Agyaglábak (Korongvilág 19.) (Őrség 3.) 109 csillagozás

Terry Pratchett: Agyaglábak

EGY PRELUNÁRIS FESZÜLTSÉGGEL KÜZDŐ FARKASEMBER,
EGY KIHÍVÓAN VISELKEDŐ TÖRPE ÉS EGY GÓLEM, AKI A FEJÉBE VETTE,
HOGY INNENTŐL SAJÁT MAGA GONDOLKODIK.

De Vinkó Szilárd nagyságos úr, az ankh-morporki Városőrség parancsnoka számára mindez csupán a kezdet…

Árulás illata lebeg a levegőben.
Bűntény történt.

Ám a parancsnoknak nem csupán azt kell kiderítenie, ki tette, de azt is, hogy miképp. Sőt, még azt sem tudja egészen pontosan, hogy mi is az, amit elkövettek. Viszont amint rájön, mik a kérdések, meg akarja majd találni a hozzájuk tartozó válaszokat is.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890831 · Fordította: Járdán Csaba

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Vinkó Szilárd · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Göcsört Görcsi · Angua von Überwald · Törmelék · Valagi Szendi · Keresd-Fel-A-Hitetleneket-Megvilágosító-Erejű-Füzetekkel · Bendő Frédi · Dorfl


Kedvencelte 19

Most olvassa 3

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Az Őrség! Őrség! és a Fegyvertársak lapjain megismert csipet-csapat ismét tovább bővül, Vinkó Szilárd immár búcsút int az üvegnek és már-már nemesi házaséletet él, a Városőrségbe felvételt nyer Szendi spoiler az önmagát és a helyét sűrűn kereső alkimista törpe, felbukkannak a gólemek, rejtélyes gyilkosságok történnek és még némi mérget sem ártana megtalálni… Szó esik továbbá címerekről, vérvonalakról, patkányokról, csatakenyerekről és a törpepékség egyéb műremekeiről, az Ankh folyó csodálatos tulajdonságairól, valamint az élő és az élettelen közötti különbségről.
Jellegzetes Pratchett-i káosszal indul a regény, és persze ennek megfelelően is folytatódik. Talán nem nevettem fel annyiszor hangosan, mint egyik-másik korábbi kötetnél, de a jóleső mosoly szinte végig az arcomon ült, nagyon élveztem az olvasást. Az Őrség tagjai a maguk egyszerre otromba és elbűvölő módján csodálatos csapatot alkotnak, szépen apránként fejlődnek, együtt is, meg külön-külön is – persze mindenki az saját magának megfelelő irányba.
Egyre jobban kedvelem Vinkót és a Patríciust, a kettőjük közös jelenetei nagyon sok minden eddigit überelnek :)

Haarkon>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Sir Pratchett életművének böngészése közben döbbentem rá hogy az Őrség alsorozat harmadik kötete valamilyen rejtélyes okból elkerülte anno a figyelmemet.

Az ex-alkoholista, szíve szerint inkább ex-nemes Vinkó, a tiszteletbeli törpe Karott, a frusztrált de egyre jobban kisimuló Angua és a botrányos Görcsi – akik kizártak az emberi fajból sunnyogásért – egyébként is a kedvenc szereplőim közé tartoznak, így pont itt volt az ideje hogy a hideg téli napok komorságát jóízű kacagással oldjam.

A regény egyértelműen a legjobb Korongvilág regények közt van, a történet eredeti és izgalmas, a tanulságok mélyek, a poénok ülnek – a karakterek lubickolnak a „szerepeikben”. Nagyon élveztem az olvasást és amikor egy-egy epizódszereben megjelenik Pöcetata, a Patkányhalál vagy éppen Ráteszem-a-kést-a-saját-torkomra Himpellér az valami fenomenális. Hihetetlen hogy az elmaradhatatlan Shakespeare utalásokon kívül mi minden került a regénybe, ezek közül Asimov és Eco voltak a kedvenceim.

and_rea>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Újabb Poirot-szintű nyomozásnak lehetünk tanúi.
A gólemek pedig szabadságjogokért küzdenek, pedig nem is élnek. Asimovi robotika törvények vannak a fejükben, szavak formájában.

Szávitrí P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Nehezen írok Pratchett könyveiről értékelést, mert tudom, hogy nem vagyok képes visszaadni, amit az olvasásuk közben érzek. Sokszor az idézéssel is bajban vagyok, mert legszívesebben teljes oldalakat begépelnék. És ilyenkor mindig azt gondolom, hogy ezt mindenkinek el kellene olvasnia.
Imádom, ahogy a bőröm alá mászik, ahelyett, hogy az arcomba mondaná a tutit. Megnevettet és elgondolkodtat. Imádom a karaktereit, mert egytől egyig zseniálisak, ahogy a világ is. Most például az nyűgözött le, ahogy Ankh-Morpork társadalmát és politikai helyzetét ábrázolta. A Patrícius és a céhek közötti egyensúly. Lehet, hogy tévedek, de szerintem másnak soha nem jutna eszébe ilyesmi. Nagyon egyedi gondolkodású ember lehet.
Ebben a könyvben Valagi Szendi volt a kedvencem. És nem csak azért, mert kolléga. :)

risingsun>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Újabb zseniális Őrség regény! Az eddig megismert és kitűnő szolgálatot teljesítő (Vinkó parancsnok, Göcsört káplár, Bendő őrmester,Törmelék őrmester, Karott kapitány és Angua városőrnő mellé ezúttal felsorakozik Szendi (vagy inkább Szandi) a törpe is, aki identitás keresési zavarával színesíti az amúgy is sokszínű csapatot. Bonyodalmak, nyomoznivaló persze most is akad, s hőseink a maguk módján rendesen végzik is a dolgukat, hogy a könyv végére minden újra a helyére kerüljön.

Pratchett-ben az a fantasztikus, hogy megint úgy tud szórakoztatni, megnevettetni, hogy közben azért rávilágít komoly, társadalmi problémákra. A városvezetés nehézségeire (Patrícius és a céhvezetők közötti viszony), a különböző népcsoportok egymás mellett élésére (emberek, törpék, trollok, gólemek, farkasemberek, vámíprok, stb.), a nők olykor nehéz munkába való beilleszkedésére és még sorolhatnám. Elgondolkodtatóak ezek a problémák, melyek a könyvön túlmutatnak, hisz hasonlókkal (na jó, talán törpékkel, trollokkal, gólemekkel, farkasemberekkel és egyéb lényekkel nem) találkozhatunk mi is a minket körülvevő világban. De pont az a jó, hogy ezeket Pratchett humoros, vidám környezetbe ülteti, mert így inkább kikapcsol, szórakoztat, de akik akar, az meg mosolyogva agyalhat a problémák megoldásán.

alaurent P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Amikor a Gólemek öntudatra ébrednek… Pratchett rengeteg szempontból világítja meg az emberi természet, viselkedéstan és hiedelemvilág sajátosságait, de sosem fullad unalomba a történet. Ezen is jókat nevettem, élveztem a beszólásokat, a troll gondolatait, Angua érzéseit, a törpék befelé morgásait. A városban a Lord haldoklásának hírére elinduló szervezkedés azt láttatja, milyen modern város Ankh-Morpork – vagy ennyire egyformák a világok…

Nuwiel P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Ugyan még csak nagyon kis részét olvastam a Korongvilág regényeknek, de bátran ki merem jelenteni, hogy az Őrség alsorozat a kedvencem. Könyvről-könyvre egyre több nevetnivalót találok, és csodálatos, hogy eközben még el is tud gondolkoztatni Pratchett igen komoly témákról.

Kifejezetten jót tett az Őrségnek a rengeteg, a fajok és létezési fázisok teljes skáláját lefedő újonc, főleg úgy, hogy a törpék klasszikus problémáját (na de hol vannak a törpe nők?) is milyen jól körüljárja.

Lobo P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Megint egy Pratchett regény, amin lehet harsányan nevetni és mélyen elgondolkozni. Na ezért is szeretjük, mert mindezt színvonalasan, szórakoztatóan műveli az öreg.

johnjsherwood I>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Ezúttal a történet is kellően csavaros, és mivel Pratchettnek már nem kellett a főbb szereplők bemutatásával vesződnie, ill. elég volt egy-egy mondattal visszautalni a korábbi kötetekre, mindegyikük kapott egy-egy hozzá illő történetszálat és kellő időt a kifejtéséhez, a kötet mégsem nőtt kezelhetetlenül hosszúra. (Martinnál ugyanez legalább kétezer oldal lett volna :-) Valahogy a humor is jobban működött most, amit szépen ellensúlyozott a nyomozás feszültsége és a gólemek komorabb jelenetei. Szóval jól szórakoztam, és csak ajánlani tudom.

Kiskópé P>!
Terry Pratchett: Agyaglábak

Az Őrség színes csapata, még színesebbé vált további tagokkal.
Újabb érdekes dolgokat tudhatunk meg róluk. Közben bűntény történik, na de ki tette, hol tette, na és Mit is tett. Mindenki a tudása, természete alapján tesz a dolgokhoz, még jó, hogy ilyen sokféle a csapat. A nyomozás több szálon is fut, cserepek, címerek, méreg. A társadalom több rétegének életébe is bepillantunk. Ismét sok poén és sok igaz megállapítás is papírra kerül.
A végén nagyon pörgős krimivé változott.. hol van már a régi.. „Éjfélt ütött már az Óra, térjenek hát nyugovóra és, Minden Rendben” battyogás :)


Népszerű idézetek

imma P>!

– Mind a csatornába' fetrengünk, Frédi. De némelyikünk a csillagokba bámul…

213. oldal (Delta Vision, 2010)

6 hozzászólás
Szávitrí P>!

ÉN A HALÁL VAGYOK, NEM AZ ADÓHIVATAL. ÉN CSUPÁN EGYSZER ALKALMATLANKODOM AZ ÉLETBEN.

26. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Halál
vicomte P>!

– Hát, ha gondolja, az is megoldható, mert képes vagyok felismerni a kézírást is! – büszkélkedett a démon. – Igen fejlett verzió vagyok.
Vinkó előhúzta a jegyzetfüzetét és felmutatta.
– Mármint az ilyet? – kérdezte.
A kis démon odasandított.
– Ja – felelte. – Az kézírás. Felismerem. Olyan kanyargós izék, meg hegyes izék egymás mellett. Ja. Kézírás. Bármikor felismerném.
– Azt nem kellene tudnod, hogy mit jelent?
Az apró démon megriadt. – Jelent? – ismételte. – Jelentenie kellene valamit?

80. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: démon · írás · Vinkó Szilárd
Lobo P>!

– Te nobilis személy vagy, Görcsi.
A káplár bólintott.
– De van rá egy különleges samponom, uram.

106. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi
krlany IP>!

– Az Ateizmus Is Egy Vallásos Nézőpont – morajlott Dorfl hangja.
– Nem, nem az! – tiltakozott Keresd városőr. – Az ateizmus az az isten tagadása!
– Tehát Egy Vallásos Nézőpont – mutatott rá a gólem. – Egy Igazi Ateista Valójában Folyamatosan Az Istenekre Gondol, Még Ha A Tagadás Kategóriáján Keresztül Is. Tehát Az Ateizmus Is Egyféle Hit. Ha Az Ateista Ténylegesen Nem Hisz Az Istenben, Akkor Nem Törődik Azzal, Hogy Tagadja Annak Létét.

426. oldal (Delta Vision, 2010)

Lobo P>!

Ha arra kerül a sor, hogy világgá akarod kiáltani, ki vagy valójában, jó tudni, hogy ezt suttogva is megteheted.

261. oldal (Delta Vision, 2010)

krlany IP>!

– (…) Ön mosolyog, parancsnok?
– Valószínűleg pusztán a fény világította meg sajátos szögben az arcomat, uram.
– Parancsnok, én mindig is tekintettel szoktam lenni az önben mélyen gyökerező tekintélyellenességre.
– Uram?
– Úgy tűnik, e vonását sikerült annak ellenére megőriznie, hogy immár ön is tekintélynek számít.
– Uram?
– Ez gyakorlatilag már zen.

420. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: tekintély · zen
imma P>!

– Az arzén nagyon népszerű méreg – közölte lord Lodoci. – Százféle módon is használják a háztartásokban. Jó pár száz évig a porrá tört gyémánt is szerfelett divatosnak számított, dacára a ténynek, hogy semmi hatása. Valamilyen rejtélyes oknál fogva az óriáspókok ugyancsak. A higany a türelmeseknek való, a salétromsav a türelmetleneknek. A cantharidinnek is megvannak a maga hívei. A különféle állatfajok egyedeinek testfolyadékaival szintén jelentős eredményeket lehet elérni. A kvantum időjáráslepke nedve példának okáért tökéletes magatehetetlenségre képes kárhoztatni egy embert. De az arzénhoz mindig visszatérünk, akár egy régi, régi kedves baráthoz.

95. oldal (Delta Vision, 2010)

2 hozzászólás
latinta P>!

    Elég nehezen lehet végezni egy vámpírral. Az ember karóval leszúrhatta, vagy hamuvá változtathatta, de ha például tíz év múlva valaki egyetlen vércseppet rossz helyre ejtett, na vajon ki támadt fel haló poraiból? A vámpírok gyakrabban jöttek vissza, mint a nyers brokkoli.

416. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: brokkoli · vámpír · Vinkó Szilárd
Fyndra>!

– Az állapota stabil – jelentette a törpe káplár.
– A halál is stabil állapot – mutatott rá Vinkó.

110. oldal (Delta Vision, 2010)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Őrség sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Farkastestvér
Lee Child: Múlt idő
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás
Kresley Cole: Vámpírharc
Kevin Hearne: Hammered – Elkalapálva
J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
David Almond: Szárnyak titka