A ​Sziklakórház rövid története 5 csillagozás

1935-2002
Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története

A ​Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig „szigorúan titkos” történetének első, hiteles leírását tartja kezében a Kedves Olvasó! Ahogyan a szerző végigpörgeti a létesítmény születésének és működésének históriáját, érzékelni lehet azt a szeretetteljes figyelmet, ami több az egyszerű kutatói érdeklődésnél. Nem csak feltárja az eseményeket, s közreadja erről ismereteit, de be is vonja hallgatóságát abba a világba, amit leír. A művet visszaemlékező orvosok, nővérek, betegek lélekbemarkoló gondolatai, továbbá műszaki rajzok, térképek és fotók teszik még érdekfeszítőbbé. A kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, a forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa egy olyan történelmi valóságot tár az olvasó elé, mely vetekszik az írói fantáziával. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására a kubai… (tovább)

>!
Sziklakórház Múzeum, Budapest, 2011
44 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632179834

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története

Humán beállítottságú embereknek rendkívül érdekes célpont lehet a Sziklakórház – a szörnyűség és az emberi nagyszerűség, a hétköznapi hősök mementója, a XX. század egyik velünk maradt emlékműve, hasonlóan mondjuk a koncentrációs táborokhoz, bunkermúzeumokhoz, vagy az érintetlenül hagyott romokhoz. Történetét feldolgozni talán lehetne ennél hosszabb, részletesebb könyvben is, viszont ez a kis füzetecske is tökéletesen eléri célját. Emberi sorsok, a történelem szigorú rendje, egy emberéletek megóvására szolgáló, de a háborúkra emlékeztető építmény feltárása terül el ezen a szűkösre szabott negyven oldalon, gazdagon és okosan illusztrálva (minden kép a helyén van, nem törik meg a szöveget, ténylegesen hozzáadnak a leírtakhoz, illetve a dokumentumok tökéletesen olvashatóak). Nagyon ajánlott, természetesen egybekötve egy látogatással is a nevezetes helyszínen.

kivimango>!
Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története

Milyen jó, hogy véletlen észrevettem ezt a könyvecskét a könyvtárban. Terveztem a Sziklakórház meglátogatását eddig is, viszont most már biztos, hogyha legközelebb Budapesten járok, megnézem. Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen rövid könyvben mennyi információ lehet. Hatalmas érdeklődéssel olvastam minden oldalát és kifejezetten tetszenek a beillesztett képek és iratok. Mivel eddig semmi információm nem volt a Sziklakórház történetéről, így sok újat tudtam meg. Tömörsége miatt egyáltalán nem unalmas. Érdemes elolvasni, nem vesz sok időt igénybe.

Katherine_Grey>!
Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története

Ez a picike könyvecske kiváló összefoglalója a titokzatos budai Sziklakórház (barlangkórház, óvóhely, oltóanyaggyár, atombunker…) történetének. Amilyen apró, olyan nagy a feldolgozott adatanyag. Remélem, még gazdagabb kiadványok követik majd. Ajánlom.

LiloHari>!
Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története

Csodás, önfeláldozó, bátor emberek munkája a Sziklakórház, és az a hatalmas, komoly munka, ami benne zajlott. Emberségből sokan tanulhatnának tőlük ma is. Ajánlom mindenkinek ezt a kicsi könyvecskét, ami nagyon rövid, de annál tartalmasabb.


Népszerű idézetek

kivimango>!

A hazafiakat zaklatók és elüldözők, a történelemhamisítók, az agymosók, a közjó nevében, de ellenére tevékenykedők jórészt a mai napig büntetlenül élnek. Sőt, helyükbe újak léptek – mindkét oldalon. Milyen szépek is a mesék…

40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz
Schmidt Mária – Kerényi György (szerk.): Bátran és szabadon
Böröcz Réka: Hangyatelep
Buzás Kálmán: Volt egyszer egy kaszinó
Mihályi Balázs – Tóth Gábor – Tulok Péter: A Várnegyed ostroma
Losonci Miklós: Kőbánya
Eörsi László: A csepeli fegyveres ellenállás, 1956
Farkas György: Így éltünk a vas és acél országában
Kalakán László: A Svábhegy és környéke története 1944–1945-ben
Nánay István: Profán szentély