A Nyavalyás középkor elmeséli, milyen is volt valójában az élet a régi szép időkben, mikor a lovagok kopaszok voltak, a nők magas, csúcsos kalapokat hordtak, a parasztok meg csak lázadoztak. Szeretnéd tudni: Milyenek egy igazi udvari bolond viccei? Miért borotválták le a csirkék fenekét? Mire használták a tíz éves melaszt? Akkor olvasd el ezt a könyvet és ismerkedj meg a jellemtelen játékokkal, a ritka rossz receptekkel és a történelmi tényekkel! Ismerd meg a szerencsétlen szerzeteseket, a félelmetes Fekete Halált és az iskolát, amikben aztán tényleg tudták, hogyan kínozzák meg a gyerekeket! A rettentő töri sosem volt még ilyen rrrettentő!!!
Nyavalyás középkor 39 csillagozás

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rrrettentő töri Egmont-Hungary, Könyvmolyképző

Egy kicsit féltem ettől a könyvtől, ami igazából inkább egy kisebb brossúra, de végül valamelyest pozitívan csalódtam benne. Nyilván gyerekeknek készült, de nekem csak mostanság jutott a kezembe. Rendkívül hangsúlyosan az angol történelemből indul ki, és kétségtelenül alkalmas arra, hogy a fantasyk révén a középkori világba fülig beleszerelmesedett kiskamaszokat arccal korunk felé fordítsa, igaz, ehhez azért nagyszámú túlzást is alkalmaznia kell. Néha magával ragadó a cinizmusa, amit én mindig nagyra szoktam értékelni. :)
A fordítás helyenként ötletes, ami az angol szójátékokat ismerve nem lehetett könnyű, helyenként viszont következetlen, mert egyes neveket nem fordít le magyarra, noha van bevett magyar megnevezése. (Például Clement – Kelemen pápa).

A sorozatból eddig ez tetszett a legjobban, persze ez azért is lehet, mert a középkor az egyik legérdekesebb korszak, és szívesen olvasok róla. A kötet az angol középkorra koncentrál, de azt szépen körbejárja, minden társadalmi rétegbe ellátogat, a nagyobb harcokról, háborúkról is megemlékezik. A történetek érdekesek, és a fogalmazás humoros. A fordítás is találó volt, sok alcímnek szépen alliterált, és a nyelvi humort is áttudta vinni magyarba.

Szerencsémre volt olyan jó töri tanárom, aki szerette elmesélni az ilyen érdekesebb történeteket. Ha a gyerekem középiskolában ugyanolyan gyökér lesz törtiből, mint én voltam, biztosan a kezébe nyomom ezt.

Ez a rész annyira nem jött már be, mint a többi. De ettől függetlenül még mindig vicces, és érdekes.

Azzal az elvárással indultam neki a könyvnek, hogy kellemes kikapcsolódás lesz a számomra, egy-két érdekes ténnyel. Mindezt igazából megkaptam, mint ahogy a sorozat többi részétől is, tehát panaszra nincs okom. Tény, szerintem ha pár évvel előbb olvasom, akkor még inkább élveztem volna a dolgot, de amúgy semmit se von le a könyv értékeiből.

A flagellások kezdetben a papokat hibáztatták a járvány átka miatt. A papok azonban kiátkozással fenyegették őket, ezért aztán könnyebb célpontot kerestek: a városokban lakó zsidókat. Minden egyes városban lerohanták a zsidónegyedeket, és mindenkit megöltek, akit csak találtak.
Egyes helyeken, például a németországi Wormsban, 1349-ben a zsidók keresztülhúzták a flagellások számításait: tömeges öngyilkosságot követtek el, magukra gyújtották a házaikat. Még ugyanabban az évben hatezren haltak meg Mainzben, és a 3000 erfurti zsidó közül sem maradt életben senki.