Kinizsi ​Pál 293 csillagozás

Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál

A híres törökverőnek, a malomkövet fél kézzel felemelő óriási erejű vitéznek, Mátyás király hadvezérének emléke mélyen élt az emberek szívében; egymás után születtek legendák róla. Ma már nehéz lenne megállapítani, mi volt igaz, mi nem e legendákból. De hogy mennyivel romantikusabb a mesehős Kinizsi története, azt Tatay történelmi regénye is bizonyítja. Az egyszerű molnárlegény, aki Mátyás jeles hadvezére lett, ma is megdobogtatja a gyerekolvasó szívét, vele izgul egy-egy döntő csata előtt. Csatából pedig kijut a hősnek elég, hisz a híres „fekete sereg” nemcsak a cseh király, a német császár ellen száll hadba, hanem a magyar főurak belső viszályait is el kell hogy simítsa, s végül ott a fő veszély: a török. S persze a szerelem sem marad el; a gyönyörű főúri kisasszony, Magyar Jolánka kezéért Kinizsinek álnok vetélytársakkal kell megküzdenie. – A romantikus, fordulatos ifjúsági regény – elsősorban a 8-10 éves gyerekeknek olvasmánya.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Sulikönyvtár

>!
Ciceró, Budapest, 2021
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321521 · Illusztrálta: Csohány Kálmán
>!
Ciceró, Budapest, 2011
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397334
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
140 oldal · ISBN: 9789633292334

22 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 19

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Ez se mai csirke, de végre eljutott hozzám. Nem szerettem annyira, mint vártam volna, méghozzá azért, mert olvasás közben végig azt éreztem: Hol van Kinizsi? Van Bujkó, meg Mujkó, meg Mátyás, meg Jolánka, meg mindenki, szegény hős hadvezér meg valahol sunnyog a háttérben. Amikor megjelent, az jó volt, de én úgy éreztem, mellékszereplő a saját történetében. Amikor odalent a törökkel harcol, akkor nem őt követjük, hanem Jolánkát fogságban és Bujkó szunyókálását. Ha már amúgy is keveset tudunk róluk és annak nagy része is legenda, igazán ki lehetett volna találni pár „kinizsis” törökverős hősiességet, az jobban lekötött volna (túl fiús vagyok még mindig? :-D)

buzavirág>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Valószínűleg soha nem olvastam volna, ha a gyereknek nem lesz kötelező, de örülők, hogy ez így alakult. Kinizsiről nem sokat tudtam eddig, jól esett a lelkemnek a magyarok hazafiasságáról olvasni. Egy kis török verés, a király lustája Bilkó, akin sokat nevettem, egy icipici romantika és nem mellesleg Mátyás királyról szól ez a történet, szerintem jól sikerült.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

A könyvre érdekes módon találtam rá @Andy_Baron Kárhozottak városa/apokalipszis atomháború Budapesten/ című regényében említik, tanulság érdemes olvasni kortárs magyar íróktól.
Mai szemmel nehéz értékelni 1960 -ban íródót a kor összes hibájával lehet , hogy korában jobban élveztem volna, de mondjuk most sem bántam meg gyorsan kivégeztem.
Volt benne egy kis Mátyás király mesékből 1-2 ismert jelenet és természetesen ott volt a cím szereplő is Kinizsi Pál gyerek majd katona és végén győztes hadvezér.

Lali P>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Egyik kedvenc gyerekkori könyvem. Végül is – még most is kedvenc. :-)
Sokszor olvastam, nagyon jó, tényleg kiváló ifjúsági könyv.
Azt nem tudom, hogy a lányoknak mennyire „jön be”, de hogy a fiúknak nagyon, az tuti! :-)
Nekem egy nagyon régi példány van belőle – a harmadik kiadás, Csohány Kálmán kedves rajzaival –, annak a fülszöveg szerű utolsó oldali ismertetőjében írják, hogy „Tatay Sándor derűvel, humorral, életvidámsággal teli regénnyel ajándékozta meg ifjúsági irodalmunkat.”
S később azt is, hogy „kiváló regény”.
Ez mind igaz maradt azóta is. De nekem ezek közül leginkább ajándék.

15 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Kicsit dohos volt a történet, de azért élvezhető. Mint oly sok minden akkoriból, ebben is fellelhető egy kevés ideológia, de annyira lightra vették, hogy még éppen nem zavart.
Valamiért az én tudatalattimban Toldi és Kinizsi személye egy picit összemosódott, magam sem tudom, hogy mi okból.
Széplelkűeknek ideális olvasmány, minimális kalandfaktorral, de csodát senki se várjon!

>!
Móra, Budapest, 1966
150 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Csohány Kálmán
3 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Felnőtt fejjel olvasva a regényt, mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy ez a könyv a tíz – tizenkét éves korosztályú ifjúságnak íródott. Célja: Legendás nagy királyunk, Hunyadi Mátyás megismertetése a gyerekekkel.Ezt a célt szolgálja a főszereplő, a nagy erejű Kinizsi Pál alakjának a középpontba állítása, aki korának félelmetes erejű, hírhedett embere, egyben Hunyadi Mátyás Fekete seregének egyik vezéralakja volt.
Az író, a célt mindvégig szem előtt tartva, úgy rajzolja meg a nagy király alakját, hogy a hadvezér életének nyomdokain halad. Kinizsi Pál legendás fizikai erejét szemlélteti a magyar történelemben immár anekdotaként közkinccsé vált jelenetekkel: a malomkő – tálcán felszolgált frissítővel, a törökkel a szájában táncoló vitézzel.Közben pedig beékeli a Mátyás – mondakör ismert történeteit, az álruhás király alakját, az uralkodó legendává vált bölcsességét. Így forr össze színes szőttesként kettőjük alakja.
A történetet színesíti Bujkó és Mujkó figurájával, mert a királyi udvarban mindig is akadtak olyanok, akik a lustamesterséghez értettek legjobban. Az udvari bolond személye pedig szervesen kapcsolódik a király – legendákhoz.
Egyszóval minden együtt van, ami a gyermeki fantáziát megmozgathatja, még a szerelem sem marad ki belőle. Nekem mégis van egy kis hiányérzetem. Lehet, hogy nem felnőtt fejjel kell pótolni a gyermekkorból kimaradt olvasmányokat. De jobb későn, mint soha..

Gelso>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

kislánykoromban nagyon izgatott (és tetszett) ennek az erős pist palinak a története, aki malomkövön nyújtotta oda a frissítőt a királynak…

Rena213 >!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Nekem ez a történet a maga egyszerűségével nagyon bejött. Az egyszerű, középkori magyar köznép életébe és a Mátyás kori udvari hozzáállásból is kaptunk egy szép képet. Mátyás király természetesen itt is hozta a formáját és az igazságos, bölcs és ravasz cselekedeteivel színesítette a történetet. Igazi mese, melyben a jó – jelen esetünkben a bivaly erős és igaz szívű Kinizsi – elnyeri méltó jutalmát a végén és persze az álnok, cselszövő urak elnyerik méltó büntetésüket. A hűséges, és kitartó női karakter is jellemzőek ezeknél a regényeknél, a vicces fordulatok – ami itt a király lustájában nyilvánul meg- szóval minden megvan ebben a kis történetecskében.

nana1>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Kedves kis könyv, Kinizsi Pálról és Mátyás királyról szóló mesék füzére. De ami szép benne az a hűség, ragaszkodás az elvekhez tűzön-vízen át.

Paulina_Sándorné P>!
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Tetszett az író stílusa. Élvezettel olvastam Kinizsi Pál történetét. A mesékből, a történelemből már valamennyire ismerni Kinizsit, de tetszett ez forma, ahogy az író összerakta. Sokat mosolyogtam Bujkón. Jó volt Mátyás királlyal is találkozni.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

– Szolgám van sok, de hű emberem kevés. Nem bízhat a király sem testvérben, sem feleségben, sem atyában, sem gyermekben. Lám, még rokonaim is ellenem esküdtek. A hatalom árnyékában elhervad a szeretet és az igazi hűség. Csak a képmutatás virul s az irigység, mint a kikerics. Hidd el, fiam, nincs árvább ember a királynál.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irigység · képmutatás · kikerics
Szédültnapraforgó>!

– Nemcsak az erő számít, uram, hanem a ravaszság is. Ahol pedig azt osztották, ott zsákot tartottam, nem kicsiny szütyőt.

57. oldal

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

Eleinte csak hézagosan beszélgettek, de aztán az éjszaka csendje, a tűz barátságos lobogása egyre meghittebb hangulatot teremtett közöttük. mindta otthoni tűzhely melegét érezték volna. Kedves, közös otthonét. Tervezgetni kezdtek, ahogy öröktől fogva vannak és lesznek tűzhelyek mellett jövőjükről álmodó fiatal párok.

66. oldal

a_bookworm_named_honey>!

Jolánka szemében könnycsepp jelent meg. Durcásan, sértődötten lehajtotta a fejét, és már fordítani akarta lovát, hogy elvágtasson, de ekkor a legény kezére siklott a tekintete, és megreszketett.
− Ó, mennyire vérzel! Hisz nem is tehettél mást.
− Nem számít semmit, a szegény legény vére csak mint a záporeső, de a te könnyed drágagyöngy.
Rövid csend következett erre. Mindketten elgondolkodtak a szavakon. S a következő pillanatban láthatták, milyen olcsó volt ebben az időben a szegény legény vére.

Natalie_Danaisz IP>!

Gyengéden megfogta a vérző kezet. Csak annyit érzett Pál, mintha lepke szállt volna a kezére, de ettől a leheletnyi érintéstől elmúlt egyszerre minden fájdalma. Ám bárhogy fájt volna, nem mondhatta meg, mert ebben a pillanatban az örömtől szóhoz sem jutott.

38. oldal

Ninácska P>!

A nevetése barátságos mosolyra enyhült. Nem ellenségesen közeledett, hanem jóság és szeretet áradt az arcáról. Pedig nincs senki, aki könnyebben tud barátságot gyújtani a szívekben, mint az erős, hatalmas ember, ha jóság és szeretet sugárzik róla.

31. oldal

tilia_tomentosa>!

– Igen egyszerű volna, ha csak kalmárokból állna a világ. De nekem királyom van, kinek hűséget esküdtem. Szenvedő népem, kit oltalmazni kell. Hazám van, melyen kívül számomra nincs élet.
– Hazád? – csodálkozott az idegen – Hazád kapzsi urak marataléka. Királyod pedig véred, verejtéked árán világ ura, császár akar lenni.
– Hazudsz! – förmedt rá Pál. – Mátyás király a nép barátja.
– Eh, király, király! Podjebrád, Frigyes, Mátyás: egykutya! Hatalmat akarnak,ennyi az egész.
De erre már Kinizsi a kardjához nyúlt.
– Hallgass, kalmár, ne ócsárold Hunyadi Mátyás nagy nevét! – Az idegen szeme meg sem rebbent arra, hogy karddal fenyegették.

93. oldal, 11. Ellenség vagy jóbarát? (Ciceró, 2010)

Amapola P>!

− Hát, Bujkó fiam, akarsz-e szolgálatomba állni?
− Attól függ, mi lesz a teendőm.
− A leglustábbnak lenni a világon. Legyőzni minden király lustáját. Elfogadod-e a hivatalt?
Bujkó nagyot, hangosat ásított.
− Elfogadom, felséges uram, lásd, hogy hűséges alattvalód vagyok. Pedig nehéz szolgálat. Kutya nehéz szolgálat.
− Hát akkor kezet rá!
− Ilyen fárasztó munka nem volt az egyezségben − szólt vontatott hangon Bujkó, és már horkolt is megint.

34. oldal

Amapola P>!

Lám, egy józan közvitéz többetér harminc ittas úrnál! Még akkor is, ha királyok vannak közöttük.

45. oldal

Amapola P>!

De hogy aztán miképp adták meg mégis a tiszteletet a pápai követnek, miután így faképnél hagyták az utcán, hogyan magyarázták meg, hogy több kárt tehet a róka, mint amennyi hasznot hozhat a pápai követ?

85. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Geréb László: Kiált Patak vára
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Kiss Attila: Altináj
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Hegedüs Géza: A leghuszárabb huszár
Andrea Cheng: Marika
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája