Nyitótánc (Sulijegyzetek 1.) 835 csillagozás

Tavi Kata: Nyitótánc

Lilla imád táncolni, ezért alig várja az új gimit a tánccsoporttal, az új barátnőket, no meg a helyes fiúkat.
Csakhogy a szomszédba költözött nyáron a leghelyesebb srác, akit valaha látott… a kosaras Krisztián, aki úgy fest, mint egy rockisten.
A szülei szerint valaha ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián?

Mi zajlik a kosárcsapatban, miért marják egymást a fiúk, hol nyíltan, hol burkoltan? Tényleg a tehetség számít?

Mi történik a lányok között? Hogyan lehet barátságból csatározás, szeretetből irigység és gyűlölet? Forrong a lánycsapat!

Lilla nagyszájúan lavíroz az iskola nyüzsgő életében, barátságok és szerelmek között. Szurkol a meccseken, szenved a feleltetések alatt, és hol pörögve, hol valami másra vágyva éli a középiskolások mindennapi, ám mozgalmas életét.
Vajon rátalál a boldogság?

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Sulijegyzetek

60 tag · 19 karc · Utolsó karc: 2018. július 29., 18:53 · Bővebben


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Havasi Krisztián · Kárpáti Lilla · Zentai Márk · Szalay Kristóf · Szántó Jázmin · Reichart Ákos · Fábián Gréta · Hajnal Flóra · Moneypenny · Erdős Aliz · Adamik Tamás · Gergő · Ivett · Kökény Hajnalka · Zamárdi Levente · Zentai Emília · Dóri · Havasi Kálmán · Havasi Laura · Kárpáti Zsóka · Pintér Károly · Szabina · Závada Júlia

Helyszínek népszerűség szerint

Zirc


Kedvencelte 99

Most olvassa 58

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 207

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Tavi Kata: Nyitótánc

„Lehet, hogy bennem van a hiba, de be kell vallanom, sosem értettem az angol nyelvű regényekben azt a pillangós dolgot. Mármint amikor azt olvasom egy könyvben, hogy a regény főhősnőjének gyomrában pillangók verdesnek, ha éppen feltűnik a színen szerelme tárgya. Már elképzelni is tiszta brutál ezt a szitut. Imádom a lepkéket (az állatkert lepkeháza szerintem varázslatos hely), na de a gyomromban? Szegények. Akik ilyeneket írnak, azok nyeltek már le véletlenül bogarat? Na és a gyomorsavról hallottak már?”

Nos, ezt megint „befaltam” és idén már másodszorra vettem kézbe.

Talán mindenki találkozott már avval a érzéssel, hogy azt hitte utálni fog egy regényt, de legnagyobb döbbenetére az ellenkezőjét kapta olvasás közben.

Nem szokásom általánosítani, de nekem a „középiskola élet” az SZJG – vel azonosul, és mivel ki nem állhatom azt a sorozatot, így nagyon nagy pofira esés volt, hogy ezt viszont megkedveltem.

Elsődlegesen azért olvastam el kétszer, mert elsőre is elérte nálam, – teszem azt hozzá, ahogy most is –, hogy kiszakított a mindennapi, gondokkal teli világomból, és elérte, hogy mosolyogjak, helyenként hangos kacagásra is vetemedtem, és bár már második olvasásra tudtam, hogy végződik a kötet, mégis majdnem ugyan úgy izgultam.

A karakterek nagyon élethűek, szerethetőek. A hisztik valóságosak, és bár Lilla még az én idegeimet is kikezdte néha, valahol eltudtam fogadni, hogy ha ő így éli meg a kamaszkor szépségeit, akkor miattam mennyire ki lehettek anno bukva a felnőttek, sőt sokszor az társaim is!? Nos erre nem kell válaszolni….

Bár helyenként fogtam a fejem, a szülők is érthetően voltak „nehezen kezelhetőek”. Lilla anyukája a legtöbbször elérte, hogy a legszívesebben fejbe vertem volna egy péklapáttal, de valahol legbelül viszont örültem, hogy két ellentétes pólusú szülő mutatkozik meg a lapokon.

A tanárok külön kategóriák voltak, a matektanár volt itt a kedvencem, pedig ha azt veszem anno én magam is szenvedtem az órákon, és hasonló folyamaton mentem keresztül, mint Táncoslány.

A szerelmi szál, már ha lehet ilyet írni, hisz még oly halovány, inkább csak színfoltja volt a történetnek, sokkal jobban élveztem a közösség erejét, és a barátság hullámvölgyét.

Eredetibbnek érzem ezt a történetet, mint az értékelésem elején említettet, mert itt nem volt felesleges drámázás, teljesen hihető volt amit olvastam.
Valamint nem csak szórakoztat, de fel is tölti az olvasó lelkét, még akkor is ha már rég elmúltak azok az idők, mikor én magam koptattam a középiskola köveit.

Remek kezdésnek könyvelem el, és ha ilyen marad a színvonal, akkor többször olvasós polcom lakója lesz véglegesen.

Egy nagyon kellemes élményben volt részem! ♥

2 hozzászólás
Csakegyolvasólány P>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Oké, én…én…IMÁDOM ezt a könyvet. Egyszerűen hihetetlenül nagyszerű.
Mindig is szerettem a gimis történeteket. A Szent Johanna gimi után ez volt az a könyv, amit a kezembe vettem. Először nem tudtam, hogy mire számítsak, de OMG!
Nos, az elején tipikus ismerkedésről szólt, ahol az olvasó megismerhette a szereplőket, vagyis Lillát, Krisztiánt, Flórát (ez a név azért is tetszik, mert a nővéremet is így hívják spoiler), Ákost, Jázmint, Kristófot, Grétát, Márkot és még sorolhatnám a neveket. Azonban ez a könyv nem a szerelemre és a barátokra hajaz, hanem a sportra és a művészetre. Pontosabban a kosárra, a táncra és a rajzra. Igen, ezekben a gyerekek tehetségesek. És ez az, ami lenyűgözött a könyvben. Főleg Lilla tánc iránt való szeretete, Krisztián és Ákos kosár iránti érdeklődése és Jázmin, Flóra, valamint Gréta rajz tehetsége. Viszont, a könyv nem csak a kosárról vagy a táncról szól, hanem az osztályban szövődő barátságokról, az osztály közösségről és összetartásukról is.
Egyszóval a Nyitótánc ez izgalmas történet, ami néha együtt érzés vált ki az emberből, csalódottságot, némi felháborodást spoiler, de legfőbbként mosolyt csal az olvasó arcára. Sőt, én személy szerint egyes résznél/mondatnál hangosan felnevettem.

Orsi999>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Ez a könyv ott volt az elsők között, amit magyar íróktól olvastam. Pont ezért az elején egy kicsit féltem tőle, de szerencsére pozitívan csalódtam. Tetszett, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a táncba és nem csak a címbe említik meg. A szereplőket sikerült megkedvelnem, de nem mindenkit egyből. Krisztián az elején nagyképűnek tűnt, de egy idő után azt vettem észre, hogy már meg is kedveltem. Összességében szerintem ez egy jó kezdés egy sorozathoz.

MissFortune>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Az eleje egész jól indult. Aztán a közepe felé, egyre jobban felszínre került Lilla személyisége, ami számomra unszimpatikus volt. Mindenbe belekotnyeleskedett, azt hitte, hogy ő az osztály sztárja, de eközben szerintem ciki volt amit művelt. Krisztián iránti epekedése mindenkinek feltűnik, csak a bamba Krisztiánnak nem, aki igazából amellett, hogy van néhány jó pillanata, eszméletlenül bunkó.
A szlengek pedig borzasztóak. Nem régen voltam gimis, de soha nem mondtunk olyat, tetszik helyett, hogy lájkolni való. Majdnem elbőgtem magam, annyira rossz. xD
A borító sem tetszik igazán, úgy érzem, hogy nem illik a történethez.
A könyv egyetlen pozitívuma, hogy az osztályközösségük nagyon összetartó volt. Jó volt olvasni a közös bulikról, kirándulásról. Kristófot és Jázmint kedvelem.

csillagka>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Nem tudom eldönteni, hogy SZJG egy stílus legismertebb sorozata, vagy csak annyira népszerű hogy sokan követik az általa kitapostatott utat. (nem ismerek külföldi hasonló könyv sorozatot, inkább filmsorozat témának tűnik) A nyitótánc szerencsére csak a formában hasonlít a SZJG-re mivel Kata szerintem sokkal jobban érzi a fiatalok lelki világát, egy percig se éreztem Laura felszínességét és kényszeres cukiskodását.
Nagyon eltalált főszereplők, akik végre olyanok mint amilyennek a kamaszoknak lenniük kell, veszekszenek, vitáznak, szeretnek és élnek a tánc, rajz, sport világában. Volt szerepük a szülőknek, tanároknak, volt aki tanult és mégse sikerült és persze volt aki nem.
Élő, aranyos történet, rájöttem nem a gimis formával van bajom, ha azzal ami SZJG mutatott belőle.

5 hozzászólás
Fangirl033>!
Tavi Kata: Nyitótánc

„Már nem először olvasom újra Tavi Kata: Nyitótánc c. könyvét; egyszerűen annyira imádom Lilla és Krisztián történetét, hogy akárhányszor képes lennék újra, és újra belemerülni. Kellemes kikapcsolódás a szürke hétköznapokra, én mindenkinek nagyon ajánlom. ♥”
Bővebben: http://bookwormsbookshelfs.blogspot.hu/2017/11/tavi-kat…

Fancsee>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Azt hiszem egy Szjg utánzatra számítottam. Az tény, hogy vannak hasonlóságok: a nézeteltérések, félreértések, konfliktusok. De ezektől eltekintve a karakterek például teljesen mások. Jó, Jázmin hajaz néha Kingára, illetve Dórika is Edinára. De például Lilla nem kitűnő tanuló, igazán színes egyéniség, van önbizalma és kerek perec kimondja, mit gondol. Krisztián igen féltékeny típus, nem tisztázza a félreértéseket, inkább duzzog. De amikor végre észnél volt, és kedvesen viselkedett Lillával, akkor kedveltem. ettől függetlenül megcsapkodtam volna szívlapáttal egy-egy helyzetben Remélem az ő szerepéből az írónő még többet is ki fog hozni. Kristófot már a legelején tudtam, hogy szeretni fogom, és a végkifejlet tekintetében nem is csalódtam. Márkot nem tudtam hova tenni az egész könyv alatt, ez gondolom a mérhetetlen szótlanságának köszönhető. De amit megtudhatunk róla az utolsó oldalakon…kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
Tulajdonképpen már az első oldalnál elkezdett érdekelni a történet nemhiába maradtam fent hajnali négyig… . Könnyed olvasmány, igazi kikapcsolódást jelent. Amik még igazán magukkal ragadtak, azok a táncjelenetek. Az utolsó versenyt szinte láttam magam előtt, átéreztem Lilla izgatottságát és kezdeti lámpalázát. Örülök, hogy nem kapott kevesebb szerepet a tánc a romantika, a konfliktusok ellenére.
Az értékelést írva egyre több olyan szituáció jutott az eszembe, ami hasonlít egy-egy Szjg helyzethez, de nem érdekel. El tudtam vonatkoztatni ettől, élvezni tudtam és megszerettem. Mikor jön a folytatás?:)

2 hozzászólás
janka0416>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Borító: 5/5 – like. :D
Cselekmény: 5/5***** – pont erre volt most szükségem. :)
Rengeteg ilyen témájú könyvet olvastam már, két kezemen nem is tudnám megszámolni, de ez most mégis valamiben más volt. Talán azért, mert
– nem kerülgették egymást a főszereplők 3 éven keresztül
– Lilla, végre nem egy béna,ostoba, hisztis liba volt, hanem egy igazi tini
– Krisztián.. hát róla még nem tudok nyilatkozni, majd a következő részben (nagyon remélem,hogy lesz következő… :D) – barátságnak 1000 arcát, színét láthattam, Flóra, Lilla, Jázmin, Gréta teljesen más stílus, alkat, jellem.
– míg az SZJG a humorra fókuszált főképpen, a D.A.C ugyanakkor komolyabb témákat is boncolgatott, a Nyitótánc egy teljesen más világot mutatott, ahol persze minden volt, Szabina, Vörös, Szöszi meg mi egyéb :D
Valószínűleg miután elolvastad az első 6-7 sort,most azt gondolod: mi van? :D Magam sem tudom, nehéz olyan regényről írni, ami tetszik,de még nem tudod megmondani,hogy miért, mert annyira különleges neked. :)
Szerintem minden 14-15-16 éves lánynak érdemes lenne elolvasnia, az ilyen típusú regényeket,mint a Nyitótánc.
Egy dologban azonban biztos vagyok,egy igazi tehetséget fedezett fel a Könyvmolyképző kiadó. Személy szerint engem nagyon megfogott az írónő stílusa. :) És remélem még nagyon-nagyon sok könyvet olvashatok tőle. (:
*5 Seconds Of Summer – She Looks So Perfect* – https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Huh, ez volt aztán az igazi függővég!!
Krisztián bármennyire is bunkó tud lenni néha, azért nem lehet figyelmen kívül hagyni a kedves oldalát sem, amikor arról van szó, hogy Lilla szomorú. spoiler
Márkot is bírtam, bár a végére kiderült róla egy-két dolog, de én attól még nem tudok rossz szemmel nézni rá. Lehet, hogy a múltban követett el pár hibát, s lehet, hogy most is csak Krisztiánt akarta idegesíteni azzal, hogy jóba lett Lillával, de én akkor is bírtam őt. Főleg azokat a részeket, amikor a táncfellépések előtt úgy le bírta teremteni a lányt azért, hogy végre észhez térjen és lehiggadjon.
Flóra pálfordulását nem igazán értettem. Olyan kedves, aranyos lány volt eleinte, aztán pedig enyhén szólva megdinkult! Szerencsére visszatért a lányokhoz tékozlásából, de akkor sem értettem. Persze értem én, hogy fontos számára a népszerűség, és így akarta felhívni magára a figyelmet, de ez nem jóféle figyelem volt… Jázmin és Gréta a két másik barátnő mindvégig hűen kitartottak Lilla mellett. Olyan gyorsan lettek igazi jó barátnők, hogy csak pislogtam. És közben faltam a lapokat.
Alig várom már, hogy a következő részt is olvashassam, mert ez a történet egyértelműen a folytatásért kiált!
(És mellékesen a borító is nagyon-nagyon tetszik.) :)

Snow_White P>!
Tavi Kata: Nyitótánc

Meglepett ez a könyv, mert nem számítottam rá, hogy tetszeni fog. Szerencsére pozitív csalódás volt. Természetesen nem kell semmi bonyolult cselekményre számítani, de abszolút hozta azt a szintet, ami egy gimisekről szóló ifjúsági regénytől elvárható. Több értékelésben is olvastam, hogy Leiner Laura Szent Johanna Gimi sorozatához hasonlítják. Úgy gondolom, ez az állítás egyrészről megállja a helyét, másrészről pedig nem. Szerintem, amiben az SZJG mindenképpen erősebb, az a humor, ami ebben a könyvben kevésbé volt jelen. Ellenben a Nyitótánc egy sokkal reálisabb közegben játszódik. A karakterek is sokkal emberibbek, nem rendelkeznek egy-egy szélsőséges tulajdonsággal, így sokkal életszerűbb az egész történet. Összefoglalva kellemes, limonádé regény, aki szereti a gimisekről szóló könnyed történeteket annak biztosan tetszeni fog.
(P.S.: A borító viszont szörnyű. Aki ezt jóváhagyta az olvasta egyáltalán a könyvet? A szereplők egyáltalán nem így néznek ki a leírások alapján.)


Népszerű idézetek

Amren>!

    – Néha olyan vagy, mint anyád.
    – Mint egy diktátor?
    – Hallottam ám! – kiabált a konyhából anya.

78-79. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Kárpáti Zsóka
ggizi P>!

Lehet, hogy bennem van a hiba, de be kell vallanom, sosem értettem az angol nyelvű regényekben azt a pillangós dolgot. Mármint amikor azt olvasom egy könyvben, hogy a regény főhősnőjének gyomrában pillangók verdesnek, ha éppen feltűnik a színen szerelme tárgya. Már elképzelni is tiszta brutál ezt a szitut. Imádom a lepkéket (az állatkert lepkeháza szerintem varázslatos hely), na de a gyomromban? Szegények. Akik ilyeneket írnak, azok nyeltek már le véletlenül bogarat? Na és a gyomorsavról hallottak már?

228. oldal, 7. fejezet: Február, amikor a farsangé a főszerep (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
2 hozzászólás
Vivi_>!

Az Antigoné… hát tényleg egy tragédia.

50. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
1 hozzászólás
Vivi_>!

Szerintem minden lánynak joga van elérhetetlen pasikért, például színészekért vagy zenészekért rajongani, függetlenül attól, van-e barátja, esetleg titkos szerelme.

265. oldal, 8. fejezet: Március, amikor szerzek egy ellenséget (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
Vivi_>!

    – Hozzád beszéltem, ha nem vetted volna észre […]
    – Azt hiszem, ez a lényeg, Ivett. Hozzám beszélsz, nem pedig velem. Amint rájössz, mi a különbség a kettő között, számíthatsz a figyelmemre.

66. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Erdős Aliz · Ivett
Amren>!

    Apához fordultam, aki a kávéját kevergette, és az újságot olvasgatta. Tartok tőle, hogy ilyenkor egyáltalán nem hallja a problémáimat. Tettem egy próbát.
    – Hé, apa, tudnál adni egy kis pénzt fogamzásgátlóra?
    – Persze – bólogatott, és belenyúlt a farzsebébe, hogy előkotorja a pénztárcáját. Aztán kapcsolt végre, és felkiáltott – Micsoda? Fogamzásgátló?

131-132. oldal, 4. fejezet: November, amikor félreértek néhány dolgot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
Bori82>!

    Megjegyzem, sms-t sem írt. Sem egy e-mail-t. Sem egy rohadt üzenetet Facebookon. Hányadik században él ez? A tizenötödikben?
    Nem, ott sem élhet, mert egy nyomorult postagalamb se járt felém.

89. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szalay Kristóf
Amren>!

    – Tényleg tennünk kell valamit ezzel a Szabinával – mondtam immár én is.
    – Oké – bólintott harciasan Jázmin. – Te lefogod, én meg felpofozom.
    – Diplomatikusabb megoldásra gondoltam.

241. oldal, 8. fejezet: Március, amikor szerzek egy ellenséget (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szabina · Szántó Jázmin
hiviki P>!

    – Gratulálok! Lehet, hogy első nap igazgatóit kapsz.
    – Az egyéni rekord lenne, mert még sosem sikerült első nap szereznem egyet. De ezért nem fogok igazgatóit kapni.
    Mivel annyira csalódottnak tűnt, vigyorogva megkérdeztem:
    – Ugye kezelteted magad?
    – Minden nap, Vörös. Minden elcseszett napon.

24. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szalay Kristóf
Amren>!

    – Erről majd később. Folytassuk a bemutatkozást.Kristóf?
    A nevezett bosszantó mosollyal fordult a tanárnőhöz.
    – Mármint az a kérdés, mikor és miért kezdtem el táncolni?
    – Igen, kezdheted ezzel a bemutatkozást.
    – Hát, egy nap azt mondtam anyának, hogy döntsön: vagy eljárhatok délutánonként táncolni vagy elköltözöm otthonról, mert másképp nem bírom ki a társaságát. A táncolást választotta, bár pár percig habozott.

43. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Szalay Kristóf

A sorozat következő kötete

Sulijegyzetek sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Higgy nekem
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: Nélküled
Leiner Laura: Ég veled
Heniko Sakka: Legédesebb tini élet
Kollár Betti: Kosársuli
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Leiner Laura: Mindig karácsony
Leiner Laura: Akkor szakítsunk