Az ​első szabály I-II. (Az igazság kardja 1.) 111 csillagozás

Terry Goodkind: Az első szabály I-II. Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Richard Cypher egyszerű erdei vezető volt. Ám a sors mégis őt szemelte ki hogy megmentse a világot Darken Rahltól, a gonosz mágustól, kinek pokoli tervei három föld népét fenyegetik. Richard élete teljesen megváltozik, amikor megmenti a messzi földről jött, szépséges és titokzatos Kahlant, egy letűnt hatalom utolsó birtokosát, aki kétségbeesetten menekül Rahl orgyilkosai elől. Egyetlen lehetőségük hogy megtalálják az utolsó nagy varázslót. Csak ő választhatja ki az Igazság Keresőjét, azt az embert, kiben tiszta szív és kellő eltökéltség lakozik hogy a legendás hatalommal bíró Igazság Kardját forgassa. Csak az Igazság Keresője akadályozhatja meg hogy Rahl megszerezze Orden Szelencéit, melynek birtoklója korlátlan hatalmat szerez mindenek felett…

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tartalomjegyzék

>!
Excalibur, Szeged, 1999
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638592745 · Fordította: Pál Dániel, Tóth Roland
>!
Excalibur, Szeged, 1999
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638592753 · Fordította: Pál Dániel, Tóth Roland
>!
Excalibur, Szeged, 1999
750 oldal · ISBN: 9638592753 · Fordította: Pál Dániel, Tóth Roland

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Kahlan Amnell · Zeddicus Zu'l Zorander (Zedd) · Richard Rahl (Richard Cypher)


Kedvencelte 38

Most olvassa 7

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

RVivi P>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Újraolvasás mellé jár új értékelés is, szóval…

Egy nagyon picit csalódtam így a harmadik olvasáskor. Úgy indultam neki, hogy na, 750 oldal ide vagy oda, én ezt két nap alatt befejezem. Aztán ebből majdnem két hét lett, viszont mindent az első kötetre fogok, mert a második sokkal izgalmasabb, sokkal több minden történik.

És ami nem tűnt eddig túlságosan fel: hogy Richard meg Kahlan milyen idegesítő tud lenni! Ezt főleg arra értem, amikor Kahlan ügyet csinált abból, hogy spoiler és rohadt sokáig tartott, mire végre elmondta Richardnak. Argh… Már tikkelt tőlük a szemem. Richardnál még érthető volt, hogy ő miért titkolózik, így volt kellőképpen drámai a vége, de Kahlan… Szimpla hisztinek tűnt.

Tényleg érződik amúgy a könyvön, hogy ez 1994-es és nem mai gyerek. Na persze ezt nem rossz dologként értem, csak teljesen más stílusra, mint a mostanában megjelentek. Mielőtt töröltem az előző értékelésem, átolvastam, mivel tudok még onnan egyetérteni és ez az: van egy meseszerű hatása. Küldetések, futkosás körbe a világban, a főszereplő a szuper különleges valaki, aki erről eddig semmit nem tudott… És amivel a leginkább egyetértek a 3-4 évvel ezelőtti önmagammal: idegbajt kaptam, hogy mindenki folyton bőg. Oké, megengedem, néha volt rá okuk, de ne ilyen sokaaat, légyszi.

A sorozattal most se fogom hasonlítgatni, tök külön kezelem a kettőt, nem akarom utálni, mert a sorozat kellett ahhoz, hogy rátaláljak a könyvekre. Na jó, ott azért kicsit kevertem, hogy azt hittem, Darken Rahl az spoiler Mert a sorozatban az volt. De amúgy ennyi. :D

6 hozzászólás
Noro>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Azzal kell kezdenem, hogy ezt a könyvet húsz év késéssel olvastam el. Most is csak azért, mert kíváncsi voltam, mi tette olyan népszerűvé, hogy tíz éven keresztül sorra adták ki magyarul a részeit.(Erre a kérdésre egyébként most sem tudom a választ.) Az Első Szabály tulajdonképpen nem más, mint egy fura és nem túlságosan következetes kotyvaléka a tolkieni high fantasynek és a 20. századi cinizmusnak. Ugyanakkor semmi köze a grimdarkhoz, éppen azért, mert ez a cinizmus a legkevésbé sem hiteles. Goodkind hősei Kiválasztottak, önzetlen világmegmentők, akik ugyanakkor nem tudnak úgy elvégezni egy feladatot, hogy közben ne nyomnának le több oldalnyi lelkizést a jó és a gonosz szubjektivitásáról, a gyilkolás és/vagy az áldozathozatal szükségességéről és arról, hogy a cél szentesíti az eszközt. És mindez akár jó is lehetne, mert való igaz, hogy a klasszikus fantasy zsánere ilyen: a hősök gyilkolnak, erőszakkal érnek célt, és – főleg a múlt századi klasszikusokban – gyakran semmi sem utal rá, hogy érzékelnék a „jó győzelméért” elkövetett tetteik súlyát. De ahogy Richardék lépten-nyomon rámutatnak erre folyamatos lelkizésükkel, az a végletekig erőltetett. Ők ugyanis nem antihősök, akárhogyan is győzködik erről önmagukat, a tetteik és monológjaik közti ellentmondás pedig inkább nevetségesen hat. Ehhez jön még a regény háromnegyede felé idegen testként beékelődő, kínosan részletes szado-mazo epizód a Mord-Sithekkel, ami sem a történet elejéhez, sem a végéhez nem passzol. (Bár fájdalmat kétségkívül okoz. Az olvasónak.)

13 hozzászólás
Evelena P>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Pontosan ma öt éve annak, hogy regisztráltam erre az oldalra. Azt hiszem, úgy kerek, ha ma írok értékelést arról a könyvről, aminek köszönhetően annak idején rátaláltam erre az oldalra.
A hős legendája című megfilmesítése vezetett ide, amint megtudtam, hogy könyvadaptáció, keresgélni kezdtem utána, nos mivel nagyon szerettem a sorozatot, és teljesen kikészültem, mikor nem folytatták (az érzés ezzel kapcsolatban máig tart).
2012-ben a könyvsorozat első részéig jutottam, nyáron kezdtem neki az erkélyen olvasva a latin érettségi után. Viszont akkor még nem jöttem fel ide tagként, csak külső szemmel nézelődtem. Idén újra felvetődött bennem, hogy bele kéne kezdeni, de most a lehető legtöbb részt elolvasni.
Annyira szerettem egykor és most is, a trió Richard, Kahlan és Zedd mindig is nagy irodalmi kedvencem lesz. A fantasy szálak is el vannak találva. Még csak kisebb szeletkét kapunk ebből a nagy egészből.
Egy ifjú hős megtudja az igazat magáról és útnak indul, hogy küzdjön a jóért, megtalálja az igazat magáról és közben rátaláljon igazi önmagára.
Úgy tetszik, hogy Richard könnyen ráhangolódik a történet során az emberekre, a különböző lényekkel is könnyedén szót ért.
Küzdelmekkel teli az út, főleg a Dennás időszak, de ott sem fekete-fehér minden, mert Denna sem egy utálatos karakter teljesen.
Szóval sok a vér, a küzdelem, de közben úgy van a romantika és a humor is beillesztve a történetbe, hogy egy csodás összhangot alkot, ahol a szálak bár különválnak, idővel összeérnek.

Mikor olvastam a buszon egyik este, egy úr odajött hozzám, mikor leszálltam és megkérdezte, hogy mit olvasok, mert annyit nevettem és mosolyogtam a röpke negyed órás út alatt, hogy ezt a könyvet ő is el szeretné olvasni. :)

Ittimi78>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Az egèsz sorozatot elovasva mondom, nem olvastam ennél jobb fantasy sorozatot még. Pedig George R.R. Martin nagy kedvencem.

A sorozat darabjai egyenkènt 800-1100 oldalasak (angol kiadásokat olvastam) és nem hogy nem untam, de alig vártam a hogy mi jön mèg. Hihetetlen, de vègig, vègig fordulatos ès izgalmas maradt.

Nagy kedvenc!

krlany IP>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Érdekes és izgalmas. Nagyon színes világ, még úgy is szolgált meglepetésekkel, hogy néztem a sorozatot. A Mord-Sith-ek sokkal izgalmasabbak, mint gondoltam és Scarlet-tel is szívesen megismerkednék. Vannak benne nagyon szerethető figurák, de azt hiszem a fordítás nem az igazi. A nagy érzelmi felindulásoknál mindenki mindig sír, legyen az hős, varázsló vagy inkvizítor, és ebből bőven jut nekik. Nem így képzelem.
Mindent összevetve nálam valahol a történet a könyv és a sorozat között van. Bizonyos dolgok ebben tetszenek jobban, bizonyos dolgok meg abban. Ami tuti, hogy muszáj vagyok tovább olvasni.:)

Andru>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Nem olvastam még a sorozatot, csak a tv-ben láttam … azt a valamit. Hát nem igazán hasonlít, enyhén szólva. Tetszett, de Igazság kardját csak nyomokban tartalmaz :) Mások írták, hogy az összes könyvből vannak a történetek. Szuper. Csak a szereplők jellemvonásai, alaptulajdonságai sem stimmelnek. Úgyhogy aki azt keresi, csalódni fog.

A világ nem nagyon extrém, de azért vannak sajátosságai. Ezekre szerencsére mindig megkapjuk előbb-utóbb a magyarázatot. Elég részletesen le van írva minden, amit én nagyon szeretek. Nem csípem, ha csupa „történés” van, kell a lazítós rész is :)
A szereplőket is kedvelem, leginkább azt, hogy nem egyoldalúak. Nincs nyilvánvalóan csak gonosz, ahogy csak jó sincs. És itt remekül keverednek a szereplőkben az arányok.
Zedd a kedvencem, mert részint vicces, részint pedig jól látja az összefüggéseket nem csak a bonyolult, hanem az egyszerű dolgok között is. Ráadásul nagyon szereti a sajtot :D

Mivel a sorozatból vett ismereteim nem érvényesek, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz még a Kard mágiájával, mert remélem, nem véletlenül kapta róla a címét a sorozat :)
Már csak néhány kötet van vissza, megyek olvasni :D

Anna_Hangonyi>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Nekem minden szempontból nagyon tetszett. Az egész világ részletesen ki van dolgozva a legkisebb részletekig is, és elgondolkoztató elméleteket/eszméket vet fel , amiket érdekes módon próbál megmagyarázni ,de nekem nagyon tetszik a felfogása a szereplőknek és az egész világ kultúrájának az inkvizítorok felé tanúsított tisztelet és ha nem is jelentősen ,de félelem is a hatalmukkal szemben.Nekem a szerelmi szál is felettébb izgalmas. A befejezés pedig nagyon ötletes és nem kiszámítható.

gyoengyi>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Néhány évvel ezelőtt már elkezdtem olvasni ezt a sorozatot, de az 5. résznél tovább még nem jutottam. Úgy döntöttem, hogy újra nekivágok.
Azt gondolom, amitől jó ez a sorozat, hogy az író az általa teremtett világot egészen új és érdekes lényekkel népesítette be, a karakterek élnek, döntéseiknek, tetteiknek mindig megvan a maga oka és következménye, a világ részletesen kidolgozott, érdekes helyszínekkel van tele. A történet kalandos, izgalmas, egyik bonyodalom követi a másikat, nincs egy unalmas perc. Nagyon tetszett így újraolvasva is.

7 hozzászólás
H_Fatime P>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

A könyvet a sorozat miatt kezdtem el olvasni, ami tetszett, könnyű kis limonádénak jó volt, de a kettőnek szinte semmi köze sincs egymáshoz. Jó volt a könyv is, sokkal komolyabb, izgalmas a történet, szimpatikusak a szereplők, különösen Zedd. Mondjuk Sámuel teljesen olyan, mint Gollam. Néha kicsit sok volt a kínzásból és a lelkizésből, de kíváncsi vagyok a folytatásra.

Szigony>!
Terry Goodkind: Az első szabály I-II.

Régóta terveztem, hogy elkezdem a könyvsorozatot, és nem bántam meg. Néztem anno a Legend of the Seekert, és nagyon imádtam, de így utólag sehol sincs ehhez képest. Terry Goodkind egy beteg állat.


Népszerű idézetek

ercypici>!

-„Az emberek elhiszik a hazugságot, csak azért, mert el akarják hinni, hogy igaz, vagy pedig azért, mert félnek, hogy esetleg igaz lehet.”

Az első szabály: A népek palotája

Hush_Campo>!

– Néha, ha megfelelően csinálják, egy trükk hatásosabb lehet, mint a valódi mágia – vont vállat Zedd. – Sőt, merem állítani, hogy egy jó trükk nem különbözik a valódi mágiától.

ohentibi>!

– A megoldásra gondolj, ne pedig a problémára.

I. kötet

ercypici>!

– „Sok esetben jobb hibás döntést hozni, mint egyáltalán nem dönteni… Aki csak álldogál az útkereszteződés előtt, az nem jut el sehová.”

Az első szabály: Az igazság keresője

ohentibi>!

[…] – Nem hiszem, hogy valaha is megbíznék egy olyan emberben, aki nem szereti a sajtot. Ez nem természetes.

I. kötet

ohentibi>!

A barátság azt jelenti, hogy amit nem akarsz nekem elmondani, azt nem kell elmondanod. Attól még mindig a barátod maradok.

I. kötet

Ameriel>!

Richard elindult. Zedd a nevét kiáltotta. Richard megállt és megfordult.
– Csak örülj neki, hogy ennyire fontos vagy számára. Ha nem lennél, talán már megérintett volna.
Richard egy hosszú pillanatig nézett vissza rá.
– Attól tartok, hogy egy bizonyos módon már megtette.

Népek palotája - 92. oldal 4. bekezdés

ercypici>!

-„Ha félsz valamitől, hogy netán igaz lehet, az olyan, mintha elfogadnád a lehetőséget. Ha elfogadod a lehetőséget, már megtetted az első lépést ahhoz, hogy higgy.”

Az első szabály: A népek palotája

Ameriel>!

Az életben nem minden választás van a tetszésünkre, ám mást nem hoz elébed a sors. Néha azt kell választanod, ami jobb azoknak, akiket szeretsz, mint magadnak.

Népek palotája - 171. oldal 1. bekezdés

Mirk P>!

– Miért akarod megölni Darken Rahlt?
– Mert megkínozta és megölte az apámat. Mert sok más embert is halálra kínzott. Mert még ennél is több embert fog halálra kínozni, ha nem ölöm meg. Csak így lehet a pusztításnak véget vetni. Vele nem lehet egyezkedni. Nincs más lehetőségem, mint hogy megöljem.
– A következő kérdésre jól fontold meg a választ, mielőtt kimondanád. Csak az igazat feleld, vagy a Gyűlésnek vége.
Richard bólintott.
– Mi a legfőbb oka, hogy meg akarod ölni Darken Rahlt?
A Kereső ismét lehunyta a szemét. Az arcán könnyek folytak végig.
– Azért – suttogta végül – mert ha nem ölöm meg, akkor megöli Kahlant


A sorozat következő kötete

Az igazság kardja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Crooked Kingdom – Bűnös birodalom
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Stephanie Garber: Legendary
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Rick Riordan: Tűztrónus
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Patrick Ness: Háború a békéért
Renée Ahdieh: Harag & hajnal