Népviseletek ​és népélet a monarchiabeli képeslapokon 4 csillagozás

Tasnádi Zsuzsanna: Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon Tasnádi Zsuzsanna: Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon

A ​Néprajzi Múzeum Nyomatgyűjteménye a magyar nyelvterület legteljesebb képeslapanyagát őrzi, amely viseleteket, viseletsorozatokat mutat be az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A fényképek alapján, az 1880–1920 között készült képeslapok a magyarországi tájegységek jellegzetes magyar és nemzetiségi viseleteit, életképeit mutatja be a 19-20. század fordulójáról. A válogatás kereteit a Néprajzi Múzeum képeslapgyűjteménye határozza meg. A képeslapok mellett néhány fényképet, rajzot, festményt használtunk fel azoknál a fejezeteknél, ahol a képeslap műfaját, annak kialakulását, előképeit, a korszakban elfoglalt helyét mutatjuk be. A képeslapokon megjelenő népviseletek fényképek alapján készültek, ezért nagyrészük alkalmas a viselet bemutatására, leírására, részletes ismertetésére, természetesen figyelembe véve a már említett készítői, kiadói adatokat, információkat. A képeslapokat fontos képi dokumentációs anyagnak tekintjük napjainkban is, hiszen a fénykép alapján készült… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cser Kiadó néprajzi albumai Cser

>!
Cser / Néprajzi Múzeum, Budapest, 2013
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632782850
>!
Cser, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9789632782850

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Tasnádi Zsuzsanna: Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon

A Cser Kiadó nagy akciójában került hozzám ez a kötet, amely tudományos igénnyel mutatja be a Néprajzi Múzeum képeslap anyagán keresztül a 19. század vége 20. század legelejének viseleteit, életképeit. A képeslap gyűjtés a hobbim, így külön érdekes volt megismerni ezeket a képeket. A pár oldalas (kissé száraz) leírásokat sok képeslap követi ebben a nagyalakú könyvben. Külön érdekesség, hogy bemutatott tévesen feliratozott képeslapokat, vagy épp különböző utánszínezésú lapokat. A legmeglepőbb információ az volt, hogy volt olyan lakodalomról készült felvétel, amely bizonyítottan több mint 60 évig volt kereskedelmi forgalomban. Azért az nem kis idő!

A viseletek sokszínűsége teljesen átjött, a sok műtermi, beállított és némileg mesterkélt hangulató képek mellett voltak természetes közegükben készült lapok is. ÖSszeségében örülök, hogy megvettem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Flórián Mária: Magyar népviseletek
Friedrich Hottenroth: Nagy viseletkönyv
Szendrei János: A magyar viselet történeti fejlődése
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Lisa Dyer (szerk.): Klasszikus divat
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig
F. Dózsa Katalin: Letűnt idők, eltűnt divatok 1867–1945
Orosz Anna (szerk.): A divat
Huszka József: A magyar turáni ornamentika története