Kilégzés ​és más novellák 240 csillagozás

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Az Életed ​története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit… (tovább)

Ted Chiang: Exhalation

Eredeti mű

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196105 · Fordította: Ballai Mária, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Farkas Veronika, Bosnyák Edit, Huszár András

Enciklopédia 10


Kedvencelte 42

Most olvassa 17

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 207

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

giggs85 >!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Abból a szempontból mindenképpen a kedvenc elbeszélésíróm Ted Chiang, hogy nála átgondoltabban és tökéletesebben megkomponáltan általam egyetlen korábban olvasott szerző sem tud kibontani történeteket. Ezeknek a történeteknek az alapja ráadásul mindig olyan mély és továbbgondolásra érdemes ötlet, ami megint csak ritkaságszámba megy. Már a korábbi kötete, az Érkezés kapcsán is le voltam nyűgözve (én, aki csak szökőévente olvasok sci-fit), és mit mondjak, most sem adta alább a kínai származású amerikai mester. Megint csak azért teremt meg hihetetlen intellektuális mélységeket, hogy igen eredeti módon elmélkedjen az élet végességével való szembenézésről, az élet értelmének kereséséről, az istenbe vetett hit megingásáról, a szabad akaratról, a múlttal való viszonyunkról, az önismeretünk korlátairól, az értelmetlen semmibe vetett emberiség erejéről és tudásvágyáról, törékeny emberi kapcsolatokról, és persze még sorolhatnám… De minek? Inkább olvassátok! Azt hiszem, hogy Chiang az egyik legokosabb kortárs szerző, ám az ő intellektualitása valahogy sohasem hideg, sosem távoli, még ha az űr hidegében is vagyunk, állandóan emberközeli, hisz mindig megbújnak mögötte az érzelmek is, és ez a kombináció, azt hiszem, egy baromi nyerő dolog.

2 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Kétség nem fér hozzá, hogy Ted Chiang a kortárs science fiction egyik tündöklő állócsillaga. Tudós, humanista gondolkodó és sziporkázó ötletek kifogyhatatlan tárházával zsonglőrködő, virtuóz író. Minden egyes novellája a zsánerirodalom ünnepe. Az elbeszélések pedig makacsul horgonyt eresztenek az olvasó elméjébe és hosszú ideig nem engedik továbbsiklani gondolataink hajóját.
Ahogy az Érkezés egy-egy elbeszélése a mai napig kísért bennem, valószínűleg úgy lesz hosszú (utó)életű antológia számomra a Kilégzés is.

A novellákról külön az olvasónaplómban írtam:
https://moly.hu/olvasasok/7524991

2 hozzászólás
Morpheus>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Igazán lélegzetelállító, nagyszerű fantáziája van az írónak, amelyekből remek történeteket fabrikál irodalmi színvonalon. Hogy néha egy kicsit unalmassá válik a történet, illetve nem mindegyik ötlet csillagos ötös, nem probléma. Érdemes elolvasni. Ajánlom.

3 hozzászólás
Oriente>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Amikor tavaly ilyenkor itt járt a szerző Magyarországon, alig vártam hogy élőben is halljam sziporkázó intellektussal átitatott szavait, de az a helyzet, hogy van akinek jobban megy az írás, mint a beszéd. Olyan sóvárgó gondolatom is támadt már nem egyszer, milyen remek lenne, ha Ted Chiang zsenije nemcsak novellákban, hanem regényekben is megmutatkozna, de a kissé terjedelmesre sikerült Szoftveres objektumok életciklusa után belátom, hogy van akinek tényleg jobban megy a rövid, mint a hosszú.
Persze összesen ennyi kifogást tudok emelni, ti. hogy a kilenc novellából az egyik egy kicsit megnyúlt és kilapult, egyébiránt éppen azt a magas színvonalt képviselik ezek az írások, mint amilyet az Életed története válogatás alapján várhatunk. spoiler Kevésbé stílusvegyes ez a kötet, mint az első volt, és az arányeltolódás az én ízlésemnek kedvezett: mély, elgondolkodtató, de ízig-vérig sicence fiction írások szinte egytől egyig, és mintha tematikailag is összekötné őket a döntési paradoxonok és a szabad akarat problémájához való vissza-visszatérés.

Kicsit fura érzés, hogy becsukva a második novelláskötetét gyakorlatilag kiolvastam Chiang életművét, de összevetve az életkorát a produktivitási tempójával talán még reménykedhetünk egy jövőbeli harmadikban.

Amál P>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Isten látja lelkemet, hogy én mindent megpróbáltam, de egyszerűen nem tudok megbarátkozni Ted Chianggal. Van 1-2 novellája, ami tényleg nagyon tetszik, de a többit úgy szenvedtem végig. Csak azért olvastam ki, hogy végre túl legyek rajt. A novellák nagy része számomra annyira száraz, tudományos, körülményes, hogy néha úgy éreztem, hogy kínaiul van, mert egy szót se értettem belőle. És ezzel sokszor történeten belül is szembesültem. Az egyik oldalon még tetszett, amit olvastam, aztán jött a magyarázat és már megint az iskolában éreztem magam fizika órán és azt vártam, hogy minél előbb legyen vége. Persze ez nem azt jelenti, hogy az író érdemeit szeretném csökkenti, hanem azt, hogy ez nem nekem való olvasmány volt.

pat P>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Etűdök szabad akaratra és kvantummechanikára.

Ted Chiang tényleg egy zseni, de ezen már nem lepődünk meg. Viszont e kötet alapján felmerült bennem a gyanú, hogy netán szíve is van, meg érzései is.
Mert persze, hogy minden novellája egy végletekig kimunkált, tökéletesre csiszolt, hibátlanul arányos és esztétikus drágakő. (Na jó, A szoftveres objektumok…. tényleg egy kicsit hosszú.)
Persze, hogy ragyogó sci-fi toposzokat villant meg tetszőleges másfél mondatban, de úgy, hogy más íróknak az másfél kötetre elég témát jelentene.
És persze, hogy minden novellában körbejár legalább egy jelentős filozófiai alap-toposzt vagy klasszikus erkölcstani dilemmát.
De ezekben az írásokban megcsillan valami mélyen humanista és érzékeny, már-már érzelmes oldala is, hogy egészen elbizonytalanodtam. Lehet, hogy mégsem mesterséges intelligencia Ted Chiang? (Vagy időközben fejlesztettek rajta valamit, persze.)

Külön köszönöm a kötet fordítóinak az időt és az odafigyelést, amit arra fordítottak, hogy az eredeti írások színvonalát és igényességét megőrizzék a magyar olvasók számára is. (És hogy ennél jóval gördülékenyebben és szebben sikerült megfogalmazniuk a bonyolult dolgokat is. :))

ViraMors P>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Arra tettem fel az életem, hogy a világegyetem varázslatos mechanizmusát tanulmányozzam, ami mindig megelégedéssel töltött el.

Ted Chiang másodszorra is megcsinálta. A Kilégzés ugyanolyan erős gyűjtemény mint az Életed története/Érkezés. A novellák átgondoltak, alaposak és úgy szórakoztatnak, hogy közben elvárják a gondolkodást az olvasótól.
Változatos kötet, ugyanakkor most többször is visszatérnek ugyanazok a témák, gondolatok, döntésekről, következményekről, hitről, tudományról és fejlődésről. Egyszerre érzem elképesztőnek és zseniálisnak, hogy Chiang ennyi különböző szempontból el tud játszani a közel azonos témákkal is.
Abszolút kedvencek:
A kereskedő és az alkimista kapuja
A nagy csend

Olvasónapló:
https://moly.hu/olvasasok/7086218

1 hozzászólás
marschlako>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Keretes szerkezet jellemezte Ted Ciang újabb novelláskötetét, nekem legalábbis az első és az utolsó lett a kedvencem belőle (A kereskedő és az alkimista kapuja, valamint az A szorongás a szabadság szédülete), de még a Kilégzés is maximális pontszámot kapott, amitől Az Omphalosz is épp csak hogy elmaradt. Nekem ez a kötet talán még jobban is tetszett, mint az előző, bár abból a címadó történet eddig (talán a film miatt is) abszolút kedvencem a szerzőtől, de ezt sokkal egyenletesebbnek éreztem, egyedül csak A szoftveres objektumok életciklusa sikeredett egy kicsit túlírtra szerintem.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Chiang könyvei után úgy érzem tanultam valamit. Mind konkrét, tárgyilagos, mind lelki, emberi szinten. Történetei következetesek, érződik a hatalmas tudás, tanultság, ráadásul végtelen fantáziáról, képzelőerőről tanúskodnak.

A KERESKEDŐ ÉS AZ ALKIMISTA KAPUJA
Történetek a történetben, tanulságok a tanulságban.
Dőlj hátra, kezdj belemerülni, kezdd el élvezni Ted meséit.
https://moly.hu/idezetek/1362058

KILÉGZÉS
Eszembe jutott erről az írásról, hogy gyermekded koromban úgy gondoltam, az univerzum egy nagy tüdő. Talán Isten tüdeje, hívja ki minek akarja, de egy tüdő, ami most épp belélegez, ezért tágul. A bolygók, csillagok, meg csak amolyan kórokozók, bullák, meg ilyesmik. Persze majd ha jön a kilégzés, akkor elkezd zsugorodni, az idő múlása is ellentétes lesz, és jön egy amolyan visszafelé világ.
Majd egyszer megírom, nem ér lopni az ötletem!
https://moly.hu/idezetek/1149500

MIT VÁRNAK TŐLÜNK
Ha tárgyi bizonyítékot kap a determinizmus, ha bizonyítják, hogy tényleg nincs szabad akarat, akkor abba beleroppanunk? Hisz ezt most is tudjuk. De ha látjuk? Akkor cső józan ész?
Valószínűleg igen.
https://moly.hu/idezetek/1194481

A SZOFTVERES OBJEKTUMOK ÉLETCIKLUSA
Hosszú, szórakoztató, tökre mély, tanulságos, meg fontos kérdések.
De akkor is. Kizárólag arra tudtam gondolni, hogy én is szeretnék egy pokemont! :D
spoiler
https://moly.hu/idezetek/1094169

DACEY SZABADALMAZTATOTT, ÖNMŰKÖDŐ DADÁJA
Ez a dadás cucc sem volt rossz persze, de az eddigiek mellett számomra eltörpült.
https://moly.hu/idezetek/1137165

A TÉNYEK VALÓJA, ÉRZÉSEK IGAZA
Erről spoiler csak ilyen általánosságokat írnék, hogy nagyon jó, stb. Okosan járja körül a témát rögtön két szálon, két rávilágítással, két mondandóval. Remek, elgondolkodtató, keményvonalas Chiang stílus az emlékezetről, írásról, ezek összességének technológiai fejlődéséről és hatásáról az elmére.
https://moly.hu/idezetek/1408168

A NAGY CSEND
"Egyszerű” ötlet, rövid, tömör kivitelezés. Csak pár oldal, és majdnem minden mondatát kiidézném. Az összkép és a mondandó mély, megrázó. Elkepesztő írás, meglegyintette a gyarló, de érzékeny emberi lelkem. Az utolsó mondat mélyen meghatott.
Kedvenc.
https://moly.hu/idezetek/1408170

OMPHALOSZ
„az emberiség képes értelmet adni a saját létezésének”
Erről meg a verebecske jutott eszembe. A hit és tudomány összefüggése, egymásba simulása, majd összeomlása. Csípem az ilyet.
https://moly.hu/idezetek/1157709

A SZORONGÁS A SZABADSÁG SZÉDÜLETE
Azt hiszem erről nem is mondok többet a címénél. Ez is telitalálat.
https://moly.hu/idezetek/1208856

Az író mindegy milyen témához nyúl, öröm olvasni a gondolatait, történetekbe szőtt logikai játékait. De szerencsére ráadásul durva érdekes témákhoz nyúl. Kösz már!

Nita_Könyvgalaxis>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Emlékszem, a Kétszázadik című antológiában találkoztam először Chiang novellával. A Kilégzés teljesen lenyűgözött és szerencsére ez az érzés azóta is tart.

Mindig baromi nehéz olyan műről írni, amit igazán szerettél. Hogy add át a többi olvasóknak az érzéseket, amelyek végig benned dolgoztak olvasás közben? Hogy érzékeltesd, mekkora zseni az író anélkül, hogy ömlengős lennél?

Bár nem tartom mindegyik novellát tökéletesnek, de még a gyengébb darabjait is bármelyik novellista megirigyelhetné. Chiang keveset alkot, de az tényleg nagyon jó. Néhány brutális monstrumokat unalommal megtöltő író példát vehetne róla.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Oriente>!

A Fermi-paradoxont néha a Nagy Csendnek is nevezik. Az univerzumban hatalmas hangzavarnak kéne lennie, de ehelyett döbbenetesen csendes.
Néhány ember úgy véli, hogy az intelligens fajok kihalnak, mielőtt szétterjednének a világűrben. Ha igazuk van, akkor az esti égbolt csendje egy temető némasága.

224. oldal, A Nagy Csend

Oriente>!

[…] nincsenek rövidebb utak: annak a józan ítélőképességnek a kialakítására, ami abból fakad, ha az ember húsz évet tölt a világban, húsz évet kell áldozni. Egyszerűen képtelenség ezzel egyenértékű heurisztikát bevésni kevesebb idő alatt, mert a tapasztalat algoritmikusan tömöríthetetlen.

157. oldal, A szoftveres objektumok életciklusa

giggs85 >!

Arra tettem fel az életem, hogy a világegyetem varázslatos mechanizmusát tanulmányozzam, ami mindig megelégedéssel töltött el. Ezt régen úgy értelmeztem, hogy a Te akaratod szerint járok el, Uram, és ezért teremtettél engem. Ha viszont tényleg nincsenek céljaid velem, akkor a beteljesülés érzése egyes-egyedül belőlem fakad. Egyszóval: az emberiség képes értelmet adni a saját létezésének.

259. oldal

gesztenye63 P>!

És amíg ez a hatalmas, kifújt kilégzés tart, a gondolataim tovább élnek.

54. oldal - Kilégzés

gesztenye63 P>!

Most már tudom, hogy bár a múlt megmásíthatatlan, váratlan dolgokra derülhet fény, ha látogatást teszünk benne.

27. oldal - A kereskedő és az alkimista kapuja

abstractelf>!

Az embereket történetek alkotják. Emlékeink nem az összes, általunk megélt másodperc részrehajlás nélküli felhalmozódása, hanem az a történet, amelyet válogatott momentumokból raktunk össze.

200. oldal, A tények valója, érzések igaza

Citrompor>!

Az alaptalan önsajnálat sokkal jobb annál, mint amikor az ember valóban elcseszi az életét.

287. oldal, A szorongás a szabadság szédülete

Kapcsolódó szócikkek: önsajnálat
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Tudom, hogy ezzel megszegtem néhány szabályt, de nem a viselkedésemen kell változtatni, hanem épp a szabályokon.

246. oldal, Omphalosz

Hoacin>!

Az embereket történetek alkotják. Emlékeink nem az összes, általunk megélt másodperc részrehajlás nélküli felhalmozódása, hanem az a történet, amelyet válogatott momentumokból raktunk össze. Ezért van az, hogy még amikor ugyanazt éljük át, mint mások, akkor sem szövünk teljesen egyező történeteket, mivel mindannyian más kritériumok szerint válogatunk a pillanatok között, és ezek az ismérvek a személyiségünket tükrözik. Azokat a részleteket jegyezzük meg, amelyek felkeltették a figyelmünket, és amelyeket fontosnak tartunk, és az ezekből formált elbeszélések alakítják a személyiségünket.
De ha mindenki mindenre emlékezne, vajon a köztük lévő különbségek is megszűnnének? Mi történne akkor az önképünkkel? Az volt az érzésem, a tökéletes memória legfeljebb annyira lehetne történet, amennyire egy biztonsági kamera rögzítette, vágatlan felvétel játékfilm.

kiA_S >!

„négy dolog nem tér vissza soha: a kilőtt nyílvessző, az elmúlt élet, az elszalasztott lehetőség, és a kimondott szó sem vonható vissza”

32. oldal (A kereskedő és az alkimista kapuja)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018
On Sai: Esővágy
Alexandra Bracken: Sötét idők
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Moskát Anita: A hazugság tézisei
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Jenei András: Mezőszirmok