Szívkeringő (Sulijegyzetek 4.) 226 csillagozás

Tavi Kata: Szívkeringő

Lilla és Krisztián végzősök lettek a Duna-parti Gimnáziumban. Az tanévben egymást érik az izgalmas események: szalagavató, pályaválasztás, és vár rájuk a mumus,a rettegett érettségi vizsga is. A pár kapcsolata egyre komolyabbra fordul, de képesek lesznek kezelni a szerelem komolyabb kihívásait? Lilla válaszokat keres arra, ki ő, merre induljon a középiskola után, és hol a helye Krisztián életében.

A barátok mindennapjai sem könnyebbek. Vajon Márk elég erős, hogy szembenézzen az évek óta eltitkolt igazsággal? Gréta és Ákos meg tud birkózni azzal, hogy eltérnek a jövőbeli terveik? Jázmin és Kristóf feláldozná-e a szerelmet a tanulásért? Vajon Flóra örök magányra van ítélve?

Senkinek sem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, amikor ilyen nehéz döntéseket kell meghozni. Megvalósulhatnak az álmok, vágyak, szerelmek, amiket eddig kergettek? Egyáltalán ugyanarra vágynak még, amire régebben?

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
456 oldal · ISBN: 9789635612703
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
456 oldal · ISBN: 9789635612710
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572664

Kapcsolódó zóna

!

Sulijegyzetek

58 tag · 19 karc · Utolsó karc: 2018. július 29., 18:53 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Havasi Krisztián · Kárpáti Lilla · Zentai Márk · Szalay Kristóf · Szántó Jázmin · Reichart Ákos · Fábián Gréta · Hajnal Flóra


Kedvencelte 18

Most olvassa 10

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 79


Kiemelt értékelések

RVivi P>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Egyértelműen a kedvencem a sorozatból. Annyira nagyon aranyos volt. És sokszínű, hisz három szereplő szemszöge is benne van. Lilla, Krisztián, Márk. Nem tudnék közülük választani, mindegyiküknél volt valami, ami miatt tetszett.
Így a végére pedig az összes szereplőt sikerült megkedvelnem. De komolyan, mindenkit. De azért Márk és Krisztián közös részei voltak a legjobbak. Lilla szüleit nagyon bírom, plusz azok a beszélgetéseik… :D
Nagyon tetszettek a Balatonos részek. Épp sütött a nap is be a szobába, mikor ott tartottam, szóval teljesen nyár hangulatom lett tőle így tél közepén.
Cuki gimis sztori, amit megéri elolvasni. De erről az utolsó borítóról ne is beszéljünk, olvasás közben könyvkabátot adtam a könyvre, szerencsére passzolt a méret. :D

3 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Tavi Kata: Szívkeringő

A sorozat első része anno tetszett, aztán ahogy egyre tovább olvastam a sorozatot, úgy lett egyre unalmasabb számomra. Ezzel a résszel kicsit szenvedtem, jóformán semmi nem történt benne, Lilla pedig nagyon sokat hisztizett benne, ami már idegesített engem. Jóformán egyik karakter se lett a szívem csücske, számomra nem lettek olyan jól kidolgozva, hogy bármelyiküket is megszerettem volna, csak Lilla ment az agyamra. A cselekmény is elég vontatottra sikeredett, kb. végig csak ugyanarról volt szó, sok volt az üresjárat. spoiler
Örülök, hogy a végére értem a sorozatnak és nem kell több kötetre időt szánnom, sajnos ez a sorozat nem nekem való.

Lillsz>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Az írónőnek sikerült olyan érzéseket előcsalogatnia belőlem, hogy még most is könnyes az arcom.
Négy év az én esetemben hat és ennyi volt a középiskola. Szeptembertől én is végzős leszek, de nem akarom elengedni az osztályom. Akarva-akaratlanul mégis be fog következni.
Örültem, hogy részese lehettem a főszereplő(k) életének, minden sora beszippantott! 5/5

BlackWidow>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Szokásomhoz hűen nem most olvastam az előző részt, így nem meglepő módon maradtak ki részleteket, amiket felemlegettek a szereplők, így eldöntöttem, hogy erről le kéne szoknom és egy sorozatot elolvasni egyszerre.
Úgy tervezem, hogy ezt a sorozatot is el fogom olvasni mégegyszer.
Az elején fura volt Lilla szemszöge, kicsit bosszantó volt. De aztán egészen belerázódtam és tetszett.
A váltott szemszögök is nagyon jók voltak. Kicsit zavart, hogy ilyen hosszúra nyúlt egy fejezet, mert annyi minden történt és több szemszögváltás is simán belefért volna szerintem.
Krisztián és Lilla kapcsolatán kicsit meglepődtem. Gondoltam, hogy azért mégis igazi 18 évesek, de arra számítottam, hogy csak említőlegesen kapunk csak belőle. De így jobban tetszett, mert valósághűbb volt.
Sok fordulat volt benne, amik nem kicsit rázták fel a történetet.
spoiler
Féltem, hogy nem fog annyira tetszeni ez a záró rész, de végül azt mondhatom, hogy tetszett, és örülök, hogy a történet „részese” lehettem:).

Beatrice8 P>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Megadjam az öt csillagot? Legyen!
Valamiért Krisztiánba nem szerettem bele teljesen. Szeretem oké, de nem annyira, mint szoktam a főszereplő pasikat. Mindegy.
Lilla viszont nagyon jó főszereplő. Értelmes, nem idegesít, van személyisége. Eléggé különbözik tőlem, de engem sosem érdekelt, hogy hasonlít e rám a főszereplő. És Krisztiánnal nagyon cukik, tetszett, hogy a komoly témáról is többet beszéltek, hogy tudták, hogy minden problémá meg kell beszélniük. Ezt valahogy sokan elfelejtik a való életben és a fikciókban is.
A többi szereplőt is kedveltem.
Tökéletesen leírja a könyv, a pályaválasztás nehézségeit, a barátoktól való elválás fájdalmát, vagy azt amikor valamiért széthúz a csapat. A barátok energiát igényelnek, folyamatos munát, ha nem köt össze a mindennapos iskola, a közös órák, akkor nagyon nehéz. Én már csak tudom :).
Nem szépít, nem túloz, leírja pár 12.-es fiatal utolsó évét.
Imádtam, szórakoztató olvasmány. Semmi hibát nem találtam benne, nem lett kevenc, de az 5 csillagot úgy döntöttem megérdemli.
A borítója ennek se tetszik.
Ajánlom mindenkinek bátran, aki egy romantikus ifjúsági történetre vágyik.
Ui.: Én se akarok felnőni! Valaki állítsa meg ezt száguldó időt!

Nórcsy08>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Ha az eddig megismert írók közül ki kellene választanom egyet, akinek a könyveiben a legnagyobb fejlődést véltem felfedezni, az bizony Tavi Kata lenne. Emlékszem, a Nyitótáncnál elég döcögősen indult meg a sorozat, viszont könyvről könyvre egyre igényesebb, kifinomultabb lett az írásmódja, így tehát a Szívkeringőben abszolút nem csalódtam és felettébb kellemes élményt nyújtott.
A harmadik és negyedik kötet között volt egy kis kihagyásom, más könyveket is olvastam, így némileg elszoktam a Duna-parti Gimi életétől. Ha őszinte akarok lenni, hiányoztak a szereplők, de azért újra bele kellett rázódnom Lilláék mindennapjaiba. Lilla még mindig szereti beleütni az orrát mások dolgába és az agyalást is túlzásba viszi. Azt hiszem így lett tökéletes a karaktere, hiszen melyik kamaszról nem mondhatók el ezek? A Dórihoz köthető kis jelenet meglepetésként ért, de abszolút jólesett a lelkemnek, hogy így az alakult.
Nem titok, hogy én is a végzős évemben járok/jártam, így újra átélhettem bizonyos utolsó éves dolgokat. Ilyen volt például a szalagavatós jelenet, vagy éppen a ruhaválasztás. Ezek a kis saját emlékképek végig ott lebegtek előttem. És voltak olyan jelenetek is, amiket csak a könyvben élhettem át a jelenlegi helyzetre való tekintettel. Ilyen volt a ballagás, amiből sajnos nekünk nem jutott, ezért is hatódtam meg azt a jelenetet olvasva.
Turbó eddig sem volt szimpatikus, de azok után, hogyan beszélt Lillával, illetve Lilláról a lány jelenlétében, végleg elvágta magát nálam. Teljesen oktalanul hibáztatja és ezt a stílust sem engedhette volna meg magának. Márkkal hadilábon állok. Néha szimpatikus, különösen tetszik a stílusa, máskor pedig vagy falra tudnék mászni tőle, vagy pedig a szemeit kikaparnám, ha lehetne. Szívesen áradoznék még a többi szereplőről is, de akkor sosem jutnék az értékelés végére. :D Most, ebben a könyvben az előbb említett személyek hagytak bennem „nyomot". Vagy pozitív vagy negatív értelemben.
Nos, nem véletlenül sikeredtek a karakterek olyanra, amilyenek, mert ez a valóságban is így van. Minden iskolában van egy nagymenő, egy balhés, egy okos, egy kreatív, egy tehetséges, egy nagyszájú – és még sorolhatnám – diák. A sorozat bemutatta egy gimnazista igazi életét, olyan szituációkkal játszadozott, amelyek a való életben is gyakoriak, előfordulhatnak. Végigkísértük egy osztály, egy csapat gimnazista éveinek eseményeit, feszültségeit, boldog pillanatait. Maradtak még bennem kérdések, kíváncsi lennék egy-egy karakter további éveire. Nagyon szívesen olvasnék még róluk, hiszen nagyon megkedveltem őket, de az a történet már más lenne…

Ashriver>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Egy újabb korszak lezárása. Mondjuk elég sokáig tartott mire ez kijött, de sebaj. Még gimisként kezdtem el olvasni, így pont jó kis emléktúra volt a könyv. Bár már nem azt váltotta ki belőlem, mint anno, kicsit már gyerekes volt nekem és néhol már túlzás, de attól még jó volt végre befejezni ezt a sorozatot. Érdekelt, hogy mi lesz, ki hová megy, bár konkrétan nem lett kimondva semmi sem. Akkor most felvették Lillát? És Krisztiánnal mi lesz? Na meg a többiek… szóval lezárás is volt, meg nem is. Érzelmileg minden okés volt, megtudtuk amit akartunk, de a többi…. lett volna még mit kifejtenie az írónőnek.
Régebben jobban élveztem, most meg már csak túlestem rajta.

BarbyMalik0112 P>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Elérkeztünk a Sulijegyzetek-sorozat utolsó kötetéhez, amit egyrészt imádtam olvasni, faltam a sorokat, nem bírtam letenni, sok új izgalmat hozott, mégis ez a véget jelenti. Annyi mindent adott nekem az évek során ez a négy könyv.
Egyszerűen imádtam.
Rossz belegondolni, hogy nem lesz több része, ezzel végleg lezárult a sorozat.
Mindenkinek ajánlanám a Sulijegyzeteket, aki egy gimis, romantikus történetre vágyik, tele fordulatokkal, szerelemmel, barátsággal. Egy jó könyvet szeretne a kezébe venni, amit nem tud letenni, mert várja a következő oldal.
Köszönöm, hogy átélhettem ezt a kalandot!

Bővebb értékelés a blogon: http://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2017/12/tavi-kata-sz…

Valeria729 P>!
Tavi Kata: Szívkeringő

Elkerülhetetlen az összehasonlítás az SzJG-vel, hiszen ez is egy olyan sorozat, ami a középiskola 4 évét követi végig.
Alapvetően tetszett a sorozat, tetszettek a szereplők. Végre egy kamasz fiú (Krisztián), aki kamaszként is viselkedik! Sokkal életszerűbb szereplőkkel találkoztam, de míg a fent említett sorozat túl bő lére lett engedve, itt kicsit többet is elviseltem volna. Tetszett a művészeti – és sporttagozatos környezet. Kifejezetten tetszett, hogy több szereplő fejébe is belelátunk.
Azt hiszem az SzJG azért kapott több csillagot, mert jobban visszahozta a saját gimis élményeimet a humora által.
Fogok még olvasni az írónőtől, ha lesz mit. :))

konnyufanni>!
Tavi Kata: Szívkeringő

őszintén kijelenthetem, hogy Tavi Kata írónőnek ez volt a legjobbra sikeredett könyve.
Bár tudom hogy ez sorozat volt, és ez volt a befejező kötete, de nekem ez a utolsó kötet volt a nagy szívem csücske a sorozatból. Egyre izgalmasabb volt, én nagyon szeretem a mindennapokban történő cselekményeket.
Ez a könyv mutatta meg a „felnőtté válás” korszakot. Tetszett!


Népszerű idézetek

BarbyMalik0112 P>!

– Az ellentétek érdekesek, de hosszú távon a hasonlóságok tartanak össze.

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szántó Jázmin
neverhood>!

Bírtam ezeket a csajokat, mert hozzánk tartoztak. Tőlünk vártak védelmet, hozzánk jöttek vigasztalódni, minket akartak mindenáron felbosszantani.
Bírtam a srácokat, mert a legjobb haverok voltak. Ha lett volna fivérem, olyat kívántam volna, mint Ákos. Ha csak egyetlen különc haverom lehetett volna a suliban, Kristóffal barátkozom össze, és ha kötelező lenne riválist választani, Zentai már úgyis bevált, mert minduntalan arra ösztönöz, hogy jobb legyek.
És ha nekem eszembe jutott, hogy az érettségi után ilyen lesz az életünk, és talán sose találkozunk ebben a felállásban még egyszer, akkor a többieknek is.
A remény vált a legjobb barátunkká. Ugyan mi másunk maradt még ezen kívül?

Vivian>!

– Agyonversz, Táncoslány.
Elengedtem a fülem mellett, mert igazából csak akkor tudtam volna ártani egy Krisztián méretű srácnak, ha hoztam volna a legjobb barátnőimet, egy emberevő kutyát és egy sokkolót.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Havasi Krisztián · Kárpáti Lilla
dilibogyoo>!

– Ákos megbetegedett. Elkapta az arrogancia maximus vírust
– És megmondtad neki, hogy egy jó nagy pofon meggyógyítaná?

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fábián Gréta · Kárpáti Lilla · Reichart Ákos
BlackWidow>!

– A koncertre jöttél? – kérdezte Flóra, és éreztem a hangjából egy kis piszkálódó élt.
– Nem, hallod, a hímzőklubot keresem.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hajnal Flóra
Vivian>!

Amikor Havasi Krisztián és Zentai Márk egy társaságba keveredik, mindig történik valami izgalmas.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Havasi Krisztián · Zentai Márk
neverhood>!

– Nem hagyunk hátra senkit – mondta Krisztián úgy, mint aki komolyan is gondolja.
Márk a kezét nyújtotta neki, és biccentett egyet.
Senkit – ismételte.

Kapcsolódó szócikkek: Havasi Krisztián · Zentai Márk
dilibogyoo>!

Szeret másoknak örömet okozni, ilyenkor annyira boldog, mint egy betépett tündérkirálylány.

Kapcsolódó szócikkek: Havasi Krisztián
neverhood>!

Más osztályokat összekovácsol a végzős év, mi meg a legvégén borítottuk a bilit. Legfőképp egymásra.

KKincső>!

Ijesztőnek kellett volna lennie, de így, hogy benne éltünk, valahogy természetesnek tűnt az egész.

308. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Higgy nekem
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: Nélküled
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Leiner Laura: Emlékezz rám
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Kalapos Éva: Kéz a kézben