Bartók 15 csillagozás

Temesi Ferenc: Bartók Temesi Ferenc: Bartók

Temesi ​Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész regényét. Eltökélt kutatómunka, a tényekben és lelkekben való kitartó nyomozás után felkavaró, szenvedélyes életírás vagy inkább fiktív életfilm született, melyben egy huszadik századi utazót látunk, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel egyre közelebb kerül a világhoz és önmagához.
Aztán világossá válik, hogy két utazóval van dolgunk. Hiszen a szerző, az Életrajzoló útját is végigkövethetjük Bartókhoz. És önmagához. Ennek a regényírói elgondolásnak köszönhető, hogy a mű mindvégig izgalmas módon kapcsolódik a jelenhez, a ma Magyarországához. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez.
Hogy mit jelent bartóki módon magyarnak és művésznek lenni?
Temesi Ferenc regénye nem csupán felveti, de az aranymetszés törvényeit betartva meg is válaszolja ezeket a kérdéseket. S a mindmáig ápolt elvont és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Róla szól: Bartók Béla

>!
Alexandra, Pécs, 2012
598 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632979342

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

zzsk>!
Temesi Ferenc: Bartók

Nekem nagyon tetszett a mű. Ez volt az első Temesi könyv amit olvastam, és egészen biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsó. Szeretem Bartókot, a zenéjét, ezt a könyvet és mostmár Temesit is. Összeszedett és élvezetes kötet, tetszett, ahogy az író saját magáról és a kutatásairól is írt. Egyedi stílusa engem nagyon magával ragadott.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia
Passuth László: A mantuai herceg muzsikusa
Gál György Sándor: Liszt Ferenc életének regénye
Székely Júlia: A halhatatlan kedves
Zsigray Julianna: A Sugár úti palota
Balassa Imre: Mozart regénye
Láng György: Kárpátvölgy muzsikusa
Szántó György: Mozart kutyája
Székely Júlia: Chopin Párizsban
Alfred Amenda: Eroica