A ​keresztes hadjáratok és az Árpád-kori Magyar Királyság 5 csillagozás

Terplán Zoltán: A keresztes hadjáratok és az Árpád-kori Magyar Királyság

Terplán Zoltán, a Thúry József Medievisztikai Kutatócsoport tudományos munkatársa, több éve foglalkozik az Árpád-kori Magyar Királyság külpolitikai kapcsolataival. Könyvében a keresztes hadjáratok magyar vonatkozásait állítja a középpontba kevéssé ismert részletek és összefüggések bemutatásával. A szerző nemcsak szakembereknek, tanároknak, diákoknak ajánlja művét, hanem mindazoknak, akiket érdekel ennek az izgalmas korszaknak a politika-, vallás- és hadtörténete.

>!
162 oldal · ISBN: 9789637014611

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
lzoltán IP
Terplán Zoltán: A keresztes hadjáratok és az Árpád-kori Magyar Királyság

    Nagyon jó volt olvasni ezt a könyvet. Egy ideje már vadásztam rá, tudtam hogy létezik, de valahogyan nem sikerült ráakadnom a könyvesbolti polcokon. Ez a példány is a raktárból került elő. Most látom, hogy a Molyboltban van elérhető példány… azt hiszem gratulálhatok magamnak (:
    A keresztény magyar történelem első két évszázadát veszi át a könyv, amikor is egy újszülött állam új vallással, politikai és társadalmi berendezkedéssel igyekszik helytállni mind a külső, mind a belső nyomásoknak egyaránt. Ezalatt a kétszáz év alatt az Árpád-ház uralkodói kivívták maguknak a Magyar Királyság elismertségét a többi nagy európai állam szemében.
    A szerző, az általa összegyűjtött forrásanyagot rendezve, fésülve, a kusza szálakat igazgatva és az ellentmondásokat tisztázva beszéli el az első négy keresztes hadjárat magyar vonatkozású történéseit. Az első zarándoklatok biztosításától kezdve, az átvonuló seregekkel történő harcokon keresztül, egészen a II. András vezette keresztes hadjáratig. Elgondolkodtató, hogy egy ilyen fiatal állam, mint az akkori Magyar Királyság milyen hatalmas, elismerésre méltó tetteket vitt véghez.

>!
162 oldal · ISBN: 9789637014611
>!
dorian07
Terplán Zoltán: A keresztes hadjáratok és az Árpád-kori Magyar Királyság

Kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni eme könyvről! @Izoltán tökéletes értékelést rittyentett össze, amit képtelen lennék felülmúlni, így inkább csak momentumokat emelnék ki, amikről úgy érzem, hogy a legnagyobb nyomot hagyták bennem. Szent István megnyitja a zarándokutat. Könyves Kálmán hősiesen helytáll a népi „keresztesekkel” szemben. II. Géza belekezd egy prosperáló külpolitikába, amit III. Béla a tökélyre fejleszt. Velence machinációja, ahogy eltorzították a negyedik keresztes hadjáratot. II. András ereklyéket hoz haza, visszatérvén az ötödik keresztes hadjáratból.
Félreértés ne essék, nem valami legendáriumnak íródott ezen mű, rengeteg adattal rendelkezik, a forrásokat összeveti, ezekről megállapításokat tesz, igazi tanulmánykötet. Szerencsére nem takarózik az erkölcsi semlegesség elvével, képes az események mögé látni, ugyanakkor hű marad az objektív, tanulmánykötethez méltó leírásmódhoz, azaz nem kezd bele saját teóriák gyártásába, nem akar görcsösen álláspontot foglalni, de ha van biztos információ, akkor megmeri tenni.
Mindenkinek tiszta szívből ajánlani tudom!


Hasonló könyvek címkék alapján

Pósán László: A Német Lovagrend története a 13. században
Walter Zöllner: A keresztes háborúk története
Erdődy János: Keresztes lobogók alatt
Árgyusi Imre: II. András
Mika Sándor: A hűbériség és a keresztes hadjáratok kora
Bölcskey Ödön: Capistranói Szent János élete és kora I-III.
Gyürki László: Magyar zarándokok és emlékek a Szentföldön
Benkő Mihály: Csata Nikápolynál
B. Szabó János: A tatárjárás
Benkő László: A pozsonyi csata