Baljós ​árnyak (Csillagok háborúja 1.) 227 csillagozás

Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak

Réges-rég ​egy messzi-messzi galaxisban egy rég halottnak hitt gonosz szövetség éledezni kezd. Ez még a Jediket is meglepetésként éri, akik figyelmét a Kereskedő Föderáció és a Köztársaság közötti politikai feszültség köti le. Most az Erő sötét oldala azzal fenyeget, hogy úrrá lesz a világosságon, és csupán egy ősi Jedi-jövendölés állhat a remény és a végzet útjába az egész galaxisban.
A Tatuin sivatagos világán, távol a Köztársaság érdekeltségeitől, egy rabszolgafiú, aki nappal keményen dolgozik, éjszakánként arról álmodik, hogy Jedi-lovag lesz belőle, és egy napon bejárja majd azokat a világokat, amelyekről eddig csupán mások történeteiből hallott… és megtalálja a módját, miként nyerje el a szabadságot önmagának és hőn szeretett anyjának. Egyetlen reménye rendkívüli ösztöneiben rejtezik, s azon képességében, hogy képes megérteni a dolgok mibenlétét, amely tulajdonságai a bolygó egyik legjobb gondolaversenyzőjévé teszik.
A galaxis egy másik pontján Qui-gon Jinn, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Aquila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István
>!
Aguila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790477 · Fordította: Nemes István
>!
Aquila, Debrecen, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Star Wars

577 tag · 1848 karc · Utolsó karc: 2024. február 25., 21:39


Enciklopédia 64

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Qui-Gon Jinn · R2-D2 · Darth Maul · Padmé Amidala · C-3PO · Mace Windu · Sheev Palpatine · Darth Sidious · Jar Jar Binks · Jedi · Finis Valorum · mester · Adi Gallia · Depa Billaba · Jabba Desilijic Tiure · Ki-Adi-Mundi · Nute Gunray · Shmi Skywalker · tolmács, fordító · Watto · Xelbree

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · galaxis · Naboo · Jedi Templom · Tatuin · főváros · Mos Espa


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MóroczMárk>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Sose szerettem úgy igazán a Star Wars-t, a filmeket is asszem egyszer láttam maratonban (szombat 1-2-3, vasárnap 4-5-6).
Nem tagadom, hogy csak a Salvatore kitüntetés miatt kezdtem el a szériát.
Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire fog tetszeni :)

Most inkább nem írnám le miről szól, mert a filmmel kb teljesen azonos off

3 hozzászólás
Razor P>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Erre mondják, hogy korrekt regényadaptáció. Nem szolgai módon másolja a forgatókönyvet, hanem kibővíti azt egyrészt a filmből kimaradt jelenetekkel, másrészt saját részekkel is (azt hiszem, a könyvet nyitó fogatversenyről nem hallottam a film kapcsán). A fő sztori egyébként adott, a film ismeretében túl sok újat nem tud nyújtani, de rajongóknak egyszer mindenképp megéri elolvasni.

>!
Aquila, Debrecen, 1999
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636790159 · Fordította: Nemes István
PAVideoStudio>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Filmként is tetszik, de könyvként még jobban is, mint az eredeti trilógia regényváltozatai, főleg a plusz jelenetek és a szereplők gondolatainak leírása miatt. Több eltérés van a film és a regény között, mint A Jedi visszatér esetében, pedig abba se volt kevés.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/unrP1WbaB54

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Szerk: 2016. augusztus 28.

Tavaly A vadászó árnyékot adtam oda olvasásra nagymamámnak, idén pedig ezt a regényt. (A múltkor félreinformáltalak titeket, ugyanis nem az egész OT-t látta, hanem csak A Birodalom visszavágot.) A továbbiakban átadom mamának a szót.

„Összességében tetszett a könyv, annyira lírai, kulturált stílusa van. Maga a cselekmény egy krimi, úgy megrázza az embert, de a stílus kiegyenlíti, tehetséges az író. A stílust ugyan szépnek tartom, de nehéznek is, mivel nehezemre esett a történéseket a magamévá tennem, többször félbehagytam (kb. 5 hónapig olvastam) ilyen-olyan problémák miatt, ennek ellenére szeretném elolvasni a folytatást.

Anakin annyira kedves, szimpatikus szereplő, megérintett. Vannak emberek, akiket személyes találkozáskor kedvesebbnek találsz, mint azelőtt. Számomra Anakin is ilyen kedves kisfiú. Padmé mint női szereplő nagyon jól megírt kedves, határozott karakter. Látszik, hogy vonzalom van köztük, és nagyon örülök, hogy a lány nem érzi felsőbbrendűnek magát a fiúnál, hanem kedvesen bánik vele. Viszont a cseles nevű Jar Jart ki nem állhattam, úgy rühelltem, mint keveseket. A gyerekek számára a neve alapján kedvesnek tűnhet, de a felszín alatt egy ördög lakozik szerintem.

A vadászó árnyékhoz képest ez a könyv közelebb kerül a szívemhez. A jövő, amit annak a regénynek az elején elképzeltem Maul számára spoiler, örülök, hogy megváltozott (már annak a regénynek a végén is mást gondoltam), de biztos vagyok benne, hogy a végső összecsapásnak így kellett végződni, ennyire drámaian.”

>!
Aquila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István
16 hozzászólás
calmovato>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Egy kicsit még gyerek vagyok. Egy kicsit még naivan kapaszkodok abba az énembe, aki a Star Wars-os kártyákat gyűjtögette, és akinek volt szerencsére a Baljós Árnyakat gyerekként moziban megtekinteni. Elfogult vagyok, sajnálom. De ez a történet is, mint ahogyan a többi, egy olyan kultikus világnak kis apró darabja, amit a világ összes kincséért sem lennék hajlandó elengedni.

Jucush84 P>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Star Wars rajongóknak érdemes elolvasni, remek adaptáció.
A film után úgy ad többet, hogy sok helyen kiegészíti a filmből kimaradt rész(let)ekkel, a szereplők gondolataival.
Nagyon hamar elolvastam, és őszintén, olvasás közben minden szereplő megelevenedett előttem a filmből. Jó volt nosztalgiázni.

Kizi>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Sokkal jobban tetszett, mint gondoltam. Bevallom, nem sok emlékem van erről a filmről, pedig többször láttam. Főleg TV-ben, és a legelejéről mindig lemaradtam. Már csak emiatt emiatt megérte elolvasnom. Végig lekötött, sehol sem untam.

Vaklarma P>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Ezt se gondoltam soha, hogy én ilyeneket fogok olvasni, de aztán mégis. Van az a kihívás. Naszóval. Nagyon nem az én műfajom, de a film sem volt az, mégis megnéztem az összes részt. (Van az a pasi is, aki rávesz ilyesmire.) Az eleje totál zavaros volt, ha nem láttam volna korábban, valószínűleg ott teszem le, de így azért valamennyire sikerült dekódolnom a dolgokat. A könyv kicsivel talán izgalmasabb, mint a film, aminél nagyon éreztem, hogy egy utólag készült leginkább profitorientált próbálkozás. Viszont rendkívül nagy, és teljesen érthetetlen szerepe van szegény Jar Jar Bingsnek, aki a filmben, legalább valamennyire szállítja a poénfaktort, hogy a nem annyira Star Wars fanok is szórakozhassanak, de a könyvben már csak próbál humoros lenni. És – ó jaj! – kevés rémesebb dolog van egy könyvben, mint egy olyan karakter, aki próbál vicces lenni, miközben legfeljebb szánalmas. De azért voltak izgalmas részek is, egy idő után meg lehetett szokni, hogy minden figyelmeztetés nélkül a következő bekezdés már egy teljesen más szálról szól, és olvastam már ennél rosszabbat is. Úgyhogy egynek jó volt, és lehet (egy távoli jövőben), hogy azért majd elolvasom a rendes, eredeti Csillagok háborúját is, hátha akkor a fanoknál is bevágódom.

2 hozzászólás
AgiVega IP>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Jó kis könyv, kár, hogy a magyar fordítás (gondolaverseny – mi ez, Velence?) igen gyatra. Angolul klasszisokkal jobb.

7 hozzászólás
Rune >!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Lassan tudtam csak vele haladni, mert nagyon ellepett a munka a héten. De folyton visszatértek a gondolataim napközben a könyvhöz. Mivel a filmet már nemegyszer láttam, így természetesen nagyon könnyen bele tudtam helyezkedni a történetbe és a világba. Nekem tudott pluszt nyújtani a filmhez képest. Jobban megismerhettem a szereplők motivációit. Qui-gon Anakinnal kapcsolatos gondolatait, Obi-van kötődését mesteréhez vagy épp Anakin és Padmé kezdeti kapcsolatát. Persze sok meglepetés nincs benne, de nem untatott egy percig sem.
Hamarosan jöhet a második rész off

Libricica>!
Terry Brooks: Baljós árnyak

Nos, nem adhattam erre maximum pontot, mert akkor nem is én lennék. De előzetes félelmeimmel ellentétben, nem a történet miatt vontam le a csillagot.

A fél pontot a fordítás spoiler, illetve Jar Jar Binks miatt vontam le. spoiler

A történet amúgy sokkal jobban tetszett, mint filmben – pedig ez már később készült, mint az eredeti trilógia, korszerűbb eszközökkel. Valószínűleg sosem leszek olyan igazi SW fan, de könyvben egészen élvezhető volt. Padmé személyében egy igazi badass karaktert kaptam, aki spoiler nem az a tipikus spoiler karakter. Szóval ő egy mondhatni kedvenc, de nem legkedvencebb női karakter lett.

Tetszett a spoiler is, ami jópár év lehetett, pontosan sajnos nem tudom, mennyi (de persze, ha utánaolvasok, biztosan megtudom). Azért is volt érdekes ez a felállás, mert általában fordított felállást szokták választani.

Nem igazán jellemző egyik nézőpontra sem az unalmas részletek darálása, talán az alkirályos részek voltak unalmasabbak, de semmiképpen sem haszontalanok. A vége pörgős, de valahogy hirtelen vége szakad. Érezhetően beleillik valami univerzumba. Olvastatja magát és a karakterek közül is sokat meg lehet kedvelni, sok érdekes lényt is megismerhetünk. Kicsit gyors és túl pörgős volt néha, de pozitívum, hogy a 316 oldal gyorsan elolvasható.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Baraby P>!

– A beszéd képessége még nem azonos az intelligenciával

Kapcsolódó szócikkek: Qui-Gon Jinn
Életveszélyes_és_Tilos>!

– Te egy angyal vagy? – kérdezte halkan.
– Tessék? – nézett rá tágra nyílt szemmel a lány.
– Angyal – húzta ki magát Anakin. – Az Iego holdjain élnek, azt hiszem. Ők a világmindenség leggyönyörűbb teremtményei. Jóságosak és kedvesek, és olyan szépek, hogy még a legelvetemültebb űrkalózok is sírva fakadnak a láttukra.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Padmé Amidala
3 hozzászólás
PAVideoStudio>!

– Segítenünk kell nekik, anya! – makacskodott Anakin, biztosan tudva, hogy ebben igaza van, segítenie kell a Jedinek és a társainak. – Emlékszel, mit mondtál? Azt mondtad, hogy az az univerzum legnagyobb baja, hogy senki sem hajlandó segíteni senkinek.

135. oldal, 10. fejezet - Baljós árnyak (Aquila, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Shmi Skywalker
1 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

– A változást nem lehet megállítani, mint ahogy a lenyugvó napot sem.

verone>!

– Melyek a legjobbak, C-3PO? – kérdezte. Azért a hármas számot adta a droidnak, mivel egy kicsit családtagnak tekintette, s ő volt a harmadik az anyja és maga után.
– Ó… nos, Anakin gazda, megtisztelő, hogy engem kérdez, ám én sosem merészelnék arra vetemedni csekély tudásommal, hogy az ön tapasztalatához mérjem magam, ámbár körülbelül ötezer-egyszáz különböző típusú droidról rendelkezem ismeretekkel, továbbá ötezernél is többfajta beépített processzorról, tízszer annyi chipről, és…
– Csak azt mondd meg, melyek a legjobbak! – sziszegte Anakin az orra alatt. Elfelejtette, hogy C-3PO elsősorban és legfőképpen egy protokolldroid, aki bár széles körű tudást hordoz, meglehetősen körülményes és udvariaskodó az emberekkel. – Melyek legyenek azok, Szi-Thripio? – ismételte meg. – Balról jobbra. Mondd a számukat!

72. oldal, 6. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · C-3PO · család · droid
verone>!

– Miért épp a Naboo? Te mit gondolsz, ifjú tanítványom? Miért éppen ezt a bolygót vették blokád alá, amikor oly sok közül választhattak volna, amelyek legtöbbje nagyobb és jobban érzékeltette volna a tettük hatását?
Obi-van nem felelt. A Naboo valóban különös választás volt egy ilyesfajta akcióra – egy bolygócska a galaxis peremén, amelynek nincs különösebben fontos szerepe a dolgok menetében. Uralkodónője, Amidala meglehetősen ismeretlennek számított.

32. oldal, 3. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

verone>!

– Türelmetlen, ajjaj, türelmetlen vagy. És milyen biztos a döntésben! Ajjaj!
Obi-van beleharapott a nyelvébe és csendben maradt, kötelességtudóan várva a másikra. Yoda alaposan végigmérte.
– Nagy harcos, igen, Qui-gon Jinn nagy harcos volt – gurgulázta a mester halk, szomorú hangon. – De mennyivel, ajjaj, mennyivel több lehetett volna, ha nem rohan annyira előre! Lassabban, Obi-van, neked lassabban kell haladnod.

309. oldal, 24. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

PAVideoStudio>!

Az ifjú Jedi csupán egy pillanatig állta a tekintetét, aztán a kritikától megbántottan elfordította a fejét. Qui-gon visszaballagott Nass főnökhöz.
– Mi lesz Jar Jar Binks sorsa? – kérdezte.
Nass főnök, aki éppen az egyik gunga hivatalnokkal tárgyalt, bosszankodva fordult felé, súlyos tokája kidagadt.
– Binks megszegde a nemvisszajövézs dörvényéd. Megdörde a számgivedézsd. Bündedézsd fog gapni.
– Nem túl szigorút, remélem! – mondta nyomatékosan a Jedi-mester. – Ő nagy segítségünkre volt.
Lassú nevetés tört fel a főnökből.
– Halálra fogjuk zúzni, ennyi.

56. oldal, 4. fejezet – Baljós árnyak (Aquila, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Jar Jar Binks · Jedi · Qui-Gon Jinn
1 hozzászólás
Asteria>!

A változást nem lehet megállítani, mint ahogy a lenyugvó napot sem.

verone>!

Obi-van a folyosón végigpillantva felmérte, mekkora távolság választja el Qui-gontól és ellenfelétől. A lézerek ebben a pillanatban kikapcsolódtak. Az előbb, Qui-gon után rohanva már látta egyszer, amint kihunynak, majd pár másodperc múlva újra felragyogtak. Gyorsnak kell lennie. Nagyon gyorsnak. Nem akarta, hogy a mester egyedül nézzen szembe ezzel a tetovált őrülttel.

292. oldal, 23. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Jedi · Jedi lovag · Jedi mester · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn

A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Freed: Zsivány Egyes
Mur Lafferty: Solo
Timothy Zahn: Járulékos veszteség
James Luceno: Darth Plagueis
John Jackson Miller: Kenobi
Timothy Zahn: Thrawn
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom
Paul S. Kemp: Hullámtörés
Christie Golden: Sötét tanítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár