The ​Merchant and the Alchemist's Gate 3 csillagozás

Ted Chiang: The Merchant and the Alchemist's Gate

In medieval Baghdad, a penniless man is brought before the most powerful man in the world, the caliph himself, to tell his story. It begins with a walk in the bazaar, but soon grows into a tale unlike any other told in the caliph's empire. It's a story that includes not just buried treasure and a band of thieves, but also men haunted by their past and others trapped by their future; it includes not just a beloved wife and a veiled seductress, but also long journeys taken by caravan and even longer ones taken with a single step. Above all, it's a story about recognizing the will of Allah and accepting it, no matter what form it takes.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Subterranean, Burton, Michigan, 2007
62 oldal · ISBN: 9781596061002

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

ライジーア>!
Ted Chiang: The Merchant and the Alchemist's Gate

Jó kis időutazós sztori, rövid tanmesékkel. (És direkt jó hogy ilyen rövid, így lett kerek a történet, nincs túlkomplikálva.)

FélszipókásŐsmoly >!
Ted Chiang: The Merchant and the Alchemist's Gate

Nem sokkal előtte olvastam magyarul a Kilégzés c. novellagyűjteményben és annyira tetszett, hogy a szerző nyelvezetének feltérképezésére sarkallt. Nagyon érdekes, hogy bár remek fordítás született, néhány mondat jelentősége angolul tűnt fel igazán. Tényleg érdemes eredetiben olvasni! :)

Középkori közel-keletre kalauzoló kétszereplős kaland: egy kereskedő belép egy újonnan nyílt boltba, ahol furcsa gyűrűszerű szerkezetre lel. Az eladóról kiderül, hogy alkímista, de ő nem vesződött az aranycsinálás költséges és hosszadalmas folyamatávalspoiler. Áthatja a mesei hangulat, miközben érdekes scifi-elveket boncolgat az emberi lélek világi mozgatórúgóinak (szerelem, hírnév, vagyonszerzés) érzékletes bemutatásával. Emlékezetes, bölcs kijelentések hangzanak el benne többször. Témája miatt is rögtön kedvenccé vált, de a történetvezetés bebiztosította, hogy ez az előzetes érzés kitartson. Talán a befejezése nem tetszett annyira.


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly >!

Past and future are the same, and we cannot change either, only know them more fully. My journey to the past had changed nothing, but what I had learned had changed everything…


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
Poul Anderson: Guardians of Time
Larry Niven: The Flight of the Horse
Spider Robinson: Callahan's Crosstime Saloon
Neil Gaiman: Nothing O'Clock
Ilona Andrews: Silver Shark
Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories
Richard Matheson: I Am Legend
John Joseph Adams (szerk.): Other Worlds Than These
N. K. Jemisin: How Long 'til Black Future Month?