A ​mágia fénye (Korongvilág 2.) (Széltoló 2.) 283 csillagozás

Terry Pratchett: A mágia fénye Terry Pratchett: A mágia fénye Terry Pratchett: A mágia fénye

Nagy A'Tuin, a Korongvilágot hátán cipelő csillagteknőc az egyetlen lény kerek e világon, aki pontosan tudja, hová tart. Hamarosan a Korong varázslói is megtudják, és akkor kezdhetnek csak igazán aggódni… A világot katasztrófa fenyegeti, s az egyetlen ember, aki megmenthetné, Széltoló, egy meglehetősen kétes hírű és gyáva varázsló, aki eltűnt. Állítólag legutóbb a Peremről lezuhanni látták egy négyszemű turista társaságában… A legmókásabb és legszokatlanabb fantasy történet az egész galaxisban. (Vagy bármely más galaxisban.)

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Delta Vision, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952252 · Fordította: Nemes István
>!
Kossuth, Budapest, 2009
ISBN: 9789630960571 · Fordította: Nemes István, Sohár Anikó · Felolvasta: Rudolf Péter
>!
Cherubion, Debrecen, 2000
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110868 · Fordította: Sohár Anikó, Nemes István

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

194 tag · 222 karc · Utolsó karc: 2020. október 20., 22:11 · Bővebben


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Poggyász · Széltoló · Kétvirág · Cohen, a barbár · Nagy A’Tuin · Belafon · Betán · Dögvész · Éhínség · Háború · Heréna

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · Korongvilág · Láthatatlan Egyetem


Kedvencelte 31

Most olvassa 8

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Második – még óvatos léptű – kirándulásom ez a Korongvilág változatos tájain. Igaz, hogy a Peremről lábamat lógázva csücsülés még előhozza belőlem a zsigeri hányingert (mi tagadás, mélységfélsz ez a javából, tériszonyos vagyok, mint egy félresikerült halászsas fióka…). De a Korong belső részein már majdhogynem otthonosan, örömmel csavargok, igazi biztonságot nyújt, ahogy Nagy A’Tuin robusztus háta rendületlenül tartja kis világomat.
Jó újra találkozni kissé különc útitársaimmal, Széltolóval, a világ kétségtelenül legkevésbé rátermett, extra-gyáva spoiler varázslójával és Kétvirággal, az egyszerre szerethető-utálható, mérhetetlenül idegesítő, a végletekig bosszantó, mégis kedves, csupaszív „Korong-turistá”-val. Persze itt van velük a hűséges, ám nem kissé személyiségzavaros famulusuk, a sok „kislábon” élő tudákos körtefa-alapú intelligencia, Poggyász is.

S egyszer csak megjelenik a mélységes mély Űr legeslegmélyéről egy csillag. Sőt! A Csillag! Ráadásul közeledik. Na, most akkor mi legyen? Hülyülünk tovább, vagy hirtelen küldetésünk lesz és megmentjük a (Korong)világot?
…és persze mindeközben hülyülünk tovább…? Legyen inkább az utóbbi! :)

Hirtelen tele leszünk cselekménnyel, meg történéssel. Azon túl, hogy Sir Terry Pratchett már ismerős karaktereinek nem túl meglepő lépéseit követhetjük nyomon, kiderülhet számunkra, hogy Széltolóban rejtett bátorság-szikrák vannak eltemetve a gyökérkönyvtár mélyére, továbbá lehet, hogy van „lelke” a Poggyásznak, és milyen is az, amikor egy komplett Láthatatlan Egyetem varázsló-testülete egységesen százfelé tart a „nemes” cél érdekében, na és persze megvilágosodhatunk afelől, hogy mi (vagy ki) is az az Oktávó, és az Igékre nyelvtani, vagy átvitt értelemben kell tekintsünk.
Kapunk még új karaktereket is. Kedvencem persze Cohen, a barbár, akinek jellegzetes vonásai láttán az ötlet(ihlet)adó kaliforgiai ex-kormányzó, tisztes polgári foglalkozását tekintve, egyszerű alpesi vasgyúró „svájci néger”, valószínűleg bokáig rondítaná feszülős fittness-gatyáját, látva a minden kétséget kizáróan plasztikus képi egyezőséget.
De mindemellett ne feledkezzünk meg arról, hogy nem (csak) röhögni jöttünk, hiszen a szerző végül is egy igazi, mágiában tocsogó, sőt még könnyed sci-fi elemekkel is megspékelt, vérbő fantasyt nyújt át az olvasónak, s ezt a sokszínű tablót igazán nagy élvezet olvasni – nem kizárólag a zsáner szerelmeseinek.

Összességében rendkívül szórakoztató könyv A mágia fénye, és akit egyszer megfogott Pratchett humora és értékeli a paródia roppant finom, kereszthivatkozásokkal és utalásokkal teli komoly, tartalmas formáját, az egyre komfortosabban érzi magát a Korongvilágban (csak az a fránya Perem ne lenne ott a látóhatár csücskibe')
Jó utazást, én is megyek tovább!

12 hozzászólás
Nuwiel P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Több mint harminc Pratchett könyvvel a hátam mögött nehéz elképzelni, hogyan is tudott annak idején úgy megfogni az elsőként olvasott könyve, A mágia színe. Nem arra akarok utalni, hogy rossz lett volna, vagy bánnám, hogy elolvastam, mindössze az azóta olvasott művek egészen máshová tették a lécet. Mondhatni a végtelenbe, és tovább.

Még mindig érződik, hogy fiatal az egész Korongvilág-univerzum, még mindig kissé szétszórt a történet, de már kezd látszódni némi Cohen-encia koherencia a szálakban. Sajnos vagy szerencsére az összetartozó két könyv között láttam a belőlük készült minisorozatot, így a cselekmény lényegét ismertem, ugyanakkor izgalmas játék volt figyelni az eltéréseket, hogy mi maradt ki a filmben a könyvekből, mi került bele pluszban, vagy mi az, ami benne volt, csak kicsit másképp. Továbbá jót tett szerintem az olvasásélménynek, hogy könnyebb volt elképzelni a szereplőket és a helyszíneket a fejemben. Széltoló ugyan továbbra sem lesz a kedvencem, habár az egyik kedvenc Korongvilág regényemnek az Érdekes időket tartom, amelyben ismét együtt kalandozik Cohennel.

Nagy kár, hogy lassan a végére érek a magyarul megjelent Pratchett könyveknek, a hiányzók pótlása pedig nem épp megfelelő tempóban halad.

Amrita I>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Nem tudom, mi lesz velem, ha egyszer az összes Pratchettet elolvasom, azt hiszem nagyon egyedül fogom érezni magam. És még mindig fülig szerelmes vagyok szegény jó Széltolóba.

Ezen kívül nem ártana ha egyszer nem a hozzájuk jutás véletlenszerű, hanem a történet folyásának sorrendjében olvasnám el a sorozat egyes részeit, bár lehet, hogy ezt a bájosan hülye ugrálást az időben maga Pratchett is díjazná. (Számtalan később játszódó könyv elolvasása után most jutottam el a második kötetig, nemsokára kezdem az elsőt). :P De így is teljesen követhető és élvezhető. :)

Olyan hazaérkezős egy-egy Pratchettet olvasni, mérhetetlenül hálás vagyok a derűért, humorért. A történet egy-egy szálát, vagy egy-egy mondatot még mindig nem értem kristály tisztán, de ez biztosan a fordító hibája vagy az én alapműveltségem hiányossága.

Az egyetlen dolog, amivel nem vagyok kibékülve, az a kivitelezés, olyan kár ennyire csúnya rajzokat tenni az elejére! Ha egyszer sikerül szereznem egy régi kiadású Vészbanyákat, csinálok neki saját borítót. :)

3 hozzászólás
KingucK P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Az eseményeket és a szereplőket jobban tudtam követni, valószínűleg azért, mert már ismerős volt a „terep”. Továbbra is nagyon vicces és szórakoztató volt, és így hogy ismerős is kicsit jobban is élveztem.
Így lehet nem szakad meg ennél a könyvnél a Korongvilág élményem.
De mint az előzőnél is kicsit ülepednie kell :)

Fallen_Angel P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

A második kirándulásom volt a Korongvilágba, és hasonlóan az elsőhöz totál lefáradt tőle az agyam, mégis jobban élveztem. A mágia fényének már sokkal követhetőbb és szórakoztatóbb a története, mint A mágia színének. Mégis időnként félre kellett tennem egy kicsit – szerintem 250 oldalt még nem olvastam ilyen sokáig.
A könyv elején elkezdtem jelölgetni az eszetlennél eszetlenebb mondatokat, beszólásokat, de aztán hamar feladtam, mert becetlizhettem volna majdnem minden oldalt (és Halál összes mondatát :D).
Az olvasás befejezése után az volt az első gondoltatom, hogy ezt újra el kell majd olvasnom. A kérdés csak az, hogy ugyanezt, vagy megpróbálkozzak-e az angollal (azért izgatja a fantáziámat, hogy milyen lehet az eredeti).

viharmacska>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Az első kötellaposodott, megijedtem, hogy lesz ebből harminc rész, de most kilóra visszavásárolt Sir Terry, ez nagyon szép egyenletes színovnalúa sikerült, jöhet a következő :D

kvzs P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Kiforrottabb a történet, mint az első kötetben, de szerencsére a szereplők semmi nem veszítettek a varázsukból (sőt :)), és a humora is megmaradt rettentően szórakoztatónak. A Koronvilág kicsit jobban megmutatja magát ebben a kötetben, de azért bőven tartogat még meglepetéseket.
Önfeledt neveésekhez tökéletes társ ez a történet is.

Meeraval_Marnath P>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Sok idő eltelt, mióta olvastam az első részt, így az első fejezetekben össze vissza kapkodtam a fejem, hogy mégis mi történik. Lassacskán sikerült szerencsére belerázódnom. A történet lezárása nagyon tetszett, még meg is hatódtam. A Láda lett az új régi kedvenc szereplőm, hiszen az ultimate kedvencem sajnos nagyon keveset szerepelt. spoiler

14 hozzászólás
Gerof>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Ebben a könyvben már egy végigfutó, koherens cselekményt követhetünk végig (szemben pl. A mágia színével). Nem mondom, hogy óriási történet, de arra azért jó, hogy lekössön. Tulajdonképpen a fenyegető kataklizmát meggátoló kis kalandozócsoport paródiája.
A humort néhol erőltetettnek éreztem, leginkább akkor, ha nagyon kilógott a szövegkörnyezetből, pl egyértelműen a mi világunkra tett utalással, hasonlattal. Máskor viszont kedélyesen röcögtem a poénokon, szóval el tudom képzelni, hogyha a későbbi kötetekben tovább csiszolódik a humor, akkor nagyon jóban leszünk Pratchett-tel.
A kifigurázások közül legjobban az tetszett, ahogy Kétvirág személyén keresztül a hurráoptimizmust és a turizmust csipkedi.
Valamint a vörös csillagos fanatikusokból elbírtam volna többet is, ott is sikerült jól megragadni a lényeget.
A Korongvilág egyelőre még nem a kedvencem, de lehet ebbből még nagykanalas fogyasztás is később.

>!
Cherubion, Debrecen, 2000
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110868 · Fordította: Sohár Anikó, Nemes István
Agatha>!
Terry Pratchett: A mágia fénye

Gyakorlatilag az első részhez hasonlóan folytatódott Kétvirág és Széltoló kirándulása, egyik agyament kalandból és helyszínről a másikba való kerülése. Szinte nem volt olyan oldal, ahonnan ne tudnék idézni valami zseniálisan lökött mondatot, kifejezést, szóösszetételt. Még most is előfordult, hogy oldalakon át nem tudtam, éppen milyen rendezvényen vagyok, hova ugráltak főhőseink, de azt hiszem, az áldott tudatlanság állapota csak emelt szórakozásom fokán.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Veron P>!

(…) úgy vigyorog, mint egy nekrofil a hullaházban.

213. oldal

5 hozzászólás
Riszperidon P>!

Nem is voltál igazán sehol addig, amíg haza nem érsz.

330. oldal (Delta Vision, 2017)

2 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!

– Azt kérdeztem, mi az, amit az igazi férfi a legremekebbnek talál életében?
A harcosok közelebb hajoltak. Ami most következik, azt hallani kell.
A vendég hosszasan és keményen törte a fejét, aztán megfontoltan így válaszolt:
– Meleg víz, jó fogak, ész puha vécépapír.

41. oldal (Cherubion, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Cohen, a barbár
Veron P>!

Tagadhatatlan, hogy Vidor intelligenciahányadosa nem volt magasabb az átlag szobahőmérsékletnél, ám ettől még azonnal fölismerte az idiotizmust, ha szembekerült vele.

147. oldal

2 hozzászólás
Veron P>!

A nap olyan lassan kelt fel, mintha nem lenne biztos abban, hogy a dolog megér ennyi erőfeszítést.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: napfelkelte
psn>!

A Korongvilág Halála hagyománytisztelő teremtés volt, aki közszolgálati hivatalát büszkeséggel látta el, és ideje zömét depressziósan töltötte, mert személyre szabott szolgáltatását nem értékelték kellőképp. Ha tehetné, felhívná a figyelmet arra, hogy senki sem magától a haláltól fél, hanem a fájdalomtól, az elválástól és a feledéstől, és hogy határozottan ésszerűtlen valakit hibáztatni csupán azért, mert üresek a szemgödrei és csendes méltósággal végzi a munkáját. Bezzeg ő még mindig kaszát használ, mutatott rá, míg más világok Halálai már réges-rég befektettek egy kombájnba!

111. oldal (Cherubion, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Korongvilág
Veron P>!

A Láthatatlan Egyetemre sose vettek fel lányokat valamit dünnyögve a vízvezeték-hálózat átszerelésének egekre rúgó költségéről, de az igazi ok a kimondatlan rettegés volt attól, hogy ha a nőnek is szabad lenne babrálnia mágiával, valószínűleg zavarba ejtően jól csinálnák.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Láthatatlan Egyetem
krlany IP>!

Esni kezdett egy különösképp nedves és hideg eső. Széltoló és Kétvirág egy fa alatt ültek és nézték.
– Széltoló?
– Hm?
– Miért vagyunk itt?
– Nos, egyesek azt mondják, hogy a Világegyetem Teremtője alkotta a Korongot és mindazt, ami rajta van. Mások azt tartják, hogy az egész egy nagyon bonyolult história, amibe az Égisten heréi és a Mennyei Tehén teje is bele vannak valahogy keverve. Megint mások úgy vélik, hogy mindnyájan valószínűségrészecskék teljesen véletlenszerű felszaporodásának köszönhetjük létünk. Ám ha azt kérded, miért vagyunk itt szemben a Korongról történt leeséssel, akkor halvány fogalmam sincs róla. Valószínűleg az egész valami irtózatos tévedés.
– Ó! Gondolod, hogy van valami ehető ebben az erdőben?
– Igen – felelte a varázsló keserűen. – Mi.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kétvirág · Korongvilág · Széltoló
krlany IP>!

Az a fontos dolog, ha már sok emléket gyűjtött az ember, hogy utána elmenjen valahova, ahol visszaemlékezhet, érted? Abba kell hagyni. Nem is voltál igazán sehol addig, amíg haza nem érsz.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · emlékezet · Kétvirág
Riszperidon P>!

Van egy varázslónk, és nem félünk használni!

234. oldal (Delta Vision, 2017)


A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Széltoló sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
David Almond: Szárnyak titka
David Almond: Skellig
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban