Ezerízű ​Kína 5 csillagozás

Terebess Gábor: Ezerízű Kína

„Ez a könyv – mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten – nemcsak szakácskönyv, hanem Kína kultúrtörténete is – amilyennek az a konyhából látszik. Az ősidőktől máig követi a felhasznált nyersanyagok, a főzési módszerek, az ínyesmesterség és a vendéglátás változásait ünnepeken, hétköznapokon át a paraszt vékonyfüstű konyhájától a császári lakomákig. Különös figyelmet szentel a kínaiak azon zöldség- és gyümölcsfajtáinak, amelyek nálunk is – vadon vagy díszkertben – előfordulnak, megteremnek.” A kultúrtörténeti érdekességek mellett természetesen recepteket is közöl, fő célja azonban az, hogy e páratlan szakácsművészet szellemiségét tegye közkinccsé. Számos illusztráció hozza közelebb a régi szokásokat s könnyíti meg az ételek elkészítését.

>!
Helikon, Budapest, 1986
132 oldal · ISBN: 9632076133 · Illusztrálta: Nagy András

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Kína · síkság


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Terebess Gábor: Ezerízű Kína

Régen olvastam ilyen figyelemfelkeltő könyvet egy országról. Talán eddig még nem is sikerült…Részletes képet kaphatunk a kínai táplálkozástörténetről, történelméről, földrajzáról egyaránt Jó volt, hogy különféle kínai művekből idézett folyamatosan az író, ezekkel a forrásokkal is hitelesen alátámasztotta a dolgokat, melyekről szólt a kötet. Egy pár receptet is megosztott velünk Terebess Gábor. Érdekes egyébként, hogy a kínaiak ennyi figyelmet fordítanak a hagyományaikra és a főzésre. Tetszik az a felfogás is, hogy nem kell degeszre enni magunkat feltétlenül. :) Nyilván van egy pár étel, amit nem kóstolnék meg, de ilyenek a magyar konyhában is vannak. Én pl. utálom a pörköltet.

>!
Ninácska 
Terebess Gábor: Ezerízű Kína

Nagyon izgalmas írás – jó szívvel tudom ajánlani azoknak, akik szeretik Kínát, akiket érdekel Kína szakácsművészete. Be kell valljam a receptek a végén nem igazán nyerték el a tetszésem, a hozzávalók nagyon nehezen szerezhetőek be nálunk, ez pedig rontja az értékét. Úgy vélem, nem túl könnyű például hojszin-szósz-t szerezni, vagy éppen fagara-borsot, de azért tetszettek a receptek és a könyv is.

>!
Juanita81
Terebess Gábor: Ezerízű Kína

Csak azért nem kap ötöst, mert fölösleges recepteket igen, a sült tejet viszont nem vette bele a gyűjteménybe. Mikor fogok én például sült békacombot készíteni?


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Legfontosabb a mértékletesség: minden kínai gyerek ismeri a csi fen pao, a hetven százalékig tele gyomor egészségóvó (kinek az ínség, kinek a józan belátás parancsolta) szabályát.

>!
Lunemorte MP

A taoista népi vallás szerint az emberi testben harminchatezer istenség lakozik, akik ki nem állhatják a bor és a hús szagát.

>!
Lunemorte MP

A téli napforduló után százhatvan nappal, rendszerint a 3. hónap 3. napján köszönt be a Tavaszi Fesztivál (Csing-ming). Ilyenkor illik meglátogatni az ősök sírját, hogy étel- és egyéb áldozatot mutassanak be. A halottak iránti tiszteletből nem gyújtanak tüzet a házban, hanem hideg elemózsiát készítenek előző nap, amit a sírhantok mellett költenek el.

>!
Ninácska 

A tea élénkítő és egyéb hatását általában kedvezően ítélték meg.

25. oldal

>!
Ninácska 

Amikor egy tálból eszik a többiekkel, nem siet jóllakni.

10. oldal

>!
Ninácska 

A bő olajban sütés (angolul: deep-frying) nálunk is általános.

61. oldal

>!
Ninácska 

A hal megfő öt-tízperc alatt, a csirke harminc-negyven perc alatt, de a csülöknek két óra kell.

62. oldal

>!
Ninácska 

Igen jellemző a dió, mogyoró és más különféle magvak és a szárnyasok változatos elkészítése.

62. oldal

>!
Ninácska 

A kínaiak, ha tehetik, a hosszúkás szemű rizst eszik.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Polonyi Péter: Kína
P. Szabó József: Thöböt vagy nem Thöböt
D. Nagy Éva – Balázs Dénes – Sebes Tibor (szerk.): Ázsia
Jan van den Boomen: Toron
Manini Chatterjee – Anita Roy: India
Moldoványi Ákos: Hollandiai utazások
Détshy Mihály – Horváth Alice – Koppány Tibor – T. Papp Melinda – Pereházy Károly: Vendégváró régi házak
Kiss Gabriella – Kodaj Bálint: Hungary inside and out
Brian Williams: A Föld országai
Tóth Pál – Czeglédi Zsolt: Csodálatos Magyarország