Tagadj ​mindent! 100 csillagozás

Tavi Kata: Tagadj mindent!

Szeress ​azért, aki vagyok!

Váradi Emma tizenhét éves, és úgy érzi, nincs sem otthona, sem igazi családja. Rideg nagynénje és nagybátyja koloncként tekint rá, ráadásul az iskola mellett kénytelen dolgozni az éttermükben, nehogy kitegyék a házukból.

Bármit megtenne azért, hogy megtalálja távoli rokonait, akik végre szeretettel fordulnának felé. Egy kis lógás az iskolából és némi betörés cseppet sem tűnik nagy árnak. Csak éppen azzal nem számol, hogy Barabás Konrád, az eszméletlenül helyes, huszonkét éves rendőr tetten éri.

A fiú alkut ajánl Emmának: nem tartóztatja le, de más módszert kell választania, hogy rendbe tegye az életét.

Az út, amit Konrád javasol, sokkal ijesztőbb, mint betörni valahová, sőt, még Emma egykori legjobb barátnőjének bosszújánál is ijesztőbb. Ez az út elvezeti Emmát önmaga megismeréséhez. Ez az út randik és vonzalmak között vezet. Ez az út megmutatja, hogy a szeretetnek mennyi arca van. És ráébreszti Emmát, hogy ő sem… (tovább)

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
428 oldal · ISBN: 9789633738405
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
428 oldal · ISBN: 9789633738436
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613953

Enciklopédia 2


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Tavi Katával szemben vállaltan elfogult vagyok. Részben távoli munkatárs, részben pedig szerettem a Sulijegyzetek sorozatot. Emiatt nagyon vártam, hogy kezembe foghassam végre az új kötetét. Elöljáróban annyit, hogy engem a borítója nem talált meg, frászt kapok ennyi narancssárgától, de tagadhatatlanul romantikus kép a naplemente a Velencei tónál.
A főként tizenéveseknek szóló szerelmes történet helyszíne is a Velencei tó környéke, amely alig szerepel a hazai irodalomban. Örömmel tapasztaltam, hogy a cselekmény kiköltözött a fővárosból egy talán kevéssé ismert nyaralóövezetbe. A szerzőnek nagyon jól sikerült bemutatni a környék sajátosságait, a turistaforgalomra épülő időszakos vendéglátás és a közbiztonság kihívásait, a gyalogszerrel is könnyen elérhető távolságokat, és a fővároshoz közeli, mégis kissé elzárt települések elszigeteltségét.
A regény szóhasználata számomra meglepően a szlenges. Nem hibaként hozom, mert a tizenéves célközönség számára teljesen érthető, és valószínűleg sokkal közelebbi is, mint az irodalmi nyelvezet, és a főszereplők stílusához is jobban illeszkedik, de nekem már nehezebben csúszott, néhol meg is akasztott egy-egy kiszólás. Összességében azonban nem a nyelvezet bizonytalanított el.
A történet első 160-200 oldala minden jószándékom ellenére is untatott. Nagyon túl volt írva. A környezet alaposan és bőven be lett mutatva, minden érzés gondosan nagyító alá lett véve, végül már csak sóhajtottam a sokadik ki mit eszik, ki mit visel körön. Valahogy nem sikerült igazán jól megfogni a környezettanulmányt, mert sok apróság semmit nem tett hozzá a történethez, más fontosabb ügyek pedig bemutatás nélkül maradtak. spoiler
A regény közepétől aztán, ahogy a cselekmény felpörög, beszippantott az elbeszélés és aztán már nem volt időm fanyalogni rajta. Tempósan, gyorsan haladtam az olvasással, és a végére megkedveltem Konrádot, Emmát, és olvastam volna róluk még kicsit többet, kicsit mélyebben. .
Szeretem Tavi Kata írásaiban, hogy a szereplők valódiak. Vannak hibáik, a rossz döntéseik megmaradnak, nem tünteti fel őket tévedésként, nem menteget. Nincsenek túlidealizálva, mindegyikük pont olyannak tűnik, mint mi magunk is. Amellett, hogy lehet azonosulni velük el is dönthetjük, hogy a helyükben mi mit tennénk, meddig mennénk el, mit tudnánk megbocsátani. Pont emiatt valahogy jobban részévé lehet válni a cselekménynek. off.
A tökéletlen karakterek részben a fejlődés lehetőséget is magukban hordozzák, és itt erre sok példa adódott, másrészt módot adnak arra, hogy jobban megvizsgáljunk egy-egy helyzetet. Ha egyértelműen pozitív egy szereplő, többnyire csak elfogadjuk a döntéseit, itt viszont sokkal jobban lehet háborogni szinte mindenkin, vagyis sokkal több érzelmet tud kiváltani a regény. Legalábbis velem ez történt.
Tény azonban, hogy ez a regény nem nekem szól. Talán most először fordult elő egy young adult történet olvasása közben, hogy úgy éreztem kiöregedtem belőle, hogy olyan dolgokkal találkoztam amivel „bezzeg az én időmben” nem. Remélem, ez nem azt jelenti, hogy lassan el kell engednem a fiataloknak szóló könyveket. Mindenestre azt hiszem a középiskolások igazán szeretni fogják ezt a regényt, még ha én nem is tudtam maradéktalanul.

Cs_N_Kinga P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Erről a könyvről sok mindent lehet mondani, hiszen Emma 17 évesen árván egy szeretetlennek tűnő közegben él. Azt hiszi senki se szereti, meg akarja keresni a rokonait, közbe jön a továbbtanulás és a szerelem, az életút keresése. De akad itt szó alkoholról, drogról, evészavarról és iskolai vagy fizikai bántalmazásról is. Nekem nagyon tetszett ez a könyv, aki szereti a romantikust és az ifjúságit bátran kezébe veheti:)
Itt beszélek erről bővebben
https://youtu.be/rqKTfrSS7oc

kratas P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Sajnos a főszereplő – hiába a látványos fejlődés – nem igazán volt szimpatikus (és akkor még finoman fogalmaztam). De ugyanezt elmondhatnám Konrádra is spoiler.
Anna, a nagynéni és a nagybácsi viszont sokat javítottak a könyv tartalmán spoiler.
Szóval értem, kamaszproblémák, útkeresés, felnőtté válás, de ez egy kedvesebb főszereplővel is simán átjöhetett volna.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett a Tagadj mindent! Az író komoly témákkal foglalkozott, szerintem sokan fognak rezonálni a célközönségben velük. De szerencsére nem maradt el az íróra jellemző humor, sem a romantikus szál, így tudott teljesen fogyasztható és könnyed maradni a történet a komolyság dacára is. Mit is mondhatnék még, alig várom az író következő regényét.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2021/09/konyvkritika-tavi-kata-…

bemese05 P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Imádom a borítóját, hűen tükrözi a könyv hangulatát. Nagyon illik hozzá.
Nagyszerű könyv volt. Nagyon nehezen tettem le éjszakára, végig izgalomban tartott, h mi fog történni. Még nem olvastam Katától, de a leírás, a borító és a sok jó vélemény meggyőzött, h nekem kell ez a könyv. Nem csalódtam, sőt… :)
Fantasztikus utazáson mentünk keresztül Emmával, ahol megismerheti saját magát és átértékelheti az eddigi életét. Nem volt könnyű gyerekkora és a nagynénjéék sem voltak a helyzet magaslatán a felnevelésében. Emma viszont sok erőt talált magában, h változtasson a dolgain. Konrád segített neki elindulni a helyes úton,de sajnos emellett sokszor összetörte. Kalandos útjuk volt együtt mire a végére értünk. Nagyon tetszett és biztos vagyok benne, h nem először és utoljára olvastam.

4 hozzászólás
belle_ P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Meg kell mondanom, hogy a fülszöveg elolvasása után nem pontosan ilyen történetre számítottam. Valamiért azt hittem, hogy lesz egy nagy központi témája a történetnek – ehelyett nagyon sok fiatalokat érintő probléma felmerült a regényben – és majd az lesz körüljárva. Ezért vártam, vártam és egyáltalán nem unatkoztam várakozás közben, mert Tavi Katától – olvasva a Sulijegyzetek sorozatát – már számíthattam rá, hogy nagyon gördülékenyen ír. Aztán amikor elérkeztem a könyv feléhez valahogy rá kellett jönnöm, hogy nem szabad, hogy valami nagy robbanásra számítsak. Ez a történet egy középiskolás lány útkereséséről, szerelmi életéről, barátairól vagy éppen ellenségeiről és a nagy problémáról szól: ameddig Emma is ridegen és zárkózottan áll az élethez és az emberekhez, addig ugyanezt fogja vissza is kapni.
Emma karakterét sokszor nehéz elfogadni, mert a legtöbb esetben bezárkózik és képtelen kimondani a magában megfogalmazott gondolatokat, ezért az olvasó úgy érezheti, hogy legszívesebben megszólalna helyette. És talán ez teszi a legélethűbbé ezt a karaktert. Hiszen annyi mindent nem mondunk ki a hétköznapokban, annyi probléma meg tudna oldódni, ha csak elmondanánk, ami bánt minket. Ennek a problémának az orvoslására pedig Emma megismerkedik Konráddal, a pár évvel idősebb rendőrrel. Ezután Emma életének rengeteg momentuma összefonódik a férfiéval, de legfőképpen a srác családjával. Amennyire a történet legelején nem nyűgözött le teljes mértékben sem Bence – Konrád öccse-, sem Konrád, annyira megváltozott a véleményem róluk a történet végére.
Konrád talán az egyik leghiggadtabb és legfelelősségteljesebb 22 éves srác, akiről eddig olvastam. Az apját is nagyon bírtam, ahogy ő is hozzátett Emma jó útra téréséhez.
A kicsit Hamupipőkébe illő otthoni munkakényszere a főszereplőnek spoiler. Az ő kapcsolatuk változása is nagyon szépre sikerült.
Végül is elmondható, hogy pár momentumot leszámítva a történet végére megoldódnak Emma életének nagy problémái. Így az olvasó is azzal a tudattal csukja be a könyvet, hogy igenis nagyon sok dolog az életben egyszerű őszinte beszéddel és akarattal megoldható.
Tavi Kata könyveit pedig továbbra is csak ajánlani tudom.

DzsDzs88 IP>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

100 oldal erős kezdés után leült a történet, és ettől csalódott vagyok. Számomra egy átlagos könyv lett.
Olyan volt, mintha egy barátnőm történetét hallgattam volna végig, ami egyszerre jó és rossz.
Jó, mert szerettem a közvetlen hangvételét, a stílusát, ami nincs túl finomítva – az őszinte, érzés- és hangulat alapú, jól passzol a történethez.
Rossz, mert unatkoztam off. Mert bár a karakterek szimpatikusak voltak, a helyszín hozta a nyári hangulatot, mégsem volt benne semmi különleges. Egy hétköznapi történet volt, ami kicsit szórakoztatott és volt egy kevés mondanivalója – mint a második esély, és hogy olykor nem árt egy komolyabb önvizsgálat –, de semmi extra.
A figyelmem és érdeklődésem fokozatosan lankadt.
Szerintem TK nyugodtan elrugaszkodhatna kicsit a valóságtól, ennél több fantázia rejlik benne :-)

életem__könyvtára>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Tetszett, hogy komoly témákat is taglalt és mindemellett tudott könnyed humoros és romantikus maradni.
A borító pedig szerintem gyönyörű és nagyon hozza magával a könyv hangulatát. Kata írásstílusa gördülékeny és magával ragadó. Nagyon tetszett!

1 hozzászólás
Ananiila>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Szerettem Kata Sulijegyzetek sorozatát, és ez azzal összehasonlítva nagyon gyenge lett.
Borzalmasak a karakterek, többségük lóg a levegőben, nincs hátterük vagy nem jól van kifejtve, szinte mindenki ellenszenves, a főszereplő lány egy igazi pukkancs, még talán az ő története van legjobban felépítve.
Maga a sztori sem túl érdekes, és nem is elég összeszedett, van, hogy túlírt van ami meg több magyarázatra szorulna.
Összességében el lehet olvasni, csak ismerve az írónő korábbi írását ez csalódás.

t_briga P>!
Tavi Kata: Tagadj mindent!

Az első gondolat, ami beugrik nekem erről a történetről:
„Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon.”
Sajnos a főszereplő kamaszlány, Emma életében ez nem igen adatik meg. Miután árván marad, az apai nagynénje és nagybátyja veszik magukhoz. Nekik azonban nincs gyermekük, és nem is szerettek volna saját gyermeket vállalni, így számukra óriási kihívást jelent a lány nevelése. A maguk módján szeretik Emmát, de valahogy nem tudják ezt igazán kimutatni, éreztetni vele. Egy fiú miatt pedig még a gyermekkori legjobb barátnőjével is megromlik a viszonya. A boldogtalanság rányomja bélyegét a viselkedésére is. Nyers, szókimondó, ezért a lányok nem szívesen barátkoznak vele, a fiúk pedig inkább elkerülik.
Emma magányos, és kétségbeesetten vágyik némi szeretetre, odafigyelésre, és legfőképpen egy igazi, szerető családra.
„Senkinek sem meséltem az álmaimról, aminek nagyon régóta egy család áll a középpontjában, amire számíthatok.”
Úgy érzi, hogy őt nem szereti senki, ezáltal ő sem tud senkihez sem közel kerülni.
Szívszorongató érzés volt számomra, hogy ilyen fiatalon már ilyen érzésekkel kell szembenéznie, megbirkóznia.
Egy véletlen találkozás a fiatal rendőrrel, Konráddal felbolygatja az állóvízben csordogáló életét és érzelemvilágát. A fiú érdeklődéssel fordul felé, de sokszor ellentétes jeleket küld. Hol magához vonzza, hol pedig elutasítja Emmát. Volt, hogy haragudtam rá, spoiler, de utólag belegondolva még ő maga sem igazi felnőtt, nem tudja még kellő érettséggel kezelni ezt a helyzetet.
Mivel számomra eddig ismeretlen volt a szerző, a kiadó off és a borító off alapján választottam ezt a könyvet, és egyáltalán nem csalódtam. Gördülékeny a történetvezetés, és nagyon is életszagú. Az én lányaim most léptek túl a kamaszkoron, és sajnos azt látom a baráti és ismeretségi körükben, hogy egyre több a felületes barátság, az elmagányosodott, figyeleméhes gyermek. Van, aki csendben tűri befordulva, és vannak, akik szélőséges viselkedéssel próbálják felhívni magukra a figyelmet, vagy egyszerűen csak kitörni ebből. Ebben a történetben bizony erre is akadt példa. Ezenkívül ez a történet nagyon szépen rávilágít arra is, hogy hová vezet az érdemi kommunikáció hiánya. Mint, ahogy az előbbiekben is írtam, egyre több a felületes barátság, ahol a felek nem figyelnek igazán egymásra, de, mint ahogy ebben a könyvben is előfordul, a családok életében sem ritka, hogy a családtagok simán csak eléldegélnek egymás mellett, de a tartalmas beszélgetésekre sem idő, sem igény nincsen sajnos.
Nekem tetszett, úgyhogy már be is szereztem a szerző új könyvét.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635613953

Népszerű idézetek

Rácz_Stefán_Tibor IP>!

– Maga, fiam, mindig ott van, ahol az unokahúgomat baj érheti – mondta a bácsikám vádlón.
– Ez puszta véletlen.
– Persze, én meg hülye vagyok.
– Annyira nem ismerjük egymást, hogy ez ügyben nyilatkozzak, uram – felelte Konrád szemtelenül.
Köpni-nyelni nem tudtam.

Könyvmolyképző KU>!

– Elkezdeném, ha Váradi és Szirtes kisasszonyok befejeznék a trécselést.
Mindenki nevetett, de Anna felháborodottan a saját mellkasára bökött.
– Bemutatkoztam volna?
– Nem kell, én a rendőrség vagyok – közölte Konrád magabiztosan. Többen is halványan mosolyogtak a beszólásán.

Chöpp >!

De nem biztos, hogy valóban arra van szükséged, amit akarsz.

348. oldal

DzsDzs88 IP>!

A hiányérzet csak bejelentkezik hosszú távra, és fájdalmat okoz mindenkinek, akit az útjába sodort az élet.

203. oldal

DzsDzs88 IP>!

– Aha. Ne erőltesd! Csak akkor beszél, ha van mondanivalója.
– Egy lánytól ez merőben meglepő.
– Ő nem olyan lány.
– Hát kösz! – mordult Anna. – Mert én olyan vagyok, mi?
– Aki mindig dumál és mindenbe beleszól? Naná, hogy olyan vagy.

273. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Álmodozz olyan lányról, aki elérhető.
– Rólad is álmodoztam, de pocsékul csókolsz – röhögött a képembe.

Könyvmolyképző KU>!

– Ez a ronda valóság. A csinos, okos, szókimondó lányok kimentek a divatból.
Lefagytam ettől a jellemzéstől. Ez most tényleg rám vonatkozott? Csinosnak és okosnak tart?
Mondjuk azt is mondta, hogy kimentem a divatból, de sebaj, ezzel nem bántott meg, csupán a helyzetet jellemezte.

Könyvmolyocska1 >!

Bence körülnézett, aztán vissza rám.
– A suli nem erre van emlékeim szerint. Lógsz vagy mi?
– Beteg vagyok – vágtam rá gyorsan.
– Aha. Úgy is nézel ki. Ezek szerint hivatalos betegséggé nyilvánították az iskolaundort?
Hiába röhögött, nem akartam neki magyarázgatni a viselt dolgaimat. Amikor látta, hogy nem kap választ, mert egy fintorral díjaztam a humorérzékét, lazán továbblendítette a beszélgetést.
– Szóval a bátyám a börtönőröd. Nekem tizennyolc éve az, úgyhogy átérzem a helyzeted. Gyere, elmegyünk.
– Hova?
– Az elmegyünk igében benne van. El. Na, haladjunk.
– De miért?
– Felbosszantjuk a tesót.

Rácz_Stefán_Tibor IP>!

– Tudod te, miről beszélek – feleltem. – A kétségeidről.
– Most már nincsenek. Csak te vagy meg én.
– És ezért vagyok én őrülten beléd esve – vallottam be lesütött szemmel. A mellkasához bújtam, az arcomat a bőréhez fúrtam a kigombolt ing nyakánál. Az illata megrészegített, egyszerre pezsdített fel és nyugtatott meg. […] Bármikor rábízhattam magam, de egyetlen mondatával meg tudta rengetni a világomat, és arra ösztönzött, hogy vegyem a kezembe a sorsom.
– Én is szeretlek – suttogta a fülembe mély, érzelmes hangon. A homlokát az enyémhez támasztotta, és csak örültünk egymásnak hosszú percekig.

Könyvmolyocska1 >!

– Mártírt játszani és sajnálni magad sokkal érdekesebb tizenhét évesen, mint felnőni, ugye?
Oké, ez ütött.
Gyűlöltem minden szavát.
Gyűlöltem őt magát is.
A harag, amit valaha is éreztem iránta, most megszázszorozódott. A szavai savként égettek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Higgy nekem
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 6.
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom
Szabó Tünde: Rácsok
Leiner Laura: Ég veled
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Kollár Betti: Kosársuli – Újra a pályán