31. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Nevem ​Pilgrim (Pilgrim 1.) 180 csillagozás

Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.

E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez – és maga Pilgrim írta a könyvet.

Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2017
740 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109519 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · ISBN: 9789633109465 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103081 · Fordította: Tóth Attila

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

World Trade Center


Kedvencelte 55

Most olvassa 15

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

“A KÖNYV “ , ami minden embernek aki olvas, egyszer a kezébe kerül. A KÖNYV, ami olvasás után a kedvenc lesz, A KÖNYV, ami a legméltóbb helyet fogja elfoglalni a polcon, A KÖNYV, ami mellett, ha elmegy az ember csodálattal fog ránézni, és azt gondolja, hogy ezt a történetet soha nem fogja elfelejteni! Számomra a Nevem Pilgrim, az “A KÖNYV”!

Olyan katartikus élmény volt minden oldala, ami biztos, hogy soha megy ki a fejemből! A Nevem Pilgrim az egyik legkomolyabb és legszínvonalasabb kémregény, amit életem során olvastam! Csak és kizárólag pozitív jelzőkkel tudom illetni és órákat tudnék még beszélni erről a könyvről! Van az az érzés egy könyvvel kapcsolatban, amikor egy történetnek minél előbb a végére akarsz érni, hogy megtudd mi az igazság, és van az, amikor nem érdekel a vége, mert minden fejezete olyan izgalmas, hogy attól rettegsz ennek könyvnek sajnos előbb utóbb vége lesz! Az utóbbi: a Nevem Pilgrim!

Titkosszolgálat, háború, gyilkosság, terrorizmus, vallás, politika. Minden szerepel benne. Egy ilyen történetet megírni nem egyszerű, pláne úgy nem, hogy ne váljon unalmassá, triviálissá. 740 oldalról beszélünk, ami nem egynapos “munka” , és egyszerűen nem találok benne hibát, minden oldal, minden mondat, minden szó a legtökéletesebben van elhelyezve. Intenzív az elejétől a végéig.
Megismerhetünk számos országot, számos várost, ami gyönyörűen, mégis sokszor brutálisan van jellemezve, és mégsem érződik belőle, hogy már elég, túl sok a “halandzsa” haladjunk végre a történettel! Egyszerűen olvasni akarod!
Teljes értékelés itt:
https://prokontra.net/2021/01/11/terry-hayes-nevem-pilgrim/

28 hozzászólás
robinson P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Nehéz erről most mit mondani: kihagyhatatlan, de nem az a krimi, amire gondolnál. Döbbenetes! Krimi, sok politikai háttérrel és nagyon valós…. Félelmetes. A krimi fogalma egy újabb értelmet nyer.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/nevem-pilgrim.html

20 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

A több mint egy hétig tartó utazásom során meglátogattam többek között a 911 merényleteitől még mindig lábadozó Egyesült Államokat, a vallási szigor mellett politikai diktatúrával is sújtott Szaúd-Arábiát és a korrupt, ám mégis barátságos fényűző török nyaralóvárost, Bodrumot.
A regény erőssége a változatosságában rejlett: váltották egymást a részek, amelyeken izgultam, szörnyülködtem, vagy éppen könnyekig meghatódtam. Bizony, meghatódtam. Ez a feszült, gyilkossággal, kegyetlenséggel és fanatizmussal teli regény tele volt apró, de annál felemelőbb pillanatokkal. Végső soron, legyen szó vakmerő titkosügynökökről vagy vérszomjas terroristákról, mind emberek vagyunk. És talán ezért volt a Nevem Pilgrim több, mint sok más krimi: itt szerepet kapott a lélek és az egyén.
Köszönöm az írónak, hogy részt vehettem Pilgrim veszélyes és izgalmas kalandjain. Köszönöm azt is, hogy volt bátorsága valami egyedit és merészet alkotni. És mélységesen tisztelem a Pilgrimhez hasonló embereket, akik életüket is hajlandóak feláldozni a közemberek biztonságáért.

szadrienn P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Mindig is szerettem a titkosszolgálatok hidegvérű játszmáinak szédítő világát, középpontban a legmagányosabb hőssel, a briliánsan intelligens, legyőzhetetlen, sebzett lelkű szuperkémmel.
Nem a politikai színezetet találtam igazán vonzónak a műfajban, hanem inkább az állandó rejtőzködést, a sokféle álcát, a legkiélezettebb helyzetekben az idegek harcát.
Terry Hayes a klasszikus kémregény irodalom legjobb hagyományainak méltó folytatója. Olyan szuggesztív erővel ír, ami mágnesként ragadja magához a figyelmet az első pillanattól fogva. Mesterien játszik az olvasó érzéseivel, a brutális jelenetekkel távolságtartásra késztet, a következő fejezetben pedig már elborít mély, őszinte érzelmekkel. A rengeteg európai és ázsiai helyszín, az arab világ, a titkosszolgálati módszerek bemutatásánál nagy háttértudásról és hihetetlen profizmusról tesz tanúbizonyságot. A fájdalmasan aktuális témaválasztás pedig új, külön réteggel gazdagítja az olvasottakat, könnyű jeges rémületet érezni a történet hatására az állandó terrorfenyegetés sújtotta Európában.
A szokatlanul nagy terjedelem ellenére a könyv mindvégig intenzív élményt ad, a végjáték pedig felejthetetlen, bátran tudom ajánlani a minőségi, igazán színvonalas bűnügyi irodalomra fogékony olvasóknak.

3 hozzászólás
Réka0128 P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

„Nehéz hátat fordítani mindannak, amit ismerünk, talán a lehető legnehezebb dolgok egyike, de egyvalamit folytonosan ismételgettem magamban. Ha szabadok akarunk lenni, akkor el kell engednünk valamit.”

Ehhez a könyvhöz @ProKontra hozta meg a kedvem és mivel elég hasonló az ízlésünk thrillerek és krimik terén, ezért úgy gondoltam ideje nekem is megismerkednem Pilgrimmel. Mivel nem olvastam még kémregényt, így nem igazán tudtam mire is számítsak, de összességében nézve pozitívan csalódtam. Az első 100 oldalon elég nehezen rágtam át magam és őszintén szólva egy kicsit untam is. Természetesen később rájöttem, hogy ezek a részek is elengedhetetlenek voltak a történet szempontjából, mert a végére már szépen összeállt minden. Egy zseniálisan felépített és igazán egyedi sztorinak lehetettem részese, amiben a nyomozás és az akció mellett az érzelmeknek is fontos szerep jutott. Olvasás közben végig ott motoszkált a fejemben a gondolat, hogy vajon ebből mi lehet a valóság és mi a fikció. :)
A könyv egyik erőssége a kiválóan felépített karakterekben rejlik. Két központi szereplője van a történetnek, Pilgrim és Szaracén. Pilgrim képviseli a jót, vele szemben pedig Szaracén a rosszat testesíti meg. Tetszett, hogy Pilgrim nem okos kütyüket és fegyvereket, hanem elsősorban az eszét használta a nyomozás során. Szaracén fejezeteit annyira nem szerettem olvasni, de azért érdekes volt megismerni az ő oldaláról is a történéseket.
Ha egyszer valami csoda folytán elkészülne belőle a film tuti megnézném. :)

9 hozzászólás
Szösszenet P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Zseniális! Mindig élvezettel olvastam a kémregényeket, krimiket, de ebben a regényben minden megvan, ami az izgalom felkeltéséhez szükséges. Nagyon átfogó a regény, a titkosszolgálat , a diktatúra és háború borzalmainak leírása közben , a muzulmán világba való betekintést sem mellőzi a szerző. A több szálon futó történet a végére összeforr , és megismerhetjük azokat a háttér információkat, amelyek talán adnak némi magyarázatot arra, hogy miért lesz valaki terrorista, vagy éppen ügynök. Érdekes és izgalmas világban találjuk magunkat olvasás közben, azonban nekem „ elég ” olvasni róla.
Pilgrim karaktere nagyon szerethető, sőt, példaképként is tekinthető, hisz az igazság , a bátorság bajnoka Ő. Kedvencem lett egyértelműen, és mindenkinek ajánlom!

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Azt hiszem soha nem olvastam kémregényt, krimit is elvétve, és valljuk be, az akcióregény sem az erősségem. Mégis jó volt ezt a könyvet olvasni, és egy hétre, karácsony és új év között elutazni Szaúd-Arábiába, Törökországba, a kelet csöppent sem mesés tájaira. Annál már csak visszaérkezni volt jobb.
Ez a hihetetlenül sűrű, masszív történet, aprólékosan felépített alkotás, ahol az az érzete az olvasónak, hogy minden a helyén van; a múlt eseményei, az ok okozat, még a legutolsó fedősztori is megállja a helyét. De kell is időt szánni erre, mert nehéz a magunkfajta embernek elképzelni azt, hogyan épül fel egy tizennégy éves fiúban a nyugati világgal szembeni bosszú, miként ölt alakot a tökéletes terv, mely a nagy Amerika végnapjait hozhatja el.
Nagyon tetszettek az életre hívott karakterek, a másodlagosnak tűnő, már-már lényegtelen látszó részletek, melyek látensen adják meg a történet mélységét.
Számomra nem a hajmeresztő akciók voltak a legemlékezetesebbek, bár valljuk be leesett az állam a bevetett ötletek kapcsán, hanem a hangulatteremtés vitte el a pálmát. Terry Hayes remekül ír mindenről. Ilyenkor megdöbbenek, micsoda türelemmel kell megalkotni egy ilyen monumentális könyvet!

Nem hiába sokak kedvence, és a kihagyhatatlan alkotások között szerepel.
Például @robinson -nál : https://gaboolvas.blogspot.com/2019/12/7-blogszulinap.html

eenca P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Az úgy volt, hogy Zsófi (@ProKontra) még tavaly rám parancsolt, hogy vegyem meg, mert ez a KRIMI és mi az, hogy én ezt még nem olvastam. Engedelmeskedtem és találtam jó áron egy antikvár példányt és idén februárban közös olvasás keretében sort is kerítettem rá (:

Azt kell, hogy mondjam ez tényleg egy mestermű, az egyik legjobb klasszikus krimi amit eddig olvastam. Szívem szerint lepontoznám az eddig olvasott krimik többségét és retteghetnek, akik még olvasásra várnak… A hossza ellenére, nagyon olvasmányos és magába szippant a történet, olyan érzésem volt mintha egy mozit néznék, ami nem is csoda mivel Terry Hayes újságíróból lett forgatókönyvíró. Ami még végig motoszkált a fejemben, mintha megtörtént eseményekről olvasnék (valós események is bele vannak szőve a történetbe!) és már-már az volt bennem, hogy jobban utánaolvasok a történteknek. Tökéletesen van vegyítve a valóság és a kitaláció és emiatt az ember nem tud attól az érzéstől szabadulni, hogy mi is lehet igaz, és mi az ami már nem…

Ritka, amikor egy író minden karakterét valósághűen tudja ábrázolni és nincs olyan, mint aki csak úgy ott maradt de amúgy elég fakó jelenség. Ennek a regénynek egyik fő erőssége a két főszereplő Pilgrim és a Szaracén. Szaracén karaktere engem nagyon emlékeztet Rudolf karakterére a Mesterségem a halál-ból, itt se és ott se olvasható írói állásfoglalás, hanem egy történetet olvashatunk és mindenki maga döntheti el, hogy mit érez / gondol. Ez az amikor már-már szimpatizálsz az antihőssel és ettől az ember kicsit zavarban van.

Hiába 718 oldal, én legalább még egyszer ennyit tudtam volna még olvasni. Szomorúan veszek búcsút a könyvtől, viszont abban a tudatban, hogy el fogom még olvasni ❤

Update: a fordítás egészen kiváló és a szerkesztő (korrektor is) minőségi munkát végzett!

11 hozzászólás
smetalin>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Terry Hayes megmutatta hogyan kell megmenteni a világot úgy, hogy a főhős nem esik közbe szerelembe, ezáltal nem kell a nőt is megmenteni, nincs semmi lelki defektje, nem alkoholista, nincsenek öngyilkos hajlamai, nincs az egekig felmagasztalva a teste, mint egy félistennek ,majdhogynem azt lehet rá mondani hogy teljesen normális. Ezek nélkül is lehet úgy történetet írni, hogy végig fenn tartja az érdeklődést, teljesen a hatalmában tartott a sztori. Nagyon ötletes volt hogy belecsöppentünk az ügy közepébe, de mégis finoman adagolva megismerhettük a fő gonosz egész életét, a miértekre is kaptunk választ és ezzel egyidejűleg a főhős életébe is bepillantást nyerhettünk. Plusz a jelen idejű történéseket is olvashattuk, és mindezt egyszerre úgy, hogy nem volt zavaró, érthető volt és kiadott egy egész kerek nagyon feszített tempójú történetet.
Ja és még két gyilkosságot is belecsempészett ebbe, ami az ügy szempontjából nem is volt annyira lényeges.
Hátc, (igen c-vel) ez bizony egy ütős jó kis sztori volt.
Aki egy megszokott krimire vágyik, ahol rengeteg fegyver és akció jelenet van az ne ezt a könyvet olvassa, ez annál sokkal több.

14 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

A könyv fülszövege nagyon is felkeltette a figyelmem, de be kell vallanom, a történet elején nem minden rész kötött le. Persze, így utólag belátom, hogy azok a történet szempontjából lényeges részletek is kellettek bele. Ez egy nagyon aprólékosan kidolgozott, összetett kémregény. És mint ilyet, még nem olvastam. Főszereplőink múltja és jelene, ahogy összefügg minden mindennel, tényleg fantasztikus munkát végzett az író.
Nagyon kíváncsi lennék arra a második részre, akármiről szól is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Többen állítják, hogy ha Istent meg akarjuk nevettetni, azt kell mondanunk Neki, hogy terveink vannak.

14. fejezet

6 hozzászólás
mate55 P>!

Ha szabadok akarunk lenni, akkor el kell engednünk valamit.

71. oldal

mate55 P>!

Az emberek azt mondják, hogy a szeretet gyenge, de nincs igazuk: a szeretet erős.

51. oldal

Annamarie P>!

– A magamfajták hozzászoknak az idegen helyekhez – folytattam-, de az ember sosem szokik hozzá a magányhoz.

mate55 P>!

A szülők nélküli gyermek megtanulja a túlélés művészetét, már korán elrejti érzéseit, és ha a fájdalom már elviselhetetlen, keres egy zugot az agyában, ahol gondolatban elrejtőzhet.

30. oldal

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!

– Ha nem számítjuk az utolsó árulást – mondta –, egész remek ügynök volt, a legjobbak egyike.
Meglepetten ránéztem.
– Így is lehet fogalmazni – feleltem. – Ha nem számítjuk a bombát, augusztus 6. bizonyára nagyon szép nap volt Hirosimában.

szadrienn P>!

– Űzöttnek látszik – mondta végül, és kijelentésében buddhista módon inkább volt szánalom, mint ítélet.
Űzött? Elnevettem magam, és azt mondtam, hogy ezt életemben először hallom: az emberek általában a tápláléklánc másik végére tesznek.
– A táplálékláncnak nincs másik vége – mondta csendesen. – Ilyesmiben csak a Nyugat hisz. Nincs kegyelem, és mindenki menekül valami elől.

13. fejezet

szadrienn P>!

Felém indult, és rájöttem, abban a megtiszteltetésben lehet részem, amit még a diktátoroktól és tömeggyilkosoktól is megtagadnak: kidobnak egy svájci bankból.

10. fejezet

szadrienn P>!

Vannak helyek, amelyekre egész életem során emlékezni fogok – a Vörös tér, ahogy forró szél süvít át rajta, anyám hálószobája a detroiti 8 Mile Road szegényebbik oldalán, örökbe fogadó szülők házának végtelennek tűnő kertjei, vagy ahogy egy férfi vár rám, hogy megöljön a „halál csarnoka” néven ismert romok között.

(első mondat)

Annamarie P>!

Tökéletes jelölt voltam a titkosszolgálatok világa számára. Okos voltam, mindig is egyedül éltem, és valami sérülés volt a lelkem mélyén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Kaland Afganisztánban
Patrick Larkin: Moszkvai kór
John le Carré: Az üldözött
William G. Winkler: A pénzváltó
Ian Fleming: Gömbvillám akció
Lee Child: A baj nem jár egyedül
Kolozsi László: A bejrúti járat
Robin Cook: Génhiba
Dževad Karahasan: Keleti díván