Kinizsi ​Pál 227 csillagozás

Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál Tatay Sándor: Kinizsi Pál

A híres törökverőnek, a malomkövet fél kézzel felemelő óriási erejű vitéznek, Mátyás király hadvezérének emléke mélyen élt az emberek szívében; egymás után születtek legendák róla. Ma már nehéz lenne megállapítani, mi volt igaz, mi nem e legendákból. De hogy mennyivel romantikusabb a mesehős Kinizsi története, azt Tatay történelmi regénye is bizonyítja. Az egyszerű molnárlegény, aki Mátyás jeles hadvezére lett, ma is megdobogtatja a gyerekolvasó szívét, vele izgul egy-egy döntő csata előtt. Csatából pedig kijut a hősnek elég, hisz a híres „fekete sereg” nemcsak a cseh király, a német császár ellen száll hadba, hanem a magyar főurak belső viszályait is el kell hogy simítsa, s végül ott a fő veszély: a török. S persze a szerelem sem marad el; a gyönyörű főúri kisasszony, Magyar Jolánka kezéért Kinizsinek álnok vetélytársakkal kell megküzdenie. – A romantikus, fordulatos ifjúsági regény – elsősorban a 8-10 éves gyerekeknek olvasmánya.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Sulikönyvtár

>!
Ciceró, Budapest, 2011
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397334
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
140 oldal · ISBN: 9789633292334
>!
Ciceró, Budapest, 2010
190 oldal · ISBN: 9789635396979 · Illusztrálta: Csohány Kálmán

18 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 13

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Nem lehet igazságosan értékelni. Ma olvashatatlan, megmosolyogtatós. Szocialista mese Mátyás királyról.
De ha arra gondolok, hogy annak idején a Puskák és galambok a kedvencem volt, és irigykedtem, hogy én nem élhettem a Tanácsköztársaság idején, és még valami akadályverseny is volt az örsi foglalkozásokon a könyv alapján, akkor azt hiszem, ha akkor olvasom Kinizsi Pált, lehet hogy még szerelmes is lettem volna bele.

4 hozzászólás
>!
buzavirág
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Valószínűleg soha nem olvastam volna, ha a gyereknek nem lesz kötelező, de örülők, hogy ez így alakult. Kinizsiről nem sokat tudtam eddig, jól esett a lelkemnek a magyarok hazafiasságáról olvasni. Egy kis török verés, a király lustája Bilkó, akin sokat nevettem, egy icipici romantika és nem mellesleg Mátyás királyról szól ez a történet, szerintem jól sikerült.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

A könyvre érdekes módon találtam rá @Andy_Baron Kárhozottak városa/apokalipszis atomháború Budapesten/ című regényében említik, tanulság érdemes olvasni kortárs magyar íróktól.
Mai szemmel nehéz értékelni 1960 -ban íródót a kor összes hibájával lehet , hogy korában jobban élveztem volna, de mondjuk most sem bántam meg gyorsan kivégeztem.
Volt benne egy kis Mátyás király mesékből 1-2 ismert jelenet és természetesen ott volt a cím szereplő is Kinizsi Pál gyerek majd katona és végén győztes hadvezér.

>!
Lali P
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Egyik kedvenc gyerekkori könyvem. Végül is – még most is kedvenc. :-)
Sokszor olvastam, nagyon jó, tényleg kiváló ifjúsági könyv.
Azt nem tudom, hogy a lányoknak mennyire „jön be”, de hogy a fiúknak nagyon, az tuti! :-)
Nekem egy nagyon régi példány van belőle – a harmadik kiadás, Csohány Kálmán kedves rajzaival –, annak a fülszöveg szerű utolsó oldali ismertetőjében írják, hogy „Tatay Sándor derűvel, humorral, életvidámsággal teli regénnyel ajándékozta meg ifjúsági irodalmunkat.”
S később azt is, hogy „kiváló regény”.
Ez mind igaz maradt azóta is. De nekem ezek közül leginkább ajándék.

15 hozzászólás
>!
rohanoazis P
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Hihetetlen gyorsasággal végigolvastam. Nagyon tetszett. Mivel bátyám van, eléggé fiúsan nevelődtem. Lelkesen olvastam a testvérem könyveit. Ezek közül a kedvencem lett a Kinizsi Pál (is). Így aztán nem véletlen, hogy jó 25 évvel ezelőtt ismét elővettem, hogy a fiam kezébe nyomjam. Most, egy kihívás kapcsán megint elolvastam. Gyorsan. Mert nagyon tetszett. Szellemes, izgalmas és valójában hiteles. Kinizsiről azt tartja a legenda, hogy molnár fia volt. Gyerek- és fiatal legény koráról úgy tűnik, nem tudni semmi bizonyosat. Mátyás leghűségesebb hadvezéreinek egyike, aki életében nem veszített csatát. Hűsége, ereje legendás. És, valóban, Magyar Balázs lányát veszi feleségül, akit nem Jolankának, hanem Beningának hívtak. (Érdekes, hogy Magyar Balázs végrendeletében saját fiával egyenrangúnak tekinti Kinizsit, mivel “annak édesanyja és az ő fiának az édesanyja ugyanaz a személy.”)
A könyvben szereplő Bujkó, a király lustája és Mujkó, a király bolondja kitalált figurák – Mátyásnak ugyan több udvari bolondja is volt, de, én legalább is, csak kettőnek tudom a nevét: Lebersit, aki a párbajt vívta Podjebrád bolondjával (8. fejezet, Bujkó és Mujkó) és Tibrilit, aki, mivel szabad bejárása volt a királyhoz, fedezte föl és vitte hírül annak halálát –, de nagyon humorosak. Az egyik kedvenc jelenetem Bujkó és a kincseskamra kulcs.

>!
Balázs_Erőss
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Kicsit dohos volt a történet, de azért élvezhető. Mint oly sok minden akkoriból, ebben is fellelhető egy kevés ideológia, de annyira lightra vették, hogy még éppen nem zavart.
Valamiért az én tudatalattimban Toldi és Kinizsi személye egy picit összemosódott, magam sem tudom, hogy mi okból.
Széplelkűeknek ideális olvasmány, minimális kalandfaktorral, de csodát senki se várjon!

>!
Móra, Budapest, 1966
150 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Csohány Kálmán
3 hozzászólás
>!
Gelso P
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

kislánykoromban nagyon izgatott (és tetszett) ennek az erős pist palinak a története, aki malomkövön nyújtotta oda a frissítőt a királynak…

>!
Porcsinrózsa
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Felnőtt fejjel olvasva a regényt, mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy ez a könyv a tíz – tizenkét éves korosztályú ifjúságnak íródott. Célja: Legendás nagy királyunk, Hunyadi Mátyás megismertetése a gyerekekkel.Ezt a célt szolgálja a főszereplő, a nagy erejű Kinizsi Pál alakjának a középpontba állítása, aki korának félelmetes erejű, hírhedett embere, egyben Hunyadi Mátyás Fekete seregének egyik vezéralakja volt.
Az író, a célt mindvégig szem előtt tartva, úgy rajzolja meg a nagy király alakját, hogy a hadvezér életének nyomdokain halad. Kinizsi Pál legendás fizikai erejét szemlélteti a magyar történelemben immár anekdotaként közkinccsé vált jelenetekkel: a malomkő – tálcán felszolgált frissítővel, a törökkel a szájában táncoló vitézzel.Közben pedig beékeli a Mátyás – mondakör ismert történeteit, az álruhás király alakját, az uralkodó legendává vált bölcsességét. Így forr össze színes szőttesként kettőjük alakja.
A történetet színesíti Bujkó és Mujkó figurájával, mert a királyi udvarban mindig is akadtak olyanok, akik a lustamesterséghez értettek legjobban. Az udvari bolond személye pedig szervesen kapcsolódik a király – legendákhoz.
Egyszóval minden együtt van, ami a gyermeki fantáziát megmozgathatja, még a szerelem sem marad ki belőle. Nekem mégis van egy kis hiányérzetem. Lehet, hogy nem felnőtt fejjel kell pótolni a gyermekkorból kimaradt olvasmányokat. De jobb későn, mint soha..

>!
Paulina_Sándorné P
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Tetszett az író stílusa. Élvezettel olvastam Kinizsi Pál történetét. A mesékből, a történelemből már valamennyire ismerni Kinizsit, de tetszett ez forma, ahogy az író összerakta. Sokat mosolyogtam Bujkón. Jó volt Mátyás királlyal is találkozni.

>!
Lilla
Tatay Sándor: Kinizsi Pál

Azt hiszem 3. osztályos koromban volt ez a kötelező olvasmány. Ez volt eddig az egyetlen kötelező, ami tetszett is. Emlékszem, hogy csak úgy faltam. :) Jó könyv. Viszont azt nem tudom, most nagyobb fejjel, hogy értékelném, de akkor nagyon tetszett. :)


Népszerű idézetek

>!
Szédültnapraforgó

– Nemcsak az erő számít, uram, hanem a ravaszság is. Ahol pedig azt osztották, ott zsákot tartottam, nem kicsiny szütyőt.

57. oldal

1 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó

Eleinte csak hézagosan beszélgettek, de aztán az éjszaka csendje, a tűz barátságos lobogása egyre meghittebb hangulatot teremtett közöttük. mindta otthoni tűzhely melegét érezték volna. Kedves, közös otthonét. Tervezgetni kezdtek, ahogy öröktől fogva vannak és lesznek tűzhelyek mellett jövőjükről álmodó fiatal párok.

66. oldal

>!
Szédültnapraforgó

– Szolgám van sok, de hű emberem kevés. Nem bízhat a király sem testvérben, sem feleségben, sem atyában, sem gyermekben. Lám, még rokonaim is ellenem esküdtek. A hatalom árnyékában elhervad a szeretet és az igazi hűség. Csak a képmutatás virul s az irigység, mint a kikerics. Hidd el, fiam, nincs árvább ember a királynál.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irigység · képmutatás · kikerics
>!
Szédültnapraforgó

– Ne törődj velük – mondta az öreg bajuszos. – Ilyenek ezek. Most úgy fogadnak, mint betolakodót, de ha megállod a helyed, néhány nap múlva a legjobb barátaid lesznek.

48. oldal (Móra Ferenc kiadó 1972)

>!
Szédültnapraforgó

– Lám, urak, egy bátor és hűséges hazafi többet ér száz drágán fizetett kémnél.

87. oldal

>!
_natalie_ I

Gyengéden megfogta a vérző kezet. Csak annyit érzett Pál, mintha lepke szállt volna a kezére, de ettől a leheletnyi érintéstől elmúlt egyszerre minden fájdalma. Ám bárhogy fájt volna, nem mondhatta meg, mert ebben a pillanatban az örömtől szóhoz sem jutott.

38. oldal

>!
Amapola P

− Hát, Bujkó fiam, akarsz-e szolgálatomba állni?
− Attól függ, mi lesz a teendőm.
− A leglustábbnak lenni a világon. Legyőzni minden király lustáját. Elfogadod-e a hivatalt?
Bujkó nagyot, hangosat ásított.
− Elfogadom, felséges uram, lásd, hogy hűséges alattvalód vagyok. Pedig nehéz szolgálat. Kutya nehéz szolgálat.
− Hát akkor kezet rá!
− Ilyen fárasztó munka nem volt az egyezségben − szólt vontatott hangon Bujkó, és már horkolt is megint.

34. oldal

>!
Amapola P

Lám, egy józan közvitéz többetér harminc ittas úrnál! Még akkor is, ha királyok vannak közöttük.

45. oldal

>!
Amapola P

De hogy aztán miképp adták meg mégis a tiszteletet a pápai követnek, miután így faképnél hagyták az utcán, hogyan magyarázták meg, hogy több kárt tehet a róka, mint amennyi hasznot hozhat a pápai követ?

85. oldal

>!
Ninácska P

A nevetése barátságos mosolyra enyhült. Nem ellenségesen közeledett, hanem jóság és szeretet áradt az arcáról. Pedig nincs senki, aki könnyebben tud barátságot gyújtani a szívekben, mint az erős, hatalmas ember, ha jóság és szeretet sugárzik róla.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk
Hegedüs Géza: Az erdőntúli veszedelem
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Böszörményi Gyula: Nász és téboly