14. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Nevem ​Pilgrim (Pilgrim 1.) 116 csillagozás

Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.

E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez – és maga Pilgrim írta a könyvet.

Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene… (tovább)

Eredeti mű: Terry Hayes: I Am Pilgrim

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2017
740 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109519 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · ISBN: 9789633109465 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103081 · Fordította: Tóth Attila

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

World Trade Center


Kedvencelte 31

Most olvassa 8

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 72


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Nehéz erről most mit mondani: kihagyhatatlan, de nem az a krimi, amire gondolnál. Döbbenetes! Krimi, sok politikai háttérrel és nagyon valós…. Félelmetes. A krimi fogalma egy újabb értelmet nyer.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/nevem-pilgrim.html

10 hozzászólás
>!
szadrienn P
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Mindig is szerettem a titkosszolgálatok hidegvérű játszmáinak szédítő világát, középpontban a legmagányosabb hőssel, a briliánsan intelligens, legyőzhetetlen, sebzett lelkű szuperkémmel.
Nem a politikai színezetet találtam igazán vonzónak a műfajban, hanem inkább az állandó rejtőzködést, a sokféle álcát, a legkiélezettebb helyzetekben az idegek harcát.
Terry Hayes a klasszikus kémregény irodalom legjobb hagyományainak méltó folytatója. Olyan szuggesztív erővel ír, ami mágnesként ragadja magához a figyelmet az első pillanattól fogva. Mesterien játszik az olvasó érzéseivel, a brutális jelenetekkel távolságtartásra késztet, a következő fejezetben pedig már elborít mély, őszinte érzelmekkel. A rengeteg európai és ázsiai helyszín, az arab világ, a titkosszolgálati módszerek bemutatásánál nagy háttértudásról és hihetetlen profizmusról tesz tanúbizonyságot. A fájdalmasan aktuális témaválasztás pedig új, külön réteggel gazdagítja az olvasottakat, könnyű jeges rémületet érezni a történet hatására az állandó terrorfenyegetés sújtotta Európában.
A szokatlanul nagy terjedelem ellenére a könyv mindvégig intenzív élményt ad, a végjáték pedig felejthetetlen, bátran tudom ajánlani a minőségi, igazán színvonalas bűnügyi irodalomra fogékony olvasóknak.

3 hozzászólás
>!
smetalin
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Terry Hayes megmutatta hogyan kell megmenteni a világot úgy, hogy a főhős nem esik közbe szerelembe, ezáltal nem kell a nőt is megmenteni, nincs semmi lelki defektje, nem alkoholista, nincsenek öngyilkos hajlamai, nincs az egekig felmagasztalva a teste, mint egy félistennek ,majdhogynem azt lehet rá mondani hogy teljesen normális. Ezek nélkül is lehet úgy történetet írni, hogy végig fenn tartja az érdeklődést, teljesen a hatalmában tartott a sztori. Nagyon ötletes volt hogy belecsöppentünk az ügy közepébe, de mégis finoman adagolva megismerhettük a fő gonosz egész életét, a miértekre is kaptunk választ és ezzel egyidejűleg a főhős életébe is bepillantást nyerhettünk. Plusz a jelen idejű történéseket is olvashattuk, és mindezt egyszerre úgy, hogy nem volt zavaró, érthető volt és kiadott egy egész kerek nagyon feszített tempójú történetet.
Ja és még két gyilkosságot is belecsempészett ebbe, ami az ügy szempontjából nem is volt annyira lényeges.
Hátc, (igen c-vel) ez bizony egy ütős jó kis sztori volt.
Aki egy megszokott krimire vágyik, ahol rengeteg fegyver és akció jelenet van az ne ezt a könyvet olvassa, ez annál sokkal több.

14 hozzászólás
>!
mate55
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Nem csupán a könyv súlya rendkívüli. Maga a történet is. Nyilvánvaló, hogy ha egyszer belekezd az olvasásba, bizony nehezen fogja abbahagyni, márpedig egy nap alatt képtelenség ennek a thrillernek a végére érni. Kihagyni pedig bűn lenne.
2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A regény a támadás után, évekkel később játszódik.
A Pilgrim fedőnév. Maga az ember nem „létezik”. Egy amerikai család fogadott gyermekeként felnőtt korában az FBI ügynöke, kéme lesz. Mielőtt névtelenül eltűnne, nélkülözhetetlen könyvet ír, munkájával kapcsolatosan. Ennek a könyvnek köszönhetően akad a nyomára Ben Bradley detektív, aki elviszi egy gyilkosság helyszínére. Szaracén az arctalan arab férfi, apja brutális kivégzése után, (felnőve) megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében. Ekkor az elnök és „csapata” kénytelen újra a volt ügynök segítségét kérni. És ahogy ez lenni szokott, szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy…..
Az alaptörténet gyakorlatilag semmilyen újdonságot nem nyújt, kidolgozása viszont annál inkább. A két férfi egyszerre egymás ellenpólusai és tükörképei: mindketten reménytelenül magányosak Amerika illetve a Közel-kelet hatalmas labirintusában. A cselekmény tulajdonképpen kettejük elkeseredett küzdelmét követi nyomon. Terry Hayes természetesen nem elégszik meg a hasonszőrű könyvek unalomig ismert kliséivel, karaktereit nem „butítja” le, „élő-lélegző”, hihető emberekként ábrázolja őket, mindegyiküknek megvannak a maguk erényeik és gyengeségeik. És ami még nagyon tetszett: hogy igyekszik kívülállóként szemlélni és nem ítélkezni, hogy egészen új értelemmel ruházta fel a politikai thriller bűnügyi tematikáját és volt mersze mélységesen mély drámává bonyolítani a cselekményt.
A könyv nem csak a részletekre való odafigyelés és a technikai kérdésekben megjelenő aprólékosság terén méltó társa Ludlum, Forsyth, vagy Le Carre műveinek, hanem tökéletesen követi az időközben átalakult olvasói igényeket és a megváltozott érdeklődést is. Hayes ezáltal kiemelkedik a műfaj mezőnyéből azzal, hogy éppen kurrens eseményeket és rendszereket épített bele a krimijébe. Az egyik legtökéletesebb könyves metszet a minket (sajnos) körülvevő terrorizmusról, az élet egy „szeletéről”, amit valaha is olvastam. Érzések, eszmék, lelkek és állapotok gyönyörű, kompakt bemutatása. Felesleges lenne tovább szaporítani a szót, bár kilométer hosszan lehetne még írni erről a zseniális könyvről. A páratlanul jól kidolgozott karakterek, a döbbenetesen valóságos akójelenetek, hol feszültséggel teli, hol rendkívül hangulatos leírásai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Hayes politikai krimijét igazi mesterműként tartsuk számon.

7 hozzászólás
>!
A_Shara
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Zseniális.
Csak ezzel a jelzővel illethető egy olyan kémregény, amelyben minden a helyén van. Betekintést kapunk az üldözött Szaracén és az üldöző Pilgrim múltjába, megismerve miért is váltak azzá akivé. Bár Pilgrim továbbra is rejtélyes marad…na majd a folytatásban.
Végre egy szimpla „hős”, aki nem menekül a sötét múltja elől, és egyéb klisék sem veszik körül. Ő csak végzi a munkáját – de még hogy!
Fantasztikus élmény volt ez a könyv.

5 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Hogy én mennyire nem bírom a kémes meg politikai témájú filmeket! Egyszer láttam egy James Bond részt, és akkor úgy döntöttem, ez nem az én műfajom. Úgyhogy a könyveket is hanyagoltam. Ez nem is fog megváltozni a jövőben sem, kivéve, ha lesz második része Pilgrimnek. Mert ő egy hős. Meg egy szupersztár. Ha lesz több része, majdnem olyan szerelmes leszek bele, mint Pendergast-ba. na jó, nem.
Volt itt minden, kérem szépen, mint a vursltiban: savban feláztatott hullák, meg Amerikát fenyegető terrorista, meg jó zsaru-rossz zsaru páros, al-Kaida, szeptember 11., titokzatos kémek meg amerikai elnök, és egy csomó flashback, amitől Háború és Béke hosszúságú regényt kap a gyanútlan olvasó. De minden betűnek helye volt itt. Minden egyes szó, minden mondat kapcsolódott a múlthoz, a jelenhez, a sztorihoz.
De hogy ne csak jót mondjak róla, a Szaracénról szóló részek, az ő élete leírása, mitől lett ő a főgenyó, kicsit bő lére volt eresztve, kutyát nem érdekelte a nyomora, legalábbis engem nem annyira. spoiler Na jó, ha az ő búját-baját nem tudjuk meg, akkor laposabb a sztori, ez tény, de azért ennyire nem érdekelt a motivációja.
A vége (mármint a legesvegvége) meg egy kicsit patetikus lett, szinte látom a film végefőcímét spoiler
Szóval ha lesz második rész, biztos elolvasom, de köszönöm, nem kérek több kémes könyvet.

11 hozzászólás
>!
bokrichard
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Most először hálás vagyok, hogy nem volt időm olvasni. Na nem azért, mert annyira szörnyű volt, amit átéltem. Sőt! Ezt az élményt hiba lett volna a megszokott tempóban olvasni.Ezt a könyvet, mint a jó bort vagy whiskyt lassanként kortyolgatva kell kiélvezni, még akkor is, ha a tempó pokoli. Ez az év könyve (eddig)!! Amit átéltem, olvastam, és láttam a szememmel, az maga a (közel) tökély.
Íme néhány kérdés-válasz:
1. Ez egy „krimi” (ismert, megszokott, kvázi kommersz)? Ó messze nem. Ez egy másik szint, egy új definíció, ez perfekt fúziója a nyomozás. a kémkedés, az orvosi krimi, és még néhány, elmosódott kontúrú műfajnak. Ez maga az élet, „leegyszerűsített” bemutatása a terrorizmusnak.
2. Sok a 700+ oldal? Nem, kevés, ezt még sokkal tovább is olvastam volna.
3. Klisésen túlhangoltak a karakterek? Nem, itt nincsen Marvel vagy DC szag, nincsen szuper képesség, itt csak a tökéletesen kidolgozott, emberi karakterek vannak. A legtökéletesebb, amit mostanában olvastam legyen szó Pilgrimről vagy Szaracénről.
4. Vannak titok? Nincs, és ne is keresd. Ebben a pókerjátszmában láthatóak a kártyák, itt a nyomozás hamar eredményt ad, és megkezdődik egy őrült hajsza. Egy semmihez nem hasonlítható hajsza.
5. Ki olvassa?? Mindenki!! Nemcsak a krimirajongóknak csemege, de aki a könyveket szereti, az ebben az esetben is garantált adrenalin és endorfin töltetet kap. Avagy: 10 könyvmoly közül 9 ezt ajánlja!!

2 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

“A KÖNYV “ , ami minden embernek aki olvas, egyszer a kezébe kerül. A KÖNYV, ami olvasás után a kedvenc lesz, A KÖNYV, ami a legméltóbb helyet fogja elfoglalni a polcon, A KÖNYV, ami mellett, ha elmegy az ember csodálattal fog ránézni, és azt gondolja, hogy ezt a történetet soha nem fogja elfelejteni! Számomra a Nevem Pilgrim, az “A KÖNYV”!

Olyan katartikus élmény volt minden oldala, ami biztos, hogy soha megy ki a fejemből! Az egyik legkomolyabb és legszínvonalasabb történetet olvashattam el! Csak és kizárólag pozitív jelzőkkel tudom illetni és órákat tudnék még beszélni erről a könyvről! Van az az érzés egy könyvvel kapcsolatban, amikor egy történetnek minél előbb a végére akarsz érni, hogy megtudd mi az igazság, és van az amikor nem érdekel a vége, mert minden fejezete olyan izgalmas, hogy attól rettegsz ennek könyvnek sajnos előbb utóbb vége lesz! Az utóbbi a Nevem Pilgrim!

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/ZSWcsc
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/15/terry-h…

>!
Niko_oka
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Többet kaptam ettől a könyvtől, mint amire számítottam. Sejthető volt, hogy jó, de hogy ilyen mélységekbe és magasságokba ível, csodálatos meglepetés volt. Nem szaporítanám a szót azzal, hogy leírom az összes pozitívumát, mert az egyébként sem kis terjedelmű, már-már szépirodalmi szintre emelkedő regény dúskál a jóban. Egy pillanatig sem éreztem tehernek a 700+ oldalt.
Viszont már a közepe táján megfogalmazódott bennem egy erős álláspont, és onnantól kezdve nem tudtam nem várni az írói kiszólást; amiben megnyugtat mindenkit, hogy ez csak az írói fantázia szüleménye, és valójában nincs ekkora rés az Amerikai Egyesült Államok egyúttal a világ védelmén. Sajnos nem kaptam meg ezt a fajta feloldozást, ami azért megdöbbentő, mert a könyv a könyvben eszközt felhasználva Terry Hayes maga is lehetőségként gondolt azokra az elvetemültekre, akikre hatással vannak azok a művek, amelyben a szerzők zseniális szakmaisággal ecsetelik a bűn elkövetésének mikéntjét, mintegy eszközt adva nemcsak a védelemnek, de a támadó(k)nak is. spoiler
De azért kedvencet avattam. Vitathatatlanul :)

1 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

M-nek igaza volt, James Bond tényleg egy őskövület. Világunknak sajnos része lett a terror, és a modern fanatikus terroristák ellen már nem elég a playboy külső, és a csodakütyük sora, ésszel és rendkívül jól kiépített titkosszolgálattal lehet csak felvenni a harcot ellenük, egy lépéssel előttük kell járni, nincs más út. Terry Hayes (akiben a Mad Max 2. forgatókönyvíróját tisztelhetjük) első osztályú kémthrillerének éppen az a legnagyobb erőssége, hogy egy sajnos nagyon aktuális problémával foglalkozik, szórakoztat, de nagyon komolyan el is gondolkodtat. Nem véletlenül készül film a könyvből, az író nem tagadta meg mozis múltját, forgatókönyvként is megállja a helyét ez a remek írás, amely több, mint 700 oldalon fenn tudja tartani az érdeklődést, kár, hogy pont a legvégére fogy ki a szufla a történetből, de ennél több hibát tényleg nem tudok felróni neki.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/01/02/konyvkritika_t…


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

Többen állítják, hogy ha Istent meg akarjuk nevettetni, azt kell mondanunk Neki, hogy terveink vannak.

14. fejezet

1 hozzászólás
>!
mate55

Az emberek azt mondják, hogy a szeretet gyenge, de nincs igazuk: a szeretet erős.

51. oldal

>!
mate55

Ha szabadok akarunk lenni, akkor el kell engednünk valamit.

71. oldal

>!
Lénaanyukája P

– Ha nem számítjuk az utolsó árulást – mondta –, egész remek ügynök volt, a legjobbak egyike.
Meglepetten ránéztem.
– Így is lehet fogalmazni – feleltem. – Ha nem számítjuk a bombát, augusztus 6. bizonyára nagyon szép nap volt Hirosimában.

>!
szadrienn P

– Űzöttnek látszik – mondta végül, és kijelentésében buddhista módon inkább volt szánalom, mint ítélet.
Űzött? Elnevettem magam, és azt mondtam, hogy ezt életemben először hallom: az emberek általában a tápláléklánc másik végére tesznek.
– A táplálékláncnak nincs másik vége – mondta csendesen. – Ilyesmiben csak a Nyugat hisz. Nincs kegyelem, és mindenki menekül valami elől.

13. fejezet

>!
mate55

A szülők nélküli gyermek megtanulja a túlélés művészetét, már korán elrejti érzéseit, és ha a fájdalom már elviselhetetlen, keres egy zugot az agyában, ahol gondolatban elrejtőzhet.

30. oldal

2 hozzászólás
>!
robinson P

– Ha nem számítjuk a bombát, augusztus 6-a bizonyára nagyon szép nap volt Hirosimában.

42. oldal

1 hozzászólás
>!
szadrienn P

Vannak helyek, amelyekre egész életem során emlékezni fogok – a Vörös tér, ahogy forró szél süvít át rajta, anyám hálószobája a detroiti 8 Mile Road szegényebbik oldalán, örökbe fogadó szülők házának végtelennek tűnő kertjei, vagy ahogy egy férfi vár rám, hogy megöljön a „halál csarnoka” néven ismert romok között.

(első mondat)

>!
Lénaanyukája P

A sofőr hülyének tarthatott, de az ő vallása szerint egy nőt házasságtörésért halálra kövezni teljesen helyénvaló dolog, ezért arra gondoltam, hogy kvittek vagyunk.

>!
mate55

És minden szeretet – irodalmi, baráti nemes, emberi – közül a legerősebb az, amit egy apa érez a gyermeke iránt.

51. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az oligarcha
Olen Steinhauer: A Turista
Eric Van Lustbader: A Bourne-birodalom
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Falus György – József Gábor: A Katamarán akció
Stewen Blessed: Holtvágány
Mattyasovszky Jenő: Hód akcióban
Stephenie Meyer: A Vegyész
Ken Follett: Kaland Afganisztánban
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés