Puskák ​és galambok 92 csillagozás

Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Dunántúl egyik romantikus kisvárosában vagyunk, 1919 őszén. Meleg vízű, kristálytiszta patakok csörgedeznek a dombok tövében, s a szőlőhegyek alatt titokzatos barlangok várnak felfedezőikre. A regény hat hőse egy nagy kaland során egy feltáratlan barlangra bukkan; ez a felfedezés és még sok-sok más közös titok, kaland fűzi össze a hat fiút, Tatay Sándor szép és izgalmas regényének hőseit. Ahány fiú, mind más. Akad köztük jó tanuló, akad közepes is; az egyik gyógyszervegyész akar lenni, a másiknak minden álma, hogy lakatos és feltaláló lehessen; van köztük bányászgyerek és úrifiú – egy dologban azonban egyformák – mind a hatban egyformán erős a közös élményekből, közösen végrehajtott feladatokból született barátság és hűség, mely, mikor sor kerül rá, hőssé teszi a hat fiút.

Eredeti megjelenés éve: 1960

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
188 oldal · ISBN: 9789633292341
>!
Móra, Budapest, 1990
200 oldal · ISBN: 9631163709 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Móra, Budapest, 1986
200 oldal · ISBN: 9631143937 · Illusztrálta: Reich Károly

14 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

csendőr


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
regulat
Tatay Sándor: Puskák és galambok

A korábban adott négy csillagot fenntartom.
Tulajdonképpen nem is annyira propagandamű. Nem foglal állást. Nem agitál… bár sejtet. Hiszen a „jó” felnőttek nem szidják, hanem segítik a kommunistákat….

Na jó pontosítsuk, Boda Feri apukája, a könyv menekülő embere, nem is biztos, hogy kommunista. A bűne, az, hogy a Tanácsköztársaság vívmányára utalva sztrájkot kezdeményez, amikor egy csille oldalára felírja, hogy 3x8=24, azaz három műszak, pont egy nap. Lássuk be a Tanácsköztársaságban (is) nem csak a kommunisták, hanem a szocdemek és még sokan mások vállaltak szerepet…

A történetet egy másodikos gimnazista Simeon Tamás meséli el… kicsit iskolásan, pont ahogy a szerepére büszke kiskamasztól elvárnám.

Mellesmeg a cselekmény, a kaland meg kellőképpen izgalmas.

>!
Móra, Budapest, 1979
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631117006 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Gregöria_Hill
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Sajnos nem nagyon tetszett, bár izgalmas, kalandos történet valóban. Csak azokat a szép kerek mondatokat tudnám feledni, ahogy ember nem beszél, maximum mikor házi fogalmazást ír.
Ritkán mondok ilyet, de ehhez tényleg nem árt tizenkét évesnek lenni. Kicsit elkéstem vele.
A címe viszont továbbra is marad a toplistámon, szerintem az egyik legklasszabb könyvcím!
Továbbá szerepel benne a dzsiu-dzsicu szó, mint mostanában mindenben, amit kinyitok. Úgy érzem, a dzsiu-dzsicu roppant népszerűségnek örvendett a századelőn. Haladéktalanul utánajárok!

8 hozzászólás
>!
jolanka2 
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kedves történet – a kissé aktualitását vesztett politikai felhangtól függetlenül. Hat kamaszfiú története ez, akik igazi bajtársak, és jellemzi őket az a naiv kalandvágy, ami koruk velejárója. Menni kell, megismerni és felfedezni. Az egyetlen negatívum, hogy nem hihető, hogy ezt egy tizenéves írta (E/1, Simeon Tamás nézőpontjából ismerjük meg a történetet) – néhol túl irodalmi, néhol pedig beveti az „elfelejtettem mondani, hogy közben…” fegyvert, és a kettő nekem nem fért meg egymás mellett.

>!
Turms P
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kemény propagandaregény, de gyerekkoromban szerencsére ebből semmit nem vettem észre, mert különben nagyon tetszett, és sokszor újraolvastam.

1 hozzászólás
>!
Ritka_a
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Sokan mondták, hogy olvassam el a könyvet, de hogy őszinte legyek engem nem annyira kötött le, mint vártam. Nem volt rossz, néhol élveztem, ami a fiúkkal történt, bár ők mindig kitaláltak valami új dolgot, vagy ha nem ők, akkor a sors hozta úgy.

>!
memoir
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Ezen a könyvön tanultam meg olvasni. Istenem, de jól esett, hogy megtaláltam itt.

>!
ppayter
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Úgy rémlik, hogy egyszerolvasós sztori, nem is maradt meg igazán…volt helyette sok jobb :)

>!
arnold86 
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Szörnyű! Már felnőtt fejjel olvastam, így nem tudtam eltekinteni a kommunista propaganda tartalma mellett, ami minden lapját átitatja. Gyerekként talán élveztem volna.

>!
Manómaszat
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Bizony, kemény propaganda, de kit izgatott és kinek ártott ez annó? Nagyon szerettem.


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

Ezen az estén moziszkeccs volt. A moziszkeccs, az olyan volt, hogy a fővárosból lejöttek a színészek, akik a filmben szerepeltek, és azokat a jeleneteket, amelyek szobában vagy kisebb térségben játszódtak, személyesen adták elő, a darab többi része pedig a vásznon folytatódott.

178. oldal (1970)

4 hozzászólás
>!
imma A+P

Mátis szerint az akaraterő edzését úgy kell elkezdeni, hogy például kitesz az ember az asztalra három krémest, gyönyörűen meghintve porcukorral, aztán nem eszik sem reggelit, sem ebédet, sem vacsorát, csak nézi a krémeseket. Eleinte csorog a nyála. Később kiszárad a torka. Majd égni kezd a szeme, és megfájdul a könyöke. (Ezt a könyökfájást sosem értettem meg, de olyan meggyőződéssel mondta, hogy elhittük neki.) Utoljára viszont már nem érez éhséget, és nem is érdekli a krémes. Ez az akaraterő győzelme…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: akarat · krémes
1 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

…ha megkérdeztük tőle, mi akar lenni, nem azt mondta ám, hogy filozófus vagy tanár, hanem mindjárt az elején kijelentette, hogy ő gyógyszervegyész lesz. Igaz, hogy ezért egy kicsit tiszteltük is, mert ilyen foglalkozás eszébe se jutott volna egyikünknek sem. […]
– Ugyan -vont vállat Zoli-, azt hiszed, a tanárnak vagy a bírónak több ész kell, mint egy gyógyszervegyésznek? Tudd meg, hogy a gyógyszervegyésznek kell a legtöbb ész. Még a filozófusnál is több észre van szüksége. Mert ha a filozófus valami marhaságot ír, mi lesz abból? Semmi baj. De ha a gyógyszervegyész valamit eltéveszt, attól megkrepálhat egy csomó ember…

13-14. oldal (1970)

4 hozzászólás
>!
imma A+P

Szép a piros terméssel ékes cseresznyefa, és jó dolog tavasszal cseresznyét szedni. De még jobb ősszel a kemény húsú, hamvas szilvát markolászni a fáról, és minden, terméstől roskadó gyümölcsfánál szebb a kéklő szilvafa. Különösen ha ágai között felnézel a szeptemberi égre, amely megint csak kékebb és mélyebb minden idők egénél. Aztán az orrodat is megcsapja az érett szilva illata. Számítsd hozzá még a színesedő őszi faleveleket és a lepergő levelek játékát a széllel.
Finom gyümölcs a szilva, és áldott a fák között a szilvafa.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilva
>!
A_mordályos_nyul

… az uraké a hatalom, a szegény embernek legalább esze legyen.

A szilváskert (6. fejezet)

>!
A_mordályos_nyul

– Nem szeretem az ilyen dolgokat; aki ellenség, az legyen ellenség, és ne nyavalyogjon!

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)

>!
Gregöria_Hill

Jól tudjátok, hogy a gróf királypárti, és ha ez a cédula hozzá jut, azt hiszi, hogy valamilyen összeesküvőkről van szó, akik Károly királyt vissza akarják hozni. Csak nem gondolod, hogy erre a célra sajnál egy ócska gyümölcsszedő létrát?

126. oldal (1970)

>!
A_mordályos_nyul

A nevetésből ráismertem a főhadnagy hangjára, és azt is megállapítottam, hogy a rumos üvegnek már a vége felé járhatnak.

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)

>!
bfg3 

Bent a szobájában függött egy nagy olajfestmény, amely rendkívül izgalmas jelenetet ábrázolt. Tágas hómező, csillogó jégbuckák között egy óriási jegesmedve kucsmás, prémbundás embert szorított a mancsai között, akinek a puskája a földön hevert. A medve fogai a vadász torkán voltak. Hátulról egy másik vadász már elsütötte a puskáját. Látni lehetett a puskából kilövellő lángot, amely majdnem a medve tarkójáig ért. Viszont egy másik medve meg éppen ennek a vadásznak a fejére sújtott le nehéz mancsával. Sokat izgatott engem akkoriban ez a kép, de most már belenyugodtam, hogy sosem tudom meg az életben, vajon a medvének volt-e még ideje élete utolsó másodpercében átharapni a vadász torkát… Igen ám, majd elfelejtettem, hogy egy bárd is repült a levegőben, amelyet a háttérből egy eszkimó hajított el, és amely a második medve nyakának tartott. Egyszóval a következő másodperc tizedrészében eldőlt a két vadász és a két medve sorsa, de a képből nem lehetett megállapítani, hogyan.

Új szövetségesünk

Kapcsolódó szócikkek: eszkimó · jegesmedve
>!
imma A+P

– Oda nézz, mennyi istentehene – mondta, mikor már feszült lett kettőnk között a hallgatás.
Valóban, előttünk egy korhadó faágat egészen elleptek ezek a pettyes, piros hátú bogarak. Felvettünk két pálcikát, utat kapartunk az avarban, és elkezdtük terelni rajta a színes bogarakat. Még párba is álltak, úgy engedelmeskedtek az akaratunknak. Úgy lehetett terelni őket, mint a háziállatokat. Talán ezért is nevezik ezeket a jámbor állatkákat istentehenének.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: katicabogár

Hasonló könyvek címkék alapján

Kőszegi Imre: A diákszázad becsülete
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Varga Katalin: Barátom, Bonca