Nyavalyás ​középkor 39 csillagozás

Terry Deary: Nyavalyás középkor

A Nyavalyás középkor elmeséli, milyen is volt valójában az élet a régi szép időkben, mikor a lovagok kopaszok voltak, a nők magas, csúcsos kalapokat hordtak, a parasztok meg csak lázadoztak. Szeretnéd tudni: Milyenek egy igazi udvari bolond viccei? Miért borotválták le a csirkék fenekét? Mire használták a tíz éves melaszt? Akkor olvasd el ezt a könyvet és ismerkedj meg a jellemtelen játékokkal, a ritka rossz receptekkel és a történelmi tényekkel! Ismerd meg a szerencsétlen szerzeteseket, a félelmetes Fekete Halált és az iskolát, amikben aztán tényleg tudták, hogyan kínozzák meg a gyerekeket! A rettentő töri sosem volt még ilyen rrrettentő!!!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rrrettentő töri Egmont-Hungary, Könyvmolyképző

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2002
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636273480 · Fordította: Békési József · Illusztrálta: Martin Brown
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2000
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636273480 · Fordította: Békési József · Illusztrálta: Martin Brown
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 1999
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636273480 · Fordította: Békési József · Illusztrálta: Martin Brown

1 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Egy kicsit féltem ettől a könyvtől, ami igazából inkább egy kisebb brossúra, de végül valamelyest pozitívan csalódtam benne. Nyilván gyerekeknek készült, de nekem csak mostanság jutott a kezembe. Rendkívül hangsúlyosan az angol történelemből indul ki, és kétségtelenül alkalmas arra, hogy a fantasyk révén a középkori világba fülig beleszerelmesedett kiskamaszokat arccal korunk felé fordítsa, igaz, ehhez azért nagyszámú túlzást is alkalmaznia kell. Néha magával ragadó a cinizmusa, amit én mindig nagyra szoktam értékelni. :)
A fordítás helyenként ötletes, ami az angol szójátékokat ismerve nem lehetett könnyű, helyenként viszont következetlen, mert egyes neveket nem fordít le magyarra, noha van bevett magyar megnevezése. (Például Clement – Kelemen pápa).

danlin>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

A sorozatból eddig ez tetszett a legjobban, persze ez azért is lehet, mert a középkor az egyik legérdekesebb korszak, és szívesen olvasok róla. A kötet az angol középkorra koncentrál, de azt szépen körbejárja, minden társadalmi rétegbe ellátogat, a nagyobb harcokról, háborúkról is megemlékezik. A történetek érdekesek, és a fogalmazás humoros. A fordítás is találó volt, sok alcímnek szépen alliterált, és a nyelvi humort is áttudta vinni magyarba.

Batus>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Szerencsémre volt olyan jó töri tanárom, aki szerette elmesélni az ilyen érdekesebb történeteket. Ha a gyerekem középiskolában ugyanolyan gyökér lesz törtiből, mint én voltam, biztosan a kezébe nyomom ezt.

3 hozzászólás
Sophiechan>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Ez a rész annyira nem jött már be, mint a többi. De ettől függetlenül még mindig vicces, és érdekes.

Sceurpien I>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Egy rrrettentő töri rész. Ez mindent elmond.
Ctrl+C, Ctrl+V

De a boszikonyhás része állat volt.

Enoia>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Azzal az elvárással indultam neki a könyvnek, hogy kellemes kikapcsolódás lesz a számomra, egy-két érdekes ténnyel. Mindezt igazából megkaptam, mint ahogy a sorozat többi részétől is, tehát panaszra nincs okom. Tény, szerintem ha pár évvel előbb olvasom, akkor még inkább élveztem volna a dolgot, de amúgy semmit se von le a könyv értékeiből.

3 hozzászólás
Hiúzka>!
Terry Deary: Nyavalyás középkor

Nagyon vicces könyv és még a töritanulás is jobban megy azzal, hogy olvasom :D XD


Népszerű idézetek

Szelén>!

A flagellások kezdetben a papokat hibáztatták a járvány átka miatt. A papok azonban kiátkozással fenyegették őket, ezért aztán könnyebb célpontot kerestek: a városokban lakó zsidókat. Minden egyes városban lerohanták a zsidónegyedeket, és mindenkit megöltek, akit csak találtak.
Egyes helyeken, például a németországi Wormsban, 1349-ben a zsidók keresztülhúzták a flagellások számításait: tömeges öngyilkosságot követtek el, magukra gyújtották a házaikat. Még ugyanabban az évben hatezren haltak meg Mainzben, és a 3000 erfurti zsidó közül sem maradt életben senki.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1349 · Mainz · öngyilkosság · Worms · zsidók
Szelén>!

3a) A járvány-orvosok porrá zúzott gyöngyöket és smaragdokat adtak el a nagyon gazdag betegeknek. Ez rendkívül egészséges volt az orvosok erszényének.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyöngy · smaragd

Hasonló könyvek címkék alapján

Lőrinc László: 25 szelfi a török korból
Sarah Devos: Nahát, ezek a lovagok!
Nick Arnold: Rémes régiségek
Alan Macdonald: Oliver Cromwell szőröstül, bőröstül
Adam Kay: Testünk kívül-belül
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George és az ősrobbanás
Benedek Szabolcs: Király!
Frank Schwieger: Odin és bandája
Nick Arnold: Hús, vér és egyéb nyalánkságok
Adam Kay: Testünk régen és most