, mert félő, hogy menthetetlenül Pratchett függő leszek, azt pedig a könyvepolcom nem bírná el. (ez de szép hosszú mondat lett…) Az Égből szőtt kalap után nagyon vigyáznom kell majd minden kiadói akciónál, nehogy hazahozzak két méter könyvet…
Mivel sem a közvetlen, sem a távolabbi előzményeket nem ismertem, kicsit féltem, hogy mennyire fog tetszeni a történet. Szerencsére azt kell mondanom, hogy nagyon. Az állandó vigyorgás és a metrón felröhögés bizonyítja, hogy a könyv vicces, a köztük lévő hümmögés és bólogatás pedig azt, hogy még mondanivalója is van, időnként ráadásul az elég súlyos fajtából.
Mivel nem vagyok Pratchett szakértő, ezért a szereplőket és a történetet annyira nem elemezném, csak annyit mondanék, hogy ez a könyv Korongvilág-szüzeknek is rettentően szórakoztató.

NewL P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Nehéz erről a könyvről értékelést írni. Nem csak felnőtteknek íródott, hanem fiataloknak is, akik ha nem is mindent értenek belőle, de a hangulatát és az általa közvetíteni akart élményeket biztosan szeretni fogják. Sok mindenről szól, sok vicces része van, de engem a mélyebben fekvő részei fogtak meg, amit nem tudok leírni, csak átérezni. Ez a rész sokkal jobb az előzőnél, mert az megalapozta ezt.

imma P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Szóval ez az a könyv, amiből a The Witches társas készült! Már mindent értek!
Mértze kisasszony nagyon szimpatikus boszorkány, örülök a karakterének, jó volt megismerni végre a malacos kisbanyát is, és a vége felé van egy egészen klassz Wiharvész-monológ.
A borító viszont nem a cselekmény része, az ilyenek engem mindig egy kis csalódottsággal töltenek el :/
Ja, a fordítást meg jól eltolták. Eredetileg is Nagyinak kellett volna fordítani a Grannyt (csak nem tudni miért, azt a Nanny-nek tartották fenn), de eddig ugye Anyó volt… amiről most hirtelen át kellett nyergelni, mert nem hordozza a kellő jelentést. Ciki.

10 hozzászólás
Amrita I>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Hát ezt én egyre jobban szeretem! Ismerős kedvenc boszorkányaim, új kedvenc boszorkányok és még csip-csap mandók is! Vicces, bölcs, kalandos, izgalmas, tele szerethető karakterekkel. Remek ötletek, fordulatok, igazán brutális drámai mélységek nélküli, mégis intenzív történet. A legjobb mellékhatás mentes hangulatjavító. Hála és köszönet érte Pratchettnek aki megírta és @imma nak aki kölcsönadta!

Nuwiel P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Azt hiszem, hogy a következő könyv, a Wintersmith megjelenése előtt be kell pótolnom a boszorkányos könyveket. Ugyan szokás szerint önmagában is kiválóan élvezhető könyv, csak a közvetlen előzményt, a Csip-csap népeket ajánlott hozzá olvasni, azért biztos növelné az élményt, ha jobban ismerném a Korongvilág boszijait. Ezúttal kevesebb nac mac fíglit, és több Stefániát kapunk, mindezt többnyire hasonlóan könnyed és vidám hangulattal, mint az előző részben, ugyanakkor időnként mégis kissé komorabb hangnemben.

B_Petra>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Nekem túl ifjúsági. Első Pratchett.
Első Korongvilág regényem, abból is (mintha, nem olvastam utána) egy rész folytatása.
Lehet ezek miatt annyira nem tetszett.
Adtam neki egy második esélyt. Az Éjjeli őrjárat-ot olvasom. Ez jobban indult, de itt is vannak hiányzó háttérinfók.
A legjobb a humor.

5 hozzászólás
Bogas P>!
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Tanulság: ne folytass egy alsorozatot magyarul, ha angolul kezdted el, mert megbolondulsz a fordítástól. Minden egyes „abbiza” olvasásakor úgy éreztem, mintha az agyamat gereblyéznék.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

ppayter>!

A nac mac fíglik a legveszedelmesebb tündefélék, főleg, amikor ittasak.

(első mondat)

2 hozzászólás
NewL P>!

Miért megy el az ember? Hogy visszajöhessen. Hogy új szemmel és több színben láthassa azt a világot, ahonnan származik. És hogy az ottani emberek is másképp nézhessenek rá. Visszamenni oda, ahonnan az ember elindult, nem olyan, mintha soha el sem ment volna.

243. oldal

Dávidmoly P>!

– Akkor hát Wiharvész asszonyság a boszorkányok főnöke, nem igaz?
– Ó, dehogy! – vágta rá Mértze kisasszony döbbenten. – A boszorkányok mind egyenlőek. Nálunk nincsenek főnökök. Ez meglehetősen ellentmondana a boszorkányság szellemiségének.
– Ó, értem – válaszolta Stefánia.
– Egyébként is – tette hozzá Mértze kisasszony –, Wiharvész asszonyság soha nem engedélyezné az ilyesmit.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
ViraMors P>!

– Nehogy aszidd, hogy siettetni akarlak! – kiáltott fel Rabló Bandi. – De siess mán!

imma P>!

– Hölgyeim, ez Stefánia. Stefánia, Petúniát már ismered. Ő fáknak szokott nekimenni. A füstölgő kalapos, aki úgy néz ki, mint egy kémény, az Hablaty Demencia. Ez Csüggedi Gertrúd, az ott ellenállhatatlan mókamesterünk, Warbeck Luca, az meg Bilk Harrieta, aki nem tud mit kezdeni a kancsításával, és itt van Czuki Lulu, aki a nevével nem tud mit kezdeni

125-126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Porczi Petúnia · Zólyom Annagramma
Dávidmoly P>!

A boszorkányok egy kicsit olyanok, mint a macskák. Nem igazán kedvelik egymás társaságát, de azt tudni akarják, hogy hol van a többi boszorkány, pusztán arra az esetre, ha netán szükségük lenne rájuk.

17. oldal

Bíró_Júlia>!

Nem lehet felhagyni a segítséggel pusztán azért, mert valaki feledékeny vagy udvariatlan.

98-99. oldal

ViraMors P>!

– És mágiával sem tudna rajta segíteni?
– De, segítek neki abban, hogy ne legyenek fájdalmai – válaszolta Mértze kisasszony.
– De azok csak gyógynövények.
– Az is mágia. A dolgok ismerete mágia, ha más emberek nem ismerik őket.

Kapcsolódó szócikkek: Sajogi Stefánia
ViraMors P>!

Mint kiderült, amikor Mértze kisasszony azt kérdezte Stefániától, hogy nem fél-e a magasságtól, rosszul fogalmazta meg a kérdést, Stefánia egyáltalán nem félt a magasságtól. Képes volt akármilyen magas fák mellett elsétálni anélkül, hogy arcizma rezzent volna. Cseppet sem jött zavarba, ha óriási hegyekre kellett felbámulnia.
Amitől viszont tényleg félt, bár egészen eddig a pillanatig nem is volt tisztában ezzel, az a mélység volt. Attól tartott, hogy olyan hosszan fog zuhanni az égből, hogy előbb fogy ki a szuszból a sikoltozástól, mint hogy akkora erővel csapódna a szikláknak, hogy egyfajta pudinggá loccsanna szét, és az összes csontja porrá zúzódna. Ő valójában a talajtól félt. Mértze kisasszony gondolkozhatott volna egy kicsit, mielőtt felteszi ezt a kérdést.


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Sajogi Stefánia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: Örvényben
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Gail Carriger: Szívtelen
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Darynda Jones: Első sírhant
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg