25. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Nevem ​Pilgrim (Pilgrim 1.) 150 csillagozás

Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.

E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez – és maga Pilgrim írta a könyvet.

Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2017
740 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109519 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · ISBN: 9789633109465 · Fordította: Tóth Attila
>!
Libri, Budapest, 2016
718 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103081 · Fordította: Tóth Attila

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

World Trade Center


Kedvencelte 43

Most olvassa 9

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Nehéz erről most mit mondani: kihagyhatatlan, de nem az a krimi, amire gondolnál. Döbbenetes! Krimi, sok politikai háttérrel és nagyon valós…. Félelmetes. A krimi fogalma egy újabb értelmet nyer.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/09/nevem-pilgrim.html

20 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

A több mint egy hétig tartó utazásom során meglátogattam többek között a 911 merényleteitől még mindig lábadozó Egyesült Államokat, a vallási szigor mellett politikai diktatúrával is sújtott Szaúd-Arábiát és a korrupt, ám mégis barátságos fényűző török nyaralóvárost, Bodrumot.
A regény erőssége a változatosságában rejlett: váltották egymást a részek, amelyeken izgultam, szörnyülködtem, vagy éppen könnyekig meghatódtam. Bizony, meghatódtam. Ez a feszült, gyilkossággal, kegyetlenséggel és fanatizmussal teli regény tele volt apró, de annál felemelőbb pillanatokkal. Végső soron, legyen szó vakmerő titkosügynökökről vagy vérszomjas terroristákról, mind emberek vagyunk. És talán ezért volt a Nevem Pilgrim több, mint sok más krimi: itt szerepet kapott a lélek és az egyén.
Köszönöm az írónak, hogy részt vehettem Pilgrim veszélyes és izgalmas kalandjain. Köszönöm azt is, hogy volt bátorsága valami egyedit és merészet alkotni. És mélységesen tisztelem a Pilgrimhez hasonló embereket, akik életüket is hajlandóak feláldozni a közemberek biztonságáért.

szadrienn P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Mindig is szerettem a titkosszolgálatok hidegvérű játszmáinak szédítő világát, középpontban a legmagányosabb hőssel, a briliánsan intelligens, legyőzhetetlen, sebzett lelkű szuperkémmel.
Nem a politikai színezetet találtam igazán vonzónak a műfajban, hanem inkább az állandó rejtőzködést, a sokféle álcát, a legkiélezettebb helyzetekben az idegek harcát.
Terry Hayes a klasszikus kémregény irodalom legjobb hagyományainak méltó folytatója. Olyan szuggesztív erővel ír, ami mágnesként ragadja magához a figyelmet az első pillanattól fogva. Mesterien játszik az olvasó érzéseivel, a brutális jelenetekkel távolságtartásra késztet, a következő fejezetben pedig már elborít mély, őszinte érzelmekkel. A rengeteg európai és ázsiai helyszín, az arab világ, a titkosszolgálati módszerek bemutatásánál nagy háttértudásról és hihetetlen profizmusról tesz tanúbizonyságot. A fájdalmasan aktuális témaválasztás pedig új, külön réteggel gazdagítja az olvasottakat, könnyű jeges rémületet érezni a történet hatására az állandó terrorfenyegetés sújtotta Európában.
A szokatlanul nagy terjedelem ellenére a könyv mindvégig intenzív élményt ad, a végjáték pedig felejthetetlen, bátran tudom ajánlani a minőségi, igazán színvonalas bűnügyi irodalomra fogékony olvasóknak.

3 hozzászólás
Annamarie P>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Azt hiszem soha nem olvastam kémregényt, krimit is elvétve, és valljuk be, az akcióregény sem az erősségem. Mégis jó volt ezt a könyvet olvasni, és egy hétre, karácsony és új év között elutazni Szaúd-Arábiába, Törökországba, a kelet csöppent sem mesés tájaira. Annál már csak visszaérkezni volt jobb.
Ez a hihetetlenül sűrű, masszív történet, aprólékosan felépített alkotás, ahol az az érzete az olvasónak, hogy minden a helyén van; a múlt eseményei, az ok okozat, még a legutolsó fedősztori is megállja a helyét. De kell is időt szánni erre, mert nehéz a magunkfajta embernek elképzelni azt, hogyan épül fel egy tizennégy éves fiúban a nyugati világgal szembeni bosszú, miként ölt alakot a tökéletes terv, mely a nagy Amerika végnapjait hozhatja el.
Nagyon tetszettek az életre hívott karakterek, a másodlagosnak tűnő, már-már lényegtelen látszó részletek, melyek látensen adják meg a történet mélységét.
Számomra nem a hajmeresztő akciók voltak a legemlékezetesebbek, bár valljuk be leesett az állam a bevetett ötletek kapcsán, hanem a hangulatteremtés vitte el a pálmát. Terry Hayes remekül ír mindenről. Ilyenkor megdöbbenek, micsoda türelemmel kell megalkotni egy ilyen monumentális könyvet!

Nem hiába sokak kedvence, és a kihagyhatatlan alkotások között szerepel.
Például @robinson -nál : https://gaboolvas.blogspot.com/2019/12/7-blogszulinap.html

smetalin>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Terry Hayes megmutatta hogyan kell megmenteni a világot úgy, hogy a főhős nem esik közbe szerelembe, ezáltal nem kell a nőt is megmenteni, nincs semmi lelki defektje, nem alkoholista, nincsenek öngyilkos hajlamai, nincs az egekig felmagasztalva a teste, mint egy félistennek ,majdhogynem azt lehet rá mondani hogy teljesen normális. Ezek nélkül is lehet úgy történetet írni, hogy végig fenn tartja az érdeklődést, teljesen a hatalmában tartott a sztori. Nagyon ötletes volt hogy belecsöppentünk az ügy közepébe, de mégis finoman adagolva megismerhettük a fő gonosz egész életét, a miértekre is kaptunk választ és ezzel egyidejűleg a főhős életébe is bepillantást nyerhettünk. Plusz a jelen idejű történéseket is olvashattuk, és mindezt egyszerre úgy, hogy nem volt zavaró, érthető volt és kiadott egy egész kerek nagyon feszített tempójú történetet.
Ja és még két gyilkosságot is belecsempészett ebbe, ami az ügy szempontjából nem is volt annyira lényeges.
Hátc, (igen c-vel) ez bizony egy ütős jó kis sztori volt.
Aki egy megszokott krimire vágyik, ahol rengeteg fegyver és akció jelenet van az ne ezt a könyvet olvassa, ez annál sokkal több.

14 hozzászólás
mate55 >!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Nem csupán a könyv súlya rendkívüli. Maga a történet is. Nyilvánvaló, hogy ha egyszer belekezd az olvasásba, bizony nehezen fogja abbahagyni, márpedig egy nap alatt képtelenség ennek a thrillernek a végére érni. Kihagyni pedig bűn lenne.
2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A regény a támadás után, évekkel később játszódik.
spoiler És ahogy ez lenni szokott, szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy…..
Az alaptörténet gyakorlatilag semmilyen újdonságot nem nyújt, kidolgozása viszont annál inkább. A két férfi egyszerre egymás ellenpólusai és tükörképei: mindketten reménytelenül magányosak Amerika illetve a Közel-kelet hatalmas labirintusában. A cselekmény tulajdonképpen kettejük elkeseredett küzdelmét követi nyomon. Terry Hayes természetesen nem elégszik meg a hasonszőrű könyvek unalomig ismert kliséivel, karaktereit nem „butítja” le, „élő-lélegző”, hihető emberekként ábrázolja őket, mindegyiküknek megvannak a maguk erényeik és gyengeségeik. És ami még nagyon tetszett: hogy igyekszik kívülállóként szemlélni és nem ítélkezni, hogy egészen új értelemmel ruházta fel a politikai thriller bűnügyi tematikáját és volt mersze mélységesen mély drámává bonyolítani a cselekményt.
A könyv nem csak a részletekre való odafigyelés és a technikai kérdésekben megjelenő aprólékosság terén méltó társa Ludlum, Forsyth, vagy Le Carre műveinek, hanem tökéletesen követi az időközben átalakult olvasói igényeket és a megváltozott érdeklődést is. Hayes ezáltal kiemelkedik a műfaj mezőnyéből azzal, hogy éppen kurrens eseményeket és rendszereket épített bele a krimijébe. Az egyik legtökéletesebb könyves metszet a minket (sajnos) körülvevő terrorizmusról, az élet egy „szeletéről”, amit valaha is olvastam. Érzések, eszmék, lelkek és állapotok gyönyörű, kompakt bemutatása. Felesleges lenne tovább szaporítani a szót, bár kilométer hosszan lehetne még írni erről a zseniális könyvről. A páratlanul jól kidolgozott karakterek, a döbbenetesen valóságos akójelenetek, hol feszültséggel teli, hol rendkívül hangulatos leírásai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Hayes politikai krimijét igazi mesterműként tartsuk számon.

7 hozzászólás
A_Shara>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Zseniális.
Csak ezzel a jelzővel illethető egy olyan kémregény, amelyben minden a helyén van. Betekintést kapunk az üldözött Szaracén és az üldöző Pilgrim múltjába, megismerve miért is váltak azzá akivé. Bár Pilgrim továbbra is rejtélyes marad…na majd a folytatásban.
Végre egy szimpla „hős”, aki nem menekül a sötét múltja elől, és egyéb klisék sem veszik körül. Ő csak végzi a munkáját – de még hogy!
Fantasztikus élmény volt ez a könyv.

5 hozzászólás
bokrichard>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Most először hálás vagyok, hogy nem volt időm olvasni. Na nem azért, mert annyira szörnyű volt, amit átéltem. Sőt! Ezt az élményt hiba lett volna a megszokott tempóban olvasni.Ezt a könyvet, mint a jó bort vagy whiskyt lassanként kortyolgatva kell kiélvezni, még akkor is, ha a tempó pokoli. Ez az év könyve (eddig)!! Amit átéltem, olvastam, és láttam a szememmel, az maga a (közel) tökély.
Íme néhány kérdés-válasz:
1. Ez egy „krimi” (ismert, megszokott, kvázi kommersz)? Ó messze nem. Ez egy másik szint, egy új definíció, ez perfekt fúziója a nyomozás. a kémkedés, az orvosi krimi, és még néhány, elmosódott kontúrú műfajnak. Ez maga az élet, „leegyszerűsített” bemutatása a terrorizmusnak.
2. Sok a 700+ oldal? Nem, kevés, ezt még sokkal tovább is olvastam volna.
3. Klisésen túlhangoltak a karakterek? Nem, itt nincsen Marvel vagy DC szag, nincsen szuper képesség, itt csak a tökéletesen kidolgozott, emberi karakterek vannak. A legtökéletesebb, amit mostanában olvastam legyen szó Pilgrimről vagy Szaracénről.
4. Vannak titok? Nincs, és ne is keresd. Ebben a pókerjátszmában láthatóak a kártyák, itt a nyomozás hamar eredményt ad, és megkezdődik egy őrült hajsza. Egy semmihez nem hasonlítható hajsza.
5. Ki olvassa?? Mindenki!! Nemcsak a krimirajongóknak csemege, de aki a könyveket szereti, az ebben az esetben is garantált adrenalin és endorfin töltetet kap. Avagy: 10 könyvmoly közül 9 ezt ajánlja!!

2 hozzászólás
EssentialHencsi MP>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

Hogy én mennyire nem bírom a kémes meg politikai témájú filmeket! Egyszer láttam egy James Bond részt, és akkor úgy döntöttem, ez nem az én műfajom. Úgyhogy a könyveket is hanyagoltam. Ez nem is fog megváltozni a jövőben sem, kivéve, ha lesz második része Pilgrimnek. Mert ő egy hős. Meg egy szupersztár. Ha lesz több része, majdnem olyan szerelmes leszek bele, mint Pendergast-ba. na jó, nem.
Volt itt minden, kérem szépen, mint a vursltiban: savban feláztatott hullák, meg Amerikát fenyegető terrorista, meg jó zsaru-rossz zsaru páros, al-Kaida, szeptember 11., titokzatos kémek meg amerikai elnök, és egy csomó flashback, amitől Háború és Béke hosszúságú regényt kap a gyanútlan olvasó. De minden betűnek helye volt itt. Minden egyes szó, minden mondat kapcsolódott a múlthoz, a jelenhez, a sztorihoz.
De hogy ne csak jót mondjak róla, a Szaracénról szóló részek, az ő élete leírása, mitől lett ő a főgenyó, kicsit bő lére volt eresztve, kutyát nem érdekelte a nyomora, legalábbis engem nem annyira. spoiler Na jó, ha az ő búját-baját nem tudjuk meg, akkor laposabb a sztori, ez tény, de azért ennyire nem érdekelt a motivációja.
A vége (mármint a legesvegvége) meg egy kicsit patetikus lett, szinte látom a film végefőcímét spoiler
Szóval ha lesz második rész, biztos elolvasom, de köszönöm, nem kérek több kémes könyvet.

11 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Terry Hayes: Nevem Pilgrim

“A KÖNYV “ , ami minden embernek aki olvas, egyszer a kezébe kerül. A KÖNYV, ami olvasás után a kedvenc lesz, A KÖNYV, ami a legméltóbb helyet fogja elfoglalni a polcon, A KÖNYV, ami mellett, ha elmegy az ember csodálattal fog ránézni, és azt gondolja, hogy ezt a történetet soha nem fogja elfelejteni! Számomra a Nevem Pilgrim, az “A KÖNYV”!

Olyan katartikus élmény volt minden oldala, ami biztos, hogy soha megy ki a fejemből! Az egyik legkomolyabb és legszínvonalasabb történetet olvashattam el! Csak és kizárólag pozitív jelzőkkel tudom illetni és órákat tudnék még beszélni erről a könyvről! Van az az érzés egy könyvvel kapcsolatban, amikor egy történetnek minél előbb a végére akarsz érni, hogy megtudd mi az igazság, és van az amikor nem érdekel a vége, mert minden fejezete olyan izgalmas, hogy attól rettegsz ennek könyvnek sajnos előbb utóbb vége lesz! Az utóbbi a Nevem Pilgrim!

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/ZSWcsc
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/15/terry-h…


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Többen állítják, hogy ha Istent meg akarjuk nevettetni, azt kell mondanunk Neki, hogy terveink vannak.

14. fejezet

6 hozzászólás
mate55>!

Ha szabadok akarunk lenni, akkor el kell engednünk valamit.

71. oldal

mate55>!

Az emberek azt mondják, hogy a szeretet gyenge, de nincs igazuk: a szeretet erős.

51. oldal

EssentialHencsi MP>!

– Ha nem számítjuk az utolsó árulást – mondta –, egész remek ügynök volt, a legjobbak egyike.
Meglepetten ránéztem.
– Így is lehet fogalmazni – feleltem. – Ha nem számítjuk a bombát, augusztus 6. bizonyára nagyon szép nap volt Hirosimában.

Annamarie P>!

– A magamfajták hozzászoknak az idegen helyekhez – folytattam-, de az ember sosem szokik hozzá a magányhoz.

mate55>!

A szülők nélküli gyermek megtanulja a túlélés művészetét, már korán elrejti érzéseit, és ha a fájdalom már elviselhetetlen, keres egy zugot az agyában, ahol gondolatban elrejtőzhet.

30. oldal

2 hozzászólás
szadrienn P>!

– Űzöttnek látszik – mondta végül, és kijelentésében buddhista módon inkább volt szánalom, mint ítélet.
Űzött? Elnevettem magam, és azt mondtam, hogy ezt életemben először hallom: az emberek általában a tápláléklánc másik végére tesznek.
– A táplálékláncnak nincs másik vége – mondta csendesen. – Ilyesmiben csak a Nyugat hisz. Nincs kegyelem, és mindenki menekül valami elől.

13. fejezet

robinson P>!

– Ha nem számítjuk a bombát, augusztus 6-a bizonyára nagyon szép nap volt Hirosimában.

42. oldal

1 hozzászólás
szadrienn P>!

Vannak helyek, amelyekre egész életem során emlékezni fogok – a Vörös tér, ahogy forró szél süvít át rajta, anyám hálószobája a detroiti 8 Mile Road szegényebbik oldalán, örökbe fogadó szülők házának végtelennek tűnő kertjei, vagy ahogy egy férfi vár rám, hogy megöljön a „halál csarnoka” néven ismert romok között.

(első mondat)

Annamarie P>!

Tökéletes jelölt voltam a titkosszolgálatok világa számára. Okos voltam, mindig is egyedül éltem, és valami sérülés volt a lelkem mélyén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Larkin: Moszkvai kór
John le Carré: Az üldözött
Eric Van Lustbader: A Bourne-birodalom
Tom Clancy: Szivárvány-kommandó
Vince Flynn – Kyle Mills: A túlélő
Robert Ludlum: Janson küldetése
Ian Fleming: Gömbvillám akció
John Gilstrap: Árulás
Douglas Preston – Lincoln Child: Bűnjel
Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek