Az ​ifjúság szép madara 18 csillagozás

Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ifjúság szép madara (1959), a legkegyetlenebb írások egyike. Az amerikai dél egyik kisvárosába – szerelmét, Heavenlyt látni – visszatér a hajdan szépreményű fiatalember, Chance, aki egykor a helyi aranyifjúság vezére volt. Heavenly politikus apjának azonban más tervei voltak a lányával, ezért elszakította egymástól a fiatalokat. Chance elment, hogy megtalálja a szerencséjét, és gazdagon visszatérve feleségül vegye a lányt. Reményeiből nem lett semmi, egyre lejjebb csúszott a lejtőn, rászokott a kábítószerre, a gazdag, hervadó asszonyoknak nyújtott szerelmi szolgáltatás maradt egyetlen reménye a felemelkedésre. Visszatérve azonban lassanként szembesül önmagával, egyúttal a szeretett lány szerencsétlen sorsával, és szemben találja magát a város bosszúra éhes férfitagjaival, akik kimondták felette az ítéletet…

Eredeti megjelenés éve: 1959

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 1995
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638199938 · Fordította: Örkény István, Beney Zsuzsa

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

krlany IP>!
Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara

Fura. Sokan nem szeretik ezt a művét T. W.-nek, pedig ebben is azok a nagy szenvedélyek mozdulnak meg, mint az összes többi drámájában (nekem pl. jobban tetszik, mint az Üvegfigurák). Talán itt még annyi plusz is van, hogy ismerned kell a nagy betűs DÉL-t ahhoz, hogy átjöjjön. Nekem mindenesetre furák ezek az emberek. És arra is kezdek rájönni, hogy nekem ezeket a drámákat látnom kell. Ezekhez a szenvedélyekhez túl száraz az írott szó. Hiányzik belőle az a hevület, ami nélkül elképzelhetetlenek ezek a darabok. Talán emiatt nem sikerült maradéktalanul élveznem, azzal együtt is, hogy rendben van ez a mű.

Brigi007>!
Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara

A kötetben két színdarab található, Az ifjúság szép madara és az Ez a ház bontásra vár című. Az utóbbi rövid és számomra kicsit érdektelen volt, ezért is vontam le egy csillagot az értékelésemből.

Az első azonban nagyon tetszett nekem. Kicsit az is nehezen indult be, az elején nem is hittem, hogy különösebben ütős lesz. Aztán volt egy jelenet, ahol Chance Nonnie nénivel beszélget, az nagyon megragadott engem, ott jött át igazán ennek a sztorinak a lényege. Adott ugyanis két fiatal: az egyikük egy olyan fiú, aki nagyra szeretné vinni, de valahogy mindig a rossz végét fogja meg a dolgoknak, mindig azt mondja magának, hogy majd most, majd most megmutatom, majd ez lesz az én lehetőségem, most még belemegyek ebbe a megalázó helyzetbe, de nem baj, mert utána majd én jövök ki győztesen. És igen, talán ez a legjobb kifejezés, hogy Chance folyamatosan megalázza magát, amit próbál nagyon csilli-villi képet mutatva eladni, de nem megy neki. Aztán ott van az ő örök szerelme, akivel sosem lehettek együtt igazán, és akinek nem szándékosan, de nagyon komoly kárt okozott. Itt van kettőjük tragédiája, ami mögött egy egészen érdekes szál húzódik a háttérben: a feketék és a fehérek összefeszülése, erőszak, elnyomás, brutalitás.

Nem nagyon olvastam még olyan történetet, amiről azt gondoltam, hogy ez nagyon ütne színpadon, de komolyan, ha ezt adják valahol, elmegyek megnézni.

Véda P>!
Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara

Nemigazán hozta a várt és megszokott színvonalat, de nem is nagy baj.
Mint egy B-kategóriás mozifilm…
Bővebben http://hangulatokk.blogspot.com/2012/02/tennessee-willi…

olvasóbarát >!
Tennessee Williams: Az ifjúság szép madara

Kevés olyan darab van, amelyiknek ugyanaz lenne a hatása olvasva, mint amilyen a színpadon lenne.


Népszerű idézetek

Véda P>!

Eljön az a perc, az egyiknél előbb, a másiknál később, amikor az ember elveszti azt, amiért élt. Ha el nem vész, akkor föl kell adni, és akkor…Akkor az ember vagy meghal, vagy keres valami mást.

40. oldal

Gregöria_Hill>!

Nézd, Chance, tégy már le arról a gyerekes butaságról, hogy megnő az ázsiód, ha valaki megkíván téged, és te hátat fordítasz neki, és kinézel egy ablakon…

52. oldal

Chöpp P>!

Én egy hallgató Istenben hiszek. Abban, hogy az ő hosszú, kivárhatatlan és rettenetes némasága döntötte romlásba az emberiséget.

Brigi007>!

Egy paszulyszár tetején van egy ország, ahol az óriások emberhúst esznek, és ott bolyong egy elveszett kisfiú.

124. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathryn Stockett: A Segítség
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Cormac McCarthy: Vad lovak
Fanny Flagg: Érdemes élni
Cormac McCarthy: Az út