Égből ​szőtt kalap (Korongvilág 32.) (Sajogi Stefánia 2.) 44 csillagozás

Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

„LÁTUNK TÉGED.
ÉS MOST MÁR MI TE VAGYUNK…”

Egyetlen igazi boszorkány sem lépne ki csak úgy a testéből, és hagyná azt gazdátlanul. Sajogi Stefánia megteszi. És valami éppen arra vár, hogy átvehesse az uralmat egy kapóra jött test felett. Valami ősi és rettenetes, ami nem tud meghalni.

Hogy Stefánia elbánjon vele, el kell jutnia annak a szívébe, ami őt boszorkánnyá teszi. Túl kell jutnia az „Én nem tudom”-on.

Ám még a nac mag fíglik – a Korongvilág legzsiványabb mandói, akik imádnak a nyomasztó túlerővel szembeszállni – segítségével sem biztos, hogy képes lesz visszaszereznie önmagát…

A Sajogi Stefánia-sorozat második kötete

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951538 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Delta Vision, Budapest, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951552 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Wiharvész Eszmeralda (Anyó) · Sajogi Stefánia · Mértze kisasszony · Porczi Petúnia · Tikk kisasszony · Zólyom Annagramma


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
TiaManta 
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Mint mindig, most is hangsúlyozom elfogultságomat a Korongvilág regények, pontosabban Sir Terry Pratchett könyvei iránt.
Sajogi Stefánia második kalandja, másodjára olvasva is rendkívül jó.
A főszereplő mint számomra a legújabb főhős a Korongon, – a kora miatt, meg a legfiatalabb is – nagyon jól megállja a helyét, a sok remekbe szabott szereplő között ebben a világban.
És az ő kis segítői is a nac mag fíglik nem annyira szimpatikusak. A kis csupa rosszaság mandók is pont olyan szórakoztatóak, mint voltak. Most még inkább látni, hogy lelkük mélyén (nem is annyira mélyen) milyen szeretni való, gondoskodó lények ők. Segíteni akarnak a kis Stefániának, mert már belopta a szívükbe magát.
Mindig elképeszt, hogy mennyi mindent képes az író beleszőni a történeteibe. Humor, jellemek kiváló karakterfelépítéssel, fejlődéssel, értékekkel, egy nagyon aranyos, és egyszerre komoly kis köntösben.
Eszembe jut sokszor, hogy tán nem szabadna összemérnem más írók könyveit, főleg ifjúságiakat tekintve hogy ez is az, a mester remekműveivel. De nem megy. Ha léteznek ilyen csodák, a többit is ezekkel állítom szembe.

>!
Bíró_Júlia P
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

… és amikor megint azt hiszem, hogy nagyjából ismerem már a Korongvilág boszorkányait, a kezembe akad egy spoiler, én meg kuncogok és döbbenek és hatódok, valószínűleg pont úgy, ahogy Sir Terry akarta. Pedig már megint kimaradt a közvetlen előzmény, úgyhogy tartozom magamnak egy Csip-csap népek olvasással. Jó lesz.
Addig is képzeljétek ide a szokásos Wiharvész Anyó-fangirlinget, amit lassan már nem is lehet sokkal tovább fokozni annál, mint hogy hozza a formáját – igaz, ebben a kötetben meglepően mosolygós, sőt cuki, mint a saját maga ifjúsági kiadása*. Igaz, van itt egy kis csúszás a fordítással, ami nem is olyan kicsi**, ahogy @imma rá is mutatott. A fordítói megoldás egyrészt szódával elmegy, másrészt ha sokat piszkáljuk, csúnya elitista kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mekkora világismerettel szabad egyáltalán elkezdeni egy sorozat fordítását, including előző fordítások… messzire is vezetne, és annyira lenne hasznos, mint holdas éjjeleken alsóneműben táncolva keresni a boszorkányságot. spoiler A további, alkalmasint épp csak felbukkanó boszorkányok mindegyike üdítően különböző egyéniség, más-más megoldásokkal, specialitásokkal, ugyanakkor változatlanul összeköti őket az élet és a halál dolgaiban való örökös és felettébb helyénvaló fejbúbig merülés, a pletykák összeillesztgetésétől a végső misztériumokba való magabiztos piszkálásig. Muszáj imádni – és mire felnéztem volna, hogy ezt hiszen én ezt már ezt én olvastam egy korábbi kötetben***, kiderült, hogy dehogyis. És nem is ér véget ott, ahol azt hittem volna, hogy véget fog, és azt kell mondjam, jól teszi.
Ja igen, a nac mac fíglik fejezeteit nyilvánosan olvasni kifejezetten veszélyes – egyébként szerintem sikerült olyan remek ízes nyelvet adni nekik, ami bőven kiegyensúlyozza a Nagyi-problematikát.
Egyébiránt úgy látom, az „ifjúsági” Pratchett semmivel sem egyszerűbb vagy gyerekesebb, mint a „felnőtt”, vagyis izé, „nem ifjúsági” hogy is van ez? , ámde ugyanolyan szeretni való.

* Na jó, nem. Anyónak az ifjúsági kiadása is abszolút önmaga. Talán csak bezsongtam, pedig nem is rám mosolygott :).

** spoiler

*** Ebben.

>!
kvzs P
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Sok-sok évvel ezelőtt olvastam néhány Korongvilág regényt, aztán az elmúlt időszakban tartottam magam ahhoz a fogadalmamhoz, hogy többet nem szabad, mert félő, hogy menthetetlenül Pratchett függő leszek, azt pedig a könyvepolcom nem bírná el. (ez de szép hosszú mondat lett…) Az Égből szőtt kalap után nagyon vigyáznom kell majd minden kiadói akciónál, nehogy hazahozzak két méter könyvet…
Mivel sem a közvetlen, sem a távolabbi előzményeket nem ismertem, kicsit féltem, hogy mennyire fog tetszeni a történet. Szerencsére azt kell mondanom, hogy nagyon. Az állandó vigyorgás és a metrón felröhögés bizonyítja, hogy a könyv vicces, a köztük lévő hümmögés és bólogatás pedig azt, hogy még mondanivalója is van, időnként ráadásul az elég súlyos fajtából.
Mivel nem vagyok Pratchett szakértő, ezért a szereplőket és a történetet annyira nem elemezném, csak annyit mondanék, hogy ez a könyv Korongvilág-szüzeknek is rettentően szórakoztató.

>!
NewL P
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Nehéz erről a könyvről értékelést írni. Nem csak felnőtteknek íródott, hanem fiataloknak is, akik ha nem is mindent értenek belőle, de a hangulatát és az általa közvetíteni akart élményeket biztosan szeretni fogják. Sok mindenről szól, sok vicces része van, de engem a mélyebben fekvő részei fogtak meg, amit nem tudok leírni, csak átérezni. Ez a rész sokkal jobb az előzőnél, mert az megalapozta ezt.

>!
imma AP
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Szóval ez az a könyv, amiből a The Witches társas készült! Már mindent értek!
Mértze kisasszony nagyon szimpatikus boszorkány, örülök a karakterének, jó volt megismerni végre a malacos kisbanyát is, és a vége felé van egy egészen klassz Wiharvész-monológ.
A borító viszont nem a cselekmény része, az ilyenek engem mindig egy kis csalódottsággal töltenek el :/
Ja, a fordítást meg jól eltolták. Eredetileg is Nagyinak kellett volna fordítani a Grannyt (csak nem tudni miért, azt a Nanny-nek tartották fenn), de eddig ugye Anyó volt… amiről most hirtelen át kellett nyergelni, mert nem hordozza a kellő jelentést. Ciki.

5 hozzászólás
>!
Nuwiel SP
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Azt hiszem, hogy a következő könyv, a Wintersmith megjelenése előtt be kell pótolnom a boszorkányos könyveket. Ugyan szokás szerint önmagában is kiválóan élvezhető könyv, csak a közvetlen előzményt, a Csip-csap népeket ajánlott hozzá olvasni, azért biztos növelné az élményt, ha jobban ismerném a Korongvilág boszijait. Ezúttal kevesebb nac mac fíglit, és több Stefániát kapunk, mindezt többnyire hasonlóan könnyed és vidám hangulattal, mint az előző részben, ugyanakkor időnként mégis kissé komorabb hangnemben.

>!
B_Petra
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Nekem túl ifjúsági. Első Pratchett.
Első Korongvilág regényem, abból is (mintha, nem olvastam utána) egy rész folytatása.
Lehet ezek miatt annyira nem tetszett.
Adtam neki egy második esélyt. Az Éjjeli őrjárat-ot olvasom. Ez jobban indult, de itt is vannak hiányzó háttérinfók.
A legjobb a humor.

5 hozzászólás
>!
Erzsébet_Szászi
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

„Igazából minden csupa mese. Az, hogy a nap mindennap felkel. Mindenben benne van a mese. Ha megváltoztatod a mesét, azzal megváltoztatod a világot.”

Pratchett bácsi ismét csodálatos mesét alkotott. Hogyan találjuk meg a lélek közepét. Honnan jövünk, kik vagyunk, hová megyünk? Nagy kérdéseket boncolgattunk Stefániával együtt. Közben persze a nevetés sem maradhat el, erről a Nac Mac Fíglik gondoskodnak.

>!
Fermin
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Ez a rész egy picit gyengébb volt mint a Csip-csap népek. Lassan indult be, és a nac mac figlik is kevesebb szerepet kaptak. Viszont amikor feltűntek a történetben, a könnyeim folytak a nevetéstől. Kapunk néhány új Korongvilág szereplőt. Ezek közül Oszvaldot a rendmániás szellemet emelném ki, aki egy elég vicces figura. A boszorkányok alsorozatból már ismert (és általam igen szeretett) Wiharvész kisasszony* is színre lép, hogy segítsen Stefániának legyőzni a rajzót, meg egy kicsit „feldobni” a hangulatot.
A történet nincs túlbonyolítva, ennek ellenére nagyon szórakoztató és humoros. Ifjúsági regényként tökéletesen megállja a helyét. Pratchett könyvei általában össze-vissza olvashatók, itt azonban érdemes sorban haladni, mert vannak visszautalások az előző részre.

* Wiharvész kisasszony más fordításokban Wiharvész Anyó vagy Mállotviksz Néne. Szerintem elég zavaró ez az állandó névváltoztatás. Ráadásul a történet végén már Wiharvész Nagyi lett, mert Stefániának megengedte, hogy így szólítsa.

>!
Dávidmoly 
Terry Pratchett: Égből szőtt kalap

Ahogy egy Hattori Hanzo kardot is csak a többi Hanzo-karddal lehet összehasonlítani, és a világ más kardjaival nem, úgy egy Pratchett-regényt is csak egy másik Pratchett-regénnyel lehet összehasonlítani.
Az Égből szőtt kalap nagyon jó regény, de Pratchett-től csak közepes eresztés (vagy csak nagyon ifjúsági), szóval ez most csak négy boszorkánykalap az ötből.


Népszerű idézetek

>!
ppayter

A nac mac fíglik a legveszedelmesebb tündefélék, főleg, amikor ittasak.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
NewL P

Miért megy el az ember? Hogy visszajöhessen. Hogy új szemmel és több színben láthassa azt a világot, ahonnan származik. És hogy az ottani emberek is másképp nézhessenek rá. Visszamenni oda, ahonnan az ember elindult, nem olyan, mintha soha el sem ment volna.

243. oldal

>!
Dávidmoly 

– Akkor hát Wiharvész asszonyság a boszorkányok főnöke, nem igaz?
– Ó, dehogy! – vágta rá Mértze kisasszony döbbenten. – A boszorkányok mind egyenlőek. Nálunk nincsenek főnökök. Ez meglehetősen ellentmondana a boszorkányság szellemiségének.
– Ó, értem – válaszolta Stefánia.
– Egyébként is – tette hozzá Mértze kisasszony –, Wiharvész asszonyság soha nem engedélyezné az ilyesmit.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
>!
imma AP

– Hölgyeim, ez Stefánia. Stefánia, Petúniát már ismered. Ő fáknak szokott nekimenni. A füstölgő kalapos, aki úgy néz ki, mint egy kémény, az Hablaty Demencia. Ez Csüggedi Gertrúd, az ott ellenállhatatlan mókamesterünk, Warbeck Luca, az meg Bilk Harrieta, aki nem tud mit kezdeni a kancsításával, és itt van Czuki Lulu, aki a nevével nem tud mit kezdeni

125-126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Porczi Petúnia · Zólyom Annagramma
>!
Dávidmoly 

A boszorkányok egy kicsit olyanok, mint a macskák. Nem igazán kedvelik egymás társaságát, de azt tudni akarják, hogy hol van a többi boszorkány, pusztán arra az esetre, ha netán szükségük lenne rájuk.

17. oldal

>!
Bíró_Júlia P

Nem lehet felhagyni a segítséggel pusztán azért, mert valaki feledékeny vagy udvariatlan.

98-99. oldal

>!
Fermin

A nac mac figlik a legveszedelmesebb tündefélék, főleg, amikor ittasak. Imádnak inni, verekedni és lopni; konkrétan mindent ellopnak, ami nincs odaszögelve. Ami oda van szögelve, azt a szöggel együtt lopják el.
Ezzel együtt azok, akiknek sikerült közelebbi ismeretségbe kerülni velük, és még életben vannak, azt állítják, hogy mindezt leszámítva elképesztően megbízhatóak, erősek, kitartóak, bátrak és a maguk sajátos módján meglehetősen tisztességesek is (például soha nem lopnak olyanoktól, akiknek semmijük sincs).

7. oldal

>!
pulse

Most, hogy van egy Tervünk, már csak annyit kell kiókumulálnunk, hogy mit csináljunk.

93. oldal, 4. fejezet - A TRV

>!
Dávidmoly 

Az Első Érzék az, ahogy általában érzékeljük a világot. Ilyenje mindenkinek van. A Második Érzék az, amit az ember arról gondol, ahogyan gondolkozik. Ilyenje azoknak van, akik élvezik a gondolkozást. A Harmadik Érzék olyan gondolatokból áll, amelyek folyamatosan figyelik a világot, és maguktól gondolkoznak. Ezek ritkák, és gyakran nagyon zavaróak. A meghallásukra való képesség a boszorkányság része.

66. oldali lábjegyzet

>!
Róbert_Madács

Mindig meglepő tud lenni, amikor emlékeztetik rá az embert, hogy miközben ő megfigyeli a többieket, gondolkozik rajtuk, és rendkívül agyafúrtnak és felsőbbrendűnek tartja magát, mások cserébe őt figyelik, és rajta gondolkoznak.

328. oldal


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Sajogi Stefánia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: Örvényben
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Gail Carriger: Szívtelen
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Darynda Jones: Első sírhant
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg