Baljós ​árnyak (Csillagok háborúja 1.) 177 csillagozás

Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak Terry Brooks: Baljós árnyak

Réges-rég ​egy messzi-messzi galaxisban egy rég halottnak hitt gonosz szövetség éledezni kezd. Ez még a Jediket is meglepetésként éri, akik figyelmét a Kereskedő Föderáció és a Köztársaság közötti politikai feszültség köti le. Most az Erő sötét oldala azzal fenyeget, hogy úrrá lesz a világosságon, és csupán egy ősi Jedi-jövendölés állhat a remény és a végzet útjába az egész galaxisban.
A Tatuin sivatagos világán, távol a Köztársaság érdekeltségeitől, egy rabszolgafiú, aki nappal keményen dolgozik, éjszakánként arról álmodik, hogy Jedi-lovag lesz belőle, és egy napon bejárja majd azokat a világokat, amelyekről eddig csupán mások történeteiből hallott… és megtalálja a módját, miként nyerje el a szabadságot önmagának és hőn szeretett anyjának. Egyetlen reménye rendkívüli ösztöneiben rejtezik, s azon képességében, hogy képes megérteni a dolgok mibenlétét, amely tulajdonságai a bolygó egyik legjobb gondolaversenyzőjévé teszik.
A galaxis egy másik pontján Qui-gon Jinn, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Aquila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István
>!
Aguila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790477 · Fordította: Nemes István
>!
Aquila, Debrecen, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Star Wars

484 tag · 1737 karc · Utolsó karc: 2020. március 26., 17:19


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · R2-D2 · Qui-Gon Jinn · Padmé Amidala · Darth Maul · Mace Windu · Jar Jar Binks · jedi · mester · Shmi Skywalker


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Terry Brooks: Baljós árnyak

Erre mondják, hogy korrekt regényadaptáció. Nem szolgai módon másolja a forgatókönyvet, hanem kibővíti azt egyrészt a filmből kimaradt jelenetekkel, másrészt saját részekkel is (azt hiszem, a könyvet nyitó fogatversenyről nem hallottam a film kapcsán). A fő sztori egyébként adott, a film ismeretében túl sok újat nem tud nyújtani, de rajongóknak egyszer mindenképp megéri elolvasni.

>!
Aquila, Debrecen, 1999
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636790159 · Fordította: Nemes István
>!
PAVideoStudio
Terry Brooks: Baljós árnyak

Filmként is tetszik, de könyvként még jobban is, mint az eredeti trilógia regényváltozatai, főleg a plusz jelenetek és a szereplők gondolatainak leírása miatt. Több eltérés van a film és a regény között, mint A Jedi visszatér esetében, pedig abba se volt kevés.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/unrP1WbaB54

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Szerk: 2016. augusztus 28.

Tavaly A vadászó árnyékot adtam oda olvasásra nagymamámnak, idén pedig ezt a regényt. (A múltkor félreinformáltalak titeket, ugyanis nem az egész OT-t látta, hanem csak A Birodalom visszavágot.) A továbbiakban átadom mamának a szót.

„Összességében tetszett a könyv, annyira lírai, kulturált stílusa van. Maga a cselekmény egy krimi, úgy megrázza az embert, de a stílus kiegyenlíti, tehetséges az író. A stílust ugyan szépnek tartom, de nehéznek is, mivel nehezemre esett a történéseket a magamévá tennem, többször félbehagytam (kb. 5 hónapig olvastam) ilyen-olyan problémák miatt, ennek ellenére szeretném elolvasni a folytatást.

Anakin annyira kedves, szimpatikus szereplő, megérintett. Vannak emberek, akiket személyes találkozáskor kedvesebbnek találsz, mint azelőtt. Számomra Anakin is ilyen kedves kisfiú. Padmé mint női szereplő nagyon jól megírt kedves, határozott karakter. Látszik, hogy vonzalom van köztük, és nagyon örülök, hogy a lány nem érzi felsőbbrendűnek magát a fiúnál, hanem kedvesen bánik vele. Viszont a cseles nevű Jar Jart ki nem állhattam, úgy rühelltem, mint keveseket. A gyerekek számára a neve alapján kedvesnek tűnhet, de a felszín alatt egy ördög lakozik szerintem.

A vadászó árnyékhoz képest ez a könyv közelebb kerül a szívemhez. A jövő, amit annak a regénynek az elején elképzeltem Maul számára spoiler, örülök, hogy megváltozott (már annak a regénynek a végén is mást gondoltam), de biztos vagyok benne, hogy a végső összecsapásnak így kellett végződni, ennyire drámaian.”

>!
Aquila, Budapest, 1999
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636790469 · Fordította: Nemes István
16 hozzászólás
>!
calmovato P
Terry Brooks: Baljós árnyak

Egy kicsit még gyerek vagyok. Egy kicsit még naivan kapaszkodok abba az énembe, aki a Star Wars-os kártyákat gyűjtögette, és akinek volt szerencsére a Baljós Árnyakat gyerekként moziban megtekinteni. Elfogult vagyok, sajnálom. De ez a történet is, mint ahogyan a többi, egy olyan kultikus világnak kis apró darabja, amit a világ összes kincséért sem lennék hajlandó elengedni.

>!
AgiVega IP
Terry Brooks: Baljós árnyak

Jó kis könyv, kár, hogy a magyar fordítás (gondolaverseny – mi ez, Velence?) igen gyatra. Angolul klasszisokkal jobb.

7 hozzászólás
>!
Libricica
Terry Brooks: Baljós árnyak

Nos, nem adhattam erre maximum pontot, mert akkor nem is én lennék. De előzetes félelmeimmel ellentétben, nem a történet miatt vontam le a csillagot.

A fél pontot a fordítás spoiler, illetve Jar Jar Binks miatt vontam le. spoiler

A történet amúgy sokkal jobban tetszett, mint filmben – pedig ez már később készült, mint az eredeti trilógia, korszerűbb eszközökkel. Valószínűleg sosem leszek olyan igazi SW fan, de könyvben egészen élvezhető volt. Padmé személyében egy igazi badass karaktert kaptam, aki spoiler nem az a tipikus spoiler karakter. Szóval ő egy mondhatni kedvenc, de nem legkedvencebb női karakter lett.

Tetszett a spoiler is, ami jópár év lehetett, pontosan sajnos nem tudom, mennyi (de persze, ha utánaolvasok, biztosan megtudom). Azért is volt érdekes ez a felállás, mert általában fordított felállást szokták választani.

Nem igazán jellemző egyik nézőpontra sem az unalmas részletek darálása, talán az alkirályos részek voltak unalmasabbak, de semmiképpen sem haszontalanok. A vége pörgős, de valahogy hirtelen vége szakad. Érezhetően beleillik valami univerzumba. Olvastatja magát és a karakterek közül is sokat meg lehet kedvelni, sok érdekes lényt is megismerhetünk. Kicsit gyors és túl pörgős volt néha, de pozitívum, hogy a 316 oldal gyorsan elolvasható.

1 hozzászólás
>!
mcborzaska
Terry Brooks: Baljós árnyak

Körülbelül 6-8 éves voltam, mikor mozikba került a film, és apukám elrángatott rá. Azóta az egyik kedvencem, imádom mindegyik filmet, és mikor időm engedi újra nézem őket. Nagyon sok SW könyvünk van itthon, emlékszem, mikor ennek a könyvnek a legelejét olvastam fel öcsémnek, mikor kicsi volt mondjuk én sem voltam sokkal idősebb..
Valamiért eddig nem kezdtem bele az olvasásába rendesen, talán, mert attól féltem, hogy a film sokkal jobb. Mivel a film forgatókönyve alapján íródott, így voltak szó szerinti párbeszédek, aminek örültem. A történet ugyanaz, mint filmen. Ahogy olvastam úgy tudtam, hogy a filmben ez hogyan is nézett ki. Ami fura volt, hogy az Anakin becézése Annie-nak van írva, és ahoyg Jar Jar „beszél” a könyvben.
Ma nálam volt a könyv az egyetemen, és szörnyű, hogy a korosztályom nem ismeri a filmet sem. Néhányan annyit tudtak, hogy Darth Veder, de nem látták.

1 hozzászólás
>!
Andru P
Terry Brooks: Baljós árnyak

Tetszett ez a könyv, két okból is.
Egyrészt maga a történet, ahogy a Sith-ek irányítják a dolgokat spoiler. Másrészt, ahogy az előző következő trilógia olvasásához látni kellett a filmet, mert leírások gyakorlatilag nem voltak benne, úgy ez a könyv egy rendes könyv volt részemről, azaz nem igényelte a film ismeretét. szerencsére

Bevezető történetnek szerintem pont megfelelt. Megismertük Anakint, betekinthettünk Sidious terveibe, amiről el sem tudtam igazán dönteni a végén, hogy most akkor teljesen bejött, amit akart vagy sem? spoiler

>!
Démonika
Terry Brooks: Baljós árnyak

A Star Wars-on nőttem fel, akárhányszor ment a tv-ben apával mindig megnéztük.
De..
Az első részt soha nem szerettem.
Nem tudom, valószínűleg azért mert nincs benne Darth Vader, és kicsi elvont gyerek létemre ő izgatta nagyon a fantáziám…

Nem tudom biztosan, melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás.
De azt kell mondjam, hogy mindkettő jól visszaadja a másikat.
Így, hogy elolvastam a könyvet, jobban rögzültek az alapok.
És olyan dolgok kezdenek tisztán láthatóbbak lenni amik eddig
csak homályosak voltak.
Összességben meg vagyok elégedve, azt kaptam amire számítottam.
Ez egy teljesen jó kezdés, ami miatt viszont mérges vagyok rá,
az az, hogy nem írja le a lényeket és az embereket. Olyan mintha
az író úgy lenne vele, "te már úgy is láttad a filmet, fölösleges leírni
ki mi hogy merre hány méter"
pl: ( nem pont így volt) a kék lény erősen csapkodott apró szárnyaival… őőő
csingiling? Most komolyan, törzsgyökeres fan létemre még nekem is rá kellett keresnem egy két személyre…. A másik meg a fordítás lehet, hogy akkor amikor kiadták akkor ez így volt pont jó és nagyon „menő” ne de akkor is…. amikor az elejét olvastam hirtelen azt hittem hogy a Velencei karnevál egyik élménybeszámolóját olvasom.. Meg a lefordítása óta egy csomó hosszan körülírt tárgyra lett szakszavunk.. Szóval nem ártana újra fordítani és bele javítani imitt amott..

>!
Dénes_Gabriella
Terry Brooks: Baljós árnyak

Nos, a film jobb volt.
A cselekmény pörgős, és ez jó. Sok újat nem tudunk meg, de hát erre nem is számítottam.
Én a filmet csak egyszer láttam, az értékelésben olvastam, hogy vannak a könyvben olyan részek, amelyek a filmből kimaradtak. Nos, lehet, nekem ez alig tűnt fel.
Óriási hiányossága viszont, hogy a lényeknél gyakorlatilag semmilyen leírás nincs. Semmi, ott egy név/fajnév, oszt' cső. De hogy kicsi, nagy, zöld, piros, tízszemű, hatlábú… na, azt mindenki döntse el magának. A filmen persze nem kell ezt elpofázni, mert ott a karakter, és látjuk, de a könyvben ennek helye kellett volna legyen. Nem féloldalas karakterkommentároknak, hanem ügyesen elhelyezett félmondatoknak, amelyek az olvasót segítik.

>!
Paulina_Sándorné P
Terry Brooks: Baljós árnyak

Tetszett, élveztem, ahogy a filmet is, de nekem az igazi akkor is a Csillagok háborújától kezdődő három rész. Szerettem a szereplőket, de nem tudom annyira a szívembe zárni őket, mint Han Solo-t, Csubit, Luke-ot és Leila-t. Anakin-nal szemben ellenérzéseim vannak, mivel ismerem a jövőt, elfogult vagyok. Jar Jar aranyos figura. Szeretem ezt a világot, amit alkottak.


Népszerű idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Te egy angyal vagy? – kérdezte halkan.
– Tessék? – nézett rá tágra nyílt szemmel a lány.
– Angyal – húzta ki magát Anakin. – Az Iego holdjain élnek, azt hiszem. Ők a világmindenség leggyönyörűbb teremtményei. Jóságosak és kedvesek, és olyan szépek, hogy még a legelvetemültebb űrkalózok is sírva fakadnak a láttukra.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Padmé Amidala
3 hozzászólás
>!
Baraby P

A beszéd képessége még nem azonos az intelligenciával

>!
PAVideoStudio

Az ifjú Jedi csupán egy pillanatig állta a tekintetét, aztán a kritikától megbántottan elfordította a fejét. Qui-gon visszaballagott Nass főnökhöz.
– Mi lesz Jar Jar Binks sorsa? – kérdezte.
Nass főnök, aki éppen az egyik gunga hivatalnokkal tárgyalt, bosszankodva fordult felé, súlyos tokája kidagadt.
– Binks megszegde a nemvisszajövézs dörvényéd. Megdörde a számgivedézsd. Bündedézsd fog gapni.
– Nem túl szigorút, remélem! – mondta nyomatékosan a Jedi-mester. – Ő nagy segítségünkre volt.
Lassú nevetés tört fel a főnökből.
– Halálra fogjuk zúzni, ennyi.

56. oldal, 4. fejezet – Baljós árnyak (Aquila, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Jar Jar Binks · jedi · Qui-Gon Jinn
1 hozzászólás
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– A változást nem lehet megállítani, mint ahogy a lenyugvó napot sem.

>!
Asteria

A változást nem lehet megállítani, mint ahogy a lenyugvó napot sem.

>!
Saileach P

Ez a fajta hozzáállás elbűvölte, ám ugyanakkor bosszantotta is Obi-vant. Mentora talán a legnagyobb élő Jedi, meghatározó személyiség a Tanácsban, erős és bátor harcos, aki még a legfélelmetesebb kihívásoktól sem riad vissza, ráadásul jólelkű és szívélyes ember. Talán ez utóbbi tulajdonságai sodorták oly sok bajba. Számtalanszor dacolt a Tanács határozataival olyan ügyekben, amelyekről Obi-van úgy gondolta, nem érdemes küzdeni értük. Qui-gonnak saját, egyéni elképzelése volt a Jedik céljairól, a szolgálat természetéről és az ügyről, aminek alárendelte magát, és ezt az elképzelését rendíthetetlenül követte.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jedi mester · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
2 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– Segítenünk kell nekik, anya! – makacskodott Anakin, biztosan tudva, hogy ebben igaza van, segítenie kell a Jedinek és a társainak. – Emlékszel, mit mondtál? Azt mondtad, hogy az az univerzum legnagyobb baja, hogy senki sem hajlandó segíteni senkinek.

135. oldal, 10. fejezet - Baljós árnyak (Aquila, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Shmi Skywalker
1 hozzászólás
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Anakin Skywalker nem félt semmitől.
Vagy mégis?
Miközben belebámult a sötét lencsébe, amely eltakarta a taszken harcos szemét, megvitatta magában a dolgot. Legtöbbször úgy gondolta, hogy nincs semmi, ami megijeszthetné. Legtöbbször úgy gondolta, hogy elég bátor ahhoz, hogy sose féljen semmitől.
Ám tudata legtitkosabb zugában, ahol olyasmiket rejtegetett, amiket nem szándékozott feltárni senki előtt, tudta, hogy ez csak önámítás. Igaz, önmagát nem félti, az anyját viszont néha igen.
Mi lesz, ha valami történik az anyjával? Mi lesz akkor, ha valami iszonyatos dolog történik vele, amit ő nem tud megakadályozni?
Érezte, ahogy borzongás fut végig a gerincén.
Mi lesz akkor, ha elveszíti őt?
Mennyire lesz bátor akkor, ha hirtelen elveszíti azt a személyt, aki a legközelebb áll hozzá az egész univerzumban? Ez persze sosem fog bekövetkezni. Ez nem történhet meg.
De mi van, ha mégis?
Rámeredt a taszken harcosra, és az éjszaka mély csendjében érezte, ahogy a magabiztossága megremeg, akár egy széltől megrángatott levél.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Egy napon én is űrhajót akarok vezetni idegen világokra – mondta Anakin halkan.
Wald kétkedőn felhorkant.
– Rabszolga vagy, Annie. Nem mehetsz sehova.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker
>!
kemiviki

Anakin és a lány egymásra néztek. A nevetésüket hirtelen mintha elvágták volna. Padmé öntudatosan megigazította a frizuráját, a tekintetét azonban nem fordította el.
– Feleségül foglak venni – mondta váratlanul a fiú.
Egy pillanatnyi hallgatás után a lány ismét kacagni kezdett. Anakint egyáltalán nem bántotta az édes, dallamos hang. A fura lény a szemét forgatta.
– Komolyan mondom – makacskodott a fiú.
– Különös alak vagy – jegyezte meg a lány. Már nem nevetett. – Miért mondod ezt?
Anakin habozott egy kicsit.
– Talán azért, mert hiszek benne… A lány elképedten mosolygott.
– Hát attól tartok, nem lehetek a feleséged… – Elhallgatott, láthatóan nem jutott eszébe a fiú neve.
– Anakin – segítette ki az.
– Anakin – biccentett Padmé. – Te még kisfiú vagy.
– De nem leszek mindig az – nézett áthatóan a szemébe a fiú.

9. fejezet


A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
Mur Lafferty: Solo
L. A. Graf: A Gondviselő
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Alan Dean Foster: Terminátor – Megváltás
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
Christie Golden: Assassin's Creed – Hivatalos filmregény
Steve Perry: MIB – Sötét zsaruk
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Alan Dean Foster: Transformers