Nagy ​tervekkel jöttem Rosmersholmba 26 csillagozás

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Rosmersholm: ​nagy tervek, nagy álmok, elveszített hitek, elvesztegetett lehetőségek otthonos helyszíne. A polgári világrend alkonya, a szabadságvágy és a reményvesztett boldogságkeresés metaforája Henrik Ibsen drámájából átfogalmazva jelenkorunkba.
Térey János új kötetének verseiben, kisprózáiban élesen érzékelhetjük a személyes és a történelmi emlékek, az egyéni és a társadalmi neurózisok sokféle regiszterben visszhangzó lenyomatait. Az életműben kimunkált karakterológia és tájmitológia visszaköszön a meglett férfikor verseiben: Debrecen és környéke, budapesti utcák, házak és történeteik, balatoni nyarak, vagy éppen világvárosok évezredes múltjukkal. Tájak – ember formálta mélyrétegekkel. Személyesség és hideg malícia, alanyiság és fanyar iróniától sem idegenkedő közérzeti líra között vibrál a versekben megszólaló költői hang, tekintetét kíméletlen pontossággal szegezve egy „elfüggönyözött ország” kulisszái mögé.
A Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Jelenkor, Budapest, 2019
112 oldal · ISBN: 9789636769949
>!
Jelenkor, Budapest, 2019
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636769932

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

giggs85 P>!
Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Bevallom őszintén, engem is elkapott kissé a Térey utáni nosztalgia, ugyanis eredetileg nem terveztem különösebben, hogy elolvasom ezt a kötetet, de a szerző halála miatt mégis sort kerítettem rá.
Bevallom azt is (hogy némi kontrasztként álljak azokkal, akik a tragédia után egymással versenyeztek, hogy ki csodálta jobban a költőt), hogy én többnyire nem tudtam mit kezdeni a debreceni születésű alkotó verseivel. Profi munkának tartottam őket, de nem igazán érintettek meg.

Ez nem változott a mostani költemények esetében sem, ám a novellák közül pár megfogott. Így azt kell mondanom, hogy ez a posztumusz kötet lett a kedvenc Térey kiadványom.

WolfEinstein>!
Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Oké, versekkel indítom 2020-at. Már rám fért. Térey János költészetével még nem találkoztam, de elsőre igazán meggyőző. Amellett, hogy igen mély tartalmú művei vannak, csekély energiabefektetéssel megérthetőek, és nem megy el a kortárs költészetre jellemző abszurd képzettársításoktól hemzsegő irányba, aminél a szerző egy versbe mindent bele akar gyömöszölni, és olvasó legyen a talpán, aki megfejti a tartalmát. (Néha a grammatikai viszonyok értelmezése is nehézségbe ütközik.) Térey ehhez képest egészen letisztult, és közben úgy ver agyon, ahogy nem szégyell. Ebben a kötetben nekem mindenképpen az Avartalanítod című vers volt az igazán megrázó. Ahhoz kellett vagy fél óra, amíg rendesen leülepedett, és tudtam tovább olvasni. Szóval ott egy kicsit félre kellett tennem a könyvet. Viszont az egész kötetre jellemző, hogy úgy bont ki egy-egy gondolatot, hogy nem éreztem hatásvadásznak, nem éreztem azt, hogy patikamérlegen adagolja az olvasóból kisajtolni vágyott érzéseket. Egyszerűen nemesen letisztult kötet!

M_orzsa>!
Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Térey versei nehezen jutnak el a tudatomig, többszöri nekifutásra sem találok bennük kapcsolódást vagy kapaszkodót, a prózája már engedelmesebb. A 3 és fél csillag inkább azonban engem minősít, nem a szerzőt.

bozsikb >!
Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Vegyesek az érzéseim a kötettel kapcsolatban. Legjobban az Elhoztuk a leckét írása tetszett. A kisprózái közelebb állnak hozzám, mint a versei. Viszont a Szerelem Novembere kedvenccé vált. Nagyon sajnálom, hogy ilyen fiatalon hunyt el Térey János. A könyv igazán igényes, letisztult formában jelent meg.


Népszerű idézetek

sophie P>!

Úgyis az vagy, amire az elalvás előtti utolsó
negyedórában gondolsz. Amennyiben életben vagy.

94. oldal - Imához!

Meara P>!

Még kíváncsi, de harmincöt fölött
Már nem köt bátor barátságokat,
Törékeny minden új szimpátia.

1 hozzászólás
sophie P>!

ILYENKOR SZESZTILALOM IDEJÉN

Veszélyes utcára menni.
A drónok mindent célba vesznek.
Ami palack vagy pohár.

101. oldal

sophie P>!

Nem az a kérdés,
Adod-e Poloniushoz arcodat;
Hanem hogy leszel-e Polonius?

79. oldal - Régi színészek a kőszínházban

Kapcsolódó szócikkek: Polonius
tündérróka>!

Pedig az vagy, amire az elalvás előtti utolsó negyedórádban gondolsz,
Az a legnemesebb sóvárgásod,
Az imád.

Kilencvenes évek

Meara P>!

„Gyászmunkás, hallasz-e?” „Én már nem.”
„Csomagolsz?” „Maradok.” „Mi az új munkád?”
„Temetem a birkatürelmet,
Mától lázadok.”

Meara P>!

„Kimozdulni szoktál?” „Kimozdulni? Küzdelmes,
Fizikai színház. Az életed múlik a könyöködön.”

Meara P>!

A túlélő elsősorban az új életére ügyel, kevésbé az esztétikumra. A jövevény nem érzékeli, hogy eltorzít valamit, ami régen szép volt, hiszen ő eleve sérülten ismerte meg. Kap egy szerény otthont, a nagy egységből leválaszt egy kis egységet, próbál bele életet lehelni, ennyi az egész. Lakhatás.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Ákos: Addig is
Csukás István: Sün Balázs
Romhányi József: Nagy szamárfül
Kányádi Sándor: Zümmögő
Fodor Ákos: Buddha Weimarban
Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök
Fodor Ákos: Szó-Tár
Röhrig Géza: Angyalvakond
Fodor Ákos: Kis téli-zene
Fodor Ákos: Még: mindig