A ​Kaszás (Korongvilág 11.) (Halál 2.) 220 csillagozás

Terry Pratchett: A Kaszás Terry Pratchett: A Kaszás

„A Halálnak meg kell történnie. Erről szól az egész élet. Az ember él, utána meg meghal. Ez nem maradhat csak úgy egyszerűen abba.”

A Halál eltűnt – feltételezhetően… izé… eltávozott.

És ez ahhoz a fajta káoszhoz vezet, amely mindig bekövetkezik, ha egy fontos közszolgáltatás átmenetileg szünetel.

Mindeközben egy messzi-messzi kis farmon egy magas, sötét idegen elképesztő tehetségről tesz tanúbizonyságot a kaszálás terén. A termést is le kell aratnia valakinek…

Eredeti megjelenés éve: 1991

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Delta Vision, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633951477 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Delta Vision, Budapest, 2015
282 oldal · ISBN: 9789633950159 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2002
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639346632 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

203 tag · 224 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 14., 23:49 · Bővebben


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) · Könyvtáros · Patkányhalál · Cuki · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Albert · Pénztárnok · Ide-Nekem-A-Rozsdás-Bökőt Vigécz · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Bakancs Reg · Bendő Frédi · Dékán · Miss lllabets · Modo · Motolla Alánk · Mrs. Kuglof · revizorok · Számbojtár Professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork · túlvilág


Kedvencelte 56

Most olvassa 2

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 92


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Van egy olyan érzésem, hogy Pratchett Korongvilág könyvei megragadnak nálam a, 4,5 és 5 csillag között. Nagyon messze még az életművének az elolvasása. Ez valahol jó, hogy mennyi kaland vár még rám ebben a fergeteges világban. Valahol meg rossz, hogy eddig miért nem olvastam őket.
A Halál második kalandja is jelesre vizsgázott nálam.
Úgy tűnik kedvenc kaszásunk ideje sem végtelen, de mi lesz ha nem végzi szívvel-lélekkel a munkáját, ahogy eddig? Az biztos, hogy nagy felháborodás lesz a Korongon, mert mindenkinek joga van a halálához, és a majdani újjászületéséhez, ha lepereg a homokja.
Zsindely Kalán is érzi ezt, mert mint minden varázsló akinek süveges sapkája van a Korongon megérzik előre, a vég eljövetelét. Miután tisztességesen megünnepelték a cimborákkal Kalán mennybemenetelét, nem úgy történtek a dolgok, ahogy annak lennie kell…
A nagybetűs Halál pedig kicsit visszavonul, frappáns nevet választ egy kis eldugott tanyán. Beáll napszámosnak, és bizony roppant nagy tehetsége van hozzá, kaszálásban verhetetlen a fickó!
De egy ilyen kulcsfigura nem tűnhet el csak így, olvassátok el, hogy mi is lesz a sorsa, mert nehéz úgy írni, hogy ne utalgassak a könyv cselekményeire.
Fergeteges kaland, emlékezetes figurákkal.
Feltűnik a Könyvtáros, mint első számú kidobóember, aki sokak kedvence. Egy kazalnyi varázsló, akik galibából, galibába keverednek, Kalánnal az élen.
Nagyon olvasmányos, rekeszizom mozgatós könyv. Szóval olyan átlagos Pratchett.
Hamarosan folytatom az életművét Sir! Talán a Boszikkal, mert már ők is hiányoznak, és persze Hobó is!

>!
Delta Vision, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633951477 · Fordította: Farkas Veronika
TiaManta>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Ó, a HALÁL az egyik kedvenc szereplőm a Korongvilágon. Bár, én majdnem minden fő, és mellékszereplővel eléggé szimpatizálok ezen a lapos világon. Ő még így is különleges. Hisz nem ember, nem is lehet olyan mint ők. Így egy teljesen más gondolkodást, szemléletet mutat be az író rajta keresztül, amit sose tudok megunni.
Mondjuk itt jelen van a másik szál is, ami szintúgy erős a varázslókkal. Ahol Motolla Alánk / Zsindely Kalán, és a nyugdíjazása nem úgy sikerül ahogy kellet volna. De nem vesz el a rivaldafényt a címszereplőtől, bár fele-fele arányban osztozkodnak a regényen. Kell az ő nézőpontja is, elengedhetetlen a történet szempontjából.
Központban a mi szeretett Kaszásunk van. Aki megtapasztalja milyen is élni, és azt ahogy az idő telik, aminek egyszer el kell fogynia.

2 hozzászólás
Hanna IP>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Rég olvastam, még az előző fordítást. Most hatványozottan jobban élveztem, bár itt még a Halál csak kezd az a figura lenni, aki a Vadkanapóban mindenkit lejátszik a színről.
De a macska rúgja meg, a „corn” a briteknél biz' gabona, nem pedig kukorica, minden egyes hullámzó kukoricaföldnél felsírtam. :(

3 hozzászólás
marcipáncica P>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Meggyőződésem, hogyha valaki olvasási válságba kerül, az egyik legjobb orvosságot Terry Pratchett művei jelenthetik számára, és még feltétlenül fantasy rajongónak sem kell hozzá lennie, mert az ő művei sokkal többek egyszerű humoros mágiaregényeknél, ékes példája ennek ez a könyv is.
Persze ez egy vicces könyv, nem is kicsit, rengeteg hangosan felröhögős jelenetet szállít, a brit humornak abban a sajátos változatában, amire kevesen, sőt igazán ebben a formában csak Pratchett képes. Emellett viszont minden giccsességtől mentesen, bájosan szívmelengető és közben szomorú is, nagyon gondosan adagolva az épp megfelelő érzelmeket. Könnyedséggel éri ezt el a Korongvilág szereplőgárdájával, hiszen minden általa megalkotott figura olyan aprólékosan kidolgozott és végletesen szerethető, hogy az ember fájó szívvel hagyja ott ezt a bolondok földét, és rögtön visszakívánkozik közéjük a könyv befejeztével. (Mekkora szerencse, hogy még ennyi történet rendelkezésre áll!)
A fantasztikus szereplőkhöz pedig egy tökéletesen felépített, rendkívül szórakoztató, szerteágazó, de mégis nagyon tudatosan összekapcsolódó cselekmény párosul, ennél többet pedig tényleg nem lehet kívánni, pedig ezt is tetézi Pratchett azzal, hogy rengeteg rejtett filozofikus gondolat bujkál a sorai mögött, amiket többszöri olvasásra sem könnyű kiszúrni.
Na, szóval 5 csillag, nem vitás, imádtam minden percét, imádom a Pratchett-tel töltött idő minden percét, akármit is veszek kezembe tőle (egyelőre). Olvasás közben amúgy rájöttem, hogy valamikor az Özönvíz előtti időkben már olvastam egyszer, de most, hogy közben közelebbről is ismerkedem Sir Pratchett-tel a A Slip of the Keyboard c. esszékötete kapcsán még jobb élmény volt elmerülni a Korongvilág végtelen csodájában.

Hollóhát>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez már sokkal jobban tetszett, mint a Mort. Ott is csak Morttal mint karakterrel volt bajom, a körítés működött.
Tulajdonképpen a korongvilág regényekkel az van, hogy sose tudom még csak megtippelni se, hogy merre fog kilyukadni a történet. A halál, mint alanyi jogon kijáró szolgáltatás, átmeneti szünetelése miatt pedig a korong még a saját őrült szabályaihoz képest is,… nos őrülten viselkedik. Nem gondoltam volna, hogy látok még spoiler
Így már sokkal szívesebben fogok nekiállni ennek az alsorozatnak a folytatásához is. Csak előbb kell azŐrségmegaBoszorkányok!

Bogas>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyrészt nagyon-nagyon, másrészt meg nem annyira nagyon. A Halál abszolút szívszerelem, Motolla Alánkot is nagyon megkedveltem, Miss Illabets for president, és a varázslók üde színfoltot biztosítottak abban a cselekményszálban, ami sajnos kevéssé érdekelt. A Halál ideje és az aratás nagyon lekötött, de az Ankh-Morporkban lejátszódó események inkább csak a szereplők miatt foglalkoztattak. Hát igen, ez a könyv szereplőkben nagyon erős. És különösen tetszett a gabonaföldi filozofikussága és a humora, bár egy-két hasonlatot a mai napig nem sikerült felfognom. (Ez lehet, hogy a fordításon múlt.)
Na de spoiler nem vetném le a polcomról.

Amrita I>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez nagyon-nagyon… :) A cselekmény, a sok szerethető figura, humor és bölcsesség. Szeretem.

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyszerűen zseniális.
Még mindig.
Mondhatni haláli.

Maga az alapszitu spoiler elképesztően abszurd, de nekem nagyon bejön.
Zsindely Kalán, az Új kezdet és a varázslók, szórakoztatóan kaotikusak, rengeteget nevettem rajtuk. A kedvencem – természetesen – a Halál sztorivonala volt, egyszerre érdekes és szórakoztató, nagyon szeretem, hogy mennyire aprólékosan fejlődik ez a karakter.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy annak ellenére, hogy elég rég olvastam az előző fordítást, és sok mindenre nem emlékeztem, az új fordítás neveinek egy részével elég nehezen szoktam össze, és a Patkányhalál CIN-je is nagyon-nagyon hiányzik.

A_Nagy_Levin P>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Na most, ez egy hibátlan könyv.
De tényleg, a Halál mint élő személy kiváló lehetőséget kínál az emberi izé szemrevételezésére, és ezt szeretem. Szeretem Kalánt és a halott ankh-morporkiakat, akiknek jogaik vannak (Bakancs Reg egy örök darab – pardon the pun!), mert megmutathatja velük ugyanazt, amit a Halállal. És a vámpír, vérfarkas alak kitekerése is szép. Meg az Egerek és emberek is. (Így rögtön érthetővé válik a Patkányhalál alakja is.)
Viszont a kukoricaföldek, Jugular gróf, a „tsop-tsop” azt jelzi, hogy ez a fordítás nem sikerült a legjobban. És ez szomorú a Korongvilág ennyire meghatározó szövegénél.

Skulthur P>!
Terry Pratchett: A Kaszás

Mélyreható elemzést is írhatnék, hogy miért zseniális ez a kötet, de valljuk be, hogy felesleges. Elég, ha annyit mondok, hogy Patkányhalál. Na ugye?


Népszerű idézetek

Beja>!

A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek, és rá vár.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fény · sötétség
Rodwin>!

    – Elnézést, Szellegi kisasszony, de egy ló csontváza sétálgat az istálló mellett! És szénát eszik!
    – Hogyan?
    – Az egész keresztülesik rajta!
    – Tényleg? Akkor megtartjuk. Legalább olcsó lesz etetni.

372. oldal (Delta Vision, 2015)

1 hozzászólás
Rodwin>!

    – Tudja, ez nem igazságos. Ha tudnánk, mikor fogunk meghalni, akkor jobban élnénk az életünket.
    HA AZ EMBEREK TUDNÁK, MIKOR FOGNAK MEGHALNI, AKKOR SZERINTEM VALÓSZÍNŰLEG NEM IS ÉLNÉNEK.

306. oldal (Delta Vision, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Halál
Rodwin>!

A szilárdság olyan függőség, amelyről rettenetesen nehéz leszokni.

407. oldal (Delta Vision, 2015)

5 hozzászólás
imma P>!

Az istálló meleg, lószagú homályában a Halál fakó lova fölnézett zabjáról és kicsit nyihogott üdvözlésképpen. A paripa neve Muci. Valóságos ló. A múltban a Halál próbálkozott tűzokádó táltosokkal és csontvázparipákkal, ám célszerűtlennek találta őket, különösen a tüzes táltosokat, amelyek hajlamosak voltak fölgyújtani saját almuk, aztán szégyenkezve álltak a közepén.

Kapcsolódó szócikkek: Cuki · Halál
1 hozzászólás
krlany I>!

A friss nappali világosság rálöttyent a világra.

146. oldal

1 hozzászólás
Supercalifragilisticexpialidocio…>!

Soha ne bízz senkiben, aki folyton vigyorog, és cilindert visel, ez az én mottóm!

imma P>!

FÉLSZ MEGHALNI?
– Nem mintha nem akarnék… úgy értem, én mindig… csak arról van szó, hogy az élet olyan szokás, amivel nehéz fölhagyni…

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert
krlany I>!

A hit az egyik leghatalmasabb szerves erő a multiverzumban. Lehet, hogy nem egészen képes megmozgatni a hegyeket. Ám képes létrehozni olyasvalakit, aki igen.
Az emberek elképzelése a hitről éppenséggel visszás. Azt hiszik, hogy hátulról előre működik. Azt hiszik, a sorrend az, előbb a tárgy, aztán a hit. Azonban fordítva történik.
A hit úgy tocsog ide-oda az égbolton, ahogy az agyaggöröngyök mozognak csigavonalban a fazekaskorongon. Példának okáért így jönnek létre az istenek is. Nyilvánvalóan saját híveik kell létrehozzák őket, mert a legtöbb isten életének rövid áttekintése érzékelteti, hogy eredetük semmi esetre sem lehetett isteni. Hajlamosak pont azokat a dolgokat tenni, amit az emberek tennének, ha megtehetnék, különösen ha nimfákról, aranyzáporokról és ellenségeid porba sújtásáról van szó.
A hit más dolgokat is létrehív.
Megteremtette a Halált. Nem a halált, amely csupán szakszó az élet tartós hiánya okozta állapotra, hanem a Halált, az egyéniséget. Ő úgyszólván az élettel együtt fejlődött ki. Amint egy élő dolog pedzeni kezdte a hirtelen nem élő dologgá válás koncepcióját, megjelent a Halál. Jóval mielőtt az emberek először eltűnődtek róla, már ő lett a Halál; ők csupán az alakot meg az egész kasza és köntös ügyet tették hozzá a személyiséghez, amely akkor már sok millió éves volt.
És most eltávozott. Ám a hit nem szűnt meg. A hit változatlanul folytatja a hívést. És mivel a hit fókusza elveszett, új fókuszpontok támadtak. Egyelőre aprók, nem valami erősek.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · hit · Isten

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
Cressida Cowell: Soha és mindörökké
Paul Stewart – Chris Riddell: Engelbert, a rettentő
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Derek Landy: Az ősök jogara
Jonathan Stroud: A szamarkandi amulett