Nyitótánc (Sulijegyzetek 1.) 663 csillagozás

Tavi Kata: Nyitótánc

Lilla imád táncolni, ezért alig várja az új gimit a tánccsoporttal, az új barátnőket, no meg a helyes fiúkat.
Csakhogy a szomszédba költözött nyáron a leghelyesebb srác, akit valaha látott… a kosaras Krisztián, aki úgy fest, mint egy rockisten.
A szülei szerint valaha ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián?

Mi zajlik a kosárcsapatban, miért marják egymást a fiúk, hol nyíltan, hol burkoltan? Tényleg a tehetség számít?

Mi történik a lányok között? Hogyan lehet barátságból csatározás, szeretetből irigység és gyűlölet? Forrong a lánycsapat!

Lilla nagyszájúan lavíroz az iskola nyüzsgő életében, barátságok és szerelmek között. Szurkol a meccseken, szenved a feleltetések alatt, és hol pörögve, hol valami másra vágyva éli a középiskolások mindennapi, ám mozgalmas életét.
Vajon rátalál a boldogság?

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736975

Kapcsolódó zóna

!

Sulijegyzetek

63 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2018. július 29., 18:53 · Bővebben


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Havasi Krisztián · Kárpáti Lilla · Zentai Márk · Szalay Kristóf · Szántó Jázmin · Reichart Ákos · Fábián Gréta · Hajnal Flóra · Moneypenny · Zentai Emília · Adamik Tamás · Erdős Aliz · Gergő · Ivett · Kárpáti Zsóka · Kökény Hajnalka · Zamárdi Levente · Dóri · Havasi Kálmán · Havasi Laura · Pintér Károly · Szabina · Závada Júlia


Kedvencelte 104

Most olvassa 64

Várólistára tette 192

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Csakegyolvasólány
Tavi Kata: Nyitótánc

Oké, én…én…IMÁDOM ezt a könyvet. Egyszerűen hihetetlenül nagyszerű.
Mindig is szerettem a gimis történeteket. A Szent Johanna gimi után ez volt az a könyv, amit a kezembe vettem. Először nem tudtam, hogy mire számítsak, de OMG!
Nos, az elején tipikus ismerkedésről szólt, ahol az olvasó megismerhette a szereplőket, vagyis Lillát, Krisztiánt, Flórát (ez a név azért is tetszik, mert a nővéremet is így hívják spoiler), Ákost, Jázmint, Kristófot, Grétát, Márkot és még sorolhatnám a neveket. Azonban ez a könyv nem a szerelemre és a barátokra hajaz, hanem a sportra és a művészetre. Pontosabban a kosárra, a táncra és a rajzra. Igen, ezekben a gyerekek tehetségesek. És ez az, ami lenyűgözött a könyvben. Főleg Lilla tánc iránt való szeretete, Krisztián és Ákos kosár iránti érdeklődése és Jázmin, Flóra, valamint Gréta rajz tehetsége. Viszont, a könyv nem csak a kosárról vagy a táncról szól, hanem az osztályban szövődő barátságokról, az osztály közösségről és összetartásukról is.
Egyszóval a Nyitótánc ez izgalmas történet, ami néha együtt érzés vált ki az emberből, csalódottságot, némi felháborodást spoiler, de legfőbbként mosolyt csal az olvasó arcára. Sőt, én személy szerint egyes résznél/mondatnál hangosan felnevettem.

>!
Orsi999
Tavi Kata: Nyitótánc

Ez a könyv ott volt az elsők között, amit magyar íróktól olvastam. Pont ezért az elején egy kicsit féltem tőle, de szerencsére pozitívan csalódtam. Tetszett, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a táncba és nem csak a címbe említik meg. A szereplőket sikerült megkedvelnem, de nem mindenkit egyből. Krisztián az elején nagyképűnek tűnt, de egy idő után azt vettem észre, hogy már meg is kedveltem. Összességében szerintem ez egy jó kezdés egy sorozathoz.

>!
csillagka P
Tavi Kata: Nyitótánc

Nem tudom eldönteni, hogy SZJG egy stílus legismertebb sorozata, vagy csak annyira népszerű hogy sokan követik az általa kitapostatott utat. (nem ismerek külföldi hasonló könyv sorozatot, inkább filmsorozat témának tűnik) A nyitótánc szerencsére csak a formában hasonlít a SZJG-re mivel Kata szerintem sokkal jobban érzi a fiatalok lelki világát, egy percig se éreztem Laura felszínességét és kényszeres cukiskodását.
Nagyon eltalált főszereplők, akik végre olyanok mint amilyennek a kamaszoknak lenniük kell, veszekszenek, vitáznak, szeretnek és élnek a tánc, rajz, sport világában. Volt szerepük a szülőknek, tanároknak, volt aki tanult és mégse sikerült és persze volt aki nem.
Élő, aranyos történet, rájöttem nem a gimis formával van bajom, ha azzal ami SZJG mutatott belőle.

5 hozzászólás
>!
Fangirl033
Tavi Kata: Nyitótánc

„Már nem először olvasom újra Tavi Kata: Nyitótánc c. könyvét; egyszerűen annyira imádom Lilla és Krisztián történetét, hogy akárhányszor képes lennék újra, és újra belemerülni. Kellemes kikapcsolódás a szürke hétköznapokra, én mindenkinek nagyon ajánlom. ♥”
Bővebben: http://bookwormsbookshelfs.blogspot.hu/2017/11/tavi-kat…

>!
FairyDust P
Tavi Kata: Nyitótánc

Ez nem az én könyvem. Voltak benne aranyos/vicces részek de ettől függetlenül nem nyűgözött le. Amikor olvastam, többször az SZJG jutott eszembe. Ez néha negatív, néha pedig pozitív érzelmeket váltott ki belőlem. Örülök, hogy Lilla nem volt annyira esetlen, mint Reni. Voltak olyan részek amiket átlapoztam mert annyira untatott, erőltetettnek éreztem. A szereplők fele kifejezetten irritált, a másik fele pedig semleges maradt. Ha választani kéne, melyiket olvassátok el, gondolkodás nélkül javasolnám a Szent Johannát. Ez a könyv számomra időpocsékolás volt, nem véletlenül tartott egy hónapig elolvasni.

>!
Fancsee P
Tavi Kata: Nyitótánc

Azt hiszem egy Szjg utánzatra számítottam. Az tény, hogy vannak hasonlóságok: a nézeteltérések, félreértések, konfliktusok. De ezektől eltekintve a karakterek például teljesen mások. Jó, Jázmin hajaz néha Kingára, illetve Dórika is Edinára. De például Lilla nem kitűnő tanuló, igazán színes egyéniség, van önbizalma és kerek perec kimondja, mit gondol. Krisztián igen féltékeny típus, nem tisztázza a félreértéseket, inkább duzzog. De amikor végre észnél volt, és kedvesen viselkedett Lillával, akkor kedveltem. ettől függetlenül megcsapkodtam volna szívlapáttal egy-egy helyzetben Remélem az ő szerepéből az írónő még többet is ki fog hozni. Kristófot már a legelején tudtam, hogy szeretni fogom, és a végkifejlet tekintetében nem is csalódtam. Márkot nem tudtam hova tenni az egész könyv alatt, ez gondolom a mérhetetlen szótlanságának köszönhető. De amit megtudhatunk róla az utolsó oldalakon…kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
Tulajdonképpen már az első oldalnál elkezdett érdekelni a történet nemhiába maradtam fent hajnali négyig… . Könnyed olvasmány, igazi kikapcsolódást jelent. Amik még igazán magukkal ragadtak, azok a táncjelenetek. Az utolsó versenyt szinte láttam magam előtt, átéreztem Lilla izgatottságát és kezdeti lámpalázát. Örülök, hogy nem kapott kevesebb szerepet a tánc a romantika, a konfliktusok ellenére.
Az értékelést írva egyre több olyan szituáció jutott az eszembe, ami hasonlít egy-egy Szjg helyzethez, de nem érdekel. El tudtam vonatkoztatni ettől, élvezni tudtam és megszerettem. Mikor jön a folytatás?:)

2 hozzászólás
>!
janka0416
Tavi Kata: Nyitótánc

Borító: 5/5 – like. :D
Cselekmény: 5/5***** – pont erre volt most szükségem. :)
Rengeteg ilyen témájú könyvet olvastam már, két kezemen nem is tudnám megszámolni, de ez most mégis valamiben más volt. Talán azért, mert
– nem kerülgették egymást a főszereplők 3 éven keresztül
– Lilla, végre nem egy béna,ostoba, hisztis liba volt, hanem egy igazi tini
– Krisztián.. hát róla még nem tudok nyilatkozni, majd a következő részben (nagyon remélem,hogy lesz következő… :D)
– barátságnak 1000 arcát, színét láthattam, Flóra, Lilla, Jázmin, Gréta teljesen más stílus, alkat, jellem.
– míg az SZJG a humorra fókuszált főképpen, a D.A.C ugyanakkor komolyabb témákat is boncolgatott, a Nyitótánc egy teljesen más világot mutatott, ahol persze minden volt, Szabina, Vörös, Szöszi meg mi egyéb :D
Valószínűleg miután elolvastad az első 6-7 sort,most azt gondolod: mi van? :D Magam sem tudom, nehéz olyan regényről írni, ami tetszik,de még nem tudod megmondani,hogy miért, mert annyira különleges neked. :)
Szerintem minden 14-15-16 éves lánynak érdemes lenne elolvasnia, az ilyen típusú regényeket,mint a Nyitótánc.
Egy dologban azonban biztos vagyok,egy igazi tehetséget fedezett fel a Könyvmolyképző kiadó. Személy szerint engem nagyon megfogott az írónő stílusa. :) És remélem még nagyon-nagyon sok könyvet olvashatok tőle. (:
*5 Seconds Of Summer – She Looks So Perfect* – https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Tavi Kata: Nyitótánc

Huh, ez volt aztán az igazi függővég!!
Krisztián bármennyire is bunkó tud lenni néha, azért nem lehet figyelmen kívül hagyni a kedves oldalát sem, amikor arról van szó, hogy Lilla szomorú. spoiler
Márkot is bírtam, bár a végére kiderült róla egy-két dolog, de én attól még nem tudok rossz szemmel nézni rá. Lehet, hogy a múltban követett el pár hibát, s lehet, hogy most is csak Krisztiánt akarta idegesíteni azzal, hogy jóba lett Lillával, de én akkor is bírtam őt. Főleg azokat a részeket, amikor a táncfellépések előtt úgy le bírta teremteni a lányt azért, hogy végre észhez térjen és lehiggadjon.
Flóra pálfordulását nem igazán értettem. Olyan kedves, aranyos lány volt eleinte, aztán pedig enyhén szólva megdinkult! Szerencsére visszatért a lányokhoz tékozlásából, de akkor sem értettem. Persze értem én, hogy fontos számára a népszerűség, és így akarta felhívni magára a figyelmet, de ez nem jóféle figyelem volt…
Jázmin és Gréta a két másik barátnő mindvégig hűen kitartottak Lilla mellett. Olyan gyorsan lettek igazi jó barátnők, hogy csak pislogtam. És közben faltam a lapokat.
Alig várom már, hogy a következő részt is olvashassam, mert ez a történet egyértelműen a folytatásért kiált!
(És mellékesen a borító is nagyon-nagyon tetszik.) :)

>!
GytAnett P
Tavi Kata: Nyitótánc

Ajh.. nem tudom, hogy mit írjak erről a könyvről.
Először is: ez a borító egyáltalán nem tetszik. Nem illik a könyvhöz. A képen szereplők jócskán elmúltak már 14 évesek, de a csaj még csak nem is vörös. De a történet ismerete nélkül sem igazán fogott meg a borító.
A történet… Azt hiszem, hogy abba a hibába estem, hogy az ilyen alaptörténetű (főként magyar) könyveket a Szent Johanna gimihez hasonlíthatom. Tudom, hogy nem szabadna, de többször is az a mondat fogalmazódott meg a fejemben, hogy a tinik világát Leiner Laura egy kicsit jobban megfogta, jobban át tudta adni.
Sok dolgot nem is értettem. Több mindenen egyszerűen csak átugrott az írónő, holott én igényeltem volna, hogy bővebb lére eressze, jobban kifejtse a számomra kérdéses részeket.
Igazából egy kicsit bugyuta, „az utamat keresem”-regény ez. De jobban belegondolva ezt csak a 24 éves fejemmel gondolkodva mondom. Igazából teljesen ilyen voltam én is 14 évesen, a gimi első osztályában, mint Lilla. :D Ugyanúgy rajongtam az egyik osztálytársamért akivel a kolesz udvarán nem egyszer kosaraztunk, aztán egyszer teljesen kiakadtam, mert az egyik ilyen alkalommal közölte velem, hogy szeretne összejönni az egyik barátnőmmel :DD (utólag már vicces, akkor jót bőgtem :DD), ugyanúgy nem tudtam, hogy mit akarok.
Időnként nagyon kíváncsi lennék Krisztiánra, hogy vajon mi járhat a kicsi buksijában. Mert nem értem a fiút. De végre találtam egy olyan főszereplőt, akibe nem lettem szerelmes. :D Ritka, mint a fehér holló. :D
Hm.. olyan kis semmilyen könyv volt ez. Nagyon erősen elgondolkodtam azon, hogy mégis hány csillagot adjak. A 3,5-4 között gondolkodtam. Végül megkapta a jobbat, mert elérte, hogy nem a számat húzva nyúltam a második részéért.

3 hozzászólás
>!
Snow_White P
Tavi Kata: Nyitótánc

Meglepett ez a könyv, mert nem számítottam rá, hogy tetszeni fog. Szerencsére pozitív csalódás volt. Természetesen nem kell semmi bonyolult cselekményre számítani, de abszolút hozta azt a szintet, ami egy gimisekről szóló ifjúsági regénytől elvárható. Több értékelésben is olvastam, hogy Leiner Laura Szent Johanna Gimi sorozatához hasonlítják. Úgy gondolom, ez az állítás egyrészről megállja a helyét, másrészről pedig nem. Szerintem, amiben az SZJG mindenképpen erősebb, az a humor, ami ebben a könyvben kevésbé volt jelen. Ellenben a Nyitótánc egy sokkal reálisabb közegben játszódik. A karakterek is sokkal emberibbek, nem rendelkeznek egy-egy szélsőséges tulajdonsággal, így sokkal életszerűbb az egész történet. Összefoglalva kellemes, limonádé regény, aki szereti a gimisekről szóló könnyed történeteket annak biztosan tetszeni fog.
(P.S.: A borító viszont szörnyű. Aki ezt jóváhagyta az olvasta egyáltalán a könyvet? A szereplők egyáltalán nem így néznek ki a leírások alapján.)


Népszerű idézetek

>!
Hyacinth

    – Néha olyan vagy, mint anyád.
    – Mint egy diktátor?
    – Hallottam ám! – kiabált a konyhából anya.

78-79. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Kárpáti Zsóka
>!
ggizi P

    Lehet, hogy bennem van a hiba, de be kell vallanom, sosem értettem az angol nyelvű regényekben azt a pillangós dolgot. Mármint amikor azt olvasom egy könyvben, hogy a regény főhősnőjének gyomrában pillangók verdesnek, ha éppen feltűnik a színen szerelme tárgya. Már elképzelni is tiszta brutál ezt a szitut. Imádom a lepkéket (az állatkert lepkeháza szerintem varázslatos hely), na de a gyomromban? Szegények. Akik ilyeneket írnak, azok nyeltek már le véletlenül bogarat? Na és a gyomorsavról hallottak már?

228. oldal, 7. fejezet: Február, amikor a farsangé a főszerep (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
2 hozzászólás
>!
Vivi_

Az Antigoné… hát tényleg egy tragédia.

50. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
1 hozzászólás
>!
Hyacinth

    Apához fordultam, aki a kávéját kevergette, és az újságot olvasgatta. Tartok tőle, hogy ilyenkor egyáltalán nem hallja a problémáimat. Tettem egy próbát.
    – Hé, apa, tudnál adni egy kis pénzt fogamzásgátlóra?
    – Persze – bólogatott, és belenyúlt a farzsebébe, hogy előkotorja a pénztárcáját. Aztán kapcsolt végre, és felkiáltott – Micsoda? Fogamzásgátló?

131-132. oldal, 4. fejezet: November, amikor félreértek néhány dolgot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
>!
Vivi_

    – Hozzád beszéltem, ha nem vetted volna észre (…)
    – Azt hiszem, ez a lényeg, Ivett. Hozzám beszélsz, nem pedig velem. Amint rájössz, mi a különbség a kettő között, számíthatsz a figyelmemre.

66. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Erdős Aliz · Ivett
>!
Vivi_ 

Szerintem minden lánynak joga van elérhetetlen pasikért, például színészekért vagy zenészekért rajongani, függetlenül attól, van-e barátja, esetleg titkos szerelme.

265. oldal, 8. fejezet: Március, amikor szerzek egy ellenséget (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla
>!
Bori82

    Megjegyzem, sms-t sem írt. Sem egy e-mail-t. Sem egy rohadt üzenetet Facebookon. Hányadik században él ez? A tizenötödikben?
    Nem, ott sem élhet, mert egy nyomorult postagalamb se járt felém.

89. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szalay Kristóf
>!
Hyacinth

    – Tényleg tennünk kell valamit ezzel a Szabinával – mondtam immár én is.
    – Oké – bólintott harciasan Jázmin. – Te lefogod, én meg felpofozom.
    – Diplomatikusabb megoldásra gondoltam.

241. oldal, 8. fejezet: Március, amikor szerzek egy ellenséget (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szabina · Szántó Jázmin
>!
hiviki

    – Gratulálok! Lehet, hogy első nap igazgatóit kapsz.
    – Az egyéni rekord lenne, mert még sosem sikerült első nap szereznem egyet. De ezért nem fogok igazgatóit kapni.
    Mivel annyira csalódottnak tűnt, vigyorogva megkérdeztem:
    – Ugye kezelteted magad?
    – Minden nap, Vörös. Minden elcseszett napon.

24. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Kárpáti Lilla · Szalay Kristóf
>!
Hyacinth

    – Erről majd később. Folytassuk a bemutatkozást.Kristóf?
    A nevezett bosszantó mosollyal fordult a tanárnőhöz.
    – Mármint az a kérdés, mikor és miért kezdtem el táncolni?
    – Igen, kezdheted ezzel a bemutatkozást.
    – Hát, egy nap azt mondtam anyának, hogy döntsön: vagy eljárhatok délutánonként táncolni vagy elköltözöm otthonról, mert másképp nem bírom ki a társaságát. A táncolást választotta, bár pár percig habozott.

43. oldal, 2. fejezet: Szeptember, amikor szerzek pár barátot (Könyvmolyképző, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Szalay Kristóf

A sorozat következő kötete

Sulijegyzetek sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4.
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Matthew Quick: Boy 21