Az ​én Krokodilvadászom 18 csillagozás

Steve Irwin élete
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Steve ​Irwin, a Krokodilvadász, az ausztrál vagány, az ember, aki megmutatta nekünk az állatok világát – ilyennek ismertük. Ebben a könyvben Terri Irwin olyannak írja le férjét, amilyen valójában volt – odaadó családapa, elszánt környezetvédő, egy szerény fickó, aki milliókhoz szólt azok nevében, akik nem tudtak szólni.
Steve tragikus halálának napján a világ megszűnt létezni Terri, valamint a gyerekek, Bindi és Robert számára. Emberek milliói osztoztak fájdalmukban, küzdelmükben, melynek során próbálták elfogadni, hogy ez a fantasztikus ember eltűnt az életükből. De Steve öröksége megmarad, munkája folytatódik, mert az Irwin család egy új generációja nő fel a feladathoz.
Az én Krokodilvadászom egy felemelő, humoros, szívszorító számvetés Terri és Steve kapcsolatáról, az együtt végzett munkáról és a tántoríthatatlan elkötelezettségről a vadvilág megóvásáért.
Ellentétekkel és izgalmakkal teli életet éltek, melyben megesett, hogy egyik nap krokodilokkal… (tovább)

Eredeti cím: My Steve

Eredeti megjelenés éve: 2007

Róla szól: Steve Irwin

>!
Korona, Budapest, 2008
262 oldal · ISBN: 9789632680125 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Bruce Willis


Kedvencelte 9

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Coralie>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Évekig halogattam ezt a könyvet, mert tudtam, hogy lesznek benne szomorú részek, amiket valóban megrendülten olvastam. Vannak pillanatok, amiket nem felejtünk el, és talán fura, amikor egy amúgy személyesen nem ismert emberrel kapcsolatban történik meg ez, de emlékszem, ahogy álltam a buszállomáson, kezemben az újsággal, és kiszakadva a valóságból többször is átolvastam az alig pár mondatnyi (mások számára mellékesen megemlített) hírt. Ez biztos egy másik fickó, mert ilyen nem történhetett, hiszen annyira ismerte az állatokat… de sajnos igaz volt. Nagyon más személyisége volt, mint nekem, de hiszem, hogy az, ahogy szerette az állatokat, ahogy próbálta megmutatni, hogy milyen értékesek és egyediek, hogy mennyire kell, hogy tiszteljük és szeressük őket, az hatással volt arra, hogy bennem is kialakult ez a tisztelet és szeretet. Terri nagyon szép emléket állított neki ezzel a könyvvel. Tetszett, hogy ilyen közvetlen módon mesélte el az emlékeit, nem a tévés sztár, hanem az egyszerű ember, férj és családapa életét ismerhettük meg. Átadta nekünk azokat a személyes kis emlékeket, családi viccelődéseket, romantikus pillanatokat is, amiket a képernyőn keresztül nem láthattunk, és amelyek annyira nagyon jellemzőek voltak Steve-re, hogy szinte láttam magam előtt. Többször hangosan fel is nevettem, igen, biztos ilyen lehetett. Hihetetlen életet élt meg, csak ámultam és bámultam, hogy valaki képes véghezvinni olyan dolgokat, amiket mások el sem tudnának képzelni. Rávetni magunkat a befogandó, 5 méteres krokodilra vagy egy ragadozó hüllőktől hemzsegő folyóban csónakázni, nem éppen azok a dolgok, amikre mások szívesen vállalkoznának. Ő mégis megtette, hogy megmutassa, érdemes ezekért a lényekért is harcolni. Számára tényleg csak ez a fajta életmód létezett, ezt akarta továbbadni a gyermekeinek és nekünk is. Bízom benne, hogy az örökségén keresztül még nagyon sok ember gondolkodását és az állatvilághoz való hozzáállását fogja átformálni, és egy jobb világot teremteni.

Perly P>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Steve halálának 10. évfordulója kiváló alkalmat adott arra, hogy újból a kezembe vegyem és elolvassam. Mondanám, hogy gyakrabban is tehetném, de nem visz rá a lélek. Engem szabályosan megvisel ez a könyv. Egyszer nevetek, másszor sírok rajta.
Mit is mondhatnék róla… Imádom! Aki látott már valaha is egy részt A Krokodilvadászból, annak nem kell bemutatni, milyen ember is volt Steve. Terri remekül megemlékezett róla ebben a könyvben. Kár, hogy ilyen hamar elment. :-( Annyi mindent adhatott volna még a vadvilágnak és az emberiségnek is. <3 Rajongóknak kihagyhatatlan!

Nashira P>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Nem tudtam az elején, mit várjak a könyvtől. Most direkt nem olvastam utána, hogy pontosan mire számítsak: kusza emlékáradatra? Steve Irwin örökségére? Az Irwin-család életére a Nagy Krokodilvadász halála után? Magára Steve Irwinre? Terri és Steve kapcsolatára? Végül mindenből kaptam bőséggel és tökéletes egyensúlyban, ezért nyugodt szívvel mondhatom: egy rendkívüli és igaz történetet ismerhettem meg, amit a természetvédelem élharcosainak ugyanúgy ajánlok, mint a szárnyukat bontogatóknak és a kissé pesszimistáknak is.
Bevallom őszintén, égetett a kíváncsiság, hogy ezt az első látásra őrültnek tűnő, szenvedélyes állatvédő férfit közelebbről megismerhetem, imádott felesége szemszögéből. Amikor először láttam a tévében Steve Irwint, bevallom őszintén, sokáig én is abba a „táborba” tartoztam, akik nem értették pontosan, mit csinál. Azt gondoltam, hogy aki ennyire nem tiszteli a saját életét, ennyire óvatlan, mégis hogyan beszélhet pont ő az élet gyönyörűségéről, megismételhetetlenségéről és védelméről?? Aztán szép lassan rájöttem, ahogy egyre többször láttam a képernyőn, hogy pont ő az, aki ezekről a dolgokról hitelesen beszélhet. Ösztönből, szeretetből és hozzáértéssel cselekszik, tanít, magyaráz, segít és szeret. Megkedveltem őt, ahogy milliók megtették már előttem. Innen, messziről is szeretnék minden jót kívánni Terrinek, aki méltón megemlékezett Steve-re, és mindig ott volt mellette, bölcsen és tettrekészen, szerelmesen. Üzenem neki, hogy semmi nem volt hiábavaló, semmit ne bánjon, semmit ne sajnáljon. Legyen büszke az életére és a gyerekekre!

negoti>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Miután befejeztem a könyvet, rákerestem Terri-re. A twitter oldalát néztem meg és nagyon jó érzés volt látni, amit amúgy sejtettem, hogy még mindig ezer százalékkal az állatokért a családért él. Azt is csodás volt látni, hogy Bindi és Robert ugyanolyan profin és élvezettel csinálja, amit anno az apjuk. Annyira jó dolog ez! Steve Irwint nem lehetett nem szeretni! A furcsa ausztrál akcentusa, a lelkesedése, az állatok iránti szeretete magával ragadó volt és szerintem, rajta keresztül még azok is megszerették a krokodilokat, akik addig utálták. Nagyon jó volt újra elolvasni a könyvet és emlékezni rá, hogy Steve mennyire jó ember volt és, hogy mennyire szerette az állatokat és a családját! Egyre gyorsabban pusztuló világunknak még nagyon-nagyon sok ilyen emberre lenne szüksége!

Virágszépe>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Örülök, hogy vannak még emberek, akik sokat tesznek azért, hogy jobb legyen a világ körülöttünk. Eddig is ismertem Steve Irwint a tv-sorozatokon keresztül, ahol érdekes, új filmeket mutattak be az ő szereplésével. Ez a könyv rádöbbentett, hogy milyen elkötelezett természetvédő volt egész életében, milyen vakmerően bátor ember. Terri, a felesége ír találkozásukról, közös életükről. Olyasmire vállalkoztak, ami szinte lehetetlen feladat, népszerűsítették a krokodilokat. Nagyon szórakoztató, természetes, kedves,néhol meglepő könyv, örülök, hogy rátaláltam. Fontosak ezek az emberek, akik állandóan figyelmeztetnek a valós, kézzel fogható értékekre.

Vanda_Zsolnay>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Példaértékű életmű. Steve életéről csak jó könyvet lehetett írni.
Mit is mondhatnék, mint hogy imádom. Szuper jó történet a kulisszák mögül. Annak idején annyit néztem, hogy sokszor emlékeztem is egyik-másik történetre. Jó volt felidézni. Szívesen újra nézném.
Úgy tűnt Steve egész életében érezte, hogy nem fog megöregedni, és dupla életét sűrített egy életbe. Tartalmas, boldog, vidám életbe.
A könyv beszippantott már az elején, nem is hagyta, hogy egy pillanatra is másra gondoljak. Ha lehetséges lett volna, együltő helyemben olvasom el.
Vidám, boldog, megható és szívbe markoló visszaemlékezés volt egyszerre.
A végén újra összetört a lelkem. Ugyanazt éreztem, mint annak idején, mikor a konyhában állva a híradóban meghallottam, hogy mi történt Steve Irwinnel… Alig hittem el.
Egy könyvből idézett mondat foglalja össze röviden és pontosan ki volt Steve Irwin:
„Steve az állatokért élt és értük is fog meghalni. Szíve mélyéről, őszinte meggyőződésből cselekedett, és számomra ekkor sokkal több volt, mint férj: igazi hős volt”

Éli>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Ez a könyv rendesen elbánt a lelkemmel. Gyerekkorom óta szerettem Stevet és nagyon megviselt a halála. Most pedig ez a könyv.
Terri nagyon jól megírta ezt a könyvet. Már a legelején magába szippant a sok kaland. Olyan mintha egy örökké tartó sorozatot olvasna az ember. Sok benne a humoros rész meg az elgondolkodtató is. Majd egyszer csak meglátom, hogy már 2006-ot ír a könyv és úrrá lett rajtam egyfajta kellemetlen bajlóslatú hűvös érzés. Lelassúltam, és próbáltam elnyújtani az oldalakat,de Terri nem kímélve az olvasót kiterítette a tényeket. Egyből megálltam. A környezetem zajai elcsendesedtek (tömegközlekedésen utaztam).
A gyász teljes mértékben a hatalmába kerített. A végéről nem is beszélve. Soha nem találkoztam Steve-vel és még is majd nem megríkatott a története egy koszos hév kocsiban. Pár oldal és becsukván a könyvet egyből eltöprengtem az élet (és halál) kérdésein. Ezt a könyvet önmagában is tudnám bárkinek ajánlani a mondandója miatt. Egy életút, egy csodákkal teli életút!
A végére egy kicsit többet gondoltam. Azt hittem Terri részletesebben le fogja írni a víz alatt történt eseményeket és a hajón történteket. Azt hittem majd Wes, John és Bob Irwin is ír pár sort, de így sem érzem összecsapotnak. Méltó életrajzi könyv egy igazi elszánt krokodilvadász emlékének. Köszönjük Terri!

zöldelefánt P>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Kellemesen csalódtam, érdekes olvasmány volt. Nem erre számítottam, valami unalmas adatokal teli, túlszáraz könyvet vártam. Bár nem tudom miért Ezzel szemben szemben az események, a történetek érdekesen voltak leírva.
Egy olyan állatkertet mutattak be ahol valóban az állatok védelme, és fajvédelem miatt tartják foggságban az állatokat. Remélem ez így van még, ha csak részben is.
A könyv olvasása közben sokszor ment háttérzajnak az animal planet, és jó volt arra felfigyelni, hogy éppen a családjáról szóló műsort adják. Így láttam is magamelőtt a szereplőket :)
Kiskoromban is sokat néztem Steve-t a tvben, az ott látott lelkesedése, állatszeretete a könyvben is érezhető volt.

knitta02>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Készítsen be egy jó adag papírzsepit, aki ezt a könyvet el szeretné olvasni, mert szem nem marad szárazon! Én nem győztem pótolni a készletet. Annyira szívbe markoló és megható ez a könyv, minden oldalát áthatja Terri Steve iránt érzett szeretete. Szerintem ezeket a sorokat olvasva bárki beleszeretne ebbe az emberbe és ilyen volt az igazi Steve Irwin!
Nagyon gazdag és tartalmas életút. Terri szemszögéből az életük leginkább egy tornádóhoz hasonlítható. Jó sok könnycseppet ejtett, mire beleszokott ebbe a pörgős, vad ausztrál életbe. Minden oldalon másfajta kihívással szembesültek. És most komolyan: ez az ember soha sem aludt?!
Dzsungelromantika és családtervezés tudományos módra. Ki gondolta volna?!
Nagyon nehezemre esett elolvasnom a szomorú részeket. Persze tudtam, hogy végződik, de itt nem csak Steve halálára gondolok. Az állatokat érintő kegyetlenkedés (krokodilfarm, dingókerítés) és a médiacirkusz ugyanúgy megviselt. Elképesztő, micsoda hatalma van, főleg ha rosszra használják!
Nem bántam volna, ha képek is vannak a könyvben, de mellé tettem a másikat és a YouTube is tele van a videóikkal, így már könnyebb volt arcokat is társítanom a nevek mellé. Azt is észrevettem, hogy pár részletében eltér A krokodilvadásztól, de annyira azért nem zavart.
A közös könyvük elolvasása után nem volt kérdés, hogy ezt is megveszem és nem bántam meg! Lenyűgöző olvasmány, szinte le sem tudtam tenni! Bár több ilyen ember létezne a földön, mint ők! Akkor talán a világ is szebb hely lenne és az állatok is békében élhetnének, nem pedig a kihalás szélén!

bozs>!
Terri Irwin: Az én Krokodilvadászom

Annyira szerettem a műsorait. Mostanában, ha ismétlik, a gyerekeimmel együtt nézzük. Olyan jó látni, amikor ekkora szeretettel nyúlnak az állatokhoz, beszélnek az állatokról.


Népszerű idézetek

Perly P>!

Steve egy olyan gyakorlatot követett, amit még a szülei neveltek belé: bármit is adjunk enni egy állatnak, az elég jó kell legyen ahhoz, hogy mi is megegyük.

76. oldal, 6. fejezet - Az állatkert (Korona, 2008)

Nashira P>!

Ha segítesz egy állaton, tegyél meg mindent, hogy ne okozz ugyanakkor kárt is neki! Soha ne menj el szótlanul a bajban lévő állatok mellett – oldd meg a problémát!

26. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Nashira P>!

A bürokrácia kedvenc módszere: továbbpasszolni a problémát.

26. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Nashira P>!

Sok dolgot megtanultam azon az éjjelen. Először is, nagyon óvatosnak kell lenni, ha az ember vadállatokkal dolgozik úgy, hogy egyedül van. Másodszor, soha nem szabad az állatot egy kisebb ketrecbe tenni a már megszokottból. És végül, egy vadállat az vadállat. Nem lehet megszelídíteni vagy tanítani. Lehet velük együtt dolgozni, kialakulhat bizonyos kölcsönös tisztelet, de soha nem szabad elfelejteni, hogy vadállatról van szó.

34. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Perly P>!

És még egy másik fontos dolgot is megtanított nekünk: hogyan élhetünk hosszú életet. Nem szabad aggódni, nyugi, állj meg és rágcsáld csak a növényeket!

77. oldal, 6. fejezet - Az állatkert (Korona, 2008)

Nashira P>!

Egy napon – mondta halkan – úgy fogunk majd visszagondolni az állatvilág veszélyeztetésére, a krokodilfarmokra meg a hasonlókra, mint a rabszolgaságra vagy a kannibalizmusra. Az emberiség történetének csak egy sötét foltja lesz ez, egy olyan kor, amibe soha többé nem térünk vissza.

237. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Nashira P>!

Megint elmúlt egy perc, amit Steve nélkül éltem túl.

252. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Nashira P>!

Igazából pont ez lehet az ember célja. Úgy próbáljuk nevelni gyerekeinket, hogy meg tudjanak küzdeni az élettel, ne törjenek össze. Ez a cél. Megtanítani nekik, hogy ahol szeretet van, ott gyász is van, ahol élet van, ott halál is van. Meg kell érteniük, hogy egy ember szelleme, lelke sosem hal meg, a szeretet sosem ér véget – ezek olyan fontos leckék, amiket át kell adnunk gyerekeinknek.

255. oldal (Korona Kiadó, 2008)

Perly P>!

(…) ha egy állat megkarmol vagy megharap, az soha nem az állat hibája, hanem a miénk.
– Ott voltam orr-az-orrhoz a kis krapekkal. Hát persze hogy megharap.

113. oldal, 9. fejezet - Tudom, mit kell tennünk (Korona, 2008)

Perly P>!

Láttam tasman ördögöket egy állat tetemén összeveszni, oroszlánokat, amint elejtik zsákmányukat, dingókat, mikor egy vadmalacot üldöznek, kifejlett krokodilt, ahogy darabokra tépi áldozatát, de soha, sehol nem tapasztaltam az állatvilágban azt a kegyetlenséget, amit az embereknél.

213. oldal, 15. fejezet - A kis Bob (Korona, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
David Taylor: Vadállatok orvosa
Tóth Zsigmond: Az orangután szorításában
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos
Jacquie Durrell: Állatok az ágyamban
Pintér Tibor – Nagy Irén: Zoopedagógia és fenntarthatóságra nevelés
Rick Barongi – Fiona A. Fisken – Martha Parker – Markus Gusset (szerk.): Elkötelezetten a vadvilág megőrzéséért
Vera Csaplina: Négylábú barátaim
Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka