A ​varázsfuvola-akció (Időfutár) 33 csillagozás

Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

KEMPELEN Érthetetlen, ​Sándor, hogyan sülhetett el fordítva a kísérlet.
SÁNDOR Kérem, erről én nem tehetek. A kisasszony egy agyafúrt lépéskombinációval kifogott rajtam. A sakktudása boszorkányos.
HANNA Maguk meg mi a francról beszélnek?!
SÁNDOR A szerkezet úgy van kitalálva, hogy a sakkjátszma győztese lesz úrrá téren és időn, s így ő utazhat.
HANNA Mi az, hogy utazhat? Hová utazhat?!
KEMPELEN Hát a jövőbe. Vagy hát, jelen esetben a múltba.

Hanna legnagyobb megdöbbenésére egyszer csak 1791-ben találja magát, A varázsfuvola ősbemutatója előtt pár nappal.
Hogyan szökik meg a bécsi titkosrendőrség elől, akik megszállottan keresik a francia boszorkánynak hitt lányt? És vajon hogyan alakul a történelem, ha elmarad az opera ősbemutatója? Lehet, hogy Hanna sosem jut vissza a jelenbe?

A… (tovább)

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Róluk szól: Kempelen Farkas, Wolfgang Amadeus Mozart

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2019
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104513

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Felemás érzés, miután befejeztem a könyvet. Merthogy tetszett, de a Hannáék által előadott darabból beillesztett részletek nekem erőltetettek voltak, idegenek a történet és a nyelv egészétől. Az még nem zavart, ahogyan a szerzők bemutatták a két korban élők nyelvhasználatbeli különbségeit, de ezek a „modernizált” szövegek nem jöttek be. A másik, ami egy picit zavart, hogy éreztem még a történetben muníciót, másfélszer ennyi oldat is meg lehetett volna tölteni, és akkor nem éreztem volna kicsit kidolgozatlannak.
Mindettől függetlenül tetszett a történet, és tetszett az is, hogy élvezhető volt a sorozat elolvasása nélkül is, mivel eddig nem olvastam az Időfutár-sorozat egyetlen kötetét sem, de lehetséges, hogy ezt pótolni fogom szép lassan. :-) Külön jópont – de ez abszolút szubjektív, személyes –, hogy számomra, akinek nem tökéletes a látása, teljesen olvasható volt a könyv, a betű, a betűméret, sorköz, mind-mind segítette, hogy ne hagyjam félbe a 25. oldalon a könyvet szemfájdításra hivatkozva.

Nikolett0907 P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

„A művészet mindig is a politika felett fog állni! És akik hallják majd a zenét, azok érteni fogják!”

Egyszerűen fantasztikus volt.
Nem is tudom mikor szórakoztam ilyen jól.
Könnyesre nevettem a szemem és még tanultam is.
Persze tudom, hogy egy sorozat része, és mint már meglehet szokni nálam, nem olvastam az előző köteteket, de most pótolni fogom.
Az írók nagyon egyediek, szó szerint egy színházi darabot láttam olvasás közben, minden díszlet, minden jelenet, minden időben és térben, egyszerűen fantasztikus volt átélni.
Nagyon büszke vagyok, hogy ilyen remek alkotókkal ismerkedhetek meg hazánkból.
Egyszerűen imádom.

Hatalmas kedvenc!♥

Annamarie P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

A sors fintora, hogy épp Dániel András: Odabent a frigóban könyve után olvastam ezt a könyvet. A két kiadvány ugyanis, elég hasonlatos ötleten alapul.
Amíg Dániel András a kisiskolásokat hívja játszani, addig Tasnádiék a 13-16 évesekkel akarnak egyet szórakozni.
Az Időfutár sorozat szereplői ismét utaznak, illetve Hanna utazik, mégpedig egy Kempelen Farkas készítette sakkgép segítségével, ahol véletlenül a lány megnyer egy játszmát, aminek következményeként 200 évet repül vissza az időben. A „Varázsfuvola akció” címből is könnyen kitalálható, hogy ezúttal Mozart lesz a házigazda.
Stílusában ez a kötet is egy színdarab szövegkönyve, ahol múlt és jelen eseményei összegabalyodnak. Félreértések, álruhák, érthetetlenség, szókinccsel történő huncutságok, és egy hatalmas mentőakció a youtube segítségével.
A komédiák világát idéző hangulatban sokszor nem is értettem, hogy mi történik, csak a kavarodás, civakodás, Mozart-féle bohózatok, flash-ek. No és minden jó, ha a vége jó. Játék ez. Olyan, mintha kamaszok írták volna egy iskolai „Ki mit tud?” előadásra.
Szintén azt gondolom, hogy megírni jóval szórakoztatóbb volt, mint olvasni.

kratas P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Jajj, de kár. Az utolsó 10 oldalig nagyon tetszett. Hangosan felkacagtam a poénokon, nagyon bírtam az ötletet bakkerhh. De a vége mindent elrontott. Összecsapottnak éreztem, pedig egy jó húzással engem teljesen megvett volna a könyv, én meg megvettem volna a többi részét a sorozatnak. De így már nem kívánom annyira, mint az első 120 oldal alatt :(

CsakSimánDorka P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Habár az Időfutár sorozat egyik részét sem olvastam, mégis bátorkodtam kezembe venni ezt a kötetet.
A cselekmény pörgős volt, úgy is lehetett érteni, hogy nem olvastam a sorozat többi kötetét.
Nagyon tetszett, hogy dráma formában van megírva, úgy gondolom ezzel jobban meg lehet szerettetni a fiatalokkal ezt a műfajt. Mert hát valljuk be, ha meghallja egy tini azt, hogy színmű, rögtön a kötelező olvasmányokra gondol, ezzel élből elutasítva a műfajt. De itt van az Időfutár sorozat ezen része, ami megkedveltetheti a fiatalsággal a színműveket.
Több ilyen alkotás kéne ebben a műfajban!

Oláh_Zita P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Újabb Időfutár „agymenés” ezúttal színdarabnak becsomagolva. Jogos a leírás, bármely kötet előtt, után, mellett fogyasztható, a hangulatot majdnem ugyanúgy hozza, hülyeségek a köbön és időutazásos poénok mindenütt, meg gegek a 200 évvel ezelőtti és a mai világ között. No persze ott van az is, hogyha belenyúlnánk az idő folyásába, minden megváltozhatna, és nem biztos jó irányba, hogy a téma komolysága is megmaradjon. Steampunkos Kempelen briliáns húzás, el is tudom az „őrült tudóst” ilyen stílusban képzelni.
Lehet a drámai műnem, vagy a könyv rövidsége miatt, annyira nem jött át teljesen hangulat, ha nagyon szigorú lennék négy csillag, de egy plusz felet dobtam rá, mert nagyon szeretem a sorozatot.

krlany IP>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Ez szerintem nagyon rossz. Színdarabnak álcázott ripacskodás műpoénokkal… és nekem a dramaturgiájával is volt bajom.
Amit értékelni tudtam benne, az a cél. Mozartot és A varázsfuvolát valamilyen formában közelebb hozni a fiatalokhoz. Tetszett az ötlet is, ahogy kitalálták az időutazást, hogy képbe került Kempelen Farkas is a sakk-automatájával. Ezen a ponton jó lett volna eldönteni, hogy akkor a múlt steampunk irányvonalat kap-e vagy sem, nem pedig adhoc jelleggel bedobni, amikor elakad a sztori, és ki kell ráncigálni a kátyúból. És ha már a tudományt használják, akkor használják jól, ne csak kirakatnak. Drámának semmiképpen nem mondanám, inkább csak egy szarkasztikus komédiának. Beszél történelmi összefüggésekről, de csak úgy bele a vakvilágba.
Nekem inkább tűnik egy összedobott fércműnek (még egy bőr lehúzásának), mint kiforrott alkotásnak, amely azért nagyon jó ötletmorzsákat tartalmaz, de ezek nincsenek rendesen összecsiszolva.

6 hozzászólás
vorosmacska>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Sziporkázó kis darab, klasszikus komédia-elemekkel.
Rendkivül jól szórakoztam. Ha nem lennék ilyen visszafogott személyiség, hangosan hahotáztam volna egyes jeleneteknél a BKK-járatokon olvasás közben.Tini lányom nyomására, aki befalta az egész sorozatot, muszáj volt elolvasnom legalább ezt az egy könyvet, ami önmagában is értelmezhető, egész darab.
A történet kiindulópontja a 15 éves Hanna csínytevése, melynek során 200 évet visszarepül az időben Kempelen ósdi sakkgépén. Bonyodalmak és kalandok sorozata indul: megismerkedik magával a neves sakkmesterrel, majd meggyűlik a baja a forradalmi eszmék ellen lelkesen küzdő, korabeli rendőrkopóval. Összefut a császárnéval, aki remekül sajátít el napjaink szlengjéből jó pár kifejezést, ami csak növeli arisztokratikus báját. Feltűnik a színen Mozart, aki vicces egy figura, és nagyon komolyan veszi a fizetési határidőt: a Varázsfuvolát is csak addig írja meg, amíg az előleg kitart, és azt is megtudjuk róla, ha a bort tisztán issza, azonnal elalszik. Emiatt veszélybe kerül a jelenünk és egy hajszálon múlik, hogy nem egy nóném eltiport népként végezzük. Persze, nem lenne kerek egy kamaszoknak szóló darab, ha kimaradna belőle a szerelem: egy délceg színész őrületesen belehabarodik a szépséges Hannába, és szerelme különféle idősíkokon is keresztül szárnyal.
Szóval, valóban nagyszerű, könnyed kis mű. A befejezés sutára sikerült, de a sziporkázó jelenetek feledtetni tudják a kissé érthetetlen lezárást. A fizika törvényeit túlságosan szigorúan vevő emberkéknek nem ajánlom!

h_orsi P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Ezt a kötetet pillanatok alatt olvastam ki. Egy részt, mert nem egy hosszú terjedelmű, másrészt pedig azért, mert annyira pörgős a cselekménye, hogy igazán nehéz abbahagyni. Különösen az tetszett, hogy drámaként van megírva. Ezt úgy kell érteni, hogy párbeszédes formában van megírva, egy nagy konfliktusa van, és a szereplőnek komoly döntést kell meghoznia.
Ezúttal Mozart korába repülünk vissza, A varázsfuvola ősbemutatójára. Hanna a szerencsétlen a sorban, aki megváltoztatja az eseményeket, és majdnem tönkreteszi a jelent is. A poént nem akarom lelőni, de a lényeg, hogy a könyvből még tanulni is lehet, miközben jót szórakozunk azon, ahogyan hőlégballonokkal szerelmes vitézek börtönökből szöktetnek szép lányokat.

Habók P>!
Tasnádi István – Jeli Viktória – Gimesi Dóra – Vészits Andrea: A varázsfuvola-akció

Lényegesen leegyszerűsítve ez a második és az utolsó kötet. De azok is olvashatják, akik a korábbi regényfolyamot még nem merték bevállalni. Éppoly friss, kamaszos, humoros, mint a regények. A dalek változatlanul okos, Szabika továbbra is éretlen, de kedves, Hanna cserfes. De én továbbra is Sándort és Kempelent szeretem. Viszont meglepetés a császárné – remek szereplő lett! Kisebb morgolódásaim vannak csak. Elfogadom, hogy ez egy osztály-múzeumlátogatás, és kimaradnak az iskolatársak (be sem férne mindegyik egy drámába…), de akkor hogy kerül közéjük Zsófi? (A másik… nos… értem én, hogy színdarab, de Bercitlenül… nem az igazi.)


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

A művészet mindig is a politika felett fog állni! És akik hallják majd a zenét, azok érteni fogják!

71. oldal

BBetti86 >!

Szabika: Ne már, Hanna, bevittek a gyogyóba?!
Hanna: Rosszabb. Egy bécsi színházba. Sándor azt mondta, ennyi háborodott között nem fogok feltűnni.
Zsófi: És hogy áll a ruha? Milyen a fűző? Mutasd már magad!
Hanna: A fűzőt megúsztam. Közben rájöttek, hogy nem vehetek lányruhát.
Szabika: De miért?
Bulcsú: Mert úgy Gotthardi könnyen felismerheti. Rajtad kívül ez mindenkinek evidens, Szabolcs!
Szabika: Jól van, dalek, okos vagy!

32-33. oldal - 4. jelenet

Nikolett0907 P>!

Azt gondoltam, hogy ebben a zenében benne lehet minden. Az eszmék, amelyekben oly erősen hiszek. Egy opera, mely összefog múltat és jövőt, magasztost és hétköznapit, testet és lelket! Amely elvarázsolja a pórnépet, de igazán mélyen csak azok érthetik, akiknek van fülük a hallásra…

70. oldal

Habók P>!

Mozart
Ez eddig is itt volt?
Benedict
Sajnos. Ő az új inas.
Mozart
Akkor tölt nekünk egy kis bort?
Benedict
Nem hiszem. Annyira önérzetes, hogy még az öltözésben sem segít. De előbb-utóbb megölöm, és akkor már nem is kell neki.
Mozart
Önérzetes inas? Ez tetszik! Írok róla egy operát!

41. oldal

deaxx P>!

A császárné a falhoz megy, egy rejtekajtó mögül előveszi dugipiáját (Jägermeister), és meghúzza.

115. oldal, 2. felvonás 5. jelenet - Az alku

Oláh_Zita P>!

Sándor
Legyen elég annyi, amennyit már így is megtudtunk. Láthatja, nem fog elmosni minket a szláv tenger, amivel Kazinczy úrfiék ijesztegetik! Még kétszáz év múlva is szép, ízes magyat nyelven fog beszélni az ifjúság!

Hanna
Bocsi, de nem szkippelhetnénk ezt a topicot? Elég para a szitu, húzzunk már el innen a vérbe!

Kempelen
Hát ízesnek ízes.

99. oldal

Jesper_Olsen >!

Hanna múltbeli jelene még a mi előző jövőnket tartalmazza, amiben minden úgy történik, ahogy kell. De holnap, ha elmarad a bemutató, már ő is az alternatív jövő része lesz.

109-110. oldal

Sweety>!

Benedict: Hanna (a hőstenor odaugrik) Eljöttem érted! Szabad vagy!
Hanna: Ez hihetetlen… Hogy csináltad?
Benedict: Egy szerelmes szív számára nincs akadály! (csók)
Kempelen: Meg azért gőzdetonátor sem árt.

Egy újabb férfialak bontakozik ki a füstből hosszú bőrkabátban, a fején füles bőrsapka és kerek pilótaszemüveg: steampunk Kempelen.

Sándor: Mester! (odaszalad, megöleli) Mesterem!
Kempelen: A csókot hagyhatjuk, Sándor!

97. oldal, 2. felvonás 3. jelenet - Utolsó kívánság

Sweety>!

Zsófi: Mozartkugel van?
Pincér: Az mi?
Bulcsú: És Rákóczi-túrós?
Pincér: A Sacher-tortát tudnám ajánlani.
Szabika: Én… akkor… olyan ibolyasörbetet kérek…
Pincér: Öt konvenciós gulden lesz.
[…]
Idegenvezető: Budapest, Transzlajtánia fővárosa a birodalom második legnagyobb városa Bécs után…
[…]
Kommentátor: Franz „Béla” Zeitstück, az Osztrák-Magyar Birodalom belügyminisztere a YouTube-csatorna betiltásával és egy tál császármorzsával kedveskedik őfelségének az ötvenötödik születésnapján.

101-102. oldal, 2. felvonás 4. jelenet - Alternatív jövő

Kapcsolódó szócikkek: Rákóczi-túrós · Sacher-torta

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Acsai Roland: Jin és Jang
Kerstin Gier: Zafírkék
Pierdomenico Baccalario: A Maskarák szigete
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Licia Troisi: Aldibah homokórája
Alexandra Bracken: Világok utazói
Bessenyei Gábor: A háború lelke
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom
Michael Reaves – Steve Perry: A szamuráj kardja