87. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​Kaszás (Korongvilág 11.) 144 csillagozás

Terry Pratchett: A Kaszás Terry Pratchett: A Kaszás

A HALÁL ELTŰNT!
ÁLLÍTÓLAG… ÖÖÖ… ELTÁVOZOTT.

És ez olyasfajta káoszhoz vezet, amilyenek mindig is keletkeznek, amikor egy létfontosságú közszolgáltatás megszűnik.

Időközben egy messzi, messzi kis farmon feltűnik egy magas, sötét idegen, aki meglehetősen jól bánik a kaszával. És mivel épp aratómunkásokat keresnek…

Ha szeretted az eddigi Korongvilág-regényeket, ezt is élvezni fogod. Ha ez az első, a többit is keresni fogod!

Eredeti mű: Terry Pratchett: Reaper Man

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
ISBN: 9789633950159 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Delta Vision, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633951477 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Cherubion, Debrecen, 2002
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639346632 · Fordította: Sohár Anikó

Kapcsolódó zóna

!

Korongvilág

145 tag · 178 karc · Utolsó karc: 2017. szeptember 15., 08:23 · Bővebben


Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Lord Kozimo de Lodoci, Patrícius · Könyvtáros · Cuki · Patkányhalál · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Albert · Ide-Nekem-A-Rozsdás-Bökőt Vigécz · Pénztárnok · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Bakancs Reg · Bendő Frédi · Dékán · Miss lllabets · Modo · Motolla Alánk · Mrs. Kuglof · revizorok · Számbojtár Professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Ankh-Morpork


Kedvencelte 43

Most olvassa 6

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 92


Kiemelt értékelések

>!
Hanna I
Terry Pratchett: A Kaszás

Rég olvastam, még az előző fordítást. Most hatványozottan jobban élveztem, bár itt még a Halál csak kezd az a figura lenni, aki a Vadkanapóban mindenkit lejátszik a színről.
De a macska rúgja meg, a „corn” a briteknél biz' gabona, nem pedig kukorica, minden egyes hullámzó kukoricaföldnél felsírtam. :(

3 hozzászólás
>!
Bogas
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyrészt nagyon-nagyon, másrészt meg nem annyira nagyon. A Halál abszolút szívszerelem, Motolla Alánkot is nagyon megkedveltem, Miss Illabets for president, és a varázslók üde színfoltot biztosítottak abban a cselekményszálban, ami sajnos kevéssé érdekelt. A Halál ideje és az aratás nagyon lekötött, de az Ankh-Morporkban lejátszódó események inkább csak a szereplők miatt foglalkoztattak. Hát igen, ez a könyv szereplőkben nagyon erős. És különösen tetszett a gabonaföldi filozofikussága és a humora, bár egy-két hasonlatot a mai napig nem sikerült felfognom. (Ez lehet, hogy a fordításon múlt.)
Na de spoiler nem vetném le a polcomról.

>!
Amrita IP
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez nagyon-nagyon… :) A cselekmény, a sok szerethető figura, humor és bölcsesség. Szeretem.

2 hozzászólás
>!
ViraMors 
Terry Pratchett: A Kaszás

Egyszerűen zseniális.
Még mindig.
Mondhatni haláli.

Maga az alapszitu spoiler elképesztően abszurd, de nekem nagyon bejön.
Zsindely Kalán, az Új kezdet és a varázslók, szórakoztatóan kaotikusak, rengeteget nevettem rajtuk. A kedvencem – természetesen – a Halál sztorivonala volt, egyszerre érdekes és szórakoztató, nagyon szeretem, hogy mennyire aprólékosan fejlődik ez a karakter.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy annak ellenére, hogy elég rég olvastam az előző fordítást, és sok mindenre nem emlékeztem, az új fordítás neveinek egy részével elég nehezen szoktam össze, és a Patkányhalál CIN-je is nagyon-nagyon hiányzik.

>!
_Numb_
Terry Pratchett: A Kaszás

Ez az a történet, amivel Pratchett elérte, hogy ne csak kedveljem, de szeressem is Halált. Ez volt az a könyv (az Éjjeli Őrjárat mellett), aminek a tartalmát elolvasva éreztem, hogy egyike lesz a kedvenceimnek. S láss csodát, így lett!
A történet parádés, aki szeretne megismerkedni a Korongvilág alapját szolgáló logikával annak ez a könyv elsőre lehet kicsit fura/tömör lesz, de ha az ember ad neki egy esélyt, akkor remek szórakozást nyújt.

>!
girion
Terry Pratchett: A Kaszás

Ha nem számítjuk az Elveszett Próféciákat, meg egy pár képregény feldolgozást, akkor ez az első regényem a mestertől. Ami viszont úgy tűnik egyből telitalálat lett.
Elsőre féltem kissé mert nehezen indult. Habár az olyan apróságok mint a Számláló Fenyők tragikomikus élete már ott is jók voltak. Onnantól viszont hogy Mr. Bill Kapu illetve a másik szálon az Újrakezdők Klubja felbukkan nincs megállás.
Mrs. Kugloftól pedig az ég óvjon bennünket. :)

>!
Puclifer
Terry Pratchett: A Kaszás

Mivel nem szeretem a töménytelen humorral teletűzdelt könyveket, ezért nem nagy elvárással láttam neki Pratcett olvasásnak. De amikor már az ember lánya lépten, nyomon Pratchett könyvekbe botlik, és mindenki áradozik róla, hogy milyen jó és nem utolsó sorban szereti a fantasyt, akkor már azért tartozom annyival magamnak, hogy adok a Korongvilágnak egy esélyt.
Tényleg nem voltak nagy elvárásaim. Hálát adtam az égnek, hogy nem egy nagy terjedelmű könyv. Ha szenvednék vele, hamar túlesem rajta. A Kaszást azért választottam, mert úgy gondoltam ezzel talán nem lőhet mellé annyira az író az ízlésvilágom tekintetében.
Úgy az első néhány oldal után feltettem magamnak a kérdést, hogy miért is olvasom én ezt?! Elég homályos volt a történet. Ennyi hülyeséget ilyen kis helyre besűríteni….
Hamarosan azonban a sok zagyvaságnak értelme lett. Sőt mi több!!! Néhány karakter egyenesen megkedveltem. Kezdem megérteni a könyvet. Sajnos jelenlegi élethelyzetem sokszor nem teszi lehetővé a nyugodt és zavartalan olvasást, pedig ez olyan könyv ahol végig kihegyezett érzékekkel kell figyelni, mert minden sornak helye és mondandója van. (Többször is vissza kellett olvasnom.)
Nem sokszor gondolom azt egy könyv letétele után, hogy egyszer ezt még el kell olvasnom, úgyhogy tőlem ez a legnagyobb bók azt hiszem, ami kitelik.

Már egy ideje befejeztem a könyv olvasását, de az értékelés csak nem akart megszületni, mert úgy gondoltam minden gondolat túl kevés, amit írni tudnék róla. Véletlenül azonban ráakadtam egy idézetre, ami kifejezi azt, amit leginkább éreztem a könyv olvasásának vége felé.

„Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív fel, amikor akar.”

/J. D. Salinger: Zabhegyező/

Igen. Azt hiszen ez az egy mondat önmagában elég.
Azt hiszem Terry Pratchett az a fajta író lehetett, aki megtalálta a hangot az összes olvasójával. Mindenki kap tőle valamit, ami értékes számára.

Emlékszem, amikor kislány koromban rájöttem arra mit jelent az, hogy halál. Annyira megrémültem, hogy emlékszem arra, ahogy anyu vígasztalt, mert zokogtam, hogy én soha nem akarok meghalni, és azt sem hogy a környezetemben bárki is így tegyen.
Nagyon mélyen megmaradt bennem ez az emlék, azóta felnőttem és sok gondolat fogalmazódott meg már bennem a halállal kapcsolatban. Pratchet ezeket fogalmazta meg hihetetlenül szépen, úgy ahogy én soha nem tudnám és új rágódnivalót is kaptam tőle.

Köszönöm.

>!
Haarkon
Terry Pratchett: A Kaszás

Végre egy Pratchett regény melyben a Halál a főszereplő, nagyon vártam már valami ilyet. Az író hozza a szokásos nagyon magas színvonalat: az ember arca a második oldal táján mosolyra görbül, a tizedik oldalnál már széles vigyorral az arcán olvas, később néha-néha hangosan felkacag. Külön vicces valamilyen tömegközlekedési eszközön olvasni. A sztoriba nem szeretnék belemenni, de meleg szívvel ajánlom a könyvet mindenkinek aki igényes humorra vágyik.

2 hozzászólás
>!
alaurent P
Terry Pratchett: A Kaszás

Eddig nekem úgy tűnik, hogy a Halállal (mint személlyel) foglalkozó Korongvilág-történetek a legjobbak a sorozatból – bár nem sokkal múlnak felül egy-egy vészbanyás kötetet. Nagyon jók voltak a szereplők, a varázslók és a farm körüli emberek, a mumustól viszont többet vártam. A pláza metaforikus megjelenítése is kissé halvány volt, de ezt ellensúlyozta a farmon történtek sokszínűsége.
Jöhet a következő!

>!
Balázs_Erőss
Terry Pratchett: A Kaszás

Nagyon rossz időszakban sikerült nekikezdenem, ezért kénytelen voltam pihentetni, pedig… pedig ez a könyv vicces. Illetve vannak vicces részei és vannak kretén részei és vannak (de tényleg!) szívszorítóak. Mindez meglepett! Nagyon meglepett, mert az alapötlet elég szórakozatónak tűnt, azt sugallta, hogy felhőtlen, vidám kalandban lesz részem.
Aztán, bumm, jött néhány olyan részlet, ami felrázott…
Az is lehet, hogy az időszak valós eseményei voltak rám ilyen hatással, de kevesebbet mosolyogtam, mint amennyit tépelődtem.
Pedig vicces, nem is kicsit… de…


Népszerű idézetek

>!
Beja

A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek, és rá vár.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fény · sötétség
>!
krlany I+SMP

A friss nappali világosság rálöttyent a világra.

146. oldal

1 hozzászólás
>!
imma A+P

Az istálló meleg, lószagú homályában a Halál fakó lova fölnézett zabjáról és kicsit nyihogott üdvözlésképpen. A paripa neve Muci. Valóságos ló. A múltban a Halál próbálkozott tűzokádó táltosokkal és csontvázparipákkal, ám célszerűtlennek találta őket, különösen a tüzes táltosokat, amelyek hajlamosak voltak fölgyújtani saját almuk, aztán szégyenkezve álltak a közepén.

Kapcsolódó szócikkek: Cuki · Halál
1 hozzászólás
>!
imma A+P

FÉLSZ MEGHALNI?
– Nem mintha nem akarnék… úgy értem, én mindig… csak arról van szó, hogy az élet olyan szokás, amivel nehéz fölhagyni…

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert
>!
[névtelen]

– Gondolom, nincs olyanfajta varázslat, amiről nem tudtok?
– Ha van is, nem tudunk róla.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

A hit az egyik leghatalmasabb szerves erő a multiverzumban. Lehet, hogy nem egészen képes megmozgatni a hegyeket. Ám képes létrehozni olyasvalakit, aki igen.
Az emberek elképzelése a hitről éppenséggel visszás. Azt hiszik, hogy hátulról előre működik. Azt hiszik, a sorrend az, előbb a tárgy, aztán a hit. Azonban fordítva történik.
A hit úgy tocsog ide-oda az égbolton, ahogy az agyaggöröngyök mozognak csigavonalban a fazekaskorongon. Példának okáért így jönnek létre az istenek is. Nyilvánvalóan saját híveik kell létrehozzák őket, mert a legtöbb isten életének rövid áttekintése érzékelteti, hogy eredetük semmi esetre sem lehetett isteni. Hajlamosak pont azokat a dolgokat tenni, amit az emberek tennének, ha megtehetnék, különösen ha nimfákról, aranyzáporokról és ellenségeid porba sújtásáról van szó.
A hit más dolgokat is létrehív.
Megteremtette a Halált. Nem a halált, amely csupán szakszó az élet tartós hiánya okozta állapotra, hanem a Halált, az egyéniséget. Ő úgyszólván az élettel együtt fejlődött ki. Amint egy élő dolog pedzeni kezdte a hirtelen nem élő dologgá válás koncepcióját, megjelent a Halál. Jóval mielőtt az emberek először eltűnődtek róla, már ő lett a Halál; ők csupán az alakot meg az egész kasza és köntös ügyet tették hozzá a személyiséghez, amely akkor már sok millió éves volt.
És most eltávozott. Ám a hit nem szűnt meg. A hit változatlanul folytatja a hívést. És mivel a hit fókusza elveszett, új fókuszpontok támadtak. Egyelőre aprók, nem valami erősek.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · hit · Isten
>!
imma A+P

    A gyermek egy darabig a messzi tájra meredt, aztán megszólalt: – Új zoknim van.
    IGEN?
     – Megnézheted, ha akarod.
    Előbújt egy piszkos lábacska megtekintés céljára.
    NAHÁT, NAHÁT. MEGÁLL AZ ÉSZ. ÚJ ZOKNI.
     – A mamám kötötte birkából.
    MI A SZÖSZ.
    A láthatár újabb szemügyrevételezésben részesült.
     – Tudod – szólalt meg a gyermek –, tudod . . . péntek van.
    IGEN.
     – Találtam egy kanalat.
    Bill Kapu azon kapta magát, hogy várakozóan figyel. Nem volt számára ismerős az olyan ember, akinek figyelemterjedelme három másodpercnél rövidebb.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál
>!
krlany I+SMP

– Miért rohan mindenki egy vérfagyasztó sikoly irányába? – motyogta a Rangidős Lovász. – Ez ellentmond a józan észnek.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Számbojtár Professzor
8 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Korongvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Anansi fiúk
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Neil Gaiman: Sosehol
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Mark Lawrence: Bolondok hercege
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok