A ​Kaszás (Korongvilág 11.) (Halál 2.) 153 csillagozás

Terry Pratchett: A Kaszás Terry Pratchett: A Kaszás

A HALÁL ELTŰNT!
ÁLLÍTÓLAG… ÖÖÖ… ELTÁVOZOTT.

És ez olyasfajta káoszhoz vezet, amilyenek mindig is keletkeznek, amikor egy létfontosságú közszolgáltatás megszűnik.

Időközben egy messzi, messzi kis farmon feltűnik egy magas, sötét idegen, aki meglehetősen jól bánik a kaszával. És mivel épp aratómunkásokat keresnek…

Ha szeretted az eddigi Korongvilág-regényeket, ezt is élvezni fogod. Ha ez az első, a többit is keresni fogod!

Eredeti mű: Terry Pratchett: Reaper Man

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
ISBN: 9789633950159 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Delta Vision, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633951477 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2002
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639346632 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

165 tag · 204 karc · Utolsó karc: 2018. március 20., 08:42 · Bővebben


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Lord Kozimo de Lodoci, Patrícius · Könyvtáros · Cuki · Patkányhalál · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Albert · Ide-Nekem-A-Rozsdás-Bökőt Vigécz · Pénztárnok · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Bakancs Reg · Bendő Frédi · Dékán · Miss lllabets · Modo · Motolla Alánk · Mrs. Kuglof · revizorok · Számbojtár Professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 45

Most olvassa 3

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 91


Kiemelt értékelések

>!
TiaManta 
Terry Pratchett: A Kaszás

Ó, a HALÁL az egyik kedvenc szereplőm a Korongvilágon. Bár, én majdnem minden fő, és mellékszereplővel eléggé szimpatizálok ezen a lapos világon. Ő még így is különleges. Hisz nem ember, nem is lehet olyan mint ők. Így egy teljesen más gondolkodást, szemléletet mutat be az író rajta keresztül, amit sose tudok megunni.
Mondjuk itt jelen van a másik szál is, ami szintúgy erős a varázslókkal. Ahol Motolla Alánk / Zsindely Kalán, és a nyugdíjazása nem úgy sikerül ahogy kellet volna. De nem vesz el a rivaldafényt a címszereplőtől, bár fele-fele arányban osztozkodnak a regényen. Kell az ő nézőpontja is, elengedhetetlen a történet szempontjából.
Központban a mi szeretett Kaszásunk van. Aki megtapasztalja milyen is élni, és azt ahogy az idő telik, aminek egyszer el kell fogynia.

2 hozzászólás
>!
Hanna I
Terry Pratchett: A Kaszás

Rég olvastam, még az előző fordítást. Most hatványozottan jobban élveztem, bár itt még a Halál csak kezd az a figura lenni, aki a Vadkanapóban mindenkit lejátszik a színről.
De a macska rúgja meg, a „corn” a briteknél biz' gabona, nem pedig kukorica, minden egyes hullámzó kukoricaföldnél felsírtam. :(

3 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Terry Pratchett: A Kaszás

Meggyőződésem, hogyha valaki olvasási válságba kerül, az egyik legjobb orvosságot Terry Pratchett művei jelenthetik számára, és még feltétlenül fantasy rajongónak sem kell hozzá lennie, mert az ő művei sokkal többek egyszerű humoros mágiaregényeknél, ékes példája ennek ez a könyv is.
Persze ez egy vicces könyv, nem is kicsit, rengeteg hangosan felröhögős jelenetet szállít, a brit humornak abban a sajátos változatában, amire kevesen, sőt igazán ebben a formában csak Pratchett képes. Emellett viszont minden giccsességtől mentesen, bájosan szívmelengető és közben szomorú is, nagyon gondosan adagolva az épp megfelelő érzelmeket. Könnyedséggel éri ezt el a Korongvilág szereplőgárdájával, hiszen minden általa megalkotott figura olyan aprólékosan kidolgozott és végletesen szerethető, hogy az ember fájó szívvel hagyja ott ezt a bolondok földét, és rögtön visszakívánkozik közéjük a könyv befejeztével. (Mekkora szerencse, hogy még ennyi történet rendelkezésre áll!)
A fantasztikus szereplőkhöz pedig egy tökéletesen felépített, rendkívül szórakoztató, szerteágazó, de mégis nagyon tudatosan összekapcsolódó cselekmény párosul, ennél többet pedig tényleg nem lehet kívánni, pedig ezt is tetézi Pratchett azzal, hogy rengeteg rejtett filozofikus gondolat bujkál a sorai mögött, amiket többszöri olvasásra sem könnyű kiszúrni.
Na, szóval 5 csillag, nem vitás, imádtam minden percét, imádom a Pratchett-tel töltött idő minden percét, akármit is veszek kezembe tőle (egyelőre). Olvasás közben amúgy rájöttem, hogy valamikor az Özönvíz előtti időkben már olvastam egyszer, de most, hogy közben közelebbről is ismerkedem Sir Pratchett-tel a A Slip of the Keyboard c. esszékötete kapcsán még jobb élmény volt elmerülni a Korongvilág végtelen csodájában.

>!
Bogas P
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyrészt nagyon-nagyon, másrészt meg nem annyira nagyon. A Halál abszolút szívszerelem, Motolla Alánkot is nagyon megkedveltem, Miss Illabets for president, és a varázslók üde színfoltot biztosítottak abban a cselekményszálban, ami sajnos kevéssé érdekelt. A Halál ideje és az aratás nagyon lekötött, de az Ankh-Morporkban lejátszódó események inkább csak a szereplők miatt foglalkoztattak. Hát igen, ez a könyv szereplőkben nagyon erős. És különösen tetszett a gabonaföldi filozofikussága és a humora, bár egy-két hasonlatot a mai napig nem sikerült felfognom. (Ez lehet, hogy a fordításon múlt.)
Na de spoiler nem vetném le a polcomról.

>!
Amrita IP
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez nagyon-nagyon… :) A cselekmény, a sok szerethető figura, humor és bölcsesség. Szeretem.

2 hozzászólás
>!
ViraMors P
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyszerűen zseniális.
Még mindig.
Mondhatni haláli.

Maga az alapszitu spoiler elképesztően abszurd, de nekem nagyon bejön.
Zsindely Kalán, az Új kezdet és a varázslók, szórakoztatóan kaotikusak, rengeteget nevettem rajtuk. A kedvencem – természetesen – a Halál sztorivonala volt, egyszerre érdekes és szórakoztató, nagyon szeretem, hogy mennyire aprólékosan fejlődik ez a karakter.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy annak ellenére, hogy elég rég olvastam az előző fordítást, és sok mindenre nem emlékeztem, az új fordítás neveinek egy részével elég nehezen szoktam össze, és a Patkányhalál CIN-je is nagyon-nagyon hiányzik.

>!
_Numb_
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez az a történet, amivel Pratchett elérte, hogy ne csak kedveljem, de szeressem is Halált. Ez volt az a könyv (az Éjjeli Őrjárat mellett), aminek a tartalmát elolvasva éreztem, hogy egyike lesz a kedvenceimnek. S láss csodát, így lett!
A történet parádés, aki szeretne megismerkedni a Korongvilág alapját szolgáló logikával annak ez a könyv elsőre lehet kicsit fura/tömör lesz, de ha az ember ad neki egy esélyt, akkor remek szórakozást nyújt.

>!
girion
Terry Pratchett: A Kaszás

Ha nem számítjuk az Elveszett Próféciákat, meg egy pár képregény feldolgozást, akkor ez az első regényem a mestertől. Ami viszont úgy tűnik egyből telitalálat lett.
Elsőre féltem kissé mert nehezen indult. Habár az olyan apróságok mint a Számláló Fenyők tragikomikus élete már ott is jók voltak. Onnantól viszont hogy Mr. Bill Kapu illetve a másik szálon az Újrakezdők Klubja felbukkan nincs megállás.
Mrs. Kugloftól pedig az ég óvjon bennünket. :)

>!
Puclifer
Terry Pratchett: A Kaszás

Mivel nem szeretem a töménytelen humorral teletűzdelt könyveket, ezért nem nagy elvárással láttam neki Pratcett olvasásnak. De amikor már az ember lánya lépten, nyomon Pratchett könyvekbe botlik, és mindenki áradozik róla, hogy milyen jó és nem utolsó sorban szereti a fantasyt, akkor már azért tartozom annyival magamnak, hogy adok a Korongvilágnak egy esélyt.
Tényleg nem voltak nagy elvárásaim. Hálát adtam az égnek, hogy nem egy nagy terjedelmű könyv. Ha szenvednék vele, hamar túlesem rajta. A Kaszást azért választottam, mert úgy gondoltam ezzel talán nem lőhet mellé annyira az író az ízlésvilágom tekintetében.
Úgy az első néhány oldal után feltettem magamnak a kérdést, hogy miért is olvasom én ezt?! Elég homályos volt a történet. Ennyi hülyeséget ilyen kis helyre besűríteni….
Hamarosan azonban a sok zagyvaságnak értelme lett. Sőt mi több!!! Néhány karakter egyenesen megkedveltem. Kezdem megérteni a könyvet. Sajnos jelenlegi élethelyzetem sokszor nem teszi lehetővé a nyugodt és zavartalan olvasást, pedig ez olyan könyv ahol végig kihegyezett érzékekkel kell figyelni, mert minden sornak helye és mondandója van. (Többször is vissza kellett olvasnom.)
Nem sokszor gondolom azt egy könyv letétele után, hogy egyszer ezt még el kell olvasnom, úgyhogy tőlem ez a legnagyobb bók azt hiszem, ami kitelik.

Már egy ideje befejeztem a könyv olvasását, de az értékelés csak nem akart megszületni, mert úgy gondoltam minden gondolat túl kevés, amit írni tudnék róla. Véletlenül azonban ráakadtam egy idézetre, ami kifejezi azt, amit leginkább éreztem a könyv olvasásának vége felé.

„Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív fel, amikor akar.”

/J. D. Salinger: Zabhegyező/

Igen. Azt hiszen ez az egy mondat önmagában elég.
Azt hiszem Terry Pratchett az a fajta író lehetett, aki megtalálta a hangot az összes olvasójával. Mindenki kap tőle valamit, ami értékes számára.

Emlékszem, amikor kislány koromban rájöttem arra mit jelent az, hogy halál. Annyira megrémültem, hogy emlékszem arra, ahogy anyu vígasztalt, mert zokogtam, hogy én soha nem akarok meghalni, és azt sem hogy a környezetemben bárki is így tegyen.
Nagyon mélyen megmaradt bennem ez az emlék, azóta felnőttem és sok gondolat fogalmazódott meg már bennem a halállal kapcsolatban. Pratchet ezeket fogalmazta meg hihetetlenül szépen, úgy ahogy én soha nem tudnám és új rágódnivalót is kaptam tőle.

Köszönöm.

>!
Balázs_Erőss P
Terry Pratchett: A Kaszás

Nagyon rossz időszakban sikerült nekikezdenem, ezért kénytelen voltam pihentetni, pedig… pedig ez a könyv vicces. Illetve vannak vicces részei és vannak kretén részei és vannak (de tényleg!) szívszorítóak. Mindez meglepett! Nagyon meglepett, mert az alapötlet elég szórakozatónak tűnt, azt sugallta, hogy felhőtlen, vidám kalandban lesz részem.
Aztán, bumm, jött néhány olyan részlet, ami felrázott…
Az is lehet, hogy az időszak valós eseményei voltak rám ilyen hatással, de kevesebbet mosolyogtam, mint amennyit tépelődtem.
Pedig vicces, nem is kicsit… de…


Népszerű idézetek

>!
Beja

A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek, és rá vár.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fény · sötétség
>!
krlany I+SMP

A friss nappali világosság rálöttyent a világra.

146. oldal

1 hozzászólás
>!
imma A+P

Az istálló meleg, lószagú homályában a Halál fakó lova fölnézett zabjáról és kicsit nyihogott üdvözlésképpen. A paripa neve Muci. Valóságos ló. A múltban a Halál próbálkozott tűzokádó táltosokkal és csontvázparipákkal, ám célszerűtlennek találta őket, különösen a tüzes táltosokat, amelyek hajlamosak voltak fölgyújtani saját almuk, aztán szégyenkezve álltak a közepén.

Kapcsolódó szócikkek: Cuki · Halál
1 hozzászólás
>!
imma A+P

FÉLSZ MEGHALNI?
– Nem mintha nem akarnék… úgy értem, én mindig… csak arról van szó, hogy az élet olyan szokás, amivel nehéz fölhagyni…

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert
>!
Cheril

– Gondolom, nincs olyanfajta varázslat, amiről nem tudtok?
– Ha van is, nem tudunk róla.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

A hit az egyik leghatalmasabb szerves erő a multiverzumban. Lehet, hogy nem egészen képes megmozgatni a hegyeket. Ám képes létrehozni olyasvalakit, aki igen.
Az emberek elképzelése a hitről éppenséggel visszás. Azt hiszik, hogy hátulról előre működik. Azt hiszik, a sorrend az, előbb a tárgy, aztán a hit. Azonban fordítva történik.
A hit úgy tocsog ide-oda az égbolton, ahogy az agyaggöröngyök mozognak csigavonalban a fazekaskorongon. Példának okáért így jönnek létre az istenek is. Nyilvánvalóan saját híveik kell létrehozzák őket, mert a legtöbb isten életének rövid áttekintése érzékelteti, hogy eredetük semmi esetre sem lehetett isteni. Hajlamosak pont azokat a dolgokat tenni, amit az emberek tennének, ha megtehetnék, különösen ha nimfákról, aranyzáporokról és ellenségeid porba sújtásáról van szó.
A hit más dolgokat is létrehív.
Megteremtette a Halált. Nem a halált, amely csupán szakszó az élet tartós hiánya okozta állapotra, hanem a Halált, az egyéniséget. Ő úgyszólván az élettel együtt fejlődött ki. Amint egy élő dolog pedzeni kezdte a hirtelen nem élő dologgá válás koncepcióját, megjelent a Halál. Jóval mielőtt az emberek először eltűnődtek róla, már ő lett a Halál; ők csupán az alakot meg az egész kasza és köntös ügyet tették hozzá a személyiséghez, amely akkor már sok millió éves volt.
És most eltávozott. Ám a hit nem szűnt meg. A hit változatlanul folytatja a hívést. És mivel a hit fókusza elveszett, új fókuszpontok támadtak. Egyelőre aprók, nem valami erősek.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · hit · Isten
>!
imma A+P

    A gyermek egy darabig a messzi tájra meredt, aztán megszólalt: – Új zoknim van.
    IGEN?
     – Megnézheted, ha akarod.
    Előbújt egy piszkos lábacska megtekintés céljára.
    NAHÁT, NAHÁT. MEGÁLL AZ ÉSZ. ÚJ ZOKNI.
     – A mamám kötötte birkából.
    MI A SZÖSZ.
    A láthatár újabb szemügyrevételezésben részesült.
     – Tudod – szólalt meg a gyermek –, tudod . . . péntek van.
    IGEN.
     – Találtam egy kanalat.
    Bill Kapu azon kapta magát, hogy várakozóan figyel. Nem volt számára ismerős az olyan ember, akinek figyelemterjedelme három másodpercnél rövidebb.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
>!
krlany I+SMP

– Miért rohan mindenki egy vérfagyasztó sikoly irányába? – motyogta a Rangidős Lovász. – Ez ellentmond a józan észnek.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Számbojtár Professzor
8 hozzászólás
>!
imma A+P

SZERETEM A RUMOS BONBONT.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás
Halál sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Anansi fiúk
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Neil Gaiman: Sosehol
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Mark Lawrence: Bolondok hercege
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok