Az ​ötödik elefánt (Korongvilág 24.) (Őrség 5.) 96 csillagozás

Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

VINKÓ SZILÁRD AZ ÉLETÉÉRT ROHAN. Ő, AKI TEGNAP MÉG HERCEG VOLT, A VÁROSŐRSÉG PARANCSNOKA ÉS A REJTÉLYES, HÁJBAN GAZDAG ÜBERWALDI BIRODALOMBA KINEVEZETT NAGYKÖVET.

Ma azonban már nem támaszkodhat másra, csupán természetes józan eszére és Ványa bácsi nyomasztó nadrágjára (ne is kérdezzék…). Havazik. Dermesztő a hideg. És ha nem sikerül az erdőn átvergődve lakott területre jutnia, akkor kirobban egy rettenetes háború.

Ráadásul szörnyek loholnak a nyomában. Okosak. Gyorsak. Mi több: vérfarkasok – és mind jobban beérik.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Delta Vision, 2013
ISBN: 9786155314391 · Fordította: Járdán Csaba
>!
Delta Vision, Budapest, 2012
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161766 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Vasöntőfi Karott · Göcsört Görcsi · Angua von Überwald · Lady Koshfy Sybil · Törmelék · Gaszpód · Igorok · Valagi Szendi · Keresd-Fel-A-Hitetleneket-Megvilágosító-Erejű-Füzetekkel · Leonardo da Kvirm · Albrechtfi Albrecht · Bakancs Reg · Bendő Frédi · · Dorfl · Drumknott Rúfusz · Éncsinátam Elek · Ezmind Kajatán · Fegyvermester · Gavin · Guye von Überwald · Kékpát · Lady Margolotta · Leszed Ignác · Ping · Rezső · Rhysfi Rhys · Szerafina von Überwald · Tantonhy · Térdcsapó · Tűzkő · Uzsgyi Kupán · Willikins · Wolfgang von Überwald

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · Überwald


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Na, ez teljesen rendben van. Egyrészt a regény remek, bár néhol kicsit bő lére van eresztve, de a poénok ülnek, mint mindig. Másrészt végre jó fordításban hozták ki a mestert, így nem kellett folyton a hibás mondatok miatt dühöngenem. Aki szereti a Korongvilágot, rossz ember nem lehet, aki meg nem, arra essen rá az ötödik elefánt.

pat P>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Ó, igen.
Nincsen semmi baj. Az Univerzum egyensúlyban van. Pratchett még mindig jó és én még mindig élvezem
Kiváltképp az Őrség alsorozatot.
Főként Járdán Csaba fordításában.
Vasöntőfi Karott mindörök kedvencem és példaképem (de miért nem levelez?!).
És hát Gaszpód.
Egy plüss Gaszpódot kérek karácsonyra. Köszönöm.

5 hozzászólás
ViraMors P>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Végül is a „kém" is csak a diplomata szó egy újabb szinonimája, tűnődött.

Politikai kémjátszma Korongvilág módra. Vérfarkasokkal, vámpírral, törpékkel, pár rablással, rengeteg ármánnyal, némi szerelemmel bocs… csetlő-botló városőrökkel… A sztori nagyrészt hozta, amit vártam, Vinkó és az Überwaldban kóborló csipet-csapat izgalmasak és szórakoztatóak voltak, itt-ott szépen körbejárták például a fejlődés és az egymás mellett élés kérdéskörét is, Lady Sybil különösen sziporkázott.
Két kínom mégiscsak volt, ami ezt az egyébként elég jó történetet levitte négy csillagra: egyrészt, az Ankh-Morporkban maradt brigád viszont a Patríciust leszámítva meglehetősen gyengén muzsikált. Másrészt. írótól függetlenül falnak tudok menni a pár mondatnál hosszabb beszédhibás szövegektől, márpedig itt rengetegen voltak különböző beszédhibával megverve, egy idő után szabályosan a hideg szaladgált tőle a hátamon…

vicomte P>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Még mindig az Őrség alsorozat a kedvencem a Korongvilág történetek között, főleg mivel itt tudok leginkább együtt rezonálni a szereplőkkel, és a történetek is közelebb állnak hozzám, mint a boszorkányokkal, vagy Széltolóval megesett kalamajkák.

Ez a regény azonban egy hajszállal kevésbé felhőtlen szórakozás, mint a többi Őrséges könyv, mert a hangulata a szokásos humorsziporkák ellenére is érezhetően komorabb, mint ahogy azt Pratchett-től elvárjuk.
A politikai csatározások és manőverek, úgy tűnik, hogy akkor is megviselik egy Korongvilág regény mulattatási faktorát, ha a vámpírok, vérfarkasok és törpék közötti feszültségről van szó, és ezek a teremtmények a sajátosságaiknak megfelelően, és az olvasó számára viccesen állnak a hájmezők birtoklása és kitermelése körül zajló intrikákhoz.

Nem állítom, hogy ennek a könyvnek komolyabb mondanivalója lenne, mint úgy általában Sir Terry írásainak – mert szerintem mindnek komoly, ha nem is arcba tolós mondanivalója van – de ebben a könyvben a háborúk mögött megbúvó gazdasági érdekek aljasságának bemutatása minden szatirikus és ironikus vattázottság ellenére is olyan éles, mint egy vérfarkas tépőfoga.

4 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Újabb Pratchett-regény, újabb kötet a szédítően sokszínű Őrség-alsorozatban. És egy újabb könyv, melyen hangosan nevetve fuldoklunk, egyúttal eszméletlenül jól szórakozunk.
De mintha egy kicsit változott volna a hangvétele a történetnek. Persze a humor továbbra is lényeges és rendkívül kitűnő részét teszi ki az élménynek, vidáman kacagunk a Vinkó újabb küldetésén, a hájban gazdag Überwald izgalmas nemzetein, az Ankh-Morporkban maradt őrség problémáin, vagy épp Igoron (Igoron?), de valahogy mégis mintha komolyabb lenne minden. Egy kicsivel véresebb összkép, erőszakosabb és agresszívabb szereplők, életükért rohanó figurák (vajon a fülszöveg miért spoilerez? nem mintha számítana, csak akkor is furcsa), s mintha a viccek és abszurditások burka mögött már nem csak jókedv lenne. Jóllehet mindez egyáltalán nem vált kárára a regénynek.
Viszont egy kis hiányérzetet hagyott bennem, hogy nem kaptam annyit a mondanivalóból, mint szerettem volna, de ez már csak apróság. Így is kitűnően szórakoztam, ha nem is a legjobb, de egyértelműen magas színvonalú része a Korongvilág sorozatnak.
Bővebben az ekultúrán.

5 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Ez volt az első Korongvilág regény, amin nem röhögtem halálra magam. Furcsa volt a komyoly hangvétel. Ennek ellenére nagyon élveztem, és kifejezetten izgalmasnak találtam a történéseket. A szereplőgárda szokás szerint remek, Igorékat kifejezetten megkedveltrm.

risingsun>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Okos és intelligens vérfarkasos, vámpíros történet, jól adagolt humorral és némi bölcselkedéssel megfűszerezve. Ezek alapján nehezen lehetne elképelni, hogy egy Korongvilág regényről van szó. Pedig, az Őrség-alsorozat jelen kötete tovább színesíti az amúgy sem unalmas és fekete-fehér világot, megtudjuk, hogy mi történt az ötödik elefánttal, megismerjük Überwald vérfarkasoktól, vámpíroktól és törpéktől nyüzsgő világát. Ebbe az új világba csöppen Vinkó parancsnok s pár kiválasztott városőr, ahol diplomáciai feladatok mellett egy forró nyom követése közben rendesen felforgatják a különféle népek között meglévő kényes, törékeny egyensúlyt.

Határozottan jót tett ez a levegőváltozás az őrségnek és úgy általában az Őrség-alsorozatnak. Ankh-Morpork kimeríthetetlen tárháza a zűrös ügyeknek, a humornak és az új karaktereknek, mégis úgy érzem ideje volt már kimozdítani a csapatot erről a biztos terepről. S még ha az új népcsoportok közül nem is találtam magamnak igazán érdekeset, szerethetőt vagy kiemelkedőt, azért a komornyik Igor(ok) megjelenés igazán zseniális húzás volt. Ráadásul a horror elemek megjelenése mellett érezhetően felerősödött a nyomozós szál is. Nem is tudom olvastam-e korábban ennyire véres Őrség könyvet… Mindezek mellett a komolyabb gondolatok, bölcselkedés sem maradhatott el, sőt, mintha ezek is csak erősödtek volna. Amik leginkább megfogtak, hogy a különböző népcsoportok közötti súrlódások, feszültségek kezelése mellett láthatjuk a régi szokások, hagyományok hatását a ’modern’ társadalmakra, illetve megtudhatjuk, milyen is az igazán jó vezető (negatív példán keresztül). Így tehát a nyomozós szál mellé kapunk új környezet, némi gondolkodnivalót, no meg hangosan mosolyognivalót is bőven, valamint megjelenik (és talán marad még további kötetekben is) új karakterként Igor(ok) is.

Mindent egybevetve a roppant szórakoztató köntösbe ismét izgalmas és tartalmas mondanivalót bújtatott Terry Pratchett. Akik tehát szeretik jellegzetes humorát, most sem fognak benne csalódni…

A_Nagy_Levin P>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Na, ez az!
Ez az, amiért Pratchettet olvasni érdemes. Szórakoztató és izgalmas történet, remek megállapítások az ember működéséről, érdemeiről és gyengeségeiről, jól eltalált mellékszereplők (Igorok!) és trollok.
Persze kell a sok korábbi Korongvilág-kötet ahhoz, hogy igazán értékelni lehessen ezt, de talán nem annyira meta a szöveg, hogy ne tudja értékelni olyasvalaki, akinek ez az első találkozása Pratchett szövegeivel.
Az Ötödik Elefánt visszaadta a bizalmamat és a lelkesedésemet a Korongvilág-regényeket illetően, de most akkor sem ez jön. Hanem valami egészen más.

>!
Delta Vision, Budapest, 2012
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161766 · Fordította: Járdán Csaba
Rushka>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Ez volt a harmadik Korongvilág könyvem, nem tudok véleményt mondani arról, milyen a sorozat többi darabjához képest, de nem hiszem, hogy bármilyen összehasonlítás megingathatná azt, hogy ez egy nagyszerű regény.
Vicces (és igen, a „buszon mosolyogtam kiszakadva az emberek közül” módon is vicces), de emellett okos is, és ami a legfontosabb, bármilyen nagy szó is: humánus. (Nem is tudom, mit olvastam még, ami ennyire egyértelműen humánus, de se nem prédikál, se nem giccses.)
Az ember mindig gondol valamit az íróról olvasás közben: Terry Pratchettről az első gondolatom, hogy nagyon okos, ami pedig azt követi, az, hogy végre egy okos ember, aki jó mederben tudja levezetni az okosságát.
Mivel ennyire keveset és összevissza olvastam a sorozatból nem tudom megítélni, a történet és a szereplők hogyan viszonyulnak a többi regényhez – önmagukban kerekek voltak és megálltak.
Reneszánsz, a modern államszervezet megszületése, vezetői alkalmasság, fajvédő mozgalmak, feminizmus, a jelképek és hagyományok szerepe a történelemben: mindez egységben, egy nagyszerű történetben, okosan és szerethetően.

Carun P>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Korongvilág, kissé komorabban, véresebben, de soha nem lankadó humorral fűszerezve.

Überwald, a vámpírok, vérfarkasok, az Igorok, törpék, trollok, és a babonák földje, ahol a határokat vérrel húzták meg, ahol sok száz éve dúlnak a faji háborúk (aminek kezdetére már a kutya sem emlékszik), és egyes körökben komoly hagyományai vannak az embervadászatnak. Csodálatos hely, ahol a legjobb lenne inkább nem élni, és amit az ember bármikor szívesen felcserélne Ankh-Morpork mocskára, hogy aztán leveleket írjon haza a „civilizációból”. Bizony-bizony, ez itt egy teljesen más világ, ahol másként mennek a dolgok, mivel errefelé nem csak a Patrícius pengeti az intrika húrjait, hanem kivétel nélkül mindenki.

Ebbe a világba csöppen bele hőn szeretett parancsnokunk, akire ráosztotják a nagykövet szerepét. Mivel Vinkó Szilárd pontosan annyit ért a politikához, mint Pöcetata az udvari etiketthez, így nem is volt kétséges, hogy az egész történetet úgy fogja kezelni, mint egy folyamatban lévő bűntényt. Elmaradhatatlan társai természetesen ide is vele tartanak, úgy mint Törmelék (és Takaríjj), Szendi, aki nőiességével nem kis bonyodalmat okoz fajtársai körében, valamint Lady Sybil, aki igazi meglepetést tartogat. Mindeközben betekintést nyerhetünk Karott és Angua kapcsolatába, valamint megtudhatjuk mivé is lesz az ankh-morpork-i városőrség, ha Bendő őrmester kezébe ragadja az irányítást.

Ennyi? Dehogy. A háttérben száz szálaklékkal dübörög az ipari forradalom, a komunikáció egy egészen új szintre lép, valamint feltalálják a „mártit”, ami kínos beszélgetéseket eredményez :D

Úgy érzem a Korongvilágnak jót tett a levegőváltozás, én pedig egy új kedvenccel gazdagodtam :)


Népszerű idézetek

Dominik_Blasir>!

– Meg fogok halni?
VALÓSZÍNŰLEG.
Valószínűleg?! Maga akkor tűnik fel, amikor valaki valószínűleg meghal?
Ó, IGEN. EZ AMOLYAN ÚJ DOLOG. AZ EGÉSZ A HATÁROZATLANSÁGI RELÁCIÓ MIATT VAN.
– Az micsoda?
NEM VAGYOK TELJESEN BIZTOS BENNE, HOGY TUDOM.
– Hát ez sokat segített.
AZT HISZEM, AZT JELENTI, HOGY A NÉPEK VAGY MEGHALNAK, VAGY NEM. NEM MONDOM, HOGY TÚLSÁGOSAN LEEGYSZERŰSÍTI AZ IDŐBEOSZTÁSOMAT, DE PRÓBÁLOK LÉPÉST TARTANI A MODERN, HALADÓ ELMÉLETEKKEL.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Vinkó Szilárd
3 hozzászólás
Dominik_Blasir>!

JÓ REGGELT!
Vinkó pislogott. A csónakban egy magas, fekete köpenyes alak ült.
– Maga a Halál?
A KASZA AZ, UGYE? A NÉPEK MINDIG ÉSZREVESZIK.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Vinkó Szilárd
ViraMors P>!

Bendő őrmester úgy nézett ki, mint a szenvedés allegóriája, amit egyenetlen kövezetre festettek. Rossz minőségű zsírkrétával. Egy pocsék napon.

ViraMors P>!

– Nagyon jól tudom, mikor tetteti magát valaki makacs hülyének, mert eleget gyakoroltam én magam is.

ViraMors P>!

– Amikor a népek olyanokat mondanak, hogy „haladnunk kell a korral", akkor azt valójában úgy értik, hogy „úgy kell csináljátok, ahogy én mondom".

imma P>!

– (…) Sybil épp újrafugázza a fürdőszobát, ősi kleccsi nyelven tanul és olyan más hasonló apróságokkal foglalkozik, amilyenekkel a nők az indulás előtti utolsó percekben szoktak.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Koshfy Sybil · nők
1 hozzászólás
ViraMors P>!

Nem az a fontos, hol van valami, hanem hogy a népek mit hisznek a helyének. Ez számít. Ez a mágia.

ViraMors P>!

Végül is a „kém" is csak a diplomata szó egy újabb szinonimája, tűnődött. Az egyedüli különbség a két munkakör között az, hogy utóbbi esetben a vendéglátó állam tudja, hogy az ember mivel foglalkozik. A játék valószínűleg arra irányul, hogy ki képes túljárni a másik eszén.

imma P>!

– És ne higgyék, hogy csak így meregethetik rám a szemüket!
– De hát senki se néz magára! – jajongott Görcsi.
– Ahá, azt hiszik, ezt nem ismerem? – süvöltötte Bendő. – Egy rakás módon lehet valakire meregetni anélkül, hogy rá kellene nézni, káplár! Az az ember ott például a fülét meregeti!

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bendő Frédi · Göcsört Görcsi · Ping
9 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

K. B. Rottring: Heri Kókler és a Telivér Herceg
Douglas C. Kenney – Henry N. Beard: Gyűrűkúra
Stephfordy Mayo: New Mona – Új szenvedés alkonyattól újholdig
Stanley Steel: Séta-galopp
John Caldwell – Jeffrey Stone: Az Éj Káosza 1-3.
Cally Taylor: A mennyország várhat
Dickens Károly: Karácsoni ének
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája