!

Életed ​története és más novellák 77 csillagozás

Érkezés
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Agave Könyvek · 3.480 Ft –25% 2.610 Ft
Régikönyvek.hu · 3.480 Ft –15% 2.958 Ft
Book and Walk 2.280 Ft
Könyvtár

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.

Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Az Életed története című novellából Érkezés címmel Denis Villeneuve forgatott 2016-ban nagy sikerű filmet Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével.

Eredeti mű: Ted Chiang: Stories of Your Life and Others

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
320 oldal · ISBN: 9789634192039 · Fordította: Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192022 · Fordította: Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András

Enciklopédia 13


Hirdetés

Kedvencelte 13

Most olvassa 65

Várólistára tette 212

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
Dominik_Blasir 
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Az elmúlt időszakban megfordult a kezem között pár novella, magyarok mellett külföldiek is szép számmal a hazai könyvkiadás aktuális fellángolásának köszönhetően, azonban mostanáig nem találkoztam olyan kötettel, aminek ennyire egyenletesen magas színvonala lett volna.
Chiang egyszerűen lenyűgöző író. És ezt, kissé váratlan módon, nem a kreativitása miatt mondom. Novelláinak alapötlete és -koncepciója többségében nem különösebben kiemelkedő, viszont hihetetlen, milyen pontossággal, milyen döbbenetes precizitással írja meg őket. Pedig Chiang közel sem lélektelen, fárasztó hardsf alkotó: minden írásának középpontjában az emberek állnak, viszonyuk a világhoz, Istenhez vagy épp saját érzelmeikhez.

Nehéz megfogalmazni, mitől vagyok ennyire lenyűgözve. Nagyrészt persze Chiang írói tudása és tehetsége miatt – elképesztő, mennyire érződik minden mondatán a kidolgozottság, az átgondoltság. Tökéletesen építi fel történeteit: semmit sem kendőz el, hibátlanul adagolja az emberi érzelmeket (mennyire zseniális az Életed története ilyen téren is!) és a fontos gondolatokat (káprázatosan sokoldalú a Szépségvakság: Dokumentumműsor), miközben olyan pontossággal épít világot, amihez másoknak jóval több oldalra van szüksége (Hetvenkét betű gyakorlatilag definiálja a hard fikciót*).
Ugyanakkor nagyon tetszik Chiang világlátása is. Az írások többsége a világ megismerhetetlen és megérthetetlen voltáról mesél – vagy legalábbis én azt éreztem, valószínűleg mert mostanság ez is sokat pörög bennem –, de közben mindent emberi szemszögből vizsgál, minden pillanatban az ember az első.

A kedvencem A pokol mint Isten hiánya lett, főként Istenről szőtt gondolatai és a megrázó erejű emberi pillanatai miatt. De szorosan ott van mögötte a Bábel tornya szuggesztív aprólékosságának köszönhetően, no meg a Szépségvakság: Dokumentumműsor, ami egyébként nagyon illik A Körhöz. Az Életed története szerintem nagyon jól kiegészíti a filmet, egy fokkal érthetőbb és többet bír el, mint a mozgókép, bár utóbbi talán hatásosabb is egyben (meggyőződésem, hogy ennél jobb filmet nem nagyon lehetett volna ebből kihozni). A Hetvenkét betűben az az elképesztő, hogy miként vesz Chiang egy nem annyira egyedi ötletet, és aztán mit hoz ki belőle. Az Értsd meg! valamiért Besterre emlékeztetett, de érdekes gondolatkísérlet – ez utóbbi egyébként a Nullával való osztásra is igaz, még ha kicsit el is ment mellettem. Talán egyedül a Az emberi tudomány fejlődése nem tett rám különösebb hatást, de ezt betudom a rövid terjedelmének.

Azért Chiangot nem könnyű olvasni. Néha már engem is fárasztott ez a végtelenül precíz stílus, ez a párbeszédek nélküli tömörség, de azt hiszem, mindig megérte végigjárni az utat.
Számítottam arra, hogy tetszeni fog ez a novelláskötet, de hogy ennyire emlékezetes írásokat tartalmazzon, abban reménykedni sem nagyon mertem.

* Mondanék fantasy-t, merthogy szerintem három írás is abba a kategóriába tartozik ebből a kötetből, de nem biztos, hogy érdemes ilyen pontos besorolásra vetemednem.

7 hozzászólás
+
>!
Nita_Könyvgalaxis P
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Ted Chiang az az író, aki nem viszi túlzásba mennyiségileg az alkotást, cserébe viszont a lehető legmagasabb minőséget képviseli. Legszívesebben állva tapsolnék neki.

Bábel tornya : A kötet első novellája egyben az én abszolút kedvencem is lett. Remek alapötlet zseniális kivitelezéssel. Úgy éreztem, én is haladok együtt felfele a szereplőkkel a toronyban, még a tériszonyt is éreztem! Nem tudtam elképzelni, hogy lehet befejezni ezt a novellát, de a lezárása is egyszerűen tökéletes.

Értsd meg! : Számomra az egyik legnyomasztóbb és leghátborzongatóbb történet lett ez. Ahogy a szereplőnk egyre inkább eltávolodik a többi embertől és a valóságtól, úgy mi is egyre kevésbé értjük őt. Amit pedig nem értünk, az a legfélelmetesebb.

Nullával való osztás : Nem ér, hogy Chiang ennyire ért a matematikához is! Az meg végképp nem, hogy képes a matematikát és az emberi érzelmeket ennyire gyönyörű harmóniában szerepeltetni.

Életed története : Nehéz ezt a novellát értékelnem, hiszen kivételesen előbb láttam a filmet, ami teljesen lenyűgözött és az év egyik legjobb mozija lett számomra. Viszont persze ehhez kellett ez a csodás alapanyag, amiben megint csak azt tudom írni, hogy annyira jó, hogy Chiang képes a tudományt és az emberi tényezőt egyszerre ennyire zseniálisan ábrázolni. Amúgy is szeretem az olyan történeteket, amelyben az idegen fajokkal való kapcsolatfelvételről van szó, amely persze sosem olyan egyszerű.

Hetvenkét betű : A gólem és a dzsinn óta jobban felkapom a fejemet arra, ha valahol gólemek szerepelnek. Az író itt visszavisz minket az időben és a robotok egy alternatív fejlődési útját mutatja be, de ez mégis nagyon rímel a mai korra, ugyanazok a problémák vetődnek fel, amelyek ma is a gépesítések során. Természetesen itt is felmerül a kérdés, mennyire játszhatunk mi magunk Istent.

Az emberi tudomány fejlődése : A kötet legrövidebb novellája, érdekes kis szösszenet, de ez nem hagyott túl sok nyomot bennem.

A pokol mint Isten hiánya : Másik nagy kedvencem a kötetből, amely a hit kérdését járja körbe egy olyan világban, ahol az angyalok gyakori látogatók és a Pokol és Menny eléggé kézzelfogható az ember számára. Nagyon elgondolkodtató írás, és én nem találkoztam még a Pokolnak hasonló értelmezésével.

Szépségvakság: Dokumentumműsor : A zárónovella egy aktuális kérdést jár körbe, avagy mennyire fontos a szépség a hétköznapokban? Vajon a szép emberek tényleg könnyebben megkapnak mindent, a kevésbé előnyös külsejűek pedig hátrányba kerülnek? És hogy lehetne ezt kiküszöbölni? Különböző érvek és ellenérvek kerülnek ütköztetésre, Chiang alaposan körbejárja a témát, miközben persze a tudomány itt is fontos szerepet játszik.

Összességében nagyon változatos tematikájú írások ezek, amelyekből kiderül, hogy Chiang több területen is képes maradandót alkotni. Egyszerre szívfacsaróak, meghatóak, félelmetesek és elgondolkodtatóak a novellái, amelyek még akár több nap múlva is eszébe jutnak az embernek.

+
>!
Bori_L 
Ted Chiang: Életed története és más novellák

2016 sok szempontból történelmet írt az életemben, ami amúgy nagyon izgalmas téma, de ide csak annyiban kapcsolódik, hogy ennek a gyűjteménynek a megvásárlása is egy első volt. Korábban sosem vetemedtem arra, hogy gondolkodás nélkül rohanjak beszerezni* egy novelláskötetet csak azért, mert annyit áradoztak róla ismerősök, nem ismerősök, meg ismerősök ismerősei. Még csak a filmet se láttam, de amit hallottam róla, annyira megfogott, hogy ez is hozzájárult a hirtelen felindulásból történt vásárláshoz**.

És hát azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg. Egyáltalán nem. Én is azok közé soroltam magam, akik állítják, hogy nem szeretnek novellákat olvasni. Annyira akartam, hogy ez most jó legyen, mert annyira jókat mondott / írt róla mindenki, hogy elhatároztam, hogy ebből most nem fogom túladagolni magam, és napi egy novellánál többet nem olvashatok a kötetből. Aztán ezt továbbfejlesztettem odáig, hogy addig nem olvashatom a következőt, amíg az utolsó elolvasottról nem írok értékelést (a részletes olvasónapló amúgy itt olvasható: https://moly.hu/olvasasok/4807103). És csodák csodája, működött! Szóval most próbálkozom tovább a novellákkal, bár Chiang mester azért elég magasra tette a mércét.

Szóval, így lehet bemutatni 30-40 oldalban egy komplett világot. Nem kell túl sok szó hozzá, azok viszont mind remekül el vannak találva, nem kellenek millió mondatos leírások, mégis (többségében) kerek, egész világokat kapunk. Meg jó sok gondolkodnivalót. Egyszerűen csodálatos volt olvasni ezeket a novellákat (külön köszönet a fordítóknak is!), nem maradt bennem hiányérzet (általában), ezek így tökéletesek, ahogy vannak. Nem kell mindenkinek regényt írnia.

Biztos, hogy még máskor is elő fogom venni egyik-másik írást. A Bábel tornya már csak a témája miatt is bekerült a maradandó élmények közé, az Életed történetét is még biztosan sokszor és sok mindenkivel meg fogom beszélni, és a Szépvakság: Dokumentumműsor által felvetett kérdéseken is még fogok még töprengeni egy darabig biztosan. De számomra az abszolút, felülmúlhatatlan kedvenc, amit nem tudok kiverni a fejemből, annak ellenére sem, hogy nagyon sok mindennek utána kell még néznem, hogy megértsem, a Hetvenkét betű volt. Nem csak azért, mert a rejtett biológus énem eksztázisban fetrengett a végén, ez a novella valami olyan elemi erejű… valamit, nem tudom mit szabadított fel bennem, amit át kell még élnem, még még még, és érteni akarom.

Azt hiszem, sokakkal ellentétben, én inkább abban reménykedem, hogy Chiang nem fog regényt írni, hanem marad a novelláknál. És hogy ki lesznek adva magyarul is.

*pontosabban gondolkodás nélkül megvártam, amíg újra lesz az Agave karácsony előtti akciójában készleten
**f*cking december meg karácsony, ez már csak ilyen, de milyen jól időzítették a kiadást

6 hozzászólás
+
>!
giggs85 P
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Alapjáraton elég kevés sci-fit olvasok, de mivel Dennis Villeneuve (aki az egyik kedvenc rendezőm) filmje, az Érkezés felhívta rá a figyelmemet, utánanéztem ki is az a Ted Chiang, aki a mozi alapjául szolgáló novellát írta, és mivel az Agave honlapján nem ez, hanem az elejétől a végéig elolvasható Bábel tornya hihetetlenül erős (mind a teremtett világában, amiből megtudhatjuk milyen lehet az élet egy valóban az égig élő toronyban; mind a gondolatiságában, ugyanis adódik a kérdés: mi lesz, ha elérik és találkoznak Istennel, milyen ő valójában, miért engedi a toronyépítést, hogy tekint az emberekre, mi a célja a világgal?, stb), nem gondolkoztam, hogy beszerezzem-e ezt a könyvet.

Chiang az a fajta szerző, aki annyi gondolatot képes belesűríteni egy pár tucat oldalas novellába, amire csak nagyon kevesen képesek. Írásainak célja nem csak a puszta szórakoztatás, hanem az elgondolkodtatás. Például a Szépségvakságot, – amelyben megtalálják annak a módját, hogy az ember kikapcsolhassa az agya azon funkcióját, ami az arc szépségének felismeréséért felelős, így elérve, hogy ne befolyásolhassa az emberi kapcsolatokat a másik külseje, és csak és kizárólag a belső értékek legyenek fontosak – szinte bekezdésenként letettem, mert végig kellett gondolnom az elhangzottakat. Hisz ez a téma mindenkit érint. Miközben zsigerileg gyűlöltem ezt a békés, jól működő, de rendkívül beszabályozott „szép új világot”, lakói folyton szembesítettek azzal, hogy ellenük és gondolkodásmódjuk ellen felhozott érveim nem mindig állják meg a helyüket.

A Hetvenkét betű egy alternatív viktoriánus korba (melyben a zsidó hagyományok szerint életre kelthető gólemek / automaták, kvázi robotokként dolgozva segítik az embereket; de az ipari forradalom egyéb aspektusai, például a társadalmi egyenlőtlenségek ugyanolyanok, mint a valóságban) helyezett történet, egy titkos kutatást mesél el, amelynek eredményétől nem kevesebb, mint az emberi faj fennmaradása függ. Ebben a novellában főleg a különböző társadalmi csoportok világképével, és jövőbeni terveivel foglalkozik a szerző, miközben kifejti egy mára már megmosolyogtató, de abban a korban még reálisnak tűnő elméletet: az „eleve megalkotottságot”, amely szerint már eleve magunkban hordozzuk összes későbbi utódunkat, és ezáltal a jövőnket is.

A pokol mint Isten hiánya az Istenhitről mesél, mégpedig egy olyan zseniális módon felépített világban, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Ebben az Univerzumban ugyanis nem is kérdés, hogy létezik-e Menny vagy Pokol, mert az emberek nap, mint nap szembesülnek velük. Haláluk után a lelkük jól látható módon vagy felemelkedik (a földi halandók számára rejtélyes és ismeretlen Mennyországba), vagy alászáll a Pokolba (ahol nincs kínzás, vagy szenvedés; sőt, a földi életben szerzett sérülések, betegségek gond nélkül meggyógyulnak, a létük pedig ugyanúgy folytatódhat, mintha meg sem haltak volna; a kínszenvedés abból áll, hogy tudják: soha sem üdvözülhetnek), miközben a földi életet Angyalok várva várt, érthetetlen és sokszor pusztító látogatása zavarja meg.

A címadóként szolgáló novellát még nem olvastam el (mivel csak a jövő héten nézem meg a filmet) így erről nem tudok nyilatkozni, de a maradék három szintén legalább jó, ha nem is ennyire kiemelkedő, mint a fent felsoroltak.

Az Életed története nem csak az év sci-fije lehet, hanem az év legjobb könyvei között is ott a helye.

+
>!
makitra MP
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Chiang alkotásait leginkább egy hatalmas és pompázatos épülethez tudnám hasonlítani. Képzeld el, hogy ott állsz mondjuk egy felhőkarcoló előtt: csodálod eleganciáját, szépségét és ámulsz azon a hatalmas emberi tudáson és erőfeszítésen, ami megalkotta ezt a földtől már-már elrugaszkodó komplexumot. Pontosan ilyen érzés volt olvasni a kötetet és ez hatalmas élmény lehet bárkinek.

Mindegyik novellája egy hatalmas tudással megalkotott remek történet. Ugyan nem tetszett egyformán az összes, de lenyűgözve olvastam a kevésbé tetszőeket is. Természet- és társadalomtudományi problémák elegyednek tökéletes arányban és az írások remek kérdésfelvetéseket tartalmaznak. Valahogy így kell science fictiont írni.

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.com/2016/12/ted-chiang-elet…

4 hozzászólás
+
>!
RandomSky
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Az utóbbi évek egyik (ha nem a) legjobb sci-fi könyve ez, és ki tudja, megjelent-e volna valaha, ha nincs a mozifilm. Pedig eredeti megjelenésekor is sokan így vélekedtek róla. A film alapjául szolgáló novella mellett további hét sorakozik itt, mind más és más, bár a végére kirajzolódik belőlük egy nyitott és okos, éles szemű és bátor író. Az, hogy az emberek lelkivilága érdekli, Bradbury-re emlékeztet, de a tudományos precizitás és kidolgozottság inkább a hardcore sci-fi szerzőkkel hozza őt rokonságba. Bradburyhez mérten Chiang nem mutat annyi együttérzést, megértést és szeretetet úgy általában az emberek iránt, de így is nyilvánvaló, hogy mikor szimpatizál a szereplőivel – ahogy az is, hogy jellemábrázolás terén messze felülmúlja a legtöbb sci-fi szerzőt. Olyannyira, hogy ez a kötet legalább annyira szépirodalom, amennyire „csodálatosan fantasztikus”. Sci-finek pedig a kifejezés eredeti értelmében számít: bár vannak itt is űrhajók és földönkívüliek (épp az „Életed történeté”-ben), a maga módján mindegyik írás tudományos fantasztikum. Vagyis Chiang azt teszi, mint megannyi nagy sci-fi író (és a világ folyását megváltoztató gondolkodó és felfedező): eljátszik a „mi-lenne-ha” kérdésével. S teszi mindezt így vagy úgy tudományos alapon, vagy ha mégsem, akkor attól „tudományos”, amilyen pengeéles logikával és aprólékosan építi fel a történetet.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-11-08+…

11 hozzászólás
+
>!
sztimi53 P
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Egy felesleges értékelés. Nem is tudom mit írhatnék le, amit az előttem nem írtak már le, talán azt, hogy nem láttam a filmet, még most sem, de jobban szeretek előbb olvasni mindig. Nem erre számítottam, a meglepetés kellemesnek mondható. Hogy mi a jó benne? Az, hogy elgondolkodtat. A Bábel tornyát egy levegővel olvastam végig, Az Értsd meg! filmként jelent meg előttem; A Nullával való osztás alatt bánkódtam, hogy sosem szerettem a matekot, pedig hát milyen jó is az, a Hetvenkét betű az egyik kedvencem, annyira szövevényesen tekervényes, meg bonyolult meg sokrétű és talán fel is fogtam a lényeget; Az emberi tudomány fejlődése gyenge pont, túl rövid, kiforratlan, hogy élvezni lehessen; A pokol mint Isten hiánya mulatságosan rémes, nem is tudom talán groteszk; Szépségvakság pedig a másik kedvenc. Az életed története tetszett, de nem került a legjobbak közé, meglátjuk a film javít-e a helyzeten.

2 hozzászólás
+
>!
pat P
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Nemrég volt hír, hogy egy japán MI szép sikerrel indult egy nemzeti sci-fi novellapályázaton. ( http://motherboard.vice.com/read/a-japanese-ai-almost-w… ) Sajnálatos tény, hogy a programot megalkotó, tiszteletre méltó japán tudósok kicsit le vannak maradva, mert hiszen már évtizedek óta a pályán van és közel tökéletesen működik egy másik, sokkal fejlettebb entitás, aki (valódi ki- avagy MI-létét titokban tartva) Ted Chiang néven publikál. E nagyon fejlett mesterséges intelligencia sikeresen integrálja és kezeli az emberiség gyakorlatilag teljes kultúrkincsét, a humán és reál tudományok jelen pillanatainkban elérhető ismeretanyagát, továbbá nagyon fejlett írástechnikai szoftvert is birtokol, melyet az elmúlt évtizedek legjobb írói segítettek létrehozni. Külön érdekessége és egyedülálló tulajdonsága még a nagyon fejlett, emberi érzelmi reakciókat emuláló alprogram, mely természetesen jelenleg is fejlesztés alatt áll, de már most is meghaladja a világ írói 93.6%-ának érzelmi intelligenciáját és láttató képességét. Talán egyetlen gyengesége a virtuális entitásnak, hogy eredeti ötleteket még kifejezetten nehezen tud „kigondolni” – de páratlan leleményességgel és furfanggal ötvöz korábban már megírt ötleteket, sikeresen friss ízt adva így nekik. Sajnos, jelenős időbe telik még, hogy egy novella terjedelmű írást megalkosson – de úgy „Ted”, mint a működtetésében részt vevő 1725 fős személyzet nagyon bizakodó a sebesség növelését illetően; bevallottan optimista, de reális becsléseik szerint 2020 körül várható első regényének megjelenése. Szerzőnk egyelőre nem gondolkodik trilógiában.

(Közepesen szerteszét fecsegett olvasónapló itt: https://moly.hu/olvasasok/4778812 )

+
>!
ViraMors
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Kisregény következik…
Elég sok novellás kötetet olvastam az idén, és állítom, hogy az egyik legjobb, ha nem „A” legjobb volt. A novellákról általánosságban elmondható, hogy jelen van bennük a tudomány is és az ember is. Ez néha nagyon feltűnő, néha kevésbé, de ha jól megnézzük így van, és szinte mindenhol felfedezhető enyhébb vagy erősebb formában valamilyen vallási vonatkozás is. Részemről a legkomolyabb értéke a novelláknak, hogy gondolkodásra késztetnek. A végére jutottam, némelyiknek már napok óta, de még mindig töprengek rajtuk, és nem egyszerűen csak a történetekről, hanem a mondanivalójukról. Ted Chiang írásait nem lehet felületesen olvasni. Oda kell figyelni minden apróságra, mert minden számít, és nem egyszer magunknak is állást kell foglalni a kérdésben különben nem volt semmi értelme annak, hogy elolvastuk.
Nézzük sorba:

Bábel tornya
Nem az első, nem is az utolsó Bábel tornya-feldolgozás. Érdekes volt a világkép, amit megalkotott, és tetszett, ahogy a toronyépítés monumentalitását ábrázolta.
5/5

Értsd meg!
Nagyon erőteljes darab. A Virágot Algernonnak jutott eszembe az elején, de a novella egészen másfelé halad tovább. Érdekes kérdés, hogy meddig fejleszthető az emberi intelligencia, meddig tágítható a tudat. Mit tehet meg valaki azért, mert intelligensebb, mint a környezete? Mit tehetnek meg az orvosok valakivel azért, mert fejlesztettek az intelligenciáján? Értem a mozgatórugókat, viszont nem tudom azt mondani, hogy bárki is helyesen cselekedett volna ebben a novellában. Ennek ellenére zseniális.
5/5

Nullával való osztás
Mint történet, annyira nem fogott meg. Talán mert nem vagyok egy kifejezetten empatikus alkat. A alapkérdés egyébként itt is határozottan érdekes… spoiler Nem tudom, én mit reagálnék Renée helyében, de igazából nem is nagyon akarok belegondolni.
Ami viszont kifejezetten tetszett, az a novella felépítése volt. spoiler
4/5

Életed története
Elég zűrös a viszonyom ezzel a novellával. Elsőként mindenképpen leszögezném, hogy nagyon tetszik, de attól még elég zűrös a viszonyunk, nagyon szeretem, de vannak pillanatok, amikor egy kicsit utálom.
A zűrök azzal kezdődtek, hogy kicsivel a magyar megjelenés előtt nekiültem angolul a novellának, aztán valahol a harmadánál letettem, mert ehhez az én angolom egyszerűen nem elég. Persze bosszantott a dolog, de utólag úgy gondolom, hogy jó döntés volt, ha folytattam volna angolul, nagyon megszenvedtem volna vele, és majdnem biztos, hogy jó darabig halogattam volna a magyar olvasást, vagy el se olvasom magyarul…
Aztán megnéztük a filmet és elolvastam a novellát magyarul, és imádom mindkettőt! Ez egy olyan – szerintem meglehetősen ritka – eset, amikor a film és a novella remekül kiegészíti egymást. Persze nem egyformák. A történetbeli eltéréseken túl mások a hangsúlyok – a film inkább hatásos, a novella inkább alapos – a felépítésük pedig hasonló, de nem megegyező. Nem akarok választani, hogy melyik tetszett jobban, egyszerűen szeretem mindkettőt :)
Már amikor kijöttünk a moziból, akkor is azon töprengtem, spoiler
5/5
De ha lehetne kaphatna hatost is az ötös skálán.

Hetvenkét betű
Az alapötlet ütős, és az utolsó 10-15 oldalt szó szerint faltam, a többit viszont nagyon nehezen olvastam. Persze lehet, hogy velem van a gond, de akadtak problémáim a világ értelmezésével, ami miatt nagyon nehezen illeszkedtem bele a történetbe. spoiler
4/5

Az emberi tudomány fejlődése
Olyan, mintha pár évtized ugrással visszatértünk volna az Értsd meg! világába. Ijesztő.
5/5

A pokol mint Isten hiánya
Igazából nem tudom, hogy erről mit mondjak. Furcsa volt, ugyanakkor nagyon emberi. Ami nagyon tetszik az az, ahogy több hozzáállást is felvonultatott. Az elvakultat, az elszántat, az értetlent, az átlagost stb. Érezhetően átgondolt darab ez is, de talán a legkevésbé ez fogott meg az összes közül.
4/5 (de erősen gondolkodtam a 3,5-en is. A 3,75 lenne talán a legkorrektebb)

Szépségvakság: Dokumentumműsor
Zavarba ejtően zseniális
Egyrészt úgy érzem, egyszerűsít. spoiler Másrészt egy nagyon aktuális kérdést feszeget egy ijesztő, ugyanakkor elgondolkodtató megoldással. A zsenialitást számomra nem az alapötlet, és nem is a végkifejlet jelenti, hanem a novella szerkezete. Ez valóban a címben is jelzett dokumentumműsor. Az alapproblémával, a pro és kontra érvekkel, személyes és tudományos véleményekkel stb. Gyönyörű, ahogy ezt az egészet végigvitte.
5/5 (6/5?)

Átlagban talán nem, de összességében mindenképp jár az 5 csillag. Jár a precizitásért, jár a rengeteg gondolkodnivalóért, amit a novellák adtak. Ted Chiang lenyűgözően okos író, aki ráadásul okosan is ír!

+
>!
Dubovszki_Martin P
Ted Chiang: Életed története és más novellák

Nem az én műfajom a novella. Még Arthur C. Clarke sem tudott minden kisprózai írásával meggyőzőt alkotni, pedig ő az egyik kedvenc íróm (és az első akit ezzel a címmel illettem valaha). Ted Chiang viszont olyan tökéletesre csiszolta az írásait, hogy már-már ijesztően mérnöki, pedig bizonyos, hogy van hozzá affinitása, hiszen pusztán tanulással nem közelíthető meg ennyire a tökéletesség. Egyszerre tudományosan precíz és emberi minden novellája. Számomra Chiang lett a novellák Peter F. Hamiltonja.

"Ritkán olvasok novellákat. Arthur C. Clarke két novelláskötetén kívül még nem is fogyasztottam el más gyűjteményeket, abból a két kötetből is csak az egyikük nyerte el igazán a tetszésemet. Ám 2016 a kispróza éve idehaza. A Gabo által kiadott Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016 antológia mellett Ted Chiang díjnyertes novelláit tartalmazó kötet is megjelent az Agave gondozásában. Az előbbinek kár is lenne részletezni a jelentőségét, utóbbi viszont – függetlenül a novellák kiemelkedő minőségétől – valószínűleg a címadó darab megfilmesítése nélkül nem jelenhetett volna meg itthon.

Nehéz kiemelkedőt alkotni a kispróza műfajában. Terjedelméből adódóan nincs idő a világépítésre. Nincs idő a szereplők részletes megismerésére, átérezni és megérteni a motivációjukat. Ha pedig olyan témát dolgoz fel, ami teljesen magával ragad, akkor a rövidsége a hátránya (ahogy Clarke Találkozás a medúzával című novellájával történt, igaz, hogy ebben az esetben Reynolds és Baxter folytatta a történetet és írtak közösen egy egészen jól sikerült folytatást, The Medusa Chronicles címmel). Chiang nem a legtermékenyebb alkotó, munkásságának számossága nem haladja meg a másfél tucatot. Ellenben minőség szempontjából bármelyik science fiction író tanulhatna tőle. A nagy sikerű Életed története című alkotása pedig el is nyerte a Nebula- és a Theodore Sturgeon-díjakat is, valamint filmadaptáció is készült belőle, Arrival címmel. Az Értsd meg! című művének pedig már elkeltek a megfilmesítési jogai, amire rendkívül kíváncsi leszek, mert ha lehet, azt még nehezebb nagyvászonra adaptálni, mint az Életed történetét. (…)"

Bővebben: http://szeljegyzet.com/ertekeles/ted-chiang-eleted-tort…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Róka 

Néha megéri várni. A várakozás miatt sokkal izgalmasabb megérkezni.

130. oldal

+
>!
Chöpp P

    A lányokat mindig is azzal traktálták, hogy a külsejük határozza meg, hogy mennyit érnek; az eredményeiket mindig felnagyítja, ha szépek is, és levon az értékükből, ha nem azok. Még ennél is rosszabb, ha egyes lányok azt szűrik le mindebből, hogy pusztán a szépségükkel is érvényesülhetnek az életben, és egyáltalán nem pallérozzák az elméjüket.

266. oldal, Szépségvakság: dokumentumműsor

Kapcsolódó szócikkek: szépség
+
>!
Chöpp P

Új nyelvet szerkesztek. Elértem a hagyományos nyelvek határait, és mostanra már meghiúsítják a továbbfejlődésre tett kísérleteimet. Meghaladja a lehetőségeiket, hogy kifejezzék azokat a fogalmakat, amelyekre szükségem van, és még a saját szakterületükön is pontatlanok és esetlenek. Beszédre is alig alkalmasak, nemhogy gondolkodásra.

60. oldal, Értsd meg!

Kapcsolódó szócikkek: nyelv
+
>!
RandomSky

Korábban valahányszor elsétáltam egy bolti újságállvány előtt, vagy láttam egy reklámot, éreztem, hogy egy kissé elvonja a figyelmemet. Mintha akaratom ellenére próbáltak volna vágyat ébreszteni bennem. Nem feltétlenül szexuális vágyra gondolok, de mindenképp zsigeri szinten próbáltak hatni rám. Én meg automatikusan ellenálltam, és folytattam, amivel előtte foglalkoztam. Mégis elvonta a figyelmemet, és az, hogy ellenálljak, energiát igényelt, amit másra is fordíthattam volna.

Szépségvakság: Dokumentumműsor c. novella

+
>!
Chöpp P

… kifejezetten felvidított, amikor a minap egy rakat könyvvel tértem haza.

42. oldal, Értsd meg!

+
>!
Chöpp P

Tévedés azt feltételezni, hogy az evolúció során az emberek a fizikai képességeket feláldozták volna az intelligencia oltárán: a test irányítása mentális tevékenység.

55. oldal, Értsd meg!

+
>!
Chöpp P

Minden kifogás jól jön, csak ne kelljen a tanszéki értekezleten ülni.

109. oldal, Életed története

+
>!
ladybird P

Emlékszem, milyen elmélettel állsz majd elő tizenkét éves korodban.
– Csak azért vállaltatok, mert sajnáltátok a pénzt cselédre! – mondod keserűen, miközben a porszívót rángatod kifelé a szekrényből.
– Ráhibáztál! – vágom majd rá én. – Tizenhárom évvel ezelőtt egyszer csak eszembe jutott, hogy a jövőnek ezen a pontján éppen ráférne egy alapos porszívózás a szőnyegre, és a problémára pont a gyerekszülés tűnt a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásnak. Légy hát oly kedves, és láss neki!

108. oldal - Életed története

+
>!
kivimango

Sose feledjük, hogy azokat a technológiákat, amelyek lehetővé tették a metahumánokat, eredetileg emberek találták fel, és ők sem voltak okosabbak nálunk.

229. oldal

+
>!
RandomSky

Amikor majd megtanulsz járni, onnantól kezdve mindennap rá fogok döbbenni, mennyire aránytalan a kapcsolatunk. Te folyamatosan szaladgálsz, és akárhányszor nekiütközöl az ajtófélfának vagy lehorzsolod a térdedet, az nekem fog fájni. Mintha egy kiszámíthatatlanul viselkedő végtagot növesztettem volna, amelynek kifogástalanul működnek az érző idegvégződései, viszont a finommozgásos funkciói semmilyen utasításomnak nem engedelmeskednek. Ez szörnyen igazságtalan: saját vudubábumnak adok majd életet. Erről szó sem volt a szerződésben. Vagy ez is az alku része lett volna?

140. oldal, Életed története


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Amerikai istenek
Jack Vance: Sárkányurak
Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya
Ursula K. Le Guin: Tehanu
Burger István (szerk.): Galaktika 297.
Burger István (szerk.): Galaktika 297 XL
Ursula K. Le Guin: A kisemmizettek
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia
Lois McMaster Bujold: Lelkek lovagja
Jo Walton: Mások között