Stories ​of Your Life and Others 31 csillagozás

Ted Chiang: Stories of Your Life and Others Ted Chiang: Stories of Your Life and Others Ted Chiang: Stories of Your Life and Others Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Ted ​Chiang's first published story, „Tower of Babylon,” won the Nebula Award in 1990. Subsequent stories have won the Asimov's SF Magazine reader poll, a second Nebula Award, the Theodore Sturgeon Memorial Award, and the Sidewise Award for alternate history. He won the John W. Campbell Award for Best New Writer in 1992. Story for story, he is the most honored young writer in modern SF.

Now, collected here for the first time are all seven of this extraordinary writer's stories so far — plus an eighth story written especially for this volume. What if men built a tower from Earth to Heaven — and broke through to Heaven's other side? What if we discovered that the fundamentals of mathematics were arbitrary and inconsistent? What if there were a science of naming things that calls life into being from inanimate matter? What if exposure to an alien language forever changed our perception of time? What if all the beliefs of fundamentalist Christianity were literally true, and the… (tovább)

Megjelent Arrival címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Vintage, London, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781101972120 · ASIN: 1101972122
>!
Picador, London, 2015
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447289234 · ASIN: 1447289234
>!
Picador, London, 2014
352 oldal · ASIN: B00L2EQODK

5 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Marcus>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Ted Chiang-ra már elég régen felfigyeltem, de a film és a magyar kiadás kellett ahhoz, hogy most előrevegyem az olvasmánylistámon. Az elvárásaim ennek megfelelően magasak voltak, bár ez nem befolyásol abban, hogy önmagában értékeljem a műveit – amelyekben bizony nem éreztem azt az átütő erőt, amit más értékelések alapján vártam volna.

Tower of Babylon – Bábeli torony történet, amelyben a torony elkészül, és az emberek nekilátnak kinyitni a mennyország kapuját. Miközben a munkások a torony teteje felé tartanak, érdekes leírásokat kapunk, és pár vallásfilozófiai probléma is felmerül. Őszintén szólva ezek a részek nekem érdekesebbek voltak, mint a – csavarosnak és bölcsnek szánt – befejezés. 4/5

Understand – A kötetben nekem ez a novella jelentette a csúcspontot. A sztori szerint egy ember agya megsérül egy balesetben, a gyógymód viszont nemcsak visszaállítja, hanem alaposan meg is növeli az intelligenciáját. Chiang nagyon részletesen és érdekesen írja le, ahogy az egyre magasabb intelligencia következményeként megváltozik főhősünk gondolkodása és érzékelése. A vége azért kicsit thrilleres lett, de az összhatást nem sértette komolyan. (Egyébként ha minden igaz, ebből a novellából is film készül.) 5/5

Division by Zero – Egy matematikai probléma (érdemes hozzá elolvasni a szerző jegyzetét a könyv végén) és egy élet, ami a tudomány jegyében telt. Itt kicsit két szék között a padlóra esett a szerző, mert a központi matematikai problémába nem ment bele elég mélyen (nem is tudott volna, mert egy kitalált (?) problémáról van szó), de közben a karakterépítés sem volt olyan szintű, hogy az olvasó igazán átélhesse a professzornő problémáját. 3,5/5

Story of Your Life – Első olvasásra nagyon tetszett (és mellesleg a film is nagyon jól ülteti át a történetet), ahogy a Földre érkező idegenek nyelve alapvetően változtatja meg a főhőst. Egyszerre nyelvészeti és fizikai probléma ez. Aztán jobban belegondolva rájöttem, hogy az ötleten kívül túl sok mindenről nem szól ez a történet sem. Pedig a részletek stimmelnek – például Chiang nagyon jól ábrázolja szerintem a női karaktereket –, de ha belegondolunk, mire is fut ki a novella? Hát a nagy semmire. 4/5

Seventy-Two Letters – Steampunk sztori, amiben betűk/nevek variálásával különféle automaták/gólemek hozhatóak létre, amelyek segítenek az embereknek. A történet közepe aztán érdekes fordulatot vesz, és egyfajta weird science-poszthumanizmusba megy át, némi társadalmi kérdésfelvetéssel megfűszerezve. 4/5

The Evolution of Human Science – A Nature magazinnak írt rövid szösszenet, így nem is novella, inkább csak gondolatkísérlet. Annak viszonylag jó, a „normál” és „meta” (poszthumán) emberek szétválását veti fel. (Jellemző egyébként Chiang címadására, hogy a magazin szerkesztői egy jobb címet adtak az írásnak, amit ő visszaváltoztatott az eredeti, eléggé lapos címre.) 3,5/5

Hell Is the Absence of God – Egy olyan világban járunk, ahol Isten és a Pokol létezése tény, és időnként angyalok látogatnak a Földre, megfenyítve/lelkesítve az embereket, egyszerre csodákat téve és pusztítást hagyva maguk után. Megintcsak a kérdések dominálnak, de közben kapunk egy érdekes társadalmi képet is, aminek tulajdonképpen az a lényege, hogy az emberek ugyanúgy ezerféle módon viselkednének, mint jelenleg. A végének elvileg megdöbbentőnek kellene lennie, de én nem tudta vele mit kezdeni. 3,5/5

Liking What You See: A Documentary – Kifejlesztenek egy módszert, amivel az emberek szépségérzékelése kikapcsolódik, így ez nem játszik szerepet döntéseikben. Dokumentarista stílusban, alaposan körbejárjuk a kérdést, pro és kontra számos érv hangzik el, de a lényeg, hogy Chiang elmondta az ötletét, úgyhogy itt vége is lehet az írásnak. 3,5/5

Ezután kapunk még néhány jegyzetet, de ezek annyira nem mondanak sokat.

Azt hiszem, Chiang-nál az ötlet dominál mindenek felett, és ez jól agyon is nyomja a történeteit. Persze próbálkozik ő, hiszen számos jó kérdést feltesz, alaposan körbejár egy-egy problémát, de mindeközben nem éreztem azt, hogy különösebben megérintene bármelyik is – pedig van olyan, amiben egy egész élet kérdőjeleződik meg. Valószínűleg hozzájárul ehhez, hogy a karakterek teljes egészében az ötletnek vannak alárendelve, jól megalkotott archetípusok, de nem többek. A novellák befejezései pedig sokszor légüres térben hagyják az olvasót, hiszen az ötlet fel lett vázolva, körbe lett járva, mit akarunk még.

Nem rossz író Chiang, de a klasszikusok és a kortársak között is vannak jobbak, akik nála nagyobb figyelmet érdemelnének Magyarországon is, gondoljunk csak Theodore Sturgeon-re, Michael Swanwick-ra, vagy az Asimov Presents the Great SF sorozat számos alkotójára.

Arturo>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Jaj, de nehéz számszerűen értékelni ezt a könyvet! Ha szigorúan matematikai alapon csillagoznék – külön pontoznék minden egyes novellát és azután átlagolnék –, akkor úgy három-három és fél csillag jönne ki. Ha viszont azt nézem, hogy a Story of Your Life a legjobb sci-fi novella, amivel valaha találkoztam*, akkor öt pontot kéne adnom, jelezve másoknak, hogy ez egy olyan könyv, amit mindenképp el kell olvasni.
Nagyra értékelem Ted Chiang precíz, aprólékos munkáját: látszik, hogy iszonyatosan beleássa magát a témába, amiről ír. A baj csak az, hogy némelyik novellája ezáltal (nekem) túl sterilre sikerül – benne van minden, ami kell, csak éppen halálra unom magam rajta.
Röviden az egyes novellákról.

Tower of Babylon: Csodálatos utazás Bábel tornyának tetejére. Nagyon tetszett, ahogy a bányászok mentek, csak mentek hónapokig, hogy végre tudják hajtani a rájuk bízott feladatot. Chiang teljesen új világot teremt, ahol az általunk jól ismert törvényszerűségek egyáltalán nem úgy működnek, ahogyan megszoktuk. Az elmélet, amit ezáltal be akart mutatni, kicsit furcsa, de azért ez a kötet második legjobb írása.

Understand: Nem tetszett. Azt vizsgálja, hogy mi a következménye, ha egy orvosi kísérlet során a résztvevőkből szuper-intelligens emberek lesznek.

Division by Zero: Egy meghökkentő matematikai egyenlet a történet alapja, de ezen kívül nem találtam benne semmi élvezeteset.

Story of Your Life: Az első találkozás egy idegen fajjal. Nyelvészek hosszú, fáradságos munkával megfejtik a látogatók nyelvét, és ennek nem várt hatása lesz. Azt hiszem, a filmet is meg kell néznem, mert nem tudom elképzelni, hogyan lehetett ezt megfilmesíteni…

Seventy-Two Letters: Alternatív világ, ahol a gólemek és homunkulusok a mindennapi élet részei. Jó közepes írás.

The Evolution of Human Science: A legnagyobb pozitívum, hogy rövid. Amúgy egy tudományos folyóirat számára íródott, és a következő évezred tudományos fejlődéséről akar szólni.

Hell Is the Absence of God: Megint csak egy alternatív világ, ahol az angyalok és a pokol kézzel fogható valóság. Itt nem kérdés, hogy Isten létezik-e, más osztja két csoportra az emberiséget. A végén Chiangnak sikerült meghökkentenie.

Liking What You See: A Documentary: Érdekes gondolatkísérlet arról, hogy a szépség érzékelése nélkül hogyan viszonyulnának egymáshoz az emberek.

Voltak gyenge, közepes és jó novellák is a könyvben. A Story of Your Life miatt még akkor is érdemes lenne végigolvasni, ha a kötet többi része egy MLM előadás átirata volna. :)

* Letaszította a trónról Asimov The Last Question-jét.

>!
Vintage, London, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781101972120 · ASIN: 1101972122
2 hozzászólás
flynn>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Az utóbbi évek egyik legfontosabb novelláskötete.

Ted Chiang könnyen rángatja ki az olvasót a komfortzónájából, és vet fel érdekes társadalmi helyzeteket, problémákat. Az egész szépségét az adja, hogy valahol ez igazi, hardcore sci-fi, még ha sokszor nem is tűnik annak. Nem tudtam mindegyik történettel azonosulni, de csalódás egyszer sem ért. A záró Liking What You See: A Documentary pedig regényért kiállt. Mondjuk, az egyébként is nagy pillanat lesz, ha Chiang egyszer ír valami hosszabbat. De vajon fog?

1 hozzászólás
porcelánegér>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Egyedi elbeszélések; még a gyengébb kivitelezésűek is érdekesek voltak. Az erősebb írásai pedig nagyon elgondolkodtatóak, sokat kísértettek engem még a befejezés után is.
Ami olyan különlegessé tette a novellákat: nagyon tetszett, ahogy a különböző tudományágak teóriái amolyan szervezőelvei lettek a történeteknek, mégis megmaradt az érzelmi töltete a novelláknak.
Kedvenceim: The Tower of Babylon, Story of Your Life, Division by Zero

peters P>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Nyolc darab, 1990 és 2002 között született sci-fi novella. Nem mindegyik nyújtott felejthetetlen élményt (saccra 5-re fogok emlékezni pár év múlva talán), de a szerző mindenképpen érdekes, még ha talán egy kicsit talán túlértékelt is.

Érdekes volt, hogy 3 belőle judeo-keresztény mitológiával kevert science fiction, ilyet nem olvastam még (bár nem nagyon olvasok sci-fit) [Tower of Babylon • Seventy-Two Letters • Hell Is the Absence of God]. A többi hagyományosabb sci-fi matematikával, orvostudománnyal, lingvisztikával, szociológiával és idegenekkel [Division by Zero • Understand • Story of Your Life • Liking What You See: A Documentary • The Evolution of Human Science]. Ebből a Story of Your Life az, amit Érkezés címmel megfilmesítettek, én is láttam négy évvel ezelőtt, a film hasonlít, de a novella paradox időfeldolgozása nem volt benne (vagy bennem nem maradt meg).

Mivel a második novella gyűjteményét már régen beszereztem, úgyhogy biztos fogok még olvasni Ted Chiangtól.

>!
Vintage, London, 2010
306 oldal · ASIN: B0048EKOP0
winnetou1357>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Mitagadás, valószínűleg sokakhoz hasonlóan az Érkezés (https://snitt.hu/filmek/erkezes-2016) miatt kezdtem bele a kötetbe, ami a Stories of Your Life c. novella alapján készült (itt írtam erről a történetről részletesen: https://moly.hu/hozzaszolasok/9645841)

Iszonyúan élveztem az összes történetet, bár néha ki is voltam akadva egyikre-másikra. Chiang remek fantáziával van megáldva, az ötletei sziporkázóak. A „mesterségbeli tudása” sem hagy kívánnivalót maga után: a nyelvezete nem túlírt, de kellemesen változatos, a szóképei nagyon érzékletesek, a felépítés kisebb és nagyobb léptékben is nagyon hatásos, olvastatja magát minden történet (gyanítom, elég tudatos íróról van szó e tekintetben). Külön kedvelem Chiang precíz stílusát: borzasztó jól tudja kelteni a tudományos alaposság illúzióját, amitől a felépített alternatív világok hihetővé válnak.

Azokkal a történetekkel volt csak gondom, ahol a tervezett tanulság és a felépített világ logikája között valami ellentmondás feszült és a tanulság győzedelmeskedett, kerékbe törve a logikát. Az ilyeneken lehetett volna még dolgozni egy kicsit, hogy összepasszoljon a kettő.

Az egyes történetekről az olvasásomnál írtam részletesebben: https://moly.hu/olvasasok/5937510

AOD>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Azt hiszem új kedvenc írót avathatok. Nagyon megfogott Ted Chiang stílusa. Szókimondó, lényegretörő fogalmazás és felkavaró tartalom.
Az Arrival film kapcsán olvastam el a kötetet, bár a többi novella is kitűnő alkotás.

Eleniel>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Az alapötlete mindegyik írásnak zseniális, egy széles tudományos látókörű, szociálisan érzékeny szerzőtől. Alapvetően jobban tetszettek azok a befejezések, ahol ránk bízta a tanulság levonását (Liking what you see, Story…., Babylon – amik viszont esetleg másoknak így lezáratlannak hathatnak), még akkor is, ha nagyjából egyetértek a többiben a konklúzióival, bár a Hell…-t nem annyira tudtam értelmezni, még az ő könyvvêgi magyarázata segítségével se. A Story of your life minden formában nagy kedvenc, mindenkinek ajánlom én is.

Tobzi>!
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Nem hiába dicsérik, nagyon jó gyűjtemény.
Majdnem mindegyik történet jól kidolgozott, átgondolt és váratlan, érdekes gondolatcsavarok jellemzik.
Egyes történetek bibliai ihletésűek, de teljesen új kiindulópontokból bontakoznak ki (mi lenne, ha a bábeli tornyot sikerült volna felépíteni, ha angyalok jelennének meg rendszeresen, vagy ha a neveknek kabbalisztikus módon tényleg hatalma lenne minden fölött?).
A kedvenceim az Életed története (az Érkezés c. film is nagyon tetszett), az angyali vizitációkat taglaló A pokol mint Isten hiánya, valamint a Szépségvakság: Dokumentumműsor (mi lesz, ha ki tudjuk kapcsolni az emberi szépség felismerését az agyunkban) c. novellák voltak.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

“When it comes to language-learning anecdotes, my favorite source is child language acquisition. I remember one afternoon when you are five years old, after you have come home from kindergarten. You'll be coloring with your crayons while I grade papers.
„Mom,” you'll say, using the carefully casual tone reserved for requesting a favor, „can I ask you something?”
„Sure, sweetie. Go ahead.”
„Can I be, um, honored?”
I'll look up from the paper I'm grading. „What do you mean?”
„At school Sharon said she got to be honored.”
„Really? Did she tell you what for?”
„It was when her big sister got married. She said only one person could be, um, honored, and she was it.”
„Ah, I see. You mean Sharon was maid of honor?”
"Yeah, that's it. Can I be made of honor?”

121. oldal, Story of Your Life

2 hozzászólás
Izolda P>!

The idea of thinking in a linguistic yet nonphonological mode always intrigued me. I had a friend born of Deaf parents; he grew up using American Sign Language, and he told me that he often thought in ASL instead of English. I used to wonder what it was like to have one's thoughts be manually coded, to reason using an inner pair of hands instead of an inner voice.

151. oldal, Story of Your Life

Kapcsolódó szócikkek: nyelv · tanulás
2 hozzászólás
winnetou1357>!

I make no claims of being a saint.
Merely a savior.

83. oldal, Understand (Picador, 2015)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
Clifford D. Simak: Grotto of the Dancing Deer and Other Stories
Kim Stanley Robinson: 2312 (angol)
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
Mark Lawrence: Road Brothers
Ursula K. Le Guin: The Found and the Lost
Nnedi Okorafor: Who Fears Death
James Tiptree, Jr.: Her Smoke Rose Up Forever
Isaac Asimov: The Complete Robot
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl