Az ​Öröklét Gyűrűje 3 csillagozás

Nietzsche és az örök visszatérés gondolata
Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje

„Mi ​volna, ha egy napon vagy éjszakán egy démon lopózna utánad legmagányosabb magányodba, és így szólna hozzád: Ezt az életet, ahogyan most éled és élted, még egyszer és még számtalanszor élned kell.”
Tatár György könyve Nietzschének, ennek a talán legtitokzatosabb filozófusnak ezzel a minden bizonnyal a legtitokzatosabb gondolatával, a legmagányosabb magánnyal és az örök visszatéréssel indítja gondolatmenetét. Mert micsoda a legmagányosabb magány? A görög dráma maszkot viselő tragikus hősének állapota, vagy annak az éppen drámailag megfoghatatlan valakinek a végső magánya, aki ezt a maszkot viseli – vagyis tragikus magánya is csal álarc, amelyet egy másik magány visel? Nietzsche azért titokzatos filozófus, mert valódi, azaz filozófiai gondolatainak maszkja mögötti arca mindmáig szinte ismeretlen. Tatár György a tradicionális Nietzsche-interpretációk többségével szemben – amelyek próféciaként vagy költői vízióként értelmezik Nietzsche műveit – megkísérli az írásokat olyan… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horror Metaphysicae

>!
Osiris, Budapest, 2000
210 oldal · ISBN: 9633797659
>!
Gondolat, Budapest, 1989
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632821521

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Lecter>!
Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje

Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje Nietzsche és az örök visszatérés gondolata

Egy zseniális hasonlat van a könyvben Nietzschéről: Ariadné fonala. Ha ő bekerült volna a labirintusba, és Ariadné felajánlotta volna a fonalát a könnyű kiút reményében, hát Nietzsche az arcába röhögött volna. Nevetve vállalta volna a veszélyt és a találkozást a Minotaurusszal, fel akarta volna fedezni a labirintust az utolsó zugáig. Természetesen meg is volt az ára ennek a hozzáállásnak, felvette Dionüszosz maszkját, kimondta a kimondhatatlant, úgy élt, ahogy könyveiben beszélt és hát bele is őrült ebbe a hatalmas tudásba. És a legszebb ebben, hogy ha tudta volna, hogy ez lesz a vége, ugyanúgy nevetve végigcsinálta volna. Tatár zseniálisan elemzi Nietzsche elképesztően mély világát, és ezt nem azért mondom, mert a tanárom. Olyan meglátások vannak benne, amelyekre nem is gondoltunk volna, nagyszerű stílusban kifejtve, úgy hogy még a laikusok is megértsék. Megtudjuk, hogy mekkora súlya is van Isten halálának, és hogy milyen kockázatotkkal jár, ha ezt a tényt nem fordítjuk a mi győzelmünkké. Akik olvasták Zarathustrát, azoknak kötelező. Legszívesebben azt mondanám, hogy azoknak is, akik még nem is hallottak róla.

3 hozzászólás
Eta IP>!
Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje

Tatár György: Az Öröklét Gyűrűje Nietzsche és az örök visszatérés gondolata

Tatár Györgynek minden könyvét nagyon szeretem. Pedig a filozófiától alapjáraton hülyét kapok, őt mégis élvezem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Endre: Friedrich Nietzsche filozófiája
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Robert Zimmer: A kapu újra nyílik
Schwendtner Tibor: Heidegger és a nemzetiszocializmus
Mezei György: Ernst Cassirer
Johann Baptist Metz: Memoria passionis
Adolf Hitler: Harcom
Kővári Sarolta – Soóky Krisztina – Weiss János: A szubjektum labirintusai
Kelemen János: Az ész képe és tette
Sándor Pál: A klasszikus német filozófia